Help, mijn Hond heeft een sterk Jachtinstinct. Is dat erg?

3.7
(18)

Laatste update op januari 7, 2023 door Hondenwiki

Je hond doet vaak dingen die voortkomen uit het zogenaamde jachtinstinct. Maar wat is dit instinct, waarom hebben honden het, en is het erg? Bovenal leggen we je in dit artikel uit hoe je er goed mee om gaat zodat jij en je hond elkaar beter begrijpen!

Wat is het Jachtinstinct van Honden?

Afbeelding van een hond na de jacht met een vogel als prooi

Het is lastig om jachtinstinct in een paar zinnen snel uit te leggen. Maar we zullen het toch proberen. Hondengedrag komt heus niet alleen maar uit jachtinstinct voor, dus die rare trekjes die jouw vrolijke viervoeter misschien heeft kunnen ook hele andere oorzaken hebben.

Dan de simpelste definitie van jachtinstinct:

Jachtinstinct is het gedrag en de wil van een hond voor het vinden, opjagen, en vangen van prooi.

Nu hebben we een definitie. Maar hoe vertalen we dit naar het dagelijks leven van de huisdieren die wij als honden hebben? Het zijn immers geen jagende wolven meer zoals vroeger.

Het belangrijkste woord in de definitie is toch wel ‘prooi’. Wat is deze prooi? Dit kan in het leven van een hond tegenwoordig van alles zijn: een eekhoorn of konijn tijdens een wandeling, een speeltje dat je hebt gekocht, of een lekker bot dat je je hond hebt gegeven.

Een stuk onverwoestbaar hondenspeelgoed bijvoorbeeld vormt een uitstekende prooi. De prooi is het voorwerp of dier dat je hond achterna wil zitten.

Waar komt dan die ‘wil’ vandaan? Deze wil is de intrinsieke motivatie van een hondenras om de prooi te vinden, op te jagen, en te vangen zoals we eerder beschreven hebben. De motivatie heeft niet eens per se met eten te maken. Als je hond thuis genoeg te eten heeft gekregen die dag zal hij die eekhoorn helemaal niet per se als lekkere snack zien, maar meer als leuke prooi om achterna te zitten. Het zit in het instinct van het ras.

Welke honden hebben een sterk jachtinstinct?

Dit is een grote lijst maar hieronder even een paar voorbeelden van hondenrassen met een sterk jachtinstinct:

 • De sledehond
 • Bordercollies
 • Cocker spaniels
 • Beagles
 • Basset Hounds
 • Terriers
 • Retrievers

Mijn Hond heeft een sterk Jachtinstinct. Moet ik me zorgen maken?

Nee, dat valt gelukkig reuze mee. Het is ten eerste belangrijk om het gedrag van je hond goed te analyseren. Wat doet je hond nou precies, en doet hij dit vanwege zijn inherente jachtinstinct. Of zitten er hele andere oorzaken achter het gedrag.

Stel, je komt na een harde dag werken thuis en de donsveertjes fladderen door de kamer. Je hond heeft een kussentje compleet gesloopt. Je zou dit aan een jachtinstinct kunnen toeschrijven: je hond wilde een prooi en heeft van jouw zachte kussen een slachtoffer gemaakt.

Maar dit zal vaak helemaal niet correct zijn. Bekijk de context goed: heb je een hondenras wat veel beweging nodig heeft? Misschien verveelde je hond zich gewoon door te weinig wandelen die dag. Jij was er immers niet. Deze baldadigheid vertaalde zich in het gesloopte kussen.

Of een alternatief: misschien heeft je hond wel verlatingsangst. Deze angst zorgde ervoor dat je hond zijn angst vertaalde in agressie naar een makkelijk slachtoffer: het kussentje.

Beide vrij logische conclusies die niks met het jachtinstinct van je hond te maken hebben.

Analyseer dus altijd eerst goed of het gedrag van je hond wel echt met zijn of haar jachtinstinct te maken heeft!

Ben je er vrij zeker van dat je hond een sterk jachtinstinct heeft en dat dit voor problemen kan zorgen? Neem dan enkele voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op dat je met je hond om kan gaan voor je hem in huis haalt.
  Sommige hondenrassen zijn nou eenmaal complexer om mee om te gaan dan anderen. Is dit je eerste hond en ben je veel van huis? Overweeg dan een makkelijker hondenras, dat scheelt problemen voor zowel jou als je hond. Bedenk waarom je een hond in huis haalt en of je goed voor hem of haar kan zorgen!
 • Geef je hond genoeg beweging en een goede uitlaatklep.
  Heb je een hond met een sterk jachtinstinct? Zorg dan dat je je hond veel en lekker lang laat wandelen. Zo kan je hond zijn energie kwijt en zal het instinct ook gestild worden. Een fijn sterk hondenspeeltje kan als een goede vervangende prooi dienen voor je viervoeter.
 • Let goed op tijdens het wandelen.
  Als je hond een sterk jachtinstinct heeft en nog niet al te goed wil luisteren: hou hem dan goed aan de lijn. Bij de eerste beste vogel of eekhoorn wil je niet achter je hond aan moeten rennen. Daarnaast is het een goed idee om je hond goed te trainen. Zie de video hieronder voor een uitleg van hoe je dit kan doen:

Goede positieve training kan de koppigste honden beter gedrag laten vertonen!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met jachtinstinct beter te begrijpen, en hoe je ermee om kan gaan. Hoe ervaar jij het jachtinstinct bij jouw hond, en wat doe je ertegen? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 3.7 / 5. Aantal stemmen: 18

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *