Wat zijn de meest trouwe soort Honden?

4.1
(17)

Laatste update op april 26, 2021 door Hondenwiki

De hond is de beste vriend van de mens, iedereen heeft die uitdrukking wel eens gehoord. En dat is niet voor niks: verhalen over trouwe honden zijn er in overvloed. Daarom hebben we de 11 meest trouwe hondenrassen hieronder voor je uitgezocht. Of je nou een nieuw loyale pup zoekt, of gewoon benieuwd bent wat de meest trouwe rassen zijn: je leest het hier.

Daarnaast bespreken we ook nog wat individuele honden uit de historie die bekend stonden om hun exceptionele trouw. Bijvoorbeeld Pompey: de mopshond van onze eigen Willem van Oranje!

De 11 Meest Trouwe Honden

We bespreken hieronder de 10 meest trouwe hondenrassen. Er zijn natuurlijk veel meer loyale honden soorten, maar we kunnen ze nou eenmaal niet allemaal benoemen. Mocht je zelf nog een goede suggestie hebben laat het ons weten in de comments, misschien zetten we hem er dan wel bij!

Overigens zijn ze hondenrassen niet op volgorde gezet, nummer 1 is niet per se trouwer dan nummer 11. Loyaliteit is niet echt op wetenschappelijke manier te testen, het blijft uiteindelijk een subjectieve lijst. 😉

1. Labrador Retriever

Afbeelding van een Labrador Retriever, de meest trouwe honden

Als eerste de trouwe hond die iedereen wel kent: de Labrador Retriever. Dit is een traditionele hond die veel families aanschaffen. Origineel was het ras gefokt om eenden te jagen in Canada, een jachthond dus ,maar tegenwoordig zullen vrij weinig Labs dat meer doen. ‘Retriever’ (van het woord terugbrengen) is dus een toepasselijke naam.

Het ras staat bekend om zijn zachtaardige en loyale karakter. Het zijn trouwe honden die ook vrij makkelijk op te voeden zijn, een goede keus voor een nieuwe pup dus!

2. Duitse Herder

Afbeelding van een Duitse Herder hond

Nog een erg bekende hond: de Duitse Herder. Zoals je al raadt komt dit ras oorspronkelijk uit Duitsland. Deze grote vriendelijke lobbes is erg loyaal aan zijn baasje, maar heeft wel een uitstekende training nodig. Lukt dat je dan heb je meteen een trouwe kameraad in huis: Duitse Herders zijn dapper en zelfverzekerd. Ze krijgen niet voor niets belangrijke taken in bijvoorbeeld het leger en de politie. De Herders zijn echte waakhonden die alles zullen doen om hun familie te beschermen.

3. Akita

Afbeelding van een Akiba: japans nationale hondenras

Dan een hond die de meeste mensen misschien niet zullen kennen, maar wel erg trouw is: de Akita (Inu). Dit is een Japans hondenras dat ook meteen als het nationale hondenras van het land is gekozen. Je raadt het al: vanwege hun loyale karakter.

Ook de is ooit als jachthond gefokt. Tegenwoordig is het vooral een erg loyale grote hond die soms moeite heeft om vreemden te vertrouwen. Je moet ze dan ook als pup al veel met andere hondjes en mensen laten spelen als je hem niet al te wantrouwend wil hebben.

4. Langharige Collie

Afbeelding van een Langharige Collie, erg trouwe honden

Een lijst met de meest loyale honden is natuurlijk niet compleet zonder Lassie! Lassie uit de erg bekende gelijknamige oude tv-serie was natuurlijk een Collie. En dat had ook een goede reden: Collies zijn erg intelligente maar ook uitermate vriendelijke honden. Aan hun baasjes zijn ze dan ook compleet trouw.

5. Sint-Bernard

Afbeelding van een Sint Bernard hond met een vaatje om zijn nek

Als je ooit een oud stripboek hebt gelezen zal het bovenstaande scenario je wel bekend voorkomen: een Sint-Bernard hond met een tonnetje vol sterke drank om zijn nek. Deze honden werden namelijk vroeger in Zwitserland veel gebruikt als reddingshonden voor in de sneeuw. Dat tonnetje werd niet echt gebruikt, alcohol zou het onderkoeld raken namelijk alleen maar verergeren. Maar het is wel een leuk verhaal.

De Sint-Bernard werd niet voor niets als reddingshond gebruikt. Het ras is erg loyaal, vriendelijk, en kalm.

6. Yorkshire-terriër

Afbeelding van een Yorkshire Terrier in het gras

Tot nu toe stond de hele lijst vol met grotere hondenrassen, hoog tijd dus voor een kleine trouwe hond! De Yorkshire-terriër is namelijk hartstikke loyaal aan zijn baasje. Ze raken helemaal gehecht aan je en zullen bijna niet van je zijde willen wijken. Let wel op dat ze daardoor vreemden niet vlug vertrouwen. Het is dus aan te raden om ze al vanaf een vroege leeftijd goed te socializeren.

7. Rottweiler

Afbeelding van een Rottweiler hond

Dat Rottweilers vaak nog steeds als waakhonden worden gebruikt zegt wel iets over hun loyaliteit. Dit is weer een grote en sterke hond die erg trouwe zal zijn aan hun baasje. Let wel op dat het ras een ferme baas nodig heeft, anders worden ze al snel zelf dominant.
Een waakzame en lieve hond die zijn familie altijd zal proberen te bewaken, trouwer kan niet toch?

8. Pyrenese Berghond

Afbeelding van een Pyrenese Berghond

De Pyrenese Berghond is ooit gefokt als herdershond, en dat zie je ook in hun karakter terug. Het is een energiek ras wat veel beweging nodig heeft, anders kunnen ze verveeld raken en lastig worden. Als je ze echter goed bezig houdt zijn het de liefste en meest trouwe honden die je je maar kan indenken.

Dit is geen hondenras om voornamelijk binnen te houden, een grote tuin en veel aandacht is een absolute must!

9. Chihuahua

Afbeelding van een Chihuahua, kleine trouwe honden

Dan weer een klein hondje, en wie kent hem niet: de Chihuahua. Deze kleine viervoeter wordt nog wel eens neergezet als vals, het is een beetje een onbegrepen ras. Chihuahuas zijn namelijk ongelofelijk trouw aan hun baasje, vaak zelfs maar één persoon.

Probleem zit hem er in dat deze kleine viervoeters zo loyaal zijn aan die persoon dat ze vaak valser zijn met vreemden. Ook hier is het dus belangrijk om je hond goed te trainen en al vroeg veel te socialiseren.

10. Beagle

Afbeelding van een Beagle hond

Beagles staan bekend om hun zachtaardige en trouwe karakter. Het is ook een veelgebruikt ras in films. Ook de Beagle is vroeger als jachthond gefokt, maar tegenwoordig is het een erg leuke en trouwe hond. Zeker als je een gemiddeld grote hond wil in plaats van klein of juist groot is het een leuk ras om te overwegen. Met de Beagle haal je een erg lieve hond in huis die aan jou altijd trouw zal blijven.

11. Mopshond

Afbeelding van een Mopshondje in het gras

En dan al de laatste trouwe hond op de lijst: de mopshond. Deze kleine schattige beestjes zijn een van de meest trouwe honden als je ze goed opvoedt. En dan hebben we het over een opvoeding met veel liefde. Mopshonden vinden niets leuker dan veel bij hun baasje zijn, maak dus veel tijd voor ze vrij en dan wordt dat zeker beloond.

Historische verhalen over de meest trouwe honden

Nu we de meest loyale hondenrassen hebben besproken is het ook tijd voor nog wat leuke verhalen over de meest trouwe honden uit de historie.

Trouwe Hollandse Mopshond: Pompey

Afbeelding van een Mopshond in het water

Pompey was de mopshond van niemand minder dan onze meest bekende Stadhouder: Willem van Oranje. Het is een beroemd verhaal dat terwijl Willem in zijn tent lag, hij aangevallen werd door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. Pompey waarschuwde zijn baasje die daardoor nog precies op tijd kon ontsnappen.

Dat Pompey een in-en-in trouwe hond was bleek wel na de moord van Willem van Oranje: het beestje zou niks meer willen eten en kort na zijn baasje zijn gestorven. Hij heeft het leven van zijn baasje gered en hem letterlijk tot in de dood gevolgd, trouwer kan eigenlijk niet…

Bron: www.deoranjes.nl

Reddende Sint-Bernard: Barry

Afbeelding van een Sint Bernard in de sneeuw

Barry was een Sint Bernard hond in Zwitserland die erom bekend staat wel 40 levens te hebben gered. Zoals we al zeiden is het traditionele vaatje met sterke drank niet waar, maar dat Sint Bernards als reddingshonden gebruikt worden klopt absoluut.

Barry speurde slachtoffers op in de bergen die verdwaald waren geraakt of onder lawines terechtgekomen. Zijn huid is nog altijd bewaard gebleven en de heldhaftige Sint Bernard is vereeuwigd in het nationale museum in Bern in Zwitserland. Een mooi gebaar voor een trouwe hond die in zijn leven zo veel mensen heeft gered.

Bezorgde Schnauzer: Sissy

Afbeelding  van een Schnauzer hond in het gras

Dan een hondje wat recenter in het nieuws was: Sissy de Dwergschnauzer. Het baasje, Nancy, van de kleine Sissy moet vanwege een operatie lang in het ziekenhuis liggen. Sissy liep weg uit huis en kwam uiteindelijk in het ziekenhuis van haar baasje terecht. Daar vond een medewerker haar, en samen met haar andere baasjes mocht ze Nancy toch even zien. Een trouwe hond die alles op het spel zette om haar baasje te vinden, best ontroerend…

Afsluiting: Wat zijn volgens jou de meest trouwe honden?

We hebben in dit artikel 11 loyale hondenrassen besproken, en nog een paar specifieke hondjes die zich in de historie hebben bewezen als meest trouwe viervoeters. Heb je zelf ook een leuk verhaal van een trouwe hond? We horen het graag van je hieronder in de comments!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.1 / 5. Aantal stemmen: 17

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *