Wat is de Ideale Hondenfietskar Voor Een Labrador?

4.7
(7)

Laatste update op juli 18, 2021 door Hondenwiki

Labradors zijn persoonlijk mijn favoriete honden. Een zorgzamer, liever en leergieriger ras is er niet.

Dat is ook de voornaamste reden dat ze vaak worden gebruikt als blinde-geleide en speur-honden: het zijn de ideale honden qua karakter. Dit maakt de Labrador Retriever ook heel erg geschikt voor een hondenfietskar. Je kan ze goed aftrainen, en op lange fietstrips meenemen. Niets leuker voor een labrador dan overal bij mogen zijn!

Daarom behandelen we in dit artikel wat de beste hondenfietskarren voor een Labrador zijn. Het trouwe ras verdient het om zelf ook eens in het zonnetje te worden gezet.

Je leest waar je op moet letten bij het uitzoeken van een hondenfietskar, welke karren het meest geschikt zijn voor een labrador, en tips voor het trainen van je hond.

Waar op letten bij een Hondenfietskar voor een Labrador?

Een labrador is een middel-groot tot groot hondenras. Dit maakt niet elke hondenfietskar even geschikt voor het ras. Daarom lopen we in dit onderdeel kort langs wat de minimum eisen zijn die een hondenfietskar geschikt maken voor een Labrador.

Maximaal draaggewicht

Volgens goede oude Wikipedia is het gemiddelde gewicht van een volwassen labrador ongeveer 25 tot 35 kilogram. Dit is dan dus ook het minimale draaggewicht dat een hondenfietskar aan moet kunnen. Gelukkig hebben fietskarren vaak een draaggewicht van ongeveer 40 kilogram, net voldoende voor een labrador aan de zware kant dus.

Karren met minder dan 40 kilogram zijn eigenlijk net niet geschikt voor een labrador. Je wil bij een fietskar het liefst redelijk wat onder het maximale gewicht zitten. Dan is het ook geen probleem om bijvoorbeeld boodschappen of een zware deken voor je hond in de kar te leggen.

Daarnaast kunnen honden soms wat in gewicht schommelen. Als daardoor het gewicht in de kar te dicht bij het maximale draaggewicht komt is de kans dat de kar kapot gaat veel groter.

Conclusie: een fietskar met minimaal 40 kilogram draaggewicht is ideaal.

Formaat van de fietskar

De gemiddelde schofthoogte (schouder-hoogte) van een Labrador is ongeveer 54 tot 57 centimeter. Dit betekent dat als je hond gewoon op vier poten staat, hij met zijn schouders tot wel 57 centimeter hoog komt.

Afbeelding van de Adori hondenfietskar, met open dakraam ideaal voor een Labrador
De Adori Fietskar met open dak

Nu weten we dus dat de kar in principe hoger dan 57 centimeter moet zijn, het liefst met wat meer speling (63 centimeter of meer). Zo kan je hond zelfs goed rechtop staan en zitten in de fietskar.

57 centimeter is vrij hoog en zal misschien niet altijd even makkelijk zijn om te vinden. Daarom is een tweede uitkomst een open-klapbaar dak van de kar: zo kan je Labrador toch lekker rechtop zitten en zijn kop uit het dak steken.

Een open dak zoals in de afbeelding hiernaast is ideaal: deze kan je ook gewoon weer dichtrollen als je in een gevaarlijker gebied komt. Zo weet je zeker dat je hond goed in de kar blijft.

Conclusie: De ideale hondenfietskar voor een Labrador heeft een bak met hoogte van 63 centimeter of meer.

Vergelijking van de Beste Hondenfietskarren voor een Labrador

Nu we weten wat de minimum-eisen zijn voor een hondenfietskar voor een Labrador kunnen we de lijst van beste karren bekijken.

Deze zijn in de onderstaande tabel samengevat op meerdere eisen: draaggewicht, formaat, aanwezigheid van een dak-raam, en review-score.

Afbeelding NaamDraaggewichtFormaat (LxBxH)Dak-raam?Score
KARLIE Conditioner Doggy liner40 kg.72 x 52 x 65 cm.Voorkant open4.3 / 5
Adori Fietskar40 kg.125 x 75 x 95 cm.Bovenkant5 / 5
Topmast Hondenfietskar XL40 kg.86 x 57 x 65 cm.Voorkant4.4 / 5
Trixie Hondenfietskar Large40 kg.75 x 86 x 60 cm.Voorkant5 / 5

Alle hondenfietskarren op deze lijst zijn goed geschikt voor een Labrador. Bekijk de verschillen tussen de karren en zoek dan de fietskar uit die het beste bij jouw behoeftes past.

We reviewen hieronder elke fietskar ook nog eens uitvoerig. Zo kun je volledig geïnformeerd een keuze maken voor de nieuwe hondenfietskar voor jouw labrador.

Beste Prijs/Kwaliteit: Trixie Hondenfietskar Large

Afbeelding van de Trixie Hondenfietskar

Als je de kar met de beste prijs/kwaliteit voor je labrador wil, kies dan voor de Trixie Hondenfietskar Large.

De Trixie heeft een mooie mix van een scherpe prijs met een hoge kwaliteit. Daarnaast voldoet de Trixie ook aan de vereisten die we net hierboven hebben uitgelegd.

Kenmerken – Trixie Hondenfietskar Large

 • Afmetingen: 75 (L) x 86 (B) x 80 (H) in cm
 • Maximaal draaggewicht: 40 kilogram
 • Kleur: Rood en zwart

We hebben de Trixie dus als onze eerste aanrader neergezet, maar waarom dan?

Allereerst voldoet de Trixie aan de kenmerken die we net hebben besproken. Zo heeft de kar een maximaal draaggewicht van 40 kilogram, een grote cabine, en een open hoes waar je Labrador lekker uit kan kijken. De Trixie hondenfietskar is dus gewoon goed geschikt voor een labrador.

Let wel op dat dit alleen voor de Large versie geldt. De kleinere versies van de fietskar zijn niet geschikt voor een Labrador omdat ze bijvoorbeeld minder draaggewicht hebben. Daarnaast zijn de cabines van die versies ook kleiner waardoor het een krappe boel wordt voor je Lab.

Maar de geschiktheid voor een Labrador is natuurlijk een minimumvereiste. Elke hondenfietskar die we in dit artikel aanraden is dat. Wat is er dan zo goed aan de Trixie?

 • Ten eerste het materiaal. De Trixie hondenfietskarren staan bekend om hun duurzaamheid dankzij het stevige gebruikte materiaal. Zowel het frame (metaal) en de hoes (polyester) van de hondenfietskar kunnen tegen een stootje, en dat is met een Labrador ook wel nodig. In de hoes zit gaas verwerkt waar je hond uit kan kijken. Dit gaas ademt ook goed waardoor er lekker veel frisse lucht door de fietskar stroomt.
 • Dan de veiligheid. De Trixie komt met vrij standaard veiligheidsmaatregelen: reflectoren aan de zijkant en achterkant, en een oranje vlag voor bovenop. De vlag is optioneel als je hem niet mooi vindt.
 • De banden zijn ook een groot voordeel. De wielen van de Trixie zijn namelijk erg dik vergeleken met de meeste andere hondenfietskarren. Dit zorgt ervoor dat ze schokken beter opvangen. Daardoor heeft je hond dus een comfortabelere rit dan met dunne bandjes. Zeker bij wat zwaardere honden zoals Labradors is dan erg fijn.
 • Extra bescherming bij regen. Je kan de voordeur van de Trixie tegen regen beschermen als er noodweer uitbreekt. De voorkant krijgt de volle lading tijdens een regenbui, dus ook dit is een fijne extra voor je hond. Tenzij jouw Labrador natuurlijk wel van een regenbuitje houdt 😉
 • Enige minpuntje is dat de Trixie geen aanleglijnen heeft. Let hier dus op, zeker in gevaarlijke gebieden wil je niet dat de voorkant van je fietskar open is. Dan zou je labrador er immers uit kunnen springen.

De Trixie Hondenfietskar heeft dus veel voordelen, we raden hem dan ook wel vaker aan. Zo is het ook de meest geschikte hondenfietskar voor achter je elektrische fiets.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn we erg tevreden met de Trixie. Hij rijdt lekker, is stevig, en uitermate geschikt voor een Labrador. Een betere hondenfietskar ga je voor je Lab niet vinden.

Conclusie – Trixie Hondenfietskar Large

Pluspunten
 • Perfecte hondenfietskar voor een Labrador
 • Scherpe prijs
 • Hoge kwaliteit hoes en frame
 • Dikke banden
 • Fijne extra’s (bescherming regen, veiligheidsreflectoren, ademende hoes)
Minpunten
 • Geen aanleglijnen

Conclusie: Kies voor de Trixie Hondenfietskar als je de beste kar voor een labrador wil hebben. De Trixie is van hoge kwaliteit, heeft veel luxe, een scherpe prijs, en is uitermate geschikt voor Labradors.

Meest Luxe: Topmast Hondenfietskar Large

Afbeelding van de Topmast Hondenfietskar Large met goede vering

Zoek je de meest luxe fietskar voor je labrador? Ga dan voor de Topmast Hondenfietskar Large.

De Topmast voldoet aan alle eisen voor een labrador, is een 3-in-1 product en heeft ook nog eens een verlaagd frame. Dat laatste is een fijn voordeel wat we hieronder toelichten.

Kenmerken – Topmast Hondenfietskar Large

 • Afmetingen: 80 (L) x 57 (B) x 66 (H) in cm (cabine)
 • Maximaal draaggewicht: 40 kilogram
 • Kleur: Rood en grijs

De Topmast is dus onze meest luxe hondenfietskar voor een Labrador. Toch valt hij qua prijs nog wel mee. De Topmast is de duurste optie op onze lijst, maar er zit geen erg groot verschil tussen. Wat krijg je hier dan toch extra voor?

Zoals gezegd is er dus een verlaagd frame gebruikt voor de Topmast. Dat zorgt ervoor dat de kar veel stabieler is dan de meeste andere hondenfietskarren. Hoe lager bij de grond hoe lastiger het is voor een fietskar om bijvoorbeeld om te kiepen.

Verder zitten er ook grote luchtbanden onder de Topmast. Die maken de kar veel schokbestendiger en stabieler. Dit is zeker bij grote honden als Labradors echt wel nodig. Het is ook niet voor niets dat we de Topmast als eerste keus aanraden in onze Top 3: beste Hondenfietskar met vering.

De vering en het verlaagde frame maken de Topmast al uitermate geschikt voor een Labrador. Toch zijn er nog wel meer luxes die de kar een goede keus maken:

 • Een van de grootste voordelen is de wandel/joggerset die je bij de Topmast krijgt. Met die set verander je je hondenfietskar namelijk in een hondenbuggy. Zo kun je met de kar voorop lopen of joggen.
 • De bodem van de Topmast is van anti-slip materiaal. Dit voorkomt dat je Labrador alle kanten opschiet als je wat doortrapt en bochten maakt.
 • Je krijgt bij de Topmast een aanleglijn meegeleverd die vast te maken is aan een ring in de bodem. Zo kun je ervoor zorgen dat je Lab geen ontsnappingspogingen doet.
 • De Topmast is ook als bench te gebruiken. Klik de wielen van de kar af, en hij staat netjes op de grond.

Je krijgt met de Topmast dus een erg luxe hondenfietskar die uitermate geschikt is voor een labrador. Daarnaast is de fietskar ook tot bench of hondenbuggy om te bouwen, 3 voor de prijs van 1 dus.

Conclusie – Topmast Hondenfietskar Large

Pluspunten
 • Voldoet aan vereisten voor een Labrador
 • 3 voor de prijs van 1: fietskar, buggy, en bench
 • Luxe extra’s inbegrepen
 • Stabiel en schokbestendig
Minpunten
 • Hogere prijs, zeker als je alleen de fietskar functie wil

Conclusie: Als je een luxe hondenfietskar voor je Labrador zoekt kun je het beste voor de Topmast fietskar kiezen. Je krijgt 3 producten voor de prijs van 1. Daarnaast is de kar erg stabiel en heeft een goede vering.

Beste luchtdoorstroom: Adori Hondenfietskar

Afbeelding van de Adori Hondenfietskar met oranje vlag

Als jouw Labrador al snel angstig of benauwd wordt, kies dan voor de Adori Hondenfietskar.

De Adori heeft namelijk de meest open hoes met veel ademend gaas van alle fietskarren. Daarnaast heeft de Adori ook nog een lage prijs. Een ideale optie dus voor baasjes met een wat angstige Lab.

Kenmerken – Adori Hondenfietskar

 • Afmetingen: 125 (L) x 75 (B) x 95 (H) in cm.
 • Maximaal draaggewicht: 40 kilogram
 • Kleur: Grijs en Zwart

Het is belangrijk voor angstige honden dat een hondenfietskar comfortabel is en goed uitzicht biedt. Dit is voor Labradors natuurlijk niet anders. Daarom raden we de Adori Hondenfietskar aan als je hond wat banger is.

Een fietsrit met je hond moet ontspannend zijn, voor jullie allebei. Als je hond genoeg uitzicht heeft weet hij tenminste goed wat er gebeurt. Daarnaast ademt het open gaas ook goed zodat je hond veel frisse lucht krijgt, zo voelt hij zich minder opgesloten.

De Adori heeft verder ook goede grote luchtbanden. Die vangen schokken prima op en ook dit maakt een ritje veel comfortabeler voor je hond. Als je een kar met kleine kunststofbanden had gehad stuitert de fietskar alle kanten wat je hond weer zenuwachtig maakt.

Qua veiligheid krijg je ook bij de Adori een reflecterende vlag bijgeleverd. Daarnaast zitten er reflectoren in de hoes en banden verwerkt. Dit is wel zo veilig, zeker als het wat donker wordt. Mocht je de vlag niet mooi vinden dan kun je die natuurlijk eventueel niet op de kar zetten. We raden het echter wel aan, zeker als het schemerig of donker is.

De Adori heeft een goede open hoes, veiligheidsmaatregelen, en is schokbestendig. Dat samen met de lage prijs maakt de kar ideaal voor baasjes van bange Labradors.

Soms is de kar niet leverbaar, maar bij Bol heb je in ieder geval de optie om op de hoogte te worden gesteld als hij terugkomt in het assortiment.

Conclusie – Adori Hondenfietskar

Pluspunten
 • Ademend gaas is kalmerend voor bange honden
 • Lage prijs
 • Grote luchtbanden vangen schokken goed op
 • Veilig dankzij reflectoren en vlag
Minpunten
 • Soms niet leverbaar

Conclusie: Als je een wat angstige Labrador hebt ga dan voor de Adori Hondenfietskar. Deze is ook uitermate geschikt voor labradors, heeft een lage prijs, en veel ademend gaas.

Laagste Prijs: KARLIE Conditioner Doggy Liner Hondenfietskar

Afbeelding van de KARLIE Conditioner Hondenfietskar met grote verende banden

Zoek je de goedkoopste hondenfietskar voor je labrador, kies dan de KARLIE Conditioner Doggy Liner Hondenfietskar.

De KARLIE Hondenfietskar heeft de laagste prijs van alle fietskarren op onze lijst, en toch voldoet hij aan de vereisten voor een labrador.

Kenmerken – KARLIE Hondenfietskar

 • Afmetingen: 125 (L) x 72 (B) x 95 (H) in cm.
 • Maximaal draaggewicht: 40 kilogram
 • Kleur: Rood en grijs

Ondanks zijn lage prijs zijn de specificaties van de KARLIE hondenfietskar gewoon geschikt voor een Labrador: een grote kar, met goede vering en grote banden. Daarnaast heeft de kar ook een maximaal draaggewicht van 40 kilogram, prima voor Labradors dus.

Dat is best apart te noemen. De KARLIE zo namelijk zo laag geprijsd dat hij zelfs op plek 1 in onze Top 3 voor de meest goedkope hondenfietskar staat. Je koopt dus voor een spotprijs een fietskar die prima geschikt is voor labradors. Maar waar zit dan het addertje onder het gras?

In ieder geval niet bij de wielen. Die zijn van groot formaat, en het zijn luchtbanden. Ze vangen dus schokken goed op, wat weer voor een fijnere fietsrit zorgt voor jou en je hond.

Het addertje zit hem meer in wat er niet in de kar zit: wat extra luxe. De KARLIE heeft een minder fijne hoes dan de Adori, heeft minder extraatjes dan de Topmast, en is van mindere kwaliteit dan de Trixie. Kwalitatief en qua luxe is het de minste van de vier, maar dat is ook logisch door de lage prijs.

Dat betekent namelijk niet dat de KARLIE een slechte keus is. De kar is gewoon prima geschikt voor een labrador, en dat voor een belachelijk goede prijs. Veiligheidsmaatregelen zoals een vlag en reflectoren zijn aanwezig, en je krijg een gratis reserve trekhaak bij de fietskar. Voor zijn lage prijs is de Karlie gewoon een prima aankoop.

Als je een goedkope hondenfietskar voor je labrador zoekt is de KARLIE Hondenfietskar de beste optie van onze 4 aanraders.

Conclusie – KARLIE Hondenfietskar

Pluspunten
 • Laagste prijs van de 4 opties
 • Geschikt voor een labrador
 • Gratis reserve trekhaak
 • Veilige kar met grote luchtbanden
Minpunten
 • Minder luxe dan de andere drie opties

Conclusie: Ondanks zijn erg lage prijs is de Karlie hondenfietskar prima geschikt voor een labrador. Als je dus de prijs belangrijker vindt dan wat extra luxe is hij dan ook zeker een aanrader.

Beschikbaarheid van de fietskarren:

Karlie Conditioner Doggy LinerBij Bol.com
Adori HondenfietskarBij Bol.com
Topmast Hondenfietskar largeBij Bol.com
Trixie Hondenfietskar LargeBij Bol.com
De beschikbaarheid van elke fietskar geschikt voor een labrador

Hoe train je een Labrador voor een hondenfietskar?

Labradors zijn een erg slim hondenras, ze leren graag en willen altijd behulpzaam zijn. Niet voor niets wordt het ras altijd uitgekozen om bijvoorbeeld een blinde-geleide hond te worden: een zware taak.

Dit maakt Labradors ook uitermate geschikt om te leren met een hondenfietskar om te gaan. Voor het leergierige ras is dit een eitje.

Om ervoor te zorgen dat je Labrador goed aan de kar went toch de volgende tips:

Begin als puppy

Als je je Labrador al als puppy kan trainen is dit het beste. Net zoals met mensen is het makkelijker een hond vroeg in zijn leven iets aan te leren dan later.

Als je labrador al als pup veel in de fietskar mag zal hij hier veel sneller op zijn gemak gaan voelen. Jong geleerd is oud gedaan!

Haal eerst de wielen van de kar af

Een hondenfietskar kan soms wat instabiel zijn: hij staat immers op wielen. Gelukkig kun je bij de meeste fietskarren de wielen gewoon weer demonteren.

Om je hond te laten wennen aan een fietskar kan je eerst het beste de wielen van de kar afhalen. Op deze manier kan je hond rustig wennen aan de bak van de kar.

In de onderstaande video van Hondenlot zie je hoe je vervolgens je hond kan trainen: zo went je hond rustig aan de kar voordat je zelfs de weg op gaat.

Gebruik veel geduld en snoepjes, dan zal je Labrador de training snel oppikken.

Begin met korte test-ritjes

Ga niet meteen op een lange fietstocht en door drukke gebieden heen. Zeker als je hond toch wat angstig is in de fietskar.

Door eerst korte fietsritjes (bijvoorbeeld door de straat of in het bos) te maken kan je hond rustig wennen. Zo leert je Labrador dat er niks mis kan gaan in de kar.

Ook deze video van Hondenlot laat zien hoe je eerst je hond laat wennen aan de kar (inclusief wielen) en vervolgens rustig een ritje kan maken.

Maak van de fietskar een veilige plek

Zelfs een oude schoen kan fijn speelgoed zijn

Als je hond een favoriet speeltje of dekentje hebt kun je deze voor vertrek in de kar leggen. Op deze manier maak je van de kar een veilig plekje voor je hond.

De meeste fietskarren komen al met een zacht matje, maar een lekkere deken kan nooit kwaad.

Daarnaast kun je de kar ook als hondenbench gebruiken door er de wielen weer af te halen.

Zo kan je je hond s’nachts in de kar laten slapen. Als je dan overdag een fietsrit wil maken is je hond al gewend om in de kar te zijn.

Hoe neem je een volwassen bange labrador mee in een hondenfietskar?

Het is helemaal niet gek voor een labrador om een beetje bang te zijn van een hondenfietskar. Zeker als je niet de mogelijkheid hebt gehad om je lab al als puppy te trainen. Daarom hieronder wat tips voor als je een bange labrador mee wil nemen:

 • Kies voor de besproken Adori Hondenfietskar. Deze kar heeft een open hoes met erg veel gaas. Dat heeft twee voordelen: meer uitzicht en meer frisse lucht voor je labrador. Op die manier weet je hond precies wat er gebeurt en voelt hij zich niet benauwd, dat kalmeert al flink.
 • Rijdt niet de hard. Als je zelf een bijrijder bent en iemand trapt flink op het gas in de auto voel je je ook niet gemakkelijk. Jij hebt immers niet de controle. Dit is precies hetzelfde voor je hond, en dat zorgt voor meer angst. Rijdt dus zeker aan het begin rustig, dit werkt kalmerend en is ook gewoon veiliger.
 • Volg de eerdere tips op. Dus maak korte ritjes, maak van de fietskar een leuke veilige plek. Het is nooit te laat om te leren, ook niet voor honden. Als je de fietskar altijd als iets positiefs brengt zal je hond dit ook merken.
 • Wees geduldig en zelfverzekerd in je training. Zeker labradors zijn een trouw en lief ras die je wel willen vertrouwen. Wees dus kalm, bemoedigend, en raak niet gefrustreerd. Je labrador merkt dat soort energie meteen op en zal dit meenemen in de hondenfietskar. Hoe meer vertrouwen en positieve energie hoe beter.

Conclusie: Jouw ideale Hondenfietskar voor je Labrador uitgezocht?

Dit waren alle tips voor het gebruiken van een hondenfietskar met een Labrador. Het ras is er echt uitermate geschikt voor. Zeker als je hond wat ouder wordt of een blessure heeft kan het heel fijn zijn om een fietskar te hebben. Zo kan je Labrador toch altijd mee, zelfs op langere fietstochten.

Als je er nog steeds niet uit bent en graag meer wil weten over hondenfietskarren: lees dan de Complete Hondenfietskar Gids door. Deze loopt je door het hele keuze-proces voor een geschikte hondenfietskar heen.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Als je nog vragen hebt laat het dan in de comments weten. We helpen graag met elke vraag. Als je liever een e-mail stuurt kun je dit via onze contact-pagina doen.

Verder Lezen:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 7

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

1 thought on “Wat is de Ideale Hondenfietskar Voor Een Labrador?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *