Heeft een Puppy Specifiek Hondenvoer nodig?

4.7
(10)

Laatste update op april 20, 2021 door Hondenwiki

Heeft een puppy nou specifiek hondenvoer nodig? Het is een goede vraag, eentje die we voor je in dit artikel gaan beantwoorden. We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze pups, het zijn praktisch onze baby’s. Daarom alvast een snel antwoord op je vraag:

Ja, een puppy heeft inderdaad specifiek hondenvoer nodig. Tot een zekere leeftijd is dit een absolute must.

We bespreken dit antwoord verder in het artikel, leggen uit tot hoe lang dit speciale puppyvoer nodig is, en geven je enkele aanraders voor goed puppyvoer.

Waarom heeft een puppy specifiek puppyvoer nodig?

Afbeelding van een puppy in een hondenvoer bak

We weten nu dus al dat puppy’s speciaal hondenvoer nodig hebben: puppyvoer. Maar waarom dan, en tot wanneer? Dat leggen we in dit onderdeel uit.

Puppyvoer zit bomvol voedingsstoffen, veel meer dan ‘gewoon’ hondenvoer

Puppyvoer is een speciaal soort hondenvoer dat alleen voor puppy’s geschikt is. Dit voer heeft namelijk een groter vetgehalte, meer proteïne, en andere nodige voedingsstoffen. Gemiddeld gezien heeft puppyvoer vaak veel meer proteïne als gewoon hondenvoer. Hondenvoer met veel vlees heeft dit bijvoorbeeld al veel sneller, maar deze brokken zijn vaak voor volwassen honden gemaakt. Niet voor puppy’s. Het minimum gehalte proteine voor puppy’s is bijvoorbeeld 22.5%, maar veel pups hebben nog meer dan dat nodig. Dit hangt ook weer af van het ras van je hond, dus het is een goed idee om altijd even aan je dierenarts te vragen welk voer het beste bij jouw pup past.

In ‘normaal’ hondenvoer zit daarentegen vaak maar zo’n 18% proteïne, en vaak veel minder vet. Dat moet ook, dat vette puppyvoer is absoluut niet geschikt voor volwassen honden. Puppy’s hebben al die extra vetten nodig om te groeien, maar een volwassen hond zou er juist snel overgewicht van krijgen. Dat brengt ons ook meteen bij het volgende punt:

Tot hoe lang heeft mijn puppy puppyvoer nodig?

Zoals we net hebben besproken is het een heel slecht idee om een volwassen hond puppyvoer te blijven voeren. Zodra je hond begint te puberen is het dan ook belangrijk om de switch naar gewoon hondenvoer te maken. Hieronder een tijdslijn voor wanneer je hond de switch hoort te maken. Nogmaals, dit is geen exact schema maar een inschatting. Per hondenras en hond heb je een specifiek voerschema nodig, bespreek dit dan ook altijd eerst met je dierenarts!

  • 0-6 weken: Je pup zou in deze tijd bij zijn moeder moeten blijven en melk drinken. Nog geen puppyvoer in deze tijdsfase dus. De meeste geadopteerde pups zijn ook ouder dan 6 weken om deze reden. Rond de 4 tot 6 weken kunnen de meeste pups langzaam naar vast voedsel omwisselen, doe dit door wat melk met brokjes te mengen zodat de wissel niet te abrupt is.
  • 6-12 weken: Je pup zou nu puppyvoer moeten eten (het liefst wat nat). Dit voer zit bomvol calorieën, vetten en proteïne. Precies wat een kleine pup nodig heeft. Voer pups van deze leeftijd dan ook nooit ‘volwassen’ hondenvoer.
  • 3-12 maanden: Je blijft tijdens deze periode je pup specifiek puppyvoer voeren, maar tegen het einde van de periode kan langzaam de switch gemaakt worden. Dit hangt erg van het hondenras af, en kun je dan ook het beste met je dierenarts bespreken. Globale vuistregels zijn dat grote hondenrassen echt pas vanaf 12 maanden de switch mogen maken (soms nog wat later), kleine hondenrassen kunnen dat al wat eerder (rond de 7, 8 of 9 maanden).

Dit zijn vuistregels, en elke hond is natuurlijk anders. De tijdslijn is een goed eerste knooppunt om je kennis over je pup te verbreden, maar houd er niet strak aan vast. Elke pup heeft zijn eigen specifieke voedingsschema nodig, deze stel je op met advies van je dierenarts.

Wat is dan goed specifiek hondenvoer voor een puppy?

Er zijn een heleboel merken voor hondenvoer, maar die zijn niet allemaal geschikt voor puppy’s. Je hebt voor je pup speciaal puppyvoer nodig, en dat maakt niet elke fabrikant. Daarom geven we je in dit onderdeel enkele aanraders waar we zelf fan van zijn:

  • Beste kwaliteit: We raden als eerste optie eigenlijk altijd Edgard & Cooper puppyvoer aan. Dit voer bevat namelijk een enorme hoeveelheid vers vlees (in dit geval eend en kip), iets wat de meeste hondenvoer fabrikanten niet voor elkaar krijgen. Goedkopere fabrikanten gebruiken vaak simpele vulling zoals granen en rijst, Edgard & Cooper daarentegen is compleet graanvrij hondenvoer. Dat maakt het voer makkelijker verteerbaar en het zit bomvol goede voedingsstoffen. Het voer is wel wat duurder dan andere alternatieven dankzij zijn verse ingrediënten. Edgard & Cooper kan er ook voor zorgen dat je pup minder ontlasting krijgt door het hondenvoer.
  • Goedkope optie: Wil je een wat lagere prijs dan is Eukanuba Puppyvoer je beste keus. Dit voer ligt qua prijs per kilogram onder de 3 euro, wat erg laag is. Verder is het voer natuurlijk op puppy’s gericht: er is veel kippenvlees gebruikt en het voer zit vol eiwitten en vetten. Het voer is verder niet graanvrij en gebruikt wat minder vers vlees, maar de prijs ligt daardoor ook wel veel lager.
  • Voor specifieke hondenrassen: Heb je een erg kleine of grote pup dan kan Royal Canin hondenvoer een goede optie zijn. Zij hebben namelijk specifiek puppyvoer voor zowel kleine, medium, als grote hondenrassen. Zo is het hondenvoer dus speciaal op jouw puppy’s hondenras afgestemd, en past dus beter bij je pup.

Afsluiting: Is specifiek hondenvoer voor je puppy nodig?

Om het allemaal nog even samen te vatten:

Ja, je puppy heeft inderdaad specifiek hondenvoer nodig. Na de fase van melk drinken heeft je puppy vetter puppyvoer nodig, en kan nog niet meteen aan gewoon hondenvoer beginnen. Afhankelijk van het ras van je pup kan hij tussen de 7 en 14 maanden overstappen naar ‘gewoon’ hondenvoer.

We hebben ook enkele aanraders besproken van puppyvoer waar wij erg fan van zijn. Als je twijfelt kun je echter het beste altijd eerst even met je dierenarts bespreken welk voer het beste bij jouw puppy zal passen. Elke pup heeft zo zijn eigen dieetplan nodig, en je dierenarts kan je daar het beste bij helpen.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 10

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *