Welke maat hondenmand heb ik nodig?

4.6
(39)

Laatste update op oktober 9, 2022 door Hondenwiki

Niks fijner voor je hond dan zijn eigen zachte plekje in de woonkamer. Maar een te grote of juist kleine mand kan juist vervelend zijn. Dus dan denk je al: welke maat hondenmand heb ik nou nodig?

De voornaamste reden waarom hondenmanden vaak worden teruggebracht is een verkeerd gekozen formaat. We bekijken daarom in dit artikel alles wat je moet weten voor je een maat voor je hondenmand uitzoekt:

Waarom is een juist formaat zo belangrijk, hoe meet je je hond op, en welke tips zijn er voor je kiest?

Zo kan je goed voorbereid een keus maken.

Waarom is een juiste maat voor je hondenmand zo belangrijk?

Afbeelding van een hond in een hondenmand met grote maat

Een verkeerde maat voor je nieuwe hondenmand kan erg oncomfortabel zijn voor je hond. Hieronder benoemen we kort de nadelen:

Een te grote maat:

  • De hondenmand wordt niet lekker warm. Bij een te grote mand is er te veel oppervlak voor de lichaamstemperatuur van je hond om op te warmen.

Een te kleine maat:

  • Je hond kan geen comfortabele houding vinden omdat hij niet in de mand past
  • Spierpijn omdat ledematen geen goede ondersteuning van de te kleine mand krijgen
  • Onrustige slaap
  • Niet meer in de mand willen liggen omdat deze oncomfortabel is

Een te kleine maat is dus erger dan een te grote maat. Een te grote mand kan nog steeds lekker comfortabel zijn om in te liggen, hoogstens warmt hij niet zo goed op. Een kleine mand daarentegen heeft wel vervelendere consequenties voor je hond.

Advies is dan ook om bij twijfel een wat grotere mand te kopen. Liever te groot dan te klein.

Hoe meet je je hond op?

Afbeelding van twee meetlinten

Een goede maat voor je hond vinden is nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk geen standaardformaten.

Wat de ene fabrikant een XL mand noemt, is bij een ander merk misschien slechts een Medium formaat. Daarom is het belangrijk altijd naar de specifieke afmetingen te kijken, niet de naam van het formaat.

De stappen die we je hieronder vertellen zijn dan ook op die afmetingen gericht. Verwacht en volg geen standaard vuistregels met: XL voor honden tot en met … centimeter, dat heeft geen zin.

Stap 1: Laat je hond normaal rechtop staan op vier poten

Stap 2: Meet je hond vanaf het topje van zijn neus tot en met het begin van zijn staart

Stap 3: Voeg 15 tot 30 centimeter aan het gevonden getal toe (afhankelijk van hoeveel extra ruimte je je hond wil geven, we bespreken dit verder in de tips hieronder)

Als je deze drie stappen volgt zal het je misschien nog best verbazen hoe groot het juiste formaat voor jouw hond is. Veel mensen verwachtten dat een veel kleinere mand ook wel volstaat.

Maar zoals we boven al hebben laten zien: beter een te grote mand dan te klein. De nadelen van een te klein formaat wegen absoluut niet op tegen de nadelen van een te groot formaat.

Tips bij het kiezen van de ideale maat voor een hondenmand

Hieronder nog enkele handige tips voor je de maat van jouw nieuwe hondenmand uitzoekt:

Tip 1: Bedenk wat voor soort slaper jouw hond is

Er zijn drie soorten slaapstijlen waar je hond een voorkeur voor kan hebben: leunend, opgerold, en uitgespreid. Afhankelijk van de slaapstijl die jouw hond het liefst aanhoudt kan dat invloed hebben op het ideale formaat en type voor je hondenmand.

Leuners liggen op hun buik en houden hun hoofd graag tegen een rand aangedrukt. Zoek dan ook een mand uit die die ondersteuning biedt.

Honden die het liefst in een balletje rollen hebben minder ruimte nodig in een hondenmand. In de eerder besproken stap 3 zal 15 centimeter of zelfs minder toevoegen dan ook wel genoeg zijn.

Voor deze eerste twee types hond is de Curver Hondenmand een uitstekende mand. Deze heeft een hogere rand waar je hond zich in kan nestelen of tegenaan kan leunen. Een hond die graag op het randje ligt zal dit heerlijk vinden.

Uitgespreide liggers strekken zich helemaal uit als ze liggen. Deze honden hebben dan ook de meeste ruimte nodig, voeg in stap 3 zo’n 30 centimeter toe voor voldoende ruimte.

Tip 2: Oudere honden hebben vaak liever een grotere hondenmand

Oudere honden hebben vaker last van versleten gewrichten of bijvoorbeeld artrose. Voor hen is een grotere hondenmand veel fijner om in te liggen. Dit geeft je hond genoeg ruimte om zich uit te strekken en zijn gewrichten rust te geven.

Tip 3: Meet je hond zelf op, google niet hoe groot het hondenras normaal is

Voor elk hondenras wat je maar kan bedenken staan er inmiddels wel gemiddelde gewichten en formaten op het internet.

Maar dat zijn het dan ook meteen: gemiddeldes. Voor jouw hond hoeven die gemiddeldes helemaal niet op te gaan. Let daar dus goed op!

Als je hond groter of kleiner is dan normaal kun je daardoor een compleet verkeerd formaat mand kopen, terwijl die mand in theorie goed zou moeten passen voor het ras.

Belangrijke tip is dan ook om echt even zelf je hond op te meten.

Tip 4: Koop een grotere en wasbare hondenmand als je een puppy hebt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je een pup hebt die nog niet helemaal opgevoed is.

Koop dan ook een wasbare mand voor een puppy, zo blijft de man lekker schoon.

Bedenk ook dat je pup waarschijnlijk nog flink zal groeien. Als je een te kleine mand koopt moet je binnen de kortste keren weer een nieuwe kopen. Koop dan liever een te grote mand, en baken de wat af met bijvoorbeeld een deken. Zo voelt je pup zich toch veilig en knus in de grote mand.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met het uitzoeken van de ideale maat die voor jouw hondenmand nodig is. Mocht je nog vragen hebben dan helpen we je graag in de comments hieronder!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 39

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *