De Top 10 Minst Agressieve Honden

4
(27)

Laatste update op mei 24, 2021 door Hondenwiki

Iedereen wil natuurlijk wel een lieve hond, daarom bekijken we in dit artikel de Top 10 minst agressieve honden. Zo kun je een hondenras kiezen wat van nature al erg lief is en dus makkelijker te trainen zal zijn. We bespreken elk hondenras kort en laten je natuurlijk ook wat leuke plaatjes zien!

Waarom zijn sommige honden agressiever dan andere hondenrassen?

Afbeelding van agressieve honden

Voordat we onze Top 10 bespreken is het goed om even te bekijken waarom sommige hondenrassen agressiever zijn dan anderen. Er zijn namelijk best wat misvattingen die we graag de wereld uit helpen.

Grote honden zijn niet agressiever dan kleine honden

Mensen zijn vaak bang voor grote honden, en dat is op zich ook logisch: een grote hond kan veel meer schade aanrichten dan een klein hondje. Toch zegt de grootte van een hondenras niets over hoe agressief de hond zal zijn. Bedenk maar eens hoe vaak je wel niet een klein hondje ziet dat juist erg agressief doet tegen een grotere andere hond. Juist door hun kleine formaat kunnen kleinere hondenrassen al snel agressiever uitvallen. Ze voelen zich sneller bedreigd, en in ongemakkelijke situaties wordt een hond ook eerder agressief.

Agressiviteit zit hem vaak in de genen van een hondenras

Dit is deels waar als je wetenschappelijke onderzoeken leest: er zit een significant verschil in de gemiddelde agressie van verschillende hondenrassen. Sommige hondenrassen hebben een bepaald gedrag al eeuwen lang ingebakken gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een hondenras wat al honderden jaren als waakhond dienst heeft gedaan. Een waakhond zal per definitie minder vertrouwend zijn bij vreemden: het zit in in hun natuur om waakzaam te zijn.
Maar ook hier hoeft dat niet tot agressiviteit te leiden. Er zijn immers genoeg honden die vroeger wel schapenherders waren maar inmiddels erg lief zijn. De Langharige Collie is daar een voorbeeld van, die bespreken we zomenteen ook in onze Top 10.

Zolang je je hond al als puppy goed socialiseert en aanleert om niet agressief te zijn tegen andere honden en mensen is er geen hondenras wat altijd agressief zal zijn. Het vergt bij sommige honden echter wel meer en striktere training. Daarom is het makkelijker om een hond te nemen wiens natuur al veel liever en minder agressief is. En die lieve hondenrassen bespreken we hieronder.

Top 10: Wat zijn de Minst Agressieve Honden?

Beagle

Afbeelding van een slapende Beagle

Een van de meest zachtaardige honden is misschien wel de Beagle. Dit is een gemiddeld klein hondenras wat erg laag bij de grond loopt. Het ras vaart vaak erg goed bij gezinnen en is dan ook best populair. De Beagle staat ook niet voor niets als een van de meest lieve honden bekend. Vroeg was de Beagle een echte jachthond die vooral bij jacht op eenden werd gebruikt. Dat hoeft natuurlijk niet meer, maar het zijn zeker wel energieke honden die veel beweging nodig hebben. Je moet dat ook genoeg tijd voor ze vrij maken en veel met ze erop uit!

Golden Retriever

Afbeelding van een Golden Retriever puppy, een van de minst agressieve honden

Wie kent hem niet: de Golden Retriever. Ook dit is een echte lieve familiehond die als je hem goed traint en al vroeg socialiseert geen greintje agressie zal vertonen. Het zijn erg zachtaardige honden die origineel ook als jachthonden werden gebruikt, net als de Beagle.
Tegenwoordig is het een van de meest populaire honden op aarde, en met goede reden. Retrievers zijn een van de makkelijkere honden qua karakter: ze zijn erg lief, binden zich snel aan hun baasje, en zijn lekker energiek. Ook bij de Retriever is dus veel beweging of een grote tuin wel nodig. Zoek je een vrolijke lieve hond zonder agressieve trekjes dan zit je bij een Retriever goed!

Basset hound

Afbeelding van een Basset Hound hond

Dan de Basset Hound. Deze hond zie je vaak bij oudere baasjes, voor senioren is het namelijk een ideale hond. Het zijn erg lieve en geduldige honden die daardoor ook goed bij een gezin met kinderen passen. Basset Hounds staan bekend om hun loyaliteit en speelsheid. Ideaal voor jong en oud dus.
Ondanks hun kalme uiterlijk zijn Basset Hounds namelijk wel erg speels en zullen ze een spelletje met anderen nooit afslaan. Ook dit hondenras werd vroeger voor jagen gebruikt, maar daar merk je tegenwoordig weinig meer van. Basset Hounds zijn wat minder actief. Elke hond heeft natuurlijk baat bij veel beweging, maar als je wat minder tijd hebt om elke dag uren te wandelen of spelen dan heeft een Basset Hound in ieder geval minder bewegingseisen dan bijvoorbeeld een Retriever of Beagle.

Berner Sennenhond

Afbeelding van twee vrolijke Berner Sennenhonden

Dan weer een flink grote en erg lieve hond: de Berner Sennenhond. Dit is een van de grootste hondenrassen op onze lijst. Sennenhonden zijn erg loyaal en daarnaast ook geduldig. Het zijn dus ideale kameraadjes en ze doen hun naam van rustige reus eer aan. Ze doen geen vlieg kwaad, zolang je ze goed socialiseert en traint natuurlijk.
Door hun grote formaat en uithoudingsvermogen hebben ze echt wel veel beweging en ruimte nodig. Een grote tuin is dan ook zeker welkom voor Berners.

Bulldog

Afbeelding van een Bulldog met een bal

Wil je een wat kleiner niet agressief hondje dan is de Bulldog een aanrader. Met hun stoere kop lijkt het er misschien niet op, maar de Bulldog is een erg loyaal en lieve hond. Bulldogs zijn vriendelijk, tot op het bot loyaal aan hun baasjes en dankzij hun kleine formaat wat makkelijker om te onderhouden. Daarnaast hebben ze ook wat minder beweging nodig dan de meeste actievere hondenrassen op deze lijst.
Als je dus geen grote tuin hebt is dat voor een Bulldog zeker niet het einde van de wereld. Daarnaast blaffen ze ook niet snel, tenzij er een inbreker is. Het zijn namelijk wel uitstekende waakhonden die altijd goed opletten.

Langharige Collie

Afbeelding van een langharige Collie hond

De Langharige Collie is een van de mooiste hondenrassen met weinig agressie. Het zijn erg slimme honden die wel vrij beschermend zijn. Het is bij een Collie dan ook cruciaal om ze al vroeg te socialiseren met andere honden en bezoekers. Anders worden ze wat te waakzaam: de Collie staat dan ook hoog in onze lijst met meest trouwe honden.
Collies zijn erg slim en hebben dan ook een goede training nodig. Blijf dit ook doen, zelfs al zijn het geen pups meer: de constante uitdaging is belangrijk voor Collies. Collies zijn over het algemeen vrij gemoedelijke en rustige honden, gepaard met weinig agressie is het dus gewoon een erg goede hond!

Newfoundlander

Afbeelding van een Newfoundlander hond met weinig agressie

Je zou het aan de foto hierboven niet zeggen, maar de Newfoundlander is een van de grootste honden op deze lijst. Zoals we eerder al zeiden, een grotere hond is zeker niet per definitie agressiever. En dan geldt ook voor de Newfoundlander. Deze grote lobbes werd vroeger vaak als reddingshond gebruikt. Het zijn dappere honden die voor hun baasje door het vuur gaan.
Wel hebben ze door hun grote formaat veel ruimte nodig. Ook voor de Newfoundlander is een grote tuin of goede natuurlijke omgeving dus erg belangrijk.

Pug

Afbeelding van een lieve Pug met een botje

Iedereen kent hem wel: de Pug. Een Pug is een schattig klein hondje dat vaak ook ideaal is voor gezinnen. Ze gaan namelijk goed met kinderen om. Het zijn wel erg aanhankelijke hondjes die overal bij willen zijn. Heb je dus een drukke baan en is er overdag niemand thuis voor het beestje dan is dit niet de hond voor jou.
Heb je die tijd wel dan is de Pug een van de minst agressieve honden die je maar zal vinden. Ze zijn lekker speelt, sociaal en beschermend voor hun baasje. Een geweldige keus als je wat minder ruimte hebt. Niet iedereen vindt de Pug even mooi, ze winnen vaak ook de competitie van lelijkste hond ter wereld. Hoewel wij nog steeds van mening zijn dat lelijke honden niet bestaan!

Deense Dog

Afbeelding van een Deense Dog een van de minst agressieve grote honden

De Deense Dog dan. Deze grote lobbes is ondanks zijn imposante figuur absoluut niet over te slaan in de lijst met minst agressieve honden. De Deense Dog is een erg lieve en geduldige reus die maar wat graag met zijn baasjes knuffelt. Het zijn uiterst vriendelijke honden zolang je ze goed traint en socialiseert. Let wel op dat ze door hun enorme formaat nogal onhandig kunnen zijn, veel ruimte en toezicht is dan ook belangrijk. Deense Dogs kennen hun eigen kracht niet…

Ierse Setter

Afbeelding van een Ierse Setter

Dan een prachtige hond die we ook al in onze mooiste honden lijst besproken hebben: de Ierse Setter. Deze lieve honden hebben vaak een kastanje bruine kleur en hebben een geweldige vacht. Daardoor verharen ze ook wel veel, goed stofzuigen dus.
Ierse Setters waren vroeger vooral voor de jacht, maar zijn tegenwoordig ook echte familiehonden. Ze zijn zelfs zo vriendelijk dat ze eigenlijk totaal niet geschikt zijn voor een baan als waakhond. Veel minder agressief dan een Ierse Setter kan dus niet.

Afsluiting: De Minst Agressieve Honden besproken

Dat was het dan voor onze lijst van de minst agressieve honden. We hebben besproken wat sommige misvattingen over agressieve honden zijn, en wat nou de echt allerliefste hondenrassen zijn. Hopelijk heeft het al je vragen beantwoord.

Heb je zelf nog ervaringen met agressieve of juist hele lieve hondenrassen laat het ons dan vooral weten in de comments hieronder!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4 / 5. Aantal stemmen: 27

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

2 thoughts on “De Top 10 Minst Agressieve Honden

    1. Onze lab helaas wel ? geen moord machine maar soms knorrig en onredelijk naar andere honden. We hebben hem niet als pup en hebben besloten ermee te dealen en hem niet los te laten. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *