Tot Wanneer is een Hond een Puppy?

4.5
(161)

Laatste update op mei 15, 2022 door Hondenwiki

Een puppy blijft niet altijd een pup, maar tot wanneer is een hond nou echt een puppy? Ze groeien soms als kool, en krijgen wat tiener trekjes. Maar zelfs dan kan jouw hond nog een jonge puppy zijn!

In dit artikel vertellen we je alles over het ouder worden van een hond en tot wanneer de meeste honden puppies zijn.

Tot wanneer is een hond een puppy? – 4 factoren

Afbeelding van een hond als puppy

Er is niet echt een generieke regel tot wanneer je hond precies een puppy is. In het algemeen zou je kunnen zeggen rond de 1 tot 2 jaar oud de meeste honden van puppy naar volwassen gaan. Maar dit hangt van veel meer factoren af dan enkel leeftijd. Hieronder lees je de vijf factoren die dit bepalen.

Leeftijd

Leeftijd is niet alles zoals we hierboven zojuist hebben verteld, maar het weegt natuurlijk wel erg zwaar mee bij het proces van ouder worden. Zoals gezegd zullen de meeste honden vanaf ongeveer 1 jaar oud de transitie van puppy naar tiener / volwassen hond maken. Veel honden kunnen echter vanaf een jongere leeftijd al zelf nieuwe puppies maken, de natuur is in dat opzicht voortvarend. We kennen allemaal de bekende hondenjaren wel, mocht je je afvragen hoe oud je hond nou precies is, gebruik dan de Puppy Leeftijd Calculator eens om dat uit te vinden.

1 jaar is een gemiddelde, maar zeker niet voor alle honden het geval. Zo heeft de fysiek van een hond ook een grote impact met de volgende twee factoren. Daarnaast speelt het mentale aspect ook mee.

Grootte

Je zou kunnen zeggen dat als een hond zijn volwassen hoogte heeft bereikt hij fysiek gezien in ieder geval volwassen is. Grote honden hebben daarvoor meestal wat langer nodig dan kleine hondjes. Een klein hondje is meestal na 12 maanden al zijn maximale hoogte. Wanneer een grote hond volwassen wordt duurt dat echter meestal zo’n 1.5 tot 2 jaar. Dit is ook logisch: grote honden hebben heel wat meer te groeien!

Hondenras

Zoals gezegd duurt het volwassen worden voor grote hondenrassen wat langer dan bij kleine hondenrassen, dit is dus voor elke puppy anders. Daarnaast speelt het soort hondenras van je puppy ook mee, elk hondenras kan weer net even wat sneller of langzamer opgroeien.

Mentale volwassenheid

Naast het fysieke deel speelt mentaal volwassen worden ook mee voor puppies. Puppies zijn speels, kennen vaak hun eigen kracht niet, en zitten boordevol energie. Wanneer je hond volwassen aan het worden is krijg je te maken met de ’tiener-jaren’, je hond kan zich dan wat baldadig gaan gedragen. Net zoals echte tieners!

Voor je hond zich ook echt volwassen gaat gedragen kan hij al een lange tijd zijn maximale hoogte hebben bereikt, je hebt dan een fysiek volwassen hond met het brein van een puppy. Als je hond wat kalmer lijkt te worden, beter gaat luisteren, en zich volwassener gaat gedragen (zoals met andere honden om zich heen) begint je hond ook mentaal volwassener te worden. Voor elke hond kan mentale volwassenheid anders zijn, daarnaast hebben consistente training en goed toegepaste regels ook invloed op het gedrag van je puppy.

Waar op letten wanneer je puppy tot volwassen hond opgroeit?

Je weet inmiddels wanneer je ongeveer kan verwachten dat je puppy tot volwassen hond zal opgroeien. Maar het is ook belangrijk om te weten waar je in die tijd op moet letten, hieronder een paar tips:

Tip 1: Switch op tijd van puppy voer naar normaal hondenvoer

Puppy voer is erg lekker en gezond voor je hond, maar er zitten ook veel meer vetten in dan een volwassen hond hoort te hebben. Puppies hebben die extra energie en bouwstoffen nodig, maar volwassen honden kunnen er te dik van worden.

Hoe lang je puppy nog puppyvoer mag hebben hangt vooral van het hondenras af. Kleinere honden moeten over het algemeen sneller stoppen met puppyvoer dan grotere rassen. Hoe lang dit precies duurt kun je het beste met je dierenarts afstemmen. Die kent jouw hond en zijn fysiek het beste!

Tip 2: Wees consequent in de training van je puppy

Een puppy is in de latere maanden net zoals een tiener. Ze gaan dan de grenzen vaak opzoeken en kennen hun eigen kracht niet. Hoewel dat erg leuk kan zijn, zo’n actieve hond, heeft je puppy in deze tijd meer dan ooit een consequent baasje nodig. Zet duidelijke regels en train je puppy goed met veel positiviteit!

Tip 3: Wees bedacht op wat nukkig gedrag

Als kersverse tiener zal je hond nog wel eens het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Blijf ook dan positief, blijf je hond goed trainen, en bedenk dat je pup het zeker niet kwaad bedoelt. Hij is ook nog maar aan het leren en zal als volwassene heel wat beter gedrag gaan vertonen. Een goed opgevoede hond maakt voor een gelukkige hond!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 161

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *