Top 5: Wat is de Beste Orthopedische Hondenmand?

4.6
(34)

Laatste update op september 19, 2020 door Hondenwiki

Wist je dat voor een mens een van de belangrijkste producten om te kopen een goed matras is? Dat geldt dus ook voor honden. Een goede orthopedische hondenmand is namelijk een van de beste aankopen die je voor je hond kan doen.

Veel baasjes denken dat een orthopedische hondenmand enkel geschikt is voor oude honden. En ze helpen gepensioneerde viervoeters ook zeker hoor. Maar zelfs ‘normale’ volwassen honden of puppy’s kunnen erg van orthopedische hondenbedden profiteren.

Orthopedische hondenmanden geven je hond namelijk een veel betere ondersteuning, en we raden ze dan ook erg graag aan onze lezers aan. We bespreken in dit artikel eerst waarom en wanneer je het beste voor een orthopedische hondenmand kan kiezen. Daarna geven we de 5 beste opties voor een goede orthopedische mand.

Mocht je onze 5 aanraders meteen al willen zien? Klik dan hier.

De DoggyBed Compact combineert de hoge kwaliteit van de Doggybed Medical met een wat scherpere prijs en heeft dus de beste prijs/kwaliteit verhouding. Echter is hij wel wat minder luxe dan zijn grotere broer.

Beste Prijs/Kwaliteit

De DoggyBed Hondenmand Medical kost het meeste van al onze aanraders, maar geeft dan ook wel de beste ondersteuning aan je hond. De Medical heeft daarnaast een mooi luxe design

Beste ondersteuning

We raden in onze Top 5 enkel goede orthopedische opties aan, en dat is de Trixie Vital ondanks zijn lage prijs toch gewoon. Wel is het meer een kussen dan een mand.

Laagste Prijs

Waarom voor een Orthopedische Hondenmand kiezen?

Afbeelding van een hond op de bank
Grote en oudere honden hebben meer ondersteuning nodig

Waar spendeer je als mens de meeste tijd? Op de bank, achter je bureau, op de fiets?

In bed natuurlijk. Een van de weinige dingen die mensen consistent altijd moeten doen is slapen. En dat is voor honden natuurlijk niet minder het geval, maar zelfs meer. Zij slapen en liggen veel meer in hun hondenmand of op hun hondenkussen dan jij of ik in bed liggen.

Als je zoveel tijd op dezelfde plek spendeert moet die plek ook een goede ondersteuning geven. Anders ontwikkeld je hond een boel vervelende kwaaltjes.

1 op de 5 volwassen honden ontwikkelt Artrose

Je leest dat goed, 1 op de 5 honden van een jaar of ouder ontwikkelt Artrose. Een ziekte waardoor je gewrichten zo versleten raken dat het lopen lastiger wordt, je gewrichten pijn gaan doen, en je hond veel minder actief wordt.

En dan hebben we het alleen nog maar specifiek over Artrose. Als je er ook nog bij optelt hoeveel honden in mindere mate last hebben van ‘gewone’ pijn in de gewrichten, Reuma, en Artritis dan komen we op een veel hoger getal uit. Als er aan de positieve kant niets leuker is dan je hond lekker te zien rennen en plezier hebben, dan is er niks zo zielig als je hond zonder fut rond zien slenteren.

Het is natuurlijk naïef om te denken dat een orthopedische hondenmand dit allemaal had kunnen voorkomen, dat is niet zo. Maar het had veel van deze gevallen zeker wel kunnen helpen. Het speciale memory foam in dit soort manden is er namelijk op gemaakt om je hond (en zijn gewrichten) veel beter te ondersteunen.

Een orthopedische hondenmand is een pro-actieve oplossing

Afbeelding van een volwassen hond en puppy
Jong geleerd is oud gedaan, ook met de ondersteuning van je gewrichten

Aanval is de beste verdediging. En in dit geval is de orthopedische hondenmand onze doelpunten scorende spits die in de aanval gaat op gewrichtspijn. Hieronder bespreken we hoe die spits te werk gaat.

Geheugenschuim ondersteunt de gewrichten van je hond veel beter

Aangezien je hond zoveel tijd in zijn hondenmand of op zijn hondenbed spendeert kunnen hier veel problemen ontstaan zonder goede ondersteuning. Precies daarom zijn orthopedische hondenmanden gemaakt: ze ondersteunen je hond veel beter terwijl hij in de mand ligt.

Het speciale geheugenschuim (vaak ook traagschuim genoemd) is er op gemaakt om het gewicht van je hond veel beter te verdelen. Dit schuim wordt ook in de beste matrassen voor mensen gebruikt en biedt zeker voordelen.

In plaats van op een hard kussen te liggen zinkt je hond min of meer in het traagschuim. Maar het schuim is wel weer zo stevig dat je hond er niet te ver in wegzakt. Daardoor zit je hond precies in de fijne comfort-zone tussen te slappe of te harde mand. Een orthopedische hondenmand is bijvoorbeeld erg geschikt voor het ontlasten van de voor- en achterpoten van je hond.

Een orthopedische hondenmand verhoogd doorbloeding

Door het ontlasten van de gewrichten van je hond zorgt het traagschuim ook voor een betere doorbloeding.

Als je net een flinke wandeling met je hond hebt gemaakt is het belangrijk dat de spieren van je hond weer goed kunnen herstellen. En daar is een goede doorbloeding vitaal voor. Dankzij de orthopedische hondenmand zal je hond dus veel beter kunnen herstellen, ook dit voorkomt problemen zodra je hond wat ouder is.

Orthopedische hondenmanden werken tegen meerdere ziektes en kwalen

Dankzij de betere ondersteuning en doorbloeding kun je met een orthopedische mand meerdere ziektes en kwalen beter voorkomen of verlichten:

 • Artrose
 • Generieke gewrichtspijn
 • Artritis
 • Reuma

Een orthopedische mand zal deze ziektes en kwalen niet helemaal kunnen voorkomen. Zeker als je hond er al aanleg voor heeft is dit namelijk erg lastig. Maar het kan je hond zeker wel helpen om de klachten te verminderen.

Hoe eerder je in je hond’s leven een orthopedische mand koopt hoe meer voordelen hij van de mand zal ondervinden.

Zitten er nadelen aan orthopedische hondenmanden?

Helaas hebben orthopedische hondenmanden ook een nadeel. Het is er maar eentje, maar hij is vaak wel belangrijk: de prijs.

Een orthopedische hondenmand is vaak veel duurder dan een normale hondenmand. Dat komt door het traagschuim in de manden, dat is een vrij kostbaar materiaal.

Als je de absoluut beste hondenmand voor je hond wil, die hem ook een fijne oudere dag kan bezorgen dan blijft een orthopedische hondenmand verreweg de beste keuze. Door nu wat meer te betalen vergroot je de kans dat je hond later nauwelijks meer kan lopen. De kosten die dan uitgeeft aan de dierenarts, voedingssupplementen en (toch) weer een orthopedische hondenmand zijn nog veel hoger.

Een orthopedische hondenmand kost nu wat meer, maar kan je op de lange termijn flink geld besparen.

Top 5: Wat is de beste Orthopedische Hondenmand?

Nu we de voordelen van orthopedische hondenmanden kennen is het tijd om te bekijken wat dan de beste opties zijn. Elke mand heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. We hebben deze 5 opties uitgezocht op hun prijs, kwaliteit, formaat, materiaal, en ervaringen. Dit zijn de 5 beste orthopedische hondenmanden om uit te kiezen:

Beste ondersteuning: Doggybed Orthopedische Hondenmand Medical Style

Afbeelding van de DoggyBed Orthopedische Hondenmand Medical Style
De bruine Doggybed Orthopedische Hondenmand

Als je simpelweg de best ondersteunende mand wil dan is er geen betere keus dan de Doggybed Orthopedische Hondenmand.

Deze mand heeft een flink prijskaartje, maar stelt daar wel veruit de beste kwaliteit tegenover. De mand is gevuld met medisch traagschuim, is flink groot, en heeft een bijgeleverde hoes die krassen voorkomt.

Specificaties – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Medical

 • Geschikt voor: middelgrote tot grote honden
 • Formaat: L, XL, of XXL
 • Kleur: Bruin, beige, of zwart
 • Materiaal: Kunstleer en traagschuim

Review – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Medical

We raden de DoggyBed aan als je een middelgrote tot grote hond hebt. Voor echt kleine hondjes is dit grote hondenbed namelijk een beetje overdreven. De DoggyBed is in 3 formaten te verkrijgen, Large, XL en XXL. Hieronder zie je de drie opties inclusief hun afmetingen:

DoggyBed (versie)Afmetingen (LxBxH)Draaggewicht (kilogram)Verkrijgbaarheid (kleuren)
Large100 x 80 x 12 cm.60 kg.Bruin, Beige, of Zwart
Extra large120 x 80 x 12 cm.80 kg.Bruin, Beige, of Zwart
Extra extra large140 x 120 x 12 cm.100 kg.Bruin, Beige, of Zwart
De specificaties en verkrijgbaarheid van elke versie

De DoggyBed orthopedische hondenmand is in totaal in 9 versies verkrijgbaar. Je kan de mand dus volledig afstemmen op de grootte van jouw hond, en op het design wat je het mooiste vindt.

Aan de buitenkant is de hoes van de Doggybed van kunstleer gemaakt. Dat heeft naast een chique look ook nog wat andere voordelen:

 • De hoes is waterbestendig
 • Hoes is bestendig tegen ongelukjes
 • Je maakt de hoes makkelijk schoon (met een doekje, niet in de wasmachine!)

Het traagschuim in de DoggyBed is zoals je het graag ziet. De bovenste laag van de mand is van echt traagschuim gemaakt, dit is ook het schuim waar je hond op ligt wat zo goed ondersteunt. Onder het traagschuim zit een laag normaal schuim als vulling zodat de mand wat hoger ligt.

De dikke laag traagschuim zorgt ervoor dat je hond wat wegzakt, maar niet te ver. Je wil geen te slappe of te sterke hondenmand en de Doggybed hondenmand heeft de goede middenweg gevonden.

Voor ons is de DoggyBed absoluut de beste aankoop om je hond beter te beschermen tegen nare gewrichtspijnen. Door de Doggybed te kopen doe je een initiële flinke investering, maar haal je wel de beste orthopedische hondenmand van het moment binnen. En zoals we eerder al besproken hebben kan een goede mand later in het hondenleven veel kosten besparen.

Conclusie – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Medical

Pluspunten
 • Beste orthopedische hondenmand op de markt
 • Ondersteunt je hond goed
 • Groot formaat, geschikt voor grote en zware honden
 • Chique design met kunstleer
 • Makkelijk schoon te houden
Minpunten
 • Hoge prijs
 • Niet voor kleine hondjes

Hij kost wat maar dan heb je ook wat. De DoggyBed Orthopedische Hondenmand is zonder twijfel de beste optie als je jouw hond een mand met een echt goede ondersteuning wil geven.

Scherpe Prijs / Hoge Kwaliteit: DoggyBed Orthopedische Hondenmand Compact

Afbeelding van de Doggybed Orthopedische hondenmand Compact

Als tweede optie meteen nog een keer een mand van Doggybed: DoggyBed Orthopedische Hondenmand Compact.

Deze mand komt dus van hetzelfde merk verschil zeker wel van zijn net besproken grote broer. De Compacte DoggyBed ziet er namelijk compleet anders uit. Deze mand heeft een meer minimaal design, en is daarnaast ook wat kleiner. Compact dus.

Specificaties – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Compact

 • Geschikt voor: middelgrote tot grote honden
 • Formaat: L, of XL
 • Kleur: Bruin, grijs, rood, wit of zwart
 • Materiaal: Kunstleer en traagschuim

Review – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Compact

Ook de Compacte DoggyBed hondenmand heeft een traagschuim vulling. De mand komt immers ook van dezelfde fabrikant en doet dus ook goed wat het Medical bed al goed deed.

Echter is het design van de Compacte versie wat meer een mand dan een bank van de eerder besproken Medical DoggyBed. Je kan de Compact ook makkelijk schoonmaken met een nat doekje, hij is in 5 kleuren verkrijgbaar, en 2 formaten. Ook de Compact is dus compleet af te stemmen op jouw wensen.

Zelf zijn we van van de duurdere DoggyBed. Maar als je een wat goedkopere mand zoekt die toch goed traagschuim heeft dan is de Compact zeker geen slechte keus. We raden de Compact dan ook aan als je goede kwaliteit wil met een scherpere prijs, en je het simpelere design van de Compact mooi vindt.

Conclusie – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Compact

Pluspunten
 • Scherpe prijs voor een orthopedische hondenmand
 • Sterk traagschuim wat we gewend zijn van DoggyBed
 • In 5 designs en 2 formaten verkrijgbaar
 • Groot formaat geschikt voor elk hondenformaat
Minpunten
 • Minder luxe uiterlijk dan de DoggyBed Medical Style
 • Niet voor kleine hondjes

Kies voor de Doggybed Hondenmand Compact als je de beste prijs/kwaliteit verhouding wil. De Compact is van hoge kwaliteit en kost minder dan de Medical. Toch doet hij qua luxe wel wat onder voor zijn duurdere grote broer.

Laagste Prijs: Trixie Vital Orthopedisch Hondenkussen

Afbeelding van het Trixie Vital Orthopedisch Hondenkussen

Als je liever wat minder betaalt raden we het Trixie Vital Orthopedisch Hondenkussen aan.

Zoals je al kan zien is dit niet echt een mand, maar meer een kussen. Daardoor heeft het merk Trixie de prijs ook lekker laag weten te houden. Je koopt voor deze prijs een kussen dat iets minder luxe is dan de vorige twee opties, maar ook veel goedkoper.

Specificaties – Trixie Vital Orthopedisch Hondenkussen

 • Geschikt voor: kleine tot grote honden
 • Formaat: M, of L
 • Kleur: Taupe
 • Materiaal: Pluche

Review – Trixie Vital Orthopedisch Hondenkussen

Er zijn nog wel iets goedkopere orthopedische opties verkrijgbaar in Nederland, maar die zijn meestal helemaal niet zo ‘orthopedisch’ als ze doen voorkomen.

De Trixie daarentegen gebruikt echt traagschuim en ondersteunt je hond dus goed. Zeker als je een iets kleinere hond hebt is het medium formaat erg goedkoop voor hoe hoog de kwaliteit van het kussen is. Voor de wat grotere honden past het Large formaat ook prima.

Je kan de hoes van de Trixie Vital ook goed schoonmaken. Aangezien deze hoes niet van kunstleer is (maar kunststof), kan hij wel gewoon in de wasmachine. Was hem wel niet hoger dan 30 graden.

Het kussen is iets minder dik dan de twee net besproken DoggyBed hondenmanden, maar voor zijn lage prijs is de Trixie Vital echt een goede optie met traagschuim. Als je dus een goede én goedkope orthopedische slaapplek voor je hond zoekt kies dan voor de Trixie Vital.

Conclusie – DoggyBed Orthopedische Hondenmand Medical

Pluspunten
 • Erg scherpe prijs
 • Gevuld met traagschuim voor goede ondersteuning
 • Geschikt voor zowel kleine als grote honden
 • Hoes wasbaar in de wasmachine
Minpunten
 • Minder luxe dan de twee DoggyBed’s

Als je een orthopedisch verantwoorde slaapplek met een lagere prijs zoekt is het Trixie Vital Hondenkussen ideaal. Zowel het medium als large formaat heeft een erg lage prijs voor een best goede kwaliteit.

Voor kleine hondjes: Jack and Vanilla Orthopedische Hondenmand

Afbeelding van de Jack and Vanilla Orthopedische hondenmand

Als je een echt kleine hond of puppy hebt is de Jack and Vanilla Orthopedische Hondenmand de beste keus. Deze kleine mand geeft je hond een veilig gevoel dankzij zijn hoge randen. Daarnaast is de bodem ook met ondersteunend traagschuim gevuld.

Specificaties – Jack and Vanilla Orthopedische Hondenmand

 • Geschikt voor: kleine honden
 • Formaat: S, of M
 • Kleur: Rood of Grijs
 • Materiaal: Stof

Review – Jack and Vanilla Orthopedische Hondenmand

Zoals je al aan de afmetingen (60 x 44 x 23 centimeter) kan zien is de Jack and Vanilla hondenmand vooral geschikt voor kleine hondjes. Met middel-kleine honden zul je ook nog wel met het formaat wegkomen. Maar als je twijfelt kun je altijd je hond even opmeten met behulp van onze tips voor het ideale formaat voor je hondenmand.

We vinden de Jack and Vanilla meteen ook de mand met het mooiste design van al onze aanraders. De mand heeft een mooi rustig steenrode kleur en lijkt net op een sofa.

Binnen in de mand zit natuurlijk weer het bekende traagschuim dat je hond zo goed ondersteunt, anders stond de mand niet op deze lijst als aanrader. Ook deze stoffen hoes is wasbaar en van de mand af te halen.

Als je een kleine tot middel-kleine hond hebt is de Jack and Vanilla de beste optie voor jou. Het mooie design en compacte formaat zijn dan ideaal.

Conclusie – Jack and Vanilla Orthopedische Hondenmand

Pluspunten
 • Mooiste design van alle aanraders
 • In 2 kleuren en 2 formaten verkrijgbaar
 • Perfect voor kleine tot middel-kleine honden
 • Wasbare hoes
Minpunten
 • Niet geschikt voor grote honden

Heb je een kleine of middel-kleine hond dat is de Jack and Vanilla een ideale keus. De mand heeft een mooi design, dikke laag traagschuim en is lekker compact.

Voor extra grote honden: Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand

Afbeelding van de Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand

Voor de echt grote honden raden we de Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand aan. Deze hondenmand heeft de grootste afmetingen en een lekker dikke traagschuim laag. Zelfs een flink grote viervoeter kan zich in deze mand lekker uitstrekken.

Specificaties – Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand

 • Geschikt voor: Grote honden
 • Formaat: One Size
 • Kleur: Grijs
 • Materiaal: Pluche

Review – Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand

Ook aan de afmetingen van de Flamingo zie je meteen voor welk soort honden de mand het meest geschikt is: grote hondenrassen. Met zijn formaat van 118 x 72 x 24 centimeter kan zelfs een grote hond languit liggen. Daarnaast zorgt de dikte van 24 centimeter voor een goede ondersteuning, dat is bij grotere honden ook wel nodig.

Ook bij de Flamingo kun je de hoes van de mand halen en in de wasmachine wassen op 30 graden.

We vinden het design van de Flamingo wat minder mooi afgewerkt dan bij de andere manden. Maar de mand heeft voor zijn enorme formaat wel een prima prijs en goede laag traagschuim. De Flamingo is dan ook de beste optie als je een echt grote hond hebt, maar niet de hoge prijs van de DoggyBed Medical wil betalen.

Conclusie – Flamingo Karlie Orthopedische Hondenmand

Pluspunten
 • Groot formaat geschikt voor zelfs de grootste hondenrassen
 • Scherpe prijs voor het grote formaat
 • Dikke laag traagschuim
 • Wasbare hoes
Minpunten
 • Niet geschikt voor kleine honden
 • Minder mooi design dan duurdere alternatieven

Met een echt groot hondenras heb je twee opties: de duurdere DoggyBed Medical of deze Flamingo Karlie Hondenmand. De Doggybed is wat luxer terwijl de Flamingo een scherpere prijs heeft, maar daar dan dus je keuze tussen.

Veelgestelde vragen over een orthopedische hondenmand

Vraag: Waarom is traagschuim zo goed voor je hond om op te liggen?

Traagschuim is goed om op te liggen, en niet alleen voor je hond. De beste matrassen gebruiken voor mensen namelijk ook traagschuim. Het schuim is een combinatie van hard en zacht. Het schuim deukt wat ding als je er druk op zet, zo vormt het als het ware om je hond heen.

De punten waar je hond het meest in de mand drukt worden daardoor beter ondersteund door het schuim. Dit verlicht de druk die op zijn gewrichten komen te staan. En die verlichting heeft weer enkele voordelen:

 • Je hond ervaart minder pijn bij ziektes als artrose, artritis en Reuma.
 • Het schuim help om die ziektes te voorkomen of minder snel te laten voorkomen
 • Je hond kan zijn spieren beter laten herstellen na een flinke inspanning omdat het schuim een betere doorbloeding toelaat.

Veel voordelen dus, helaas is traagschuim wel een wat duurder materiaal. Maar voor de gezondheid van je hond vinden wij dat in ieder geval een lage prijs om te betalen.

Vraag: Gaan orthopedische hondenmanden sneller kapot of juist langer mee?

Dit hangt veel van de specifieke mand af natuurlijk. Een orthopedische hondenmand van lage kwaliteit zal minder lang meegaan dan een normale mand van hoge kwaliteit.

Let dus altijd goed op klant-ervaringen en reviews van sites zoals HondenWiki. Dan weet je dat je geen kat in de zak koopt met een bepaalde mand.

Vraag: Hoe vroeg moet ik al beginnen met een orthopedische hondenmand?

Het liefst zo vroeg mogelijk. Een orthopedische hondenmand heeft geen nadelen voor je hond, en dus kun je er net zo goed al bij je puppy mee beginnen. Hoe vroeger je de slijtage van je hond’s gewrichten afremt hoe beter. Zoals we eerder al zeiden: aanval is de beste verdediging. Voorkom veel pijn en kosten later door nu al actie te ondernemen.

Vraag: Is een orthopedische hondenmand alleen maar nodig voor honden met al bestaande klachten?

Nee, ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Een orthopedische hondenmand is geen garantie dat je hond nooit problemen met zijn gewrichten krijgt, maar het zal de kans zeker verkleinen.

Een orthopedische hondenmand is het meest urgent nodig voor honden met Reuma, artrose, artritis, obesitas, gewrichtspijn, en ouderdom. Echter ook voor volledig gezonde honden of pups is een orthopedische hondenmand zeker aan te raden. Dit helpt juist bij het voorkomen of afremmen van de net genoemde kwalen.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 34

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *