Hondentunnel uitzoeken? Lees onze Complete Koopgids

5
(4)

Laatste update op maart 31, 2021 door Hondenwiki

Een goede hondentunnel is voor je hond het ideale speeltje, maar ook voor jou. Zo hou je je hond namelijk lekker sportief en blijf je hem uitdagen. Hondentunnels geven je hond een avontuurlijke activiteit om te doen wanneer ze maar willen. Maar niet elke hondentunnel is van even goede kwaliteit.
Daarom hebben we in deze koopgids alles voor je beschreven wat je moet weten voor je er een koopt. Eerst lopen we 5 goede aanraders langs die we zelf hebben uitgezocht. Daarna bespreken we waar zo’n hondentunnel goed voor is, waar je hem op uitzoekt, en hoe je je hond traint om een hondentunnel te gebruiken. Zo zijn jij en je hond straks perfect voorbereid voor jouw nieuwe hondentunnel!

Top 5 – De Beste Hondentunnel voor jouw Hond

Lage Prijs – Agility Hondentunnel met Draagtas

Afbeelding van een lichtblauwe agility hondentunnel

Wil je de hondentunnel met de laagste prijs dan is de Agility Hondentunnel met Draagtas een aanrader. Deze Agility hondentunnel is merkloos en daardoor kunnen ze ook de kosten wat drukken. Het is niet de meest sterke tunnel op de lijst, maar zeker voor kleine en middelgrote honden wel prima. Je zet de Agility tunnel voor je hond vast in de grond met de haringen. Daarnaast krijg je een draagtas bij de Agility tunnel geleverd, zo kun je hem altijd makkelijk opbergen of zelfs meenemen.

Je haalt met de Agility niet de meest sterke hondentunnel in huis, vooral het stof is niet super stevig. Maar de tunnel kost dan ook wel de helft van wat de meeste hondentunnels kosten, geen slechte deal dus.
Mocht je de blauwe kleur niks vinden dan is er ook de groene variant van de agility tunnel, die is op de kleur na precies hetzelfde.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • In 2 kleuren verkrijgbaar
 • Inclusief handige draagtas
 • Staat goed vast met haringen
Minpunten
 • Stof is niet al te stevig

Steviger – Outdoor Trixie Agility Tunnel

Afbeelding van de Outdoor Trixie hondentunnel

Wil je wel een wat stevigere hondentunnel van hogere kwaliteit dan is de Outdoor Trixie Agility Tunnel je beste optie. Deze tunnel is ook geschikt voor wat zwaarder wegende honden. Het sterkere polyester kan ook beter tegen een stootje. Je krijgt voor een wat hogere prijs een lange tunnel van 5 meter inclusief verzwaar-element (de zwarte zak) zodat hij goed blijft staan.

Ook de Trixie agility tunnel is niet alleen leuk voor je hond: voor jou als baasje zit er weer een opbergtas bij. Zo verplaats je hem makkelijk. Ook zit er een handleiding bij zodat je je hond wat makkelijker kan trainen om de tunnel te gebruiken. Andere gebruikers-ervaringen zijn bij de Trixie ook erg positief, een kwalitatief hoge hondentunnel voor een iets hogere prijs dus.

Pluspunten
 • Stevig materiaal, kan tegen een stootje
 • Ook voor de wat zwaardere honden geschikt
 • Inclusief opbergtas
 • Inclusief handleiding voor training
 • Goede klant-ervaringen
Minpunten
 • Wat hogere prijs

Complete Set – Outdoor Agility Fun Pakket

Afbeelding van de vier producten in het Outdoor pakket: een ring, een zaktunnel, een horde, en een slalom set

Als het je leuk lijkt om een heel parkour voor je hond op te bouwen kies dan voor het Outdoor Agility Fun Pakket. in dit pakket zit namelijk niet alleen een leuke kleine hondentunnel (inclusief zak), maar ook een horde om over te springen, een ring om doorheen te springen, en een set sla-lom stokken. Deze zet je allemaal zoals op de foto in de grond waardoor je een leuk en parkour hebt waar je je hond mee kan trainen.

Specifiek over de hondentunnel: de tunnel zelf is wat kort, maar de zak aan het einde van de tunnel maakt hem echt leuk. Zo moet je hond zich erdoorheen zien te wurmen om te ontsnappen. Mocht dat nog een stapje te ver zijn dan kun je de zak er ook gewoon niet aan vastmaken, zo heb je gewoon een kleine leuke tunnel.
Als de zaktunnel je wel wat lijkt maar je niet het hele pakket wil kopen kun je de zaktunnel ook los kopen. Die bespreken we zo als nummer 5 op de lijst.

Pluspunten
 • Heel pakket voor een scherpe prijs (4 producten in 1)
 • Leuke zaktunnel
 • Houdt je hond langer bezig
 • Ideaal voor training
Minpunten
 • Als je enkel een tunnel wil kun je het hele pakket beter niet kopen

Grote agility tunnel – Agility Hondentunnel Groot

Afbeelding van de Beeztees Agility hondentunnel

Heb je een wat grote hond dan wil je ook een grote agility tunnel, kies dan voor de Beeztees Agility Tunnel Groot. Beeztees heeft een tunnel gemaakt die net even wat langer is dan normaal. Daarnaast staat de Beeztees agility tunnel goed vast met de speciale set van hogere haringen. In plaats van dat de haringen onderop de tunnel zitten zitten ze aan de zijkant, zo staat de tunnel veel steviger wat bij grotere honden ook belangrijk is.
Ook de wat minder felle donkerblauwe kleur is fijn, dat schrikt wat minder af en staat ook wat mooier. Je betaalt wel wat meer voor dit alles, de Beeztees is ook de duurste optie in onze Top 5. Dat is het echter wel waard als je de extra’s van de Beeztees nodig hebt.

Pluspunten
 • Groter formaat
 • Staat steviger met hoge haringen
 • Mooie donkerblauwe kleur
Minpunten
 • Hoogste prijs van alle 5 opties

Extra uitdaging – Zooplus Zaktunnel

Afbeelding van de Zooplus tunnelzak met hond

Je kan de Zooplus Zaktunnel dus ook los bestellen, in plaats van in het pakket wat we net al besproken hadden. Je krijgt de drie andere producten er dan niet bij, maar daardoor gaat de prijs ook wel sterk naar beneden. Zoals al gezegd is de zaktunnel een iets andere variant van een normale hondentunnel. Zo is 1 meter echt sterk en een tunnel, de andere 4 meter is een rode zak die je aan de tunnel vastmaakt. Je hond gaat via de blauwe tunnel naar binnen, en werkt zich dan door de zak heen naar buiten.

Als tip geven we mee dat het handig is om je hond eerst even aan de tunnel te laten wennen. Maak er daarna pas de zak aan vast zodat dit niet opeens te lastig is voor je hond. Zeker als je een slimme hond hebt die wel wat meer uitdaging kan gebruiken is een zaktunnel erg leuk. Daarnaast ligt de prijs van de tunnel ook erg laag omdat je hem los van het pakket koopt.

Pluspunten
 • Leuke tunnel met zak
 • Ideaal voor wat extra uitdaging
 • Ook als losse korte tunnel te gebruiken om op te starten
 • Inclusief schoudertas om je tunnel in op te bergen
Minpunten
 • Het echte tunnel-stuk is maar 1 meter lang

Alles wat je moet weten voor je een nieuwe Hondentunnel koopt

Afbeelding van een hondentunnel met een Corgi

Waarom zou je een hondentunnel voor je hond kopen?

Een hondentunnel is erg handig om voor je hond te kopen. De meest belangrijke voordelen benoemen we hieronder:

 • Door een hondentunnel heen rennen houdt je hond lekker sportief
 • Het trainen van je hond om een tunnel te gebruiken is vrij makkelijk, een handige eerste training dus
 • Als je je hond met meer soorten sportieve trainingen wil gaan trainen (zoals horde-springen, of slalommen) dan is dit een laagdrempelige training om mee te beginnen
 • Het is een leuke activiteit voor je hond, en gestimuleerde honden gedragen zich beter
 • Als je je hond aan agility competities mee wil laten doen is een tunnel essentieel
 • Goede uitdaging en ervaring voor volwassen honden, voor puppy’s kun je echter beter specifieke Puppy Speeltjes kopen

Waar moet je een agility tunnel voor je hond op uitzoeken?

Er zijn een aantal dingen belangrijk om te bedenken voor je een hondentunnel koopt. Zo is er het formaat, het materiaal, hoe groot je hond is, en hoeveel je je hond wil uitdagen. We bespreken al die onderdelen hieronder zodat je makkelijk kan bedenken wat voor soort tunnel bij jouw hond past.

Formaat van de Hondentunnel

Bedenk vooraf hoe lang je wil dat de agility hondentunnel is. Dit hangt vooral af van twee zaken. Ten eerste is het belangrijk hoeveel ruimte je in de tuin hebt. In tegenstelling tot Denkspellen voor honden moet een hondentunnel echt wel buiten gebruikt worden. Met een kleine tuin wil je natuurlijk ook een minder lange tunnel. Ten tweede hangt de lengte van de tunnel ook af van hoe lastig je de oefening wil maken. Heb je een wat bange hond dan is een wat kortere tunnel beter. Heb je een hond die juist wat meer uitdaging kan gebruiken dan kun je beter voor een langere tunnel kiezen.

Het materiaal van een agility Tunnel

De meeste hondentunnels zijn van polyester of soortgelijke kunststoffen gemaakt. Maar daarin kan ook nog best veel verschil zitten. Sommige kunststoffen zijn veel sterker dan andere opties die er bijna hetzelfde uitzien. Hoe sterk een hondentunnel precies is kun je op foto’s natuurlijk niet snel zien, en geen enkele fabrikant zal zelf vermelden dat zijn product niet al te stevig is. Bekijk dan ook altijd goed de reviews van gebruikers. Daaruit kan je vaak al snel opmaken hoe stevig die specifieke agility tunnel is.

Hoe groot is jouw hond en welke agility tunnel is dan geschikt?

Afhankelijk van hoe groot jouw hond is kan het zijn dat je beter een ander soort hondentunnel kan kiezen. De meeste tunnels hebben een diameter van 60 centimeter, daar valt dus niet snel iets aan te doen. Maar een grotere hond heeft bijvoorbeeld ook een stevigere agility tunnel nodig die beter vastgezet kan worden. Heb je trouwens een grote sterke hond dan hebben we ook een Top 6 van Onverwoestbaar Hondenspeelgoed voor je, zo kies je speeltjes uit die je hond tenminste niet in drie tellen kapot maakt!
Daarnaast is een wat langere tunnel ook beter passend voor een grotere hond, met een te korte tunnel is dan de lol er al snel vanaf. Voor een kleiner hondje is een wat lichtere tunnel al snel prima, zo bespaar je jezelf wat geld.

Wat voor soort hondentunnels zijn er?

Afbeelding van een hondentunnel met twee hondjes

Er zijn wel meerdere soorten hondentunnels. We hebben niet voor elke soort een alternatief in onze top 5 geplaatst, vooral omdat niet elke soort tunnel even handig is of goedkoop is. Hieronder bespreken we alle opties toch even zodat je eventueel een van de types die we niet in onze top 5 hebben gezet toch kan opzoeken.

 • De traditionele rechte hondentunnel: Dit is een simpele langwerpige hondentunnel die geen bocht maakt. Dit is de meest voorkomende variant, daarnaast zijn dit soort tunnels ook het makkelijkste om mee te trainen.
 • De buigende hondentunnel: Deze variant lijkt erg op de rechte hondentunnel qua design, maar kan worden omgebogen tot een bocht of S-vorm. Dit geeft je hond wat meer uitdaging maar kan ook desoriënterend werken. Train je hond eerst met een rechte tunnel en buig hem daarna pas in een bocht als dat mogelijk is.
 • De zaktunnel: Deze tunnels bestaan uit een traditioneel sterk hondentunnel-stuk, en daaraan vast zit een zak waar je hond doorheen moet komen. De zak geeft je hond wat extra uitdaging, train wel eerst enkel met het korte tunnelstuk.
 • Kruisende tunnels: Dit zijn hondentunnels die uit meerdere stukken bestaan en bijvoorbeeld een plus-vorm hebben. Kruisende tunnels komen niet vaak voor, zijn vaak duurder, en zijn ook lastiger om op te zetten. Om al die redenen hebben we dan ook geen kruisende tunnel in onze top 5 gezet, maar je kan er altijd een opzoeken als het je interessant lijkt natuurlijk.

Hoe train je een hond om een hondentunnel te gebruiken?

Afbeelding van een hond met een agility tunnel

Tip 1: Zorg dat je hond de basis kent

Met de basis bedoelen we basis-trainings commando’s. Zo maakt het je leven veel makkelijker als je hond de volgende commando’s al braaf opvolgt:

 • Zit
 • Lig
 • Hier
 • Blijf

Al deze 4 commando’s komen goed van pas als je met je hond en zijn nieuwe hondentunnel gaat trainen. Zo zorg je bijvoorbeeld dat je hond braaf voor de ingang blijft, of dat hij naar je toe komt als jij aan de andere kant van de tunnel bent. Een hondentunnel is niet een van de lastigste producten om mee te trainen, maar de basis maakt alles alsnog veel makkelijker.

Tip 2: Begin met wat lekkere snoepjes

Gooi wat van je hond’s favoriete snoepjes in de nieuwe hondentunnel. Zo krijg je je hond makkelijk in de tunnel, wat soms al een lastige eerste stap kan zijn. Een hondentunnel is namelijk ook best eng voor veel honden als ze er voor het eerst doorheen moeten. Als je de snoepjes steeds wat dieper legt zal je hond automatisch verder de tunnel doorlopen om er aan de andere kant weer uit te gaan. Zo leer je hem dat de tunnel niet eng is, maar juist leuk.

Tip 3: Gebruik een bal als je hond wat comfortabeler met de tunnel is

Met je hond’s favoriete balletje maak je de tunnel wat interactiever. Zodra je hond wat comfortabeler is rond de tunnel gooi je het balletje de tunnel in, je hond rent er natuurlijk keihard achteraan waardoor hij wat sneller door de agility tunnel heengaat. De snoepjes zijn er voor een langzame kennismaking, met een balletje krijg je de vaart erin.

Tip 4: Laat je hond de hondentunnel zelf ervaren

Je hoeft niet constant met de tunnel te trainen. Als je even vastzit of je hond de tunnel toch wat eng vindt kun je hem gewoon laten staan. Elke nieuwsgierige hond zal op gegeven moment toch zelf wat aan de tunnel gaan ruiken en onderzoeken. Ook dit stelt je hond meer op zijn gemak

Tip 5: Gebruik veel positieve aanmoediging, verlies je geduld nooit

Samen trainen met een hondentunnel moet wel leuk blijven. Zodra je frustratie uit of je geduld verliest is het voor je hond ook niet leuk meer. Heb dus al het geduld van de wereld, dan komt het resultaat vanzelf. Elke keer als je hond wat verder komt en het goed doet geef je hem een fijne aai of een lekker klein snoepje, doet hij het fout dan krijgt hij dat niet. Maar maak het nooit te negatief. Dan gaat je hond de tunnel met iets negatiefs associëren en ben je terug bij af: angst.

Tip 6: Leer van anderen, bekijk handige trainingsvideo’s met een agility hondentunnel

Wil je dit allemaal in de praktijk zien dan heeft BoxerRex op Youtube een handige trainingsvideo gemaakt om te laten zien hoe je zelfs een grote Boxer hond kan trainen om een agility hondentunnel te gebruiken:

Tip 7: Schakel professionele hulp in als het echt niet lukt

Mocht het echt niet lukken en wil je toch erg graag dat je hond zijn hondentunnel gaat gebruiken, bijvoorbeeld om voor competities te trainen? Er zijn meer dan genoeg professionele trainers die je een handje kunnen helpen. Dit kan bijvoorbeeld met een gehoorzaamheidstraining, of met agility lessen. Daar traint je hond dan niet alleen met een tunnel maar ook met slalommen en horde springen. Leuk voor zowel jou als je hond, waarmee je echt een band creëert!

Afsluiting: Jouw nieuwe Hondentunnel uitgezocht?

Hopelijk heeft deze complete koopgids je goed geholpen bij het uitzoeken van jouw mooie nieuwe agility hondentunnel. We hebben de 5 beste aanraders besproken, tips gegeven bij het trainen, bekeken waar je op moet letten voor je een tunnel uitzoekt, en alle soorten hondentunnels besproken. Heb je toch nog vragen dan kun je die altijd aan ons stellen in de comments hieronder.

Veel speelplezier voor jou en je hond toegewenst!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *