Stel jezelf deze vragen voor je een Puppy neemt

4.3
(105)

Laatste update op november 27, 2021 door Hondenwiki

Met veel mensen die thuiswerken zie je ook een enorm aantal mensen dat nu een puppy in huis haalt. En hoewel dat op korte termijn natuurlijk erg leuk is, kan het op lange termijn misschien toch niet zo’n goed idee zijn. Daarom hebben we hieronder een aantal kritische vragen voor het nemen van een puppy voor je opgeschreven. Zo weet je zeker dat een puppy een goed idee is, en voorkom je eventuele teleurstelling!

5 vragen of een puppy bij jou past!

Afbeelding van een puppy in de arm gehouden

Heb je over een jaar nog steeds tijd voor jouw puppy?

Op het moment hebben veel mensen meer vrije tijd door het thuiswerken. Voor sommigen scheelt dat al gauw twee uur per dag, 10 uur per week dus! Door het veel thuis zijn zie je dat mensen hun tuin bijvoorbeeld meer gaan waarderen, maar ook het gemis van een huisdier kan opspelen. Dat je nu echter veel extra tijd hebt betekend niet dat je dat over een jaar nog steeds hebt. Werk je dan nog steeds veel van huis? De hoeveelheid tijd die je hebt is een belangrijke factor die we ook in ons artikel over of je wel of niet een hond zal nemen hebben opgenomen.

Een puppy, maar ook een volwassen hond heeft veel aandacht en liefde nodig. Daarnaast moet je ze ook meerdere keren overdag uitlaten. Een full time baan kan dit lastig maken. Zodra alles weer wat ‘normaler’ is, heb je dan nog steeds de tijd om jouw pup alle aandacht te geven die hij nodig heeft? Als je denkt van niet is het misschien toch beter om nog even te wachten. Als je echter de komende jaren vaker thuis mag werken of dicht bij huis werkt kan het natuurlijk zo zijn dat je meer dan genoeg tijd voor je pup hebt! Denk daar dus goed over na.

Realiseer je je hoeveel werk een puppy is?

Dit is misschien een wat kille vraag, maar realiseer je je hoeveel werk een puppy vergt? Dan hebben we het niet alleen over bijvoorbeeld zindelijkheidstraining, maar in zijn algeheel. Veel puppy’s zijn erg aanhankelijk, hebben nauwelijks controle over hun blaas, en moeten erg vaak per dag uitgelaten worden.

Het zorgen voor een hond houdt nooit op, dat zie je ook in de derde vraag zomenteen, maar zeker de eerste tijd bij een jonge pup is erg intensief. We stellen die vraag niet om je te demotiveren maar om je duidelijk te maken dat het gewoon erg veel werk is om voor een pup te zorgen in de eerste periode. Als er op het moment al veel speelt in je leven en je er niet nog wat stress of verantwoordelijkheid bij wil dan is een puppy een minder goed idee. Wil je dat juist wel dan past een puppy weer erg goed!

Een hond is een verantwoordelijkheid voor zijn leven, neem jij die?

Een puppy is niet even een leuk experiment wat je na een half jaar weer weg doet. Dat is zowel voor de pup als jou zelf niet leuk. Een hond hoort (uitzonderingen daargelaten) een verantwoordelijkheid van jou te zijn, je doet hem dus niet zomaar even weg omdat je er geen zin meer hebt. Als je er met die mindset in gaat kun je beter helemaal geen hond nemen.

Het zorgen van een hond houdt namelijk niet zomaar op. Honden zijn roedeldieren en hebben constant training nodig, als die verslapt kan je hond gedragsproblemen vertonen. Zeker bij dominantere hondenrassen moet je continu zorgen dat de hond weet dat hij lager in de rangorde staat. Dat is een taak die je dus nooit zomaar even kan laten voor wat het is.

Wat doe je met je puppy als je op vakantie wil of even wat langer weg moet?

Een binnenlandse vakantie is vaak geen probleem voor baasjes, dan neem je je hond gewoon mee naar de camping bijvoorbeeld. Genoeg campings waar dat mag. Maar als je even lekker naar het buitenland wil of moet kan het wel lastiger zijn om een goede plek voor je pup te vinden. Heb je bijvoorbeeld familie of vrienden die het geen probleem vinden om op te passen? Zo niet dan kan een dierenpension een oplossing zijn, maar bedenk wel dat daar ook vaak bepaalde voorwaarden voor gelden. Zo laten veel pensions een hond bijvoorbeeld alleen toe als deze gesteriliseerd of gecastreerd is. Aangezien dat vaak pas wat later wordt gedaan is dit ook een belangrijke vraag om over na te denken.

Ben je eventueel allergisch voor honden?

Sommige mensen hebben helemaal niet door dat ze allergisch voor honden zijn, in dat geval zal een puppy nemen natuurlijk niet zo’n goed idee zijn. Samenwonen met een dier waar je allergisch voor bent is geen doen, zeker omdat je niet even een lekkere knuffel aan je pup kan geven!

Bedenk dus even voor jezelf of je vaker last hebt van hondenharen of bijvoorbeeld veel moet niezen nadat je een hond hebt geaaid. Dat kan een indicatie zijn dat je toch echt allergisch bent.

Conclusie: Is na deze vragen een puppy nog steeds geschikt?

Na deze 5 vragen zou je al een veel beter idee moeten hebben of een puppy wel of niet bij jou past. Als hij nog steeds geschikt lijkt is dat natuurlijk super mooi! Een puppy nemen wordt soms te makkelijk over gedacht, en even wat extra tijd nemen voordat je je keus maakt kan in ieder geval nooit kwaad. Zo voorkom je een eventuele teleurstelling zowel voor jou als je aanstaande pup!

Hopelijk hebben deze vragen je wat geholpen bij jouw keuze, mocht je inderdaad een puppy gaan nemen dan wensen we je heel veel plezier!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 105

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

3 thoughts on “Stel jezelf deze vragen voor je een Puppy neemt

  1. Dominante rassen? Dominantie bij honden (of wolven) is een al lang achterhaalde theorie. Honden doen enorm hun best om met ons samen te leven. Wij bepalen bijna ALLES! Geef een hond liefst ook zelf meer keuzes, waar hij slaapt, waar hij wandelt, waar hij en hoe en eventueel met wie hij speelt, wat z’n voorkeur is qua voer en lekkers….
    Laten wij ook vooral ons best doen het hen naar de zin te maken door samenwerking e begeleiden, niet door domineren en alles bepalen.

  2. Als je vierkant achter jezelf staat en je keuzes goed overdenkt kan het een mega waardevolle toevoeging zijn! Ik was 30, alleen, werkte fulltime. Maandenlang op de fiets in de pauze naar huis, boterham voor onderweg, hond uitlaten en vooral in de avond een flinke wandeling. Mijn toenmalige hond leerde mij weer leven. Ondanks alle haast, moeilijkheden en bijbehorende stress zou ik het zo weer doen. Er gaat een wereld voor je open! Ik ben nu met pensioen en sinds die eerste hond altijd omringt door meerdere huisdieren. Ga er voor!

  3. Ik mis nog: honden verharen. Dus meer schoonmaken in huis. (En modderige poten, natte vacht, kwijl)
    Honden moeten ook naar buiten als het slecht weer is.
    Honden slopen alles wat voor hun neus komt als ze niet goed zijn opgevoed.
    Honden eten regelmatig “vieze dingen ” of rollen er lekker door.
    Sommige rassen hebben een sterk jachtinstinct. Dus dode konijntjes, poezen, vogels, ratten etc is zeker een risico.
    Bij het uitlaten van honden moet je de hondenpoep opruimen. Een babyluier laat je ook niet open achter. Dat gooi je netjes in de prullenbak.
    Dierenarts kosten kunnen erg hoog oplopen. Een operatie van 800 euro is heel normaal. Überhaupt de startkosten van een hond. Speeltjes, haarborstels, tandenborstels, mand, voerbak, drink bak,riem, lichtgevende halsband/ tuigje, voer, snacks om de hond te trainen/ verwennen, verkoelingsmatje, hondenbad en shampoo, hondenpoepzakjes, lichtgevende kleding voor jezelf en niet te vergeten de chip zodat honden teruggevonden kunnen worden. Huisdieren ziektekostenverzekering is heel verstandig.
    En natuurlijk de aanschaf van de hond zelf. Prijzen van 300 euro is heel normaal. Puppies zijn meestal duurder.

    Ik raad iedereen aan om een hond te nemen, mits ze weten waar ze aan beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *