Top 5: De Beste Houten Hondenmand van Nu

4.7
(17)

Laatste update op oktober 3, 2020 door Hondenwiki

Als je een mooie houten hondenmand zoekt ben je bij ons aan het juiste adres. Zowel voor binnen in de woonkamer als buiten in de tuin hebben we de beste 5 hondenmanden van hout uitgezocht.

Deze 5 manden zijn de mooiste en meest stevige slaapplekken die we voor honden hebben kunnen vinden. Elk met hun eigen plus- en minpunten. Die punten lichten we natuurlijk ook altijd toe in de reviews in dit artikel. Zo heb je een eerlijk en realistisch beeld van wat je koopt.

We hopen dan ook dat je met onze Top 5 gemakkelijk de ideale houten hondenmand voor jouw hond uit kan kiezen.

Als je een mooie hondenmand van steigerhout zoekt en een middelgrote tot grote hond hebt dan is deze mand voor jou. Voor een best scherpe prijs koop je een stevige hondenmand van mooi uitziend stijgerhout.

Meest Stevig

Voor zijn vrij gemiddelde prijs is de Designed by Lotte een koopje. De mand is van hoge kwaliteit, stevig, en heeft een mooi chique design. Een verdiende eerste plek in de Top 5 als je gewoon een goede houten hondenmand voor een prima prijs wil.

Beste Prijs/Kwaliteit

Als je een echt goedkope hondenmand zoekt zit je bij de Petcomfort goed. De mand is veruit de goedkoopste optie, ondanks zijn prima kwaliteit. Let wel op dat de mand enkel voor kleine tot middel-kleine honden geschikt is.

Laagste Prijs

Waarom voor een Houten Hondenmand kiezen?

Een hondenmand van hout heeft best wat voordelen ten opzichte hondenmanden van ander materiaal. Die bespreken we voor we de Top 5 hondenmanden doorlopen even snel.

Houten hondenmanden zijn mooier

Afbeelding van hond in houten hondenmand
Je kan met hout veel makkelijker mooie designs maken dan met plastic

Vergelijk maar eens een gemiddelde kunststof of plastic hondenmand met een hondenmand van hout. Met hout kun je veel makkelijker mooi uitziende designs maken. Bijvoorbeeld met sierlijke teksten zoals hierboven.

Hout is een makkelijk bewerkbaar materiaal, en we zijn inmiddels na paar duizend jaar oefenen ook erg goed in het mooi maken van hout. Splinters worden vakkundig voorkomen, hout krijgt een mooie glanslaag, en je kan er zelfs handige handvatten in verwerken. Een houten hondenmand heeft dus veel vaker een mooi design dan manden van andere materialen.

Hout is een sterk materiaal

Niet elk materiaal is natuurlijk even stevig. Een rieten hondenmand bijvoorbeeld zal het vaak afleggen tegen een goede houten hondenmand. Hout is gewoon sterker dan het wat dunnere riet.

Voor grote en wat lompere viervoeters is een houten hondenmand dan ook erg geschikt. Die zijn namelijk beter bestand tegen flink wat hondengeweld.

Houten hondenmanden kosten weinig

Afbeelding van een roze spaarvarken

Niet elk materiaal kost even veel. En houten hondenmanden zijn gemiddeld gezien best wat goedkoper dan andere manden. Je zal zo ook niet dat de prijs van de hondenmanden in onze Top 5 ook vrij laag liggen.

Alleen voor de echt grotere en wat luxere designs betaal je wat meer. De rest van de manden hebben gewoon een lekker scherpe prijs, zonder op kwaliteit in te leveren. Ideaal dus.

Top 5: De Beste Houten Hondenmand

1. Beste Prijs/Kwaliteit: Designed by Lotte Houten Hondenmand

Voor de absolute beste prijs/kwaliteit raden we de Designed by Lotte Houten Hondenmand aan. De mand heeft een mooi design, prima prijs, is goed stevig, en van een groot formaat.

Specificaties – Designed by Lotte Houten Hondenmand

 • Geschikt voor: Medium formaat tot 15 kg. Groot tot 30 kg.
 • Formaat: M, of L
 • Kleur: Bruin
 • Materiaal: Hout

Review – Designed by Lotte Houten Hondenmand

Op de eerste plek hebben we de houten hondenmand met het mooiste design gezet, oftewel: de Designed by Lotte hondenmand. De mand is van mooi donker hout gemaakt, en heeft een chique opgedrukte tekst.

Het hout dat in de mand is gebruikt is verder netjes afgeschuurd en lekker dik. Dat maakt dat de mand ook wel tegen een stootje kan. Aan de randen zijn de verschillende stukken hout stevig aan elkaar bevestigd met een metalen koppelstuk. Knappe hond die deze mand kapot krijgt.

Afhankelijk van de versie die je koopt (Medium of Large) is hij tot 15 of 30 kilogram aan hondengewicht geschikt. Een echt grote hond past er dus niet in, maar klein tot middelgroot zeker wel. De mand zelf weeg 13,7 kilogram, een prima gewicht waardoor hij ook niet snel schuift over de grond.

De Designed by Lotte is een design-hondenmand voor een vrij gemiddelde prijs. Er zijn zeker wel goedkopere hondenmanden te vinden, maar voor de gemiddelde prijs is de erg hoge kwaliteit zeker een aanrader.

Conclusie – Designed by Lotte Houten Hondenmand

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit voor een gemiddelde prijs
 • Mooi en chique design
 • Stevige hondenmand dankzij dik hout en metalen randen
 • Goed geschikt voor honden tot 15 of 30 kilogram
 • In 2 formaten verkrijgbaar: Medium en Large
Minpunten
 • Niet voor honden boven de 30 kg.

Voor zijn vrij gemiddelde prijs is de Designed by Lotte een koopje. De mand is van hoge kwaliteit, stevig, en heeft een mooi chique design. Een verdiende eerste plek in de Top 5 als je gewoon een goede houten hondenmand voor een prima prijs wil.

2. Meest stevig: Hondenmand van steigerhout met kussen

Als je een goede stevige houten hondenmand zoekt is de Hondenmand van steigerhout met kussen de beste keus. Deze mand is een van de weinige manden die van echt oud steigerhout wordt gemaakt. En dat maakt de mand niet alleen stevig, maar laat hem er ook erg mooi uitzien.

Specificaties – Hondenmand van steigerhout

 • Geschikt voor: Grote honden
 • Formaat: Large
 • Kleur: Lichtbruin hout
 • Materiaal: Hout

Review – Hondenmand van steigerhout

In onze top 5 mag natuurlijk zeker geen hondenmand van steigerhout ontbreken. Steigerhout is een versie van hout die erg populair is, en met goede reden. Het hout zorgt voor een erg mooi design wat je een beetje aan het strand doet denken.

Deze mand wordt geproduceerd door een professioneel meubel-productie bedrijf, en dat zie je terug in de afwerking. De mand is qua afmetingen perfect op maat, netjes afgescheurd, en zo recht als het maar kan. Daarnaast is de mand gewoon goed in elkaar gezet waardoor hij erg stevig is.

Dat oog op detail en de handmatige afwerking heeft ook wel een nadeel. De levertijd van de producent is voor alle producten zo’n 1 tot 2 weken, zo ook voor de hondenmand van steigerhout. Voor de hoge kwaliteit van de mand vinden wij dat echter geen probleem.

De Hondenmand van steigerhout is ook meteen het meest geschikt voor grote honden van alle manden op onze lijst. De mand is met zijn 108 centimeter lang en 62 centimeter breed de grootste mand in de Top 5. Deze afmetingen maken de hondenmand geschikt voor alle grotere hondenrassen.

Als je een wat kleinere hondenmand hebt raden we echter een van de andere opties aan. Dat heeft twee redenen:

 • Zoals je in onze artikel over het ideale formaat hondenmand kan lezen voelt een te grote hondenmand niet veilig voor je hond
 • Kleinere hondenmanden zijn veel goedkoper, dus een te grote hondenmand kopen kost je meer geld wat onnodig is

Voor grote honden raden we de Hondenmand van Steigerhout dus zeker wel aan. Dit is veruit de grootste houten hondenmand, voor een scherpe prijs, die we zijn tegengekomen.

Conclusie – Hondenmand van steigerhout

Pluspunten
 • Mooi steigerhout
 • Prima prijs voor vakwerk
 • Stevige bench met dik hout
 • Geschikt voor extra grote honden
Minpunten
 • Niet voor kleine hondjes
 • Levertijd wat langer

Als je een mooie hondenmand van steigerhout zoekt en een middelgrote tot grote hond hebt dan is deze mand voor jou. Voor een best scherpe prijs koop je een stevige hondenmand van mooi uitziend stijgerhout.

3. Laagste Prijs: LIEF! Houten Ligbed

Als je gewoon de laagste prijs wil voor een mooie houten hondenmand kies dan voor de LIEF! Houten Ligbed. Deze mand is lekker simpel, en dat zie je ook in de prijs terug. Dit is veruit de goedkoopste houten hondenmand voor een toch gewoon degelijke kwaliteit.

Specificaties – LIEF! Houten Ligbed

 • Geschikt voor: Kleine tot middel-kleine honden afhankelijk van formaat
 • Formaat: S of M
 • Kleur: Bruin
 • Materiaal: Hout

Review – LIEF! Houten Ligbed

Voor de lage prijs van het LIEF! Ligbed krijg je ook gewoon een simpele hondenmand. Hij is niet zo mooi als de net besproken mand van steigerhout, of de Designed By Lotte. Maar dat hoeft ook niet voor zo’n lage prijs.

De LIEF! mand is voor kleine honden zeer geschikt, maar voor grotere honden is het dunne hout van de wanden niet al te sterk. We raden de LIEF dan ook enkel aan voor kleine tot middelgrote honden. Voor echt kleine honden kies je voor het kleine (en goedkopere formaat), voor middel-kleine honden is de iets grotere optie van 70 centimeter beter geschikt.

Conclusie – LIEF! Houten Ligbed

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • Prima simpele hondenmand
 • Goed geschikt voor kleine tot middel-kleine honden
Minpunten
 • Niet voor grote honden

De LIEF! Hondenmand is wat minder stevig dan de meeste hondenmanden op deze lijst, maar hij heeft ook verreweg de laagste prijs. Als je een goedkope houten hondenmand zoekt dan is het LIEF! Houten Ligbed de beste keus.

4. Persoonlijke mand: Beeztees Hudson Hondenmand Hout

Afbeelding van de Beeztees Hudson Hondenmand Hout

Als je de mand van je hond wat persoonlijker wil maken Beeztees Hudson Hondenmand Hout. Op de voorkant van de Beeztees zit namelijk een zwart bordje waarop je kan krijten. Zo kun je de naam van je hond op zijn eigen mand zetten.

Specificaties – Beeztees Hudson Hondenmand Hout

 • Geschikt voor: Klein (S formaat) en (middel-)groot (M formaat)
 • Formaat: S, of M
 • Kleur: Bruin en grijs
 • Materiaal: Hout

Review – Beeztees Hudson Hondenmand Hout

De Beeztees heeft een vrij simpel design. In tegenstelling tot de andere manden in onze Top 5 heeft hij wel een wat grijzer hout. Hetgene wat het meest in het oog sprint is het krijtbordje aan de voorkant. Daar kun je dus de naam van je hond op zetten, zo is de mand toch wat persoonlijker.

Het krijtvlak van de Beeztees Hudson

Verder heeft de Beeztees nog een fijn voordeel: dikke planken. Het dikke hout is heel wat steviger dan bijvoorbeeld de LIEF! mand die we net eerder bespraken. Zo kan de Beeztees dus wel tegen een stootje. Andere gebruikers geven dit ook aan, de mand is echt goed stevig.

Je kan de mand zowel in een Small als Medium formaat kopen. Of je nou een kleine of grote hond hebt, de mand hoort te passen.

Conclusie – Beeztees Hudson Hondenmand Hout

Pluspunten
 • Erg stevige mand
 • Krijtvlak om de naam van je hond op te zetten
 • Voor grote en kleine honden
Minpunten
 • Simpeler design dan de andere opties in de Top 5

Als je een persoonlijke hondenmand voor je hond wil dan is de Beeztees Hudson jouw keus. Je kan de naam van je hond op het krijtvlak schrijven. Verder is het een stevige mand met dikke planken, een prima koop dus.

5. Beste voor kleine honden: Scruffs Hondenmand Rustic

Voor echt kleine hondjes en pups raden we de Scruffs Hondenmand Rustic aan. Dit is een mooie design bench, maar hij heeft wel redelijk dunne plankjes. Dat maakt hem enkel geschikt voor kleine honden zodat de mand niet kapot gaat.

Specificaties – Scruffs Hondenmand Rustic

 • Geschikt voor: Kleine hondjes
 • Formaat: Small
 • Kleur: Wit
 • Materiaal: Hout

Review – Scruffs Hondenmand Rustic

Voor de echt kleine hondjes (onder de 15 kilogram) is de Scruffs Rustic perfect. De mand heeft een mooi wit design wat in elke woonkamer niet zal misstaan. Daarnaast kan je hem dankzij het kleine formaat ook overal kwijt.

De wanden van de mand zijn iets dunner dan bij de andere manden in de Top 5. Dat is niet per se slecht: daardoor heeft de mand binnenin (ondanks zijn kleine formaat) meer ruimte dan je denk. Dat is wel weer zo fijn voor je hondje.

Groot voordeel van de Scruffs dat je bij de andere manden niet hebt: je krijgt er gratis een zacht kussen bijgeleverd. Zeker een fijne extra die je bij andere manden vrijwel nooit ziet.

Conclusie – Scruffs Hondenmand Rustic

Pluspunten
 • Perfect voor kleine hondjes en puppy’s
 • Mooi wit design
 • Zacht kussen gratis meegeleverd
Minpunten
 • Niet voor grote honden

Voor kleine hondjes en puppy’s raden we absoluut de Scruffs Hondenmand Rustic aan. Een compact mand met een mooi design. Daarnaast krijg je bij de Scruffs gratis een zacht kussentje meegeleverd.

Veelgestelde vragen over een hondenmand van hout

Moet ik een kussen in mijn houten hondenmand leggen?

Dat is wel een goed idee ja. Je wil een zo goed mogelijke ondersteuning voor je hond in zijn mand, zeker omdat hij er best wat tijd in zal spenderen. Hout is natuurlijk gewoon hard om op te liggen, en dat heeft meerdere nadelen. Het is namelijk niet alleen oncomfortabel, het kan ook leiden tot kwalen zoals Reuma en Artritis.

Koop dan ook zeker een zacht (maar wel goed ondersteunend) kussen voor in de mand als deze er niet al bij zit.

Krijgt mijn hond geen splinters van het hout van de mand?

Zolang hij er niet op gaat zitten bijten zou dat niet moeten. De manden in onze Top 5 zijn gewoon goed geschuurd, daar zou je dat gevaar dus niet moeten lopen. Het wordt een ander verhaal als je hond op de mand gaat knagen, dan zou hij splinters in zijn bek kunnen krijgen.

Let dus goed op dat je hond de mand niet kapot probeert te maken. Corrigeer het gedrag meteen als je het ziet, anders blijft het gewoon doorgaan.

Hebben houten hondenmanden nog nadelen?

Naast de eerdere voordelen die we hebben besproken zitten er natuurlijk ook nadelen aan houten hondenmanden. Die bespreken we hieronder kort:

 • Hout kan gaan splinteren. Dit gebeurt eigenlijk alleen als je hond de mand kapot maakt, bijvoorbeeld door erop te bijten. Zoals net gezegd: corrigeer dat gedrag meteen.
 • Houten manden zijn flink wat zwaarder dan manden van ander materiaal. Dat is zowel positief als negatief: de mand verschuift niet snel (fijn), maar is natuurlijk ook lastiger te verplaatsen en op te tillen (minder fijn). In principe verplaats je een mand natuurlijk niet te vaak, dus dit is geen heel groot probleem.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 17

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *