De 5 Beste Natuurlijke Hondenbrokken van 2023

4.8
(21)

Laatste update op september 25, 2023 door Hondenwiki

Natuurlijke hondenbrokken hebben veel voordelen, zeker voor honden met allergieën of zwakke darmen. Maar echt natuurlijk en biologisch hondenvoer is vaak lastig te vinden. Veel fabrikanten gebruiken liever wel chemische toevoegingsmiddelen omdat het simpelweg makkelijker is dan een natuurlijke hondenbrok maken. Daarom hebben we bij HondenWiki de Top 5 beste natuurlijke hondenbrokken voor je uitgezocht. Zo heb je toch genoeg keus om voor jouw hond de ideale natuurlijke brok uit te kiezen!

Alles wat je moet weten over Natuurlijke Hondenbrokken

Wat zijn Natuurlijke Hondenbrokken?

Wat natuurlijke hondenbrokken precies zijn verschilt nogal, afhankelijk van wie je het vraagt. Voor sommige mensen moeten natuurlijke hondenbrokken 100% organisch zijn (dus geen enkele toevoegingen, enkel natuurlijke ingrediënten). Voor anderen is het glutenvrij, graanvrij, of hypoallergeen voer. Hondenvoer zonder granen is bijvoorbeeld erg populair tegenwoordig.

Het is lastig om natuurlijke hondenbrokken dus een label op te plakken. Maar zelf zoeken we vooral naar hondenvoer dat voornamelijk natuurlijke ingrediënten gebruikt. Af en toe zitten er dan toch toevoegingen in, maar voor zover mogelijk zoeken we voer uit waar dat beperkt blijft. Compleet biologische hondenbrokken zijn namelijk nauwelijks verkrijgbaar, dan is een product wat meer dan 95% natuurlijk is een goed alternatief.

Waarom voor Natuurlijke Hondenbrokken kiezen?

Over de voor- en nadelen van natuurlijk en biologisch hondenvoer kibbelen experts al jaren. Toch vinden we bij HondenWiki dat er meer dan genoeg redenen zijn om voor natuurlijke hondenbrokken te kiezen:

 • Natuurlijke hondenbrokken zijn vaak beter te verteren. De natuurlijke inhoud van biologisch hondenvoer is vaak simpeler verteerbaar voor de darmen. Dat kan er bijvoorbeeld ook tot leiden dat je hond minder ontlasting heeft, en dat die ontlasting gezonder is.
 • Natuurlijke hondenbrokken gebruiken vaak hogere kwaliteit ingrediënten. Zo gebruiken de meeste fabrikanten van natuurlijk hondenvoer bijvoorbeeld veel vers vlees in hun hondenbrokken. Dat is niet alleen lekkerder voor je hond, maar geeft ook meer energie en gezonde voedingsstoffen.
 • Er zitten minder schadelijke pesticiden in natuurlijk hondenvoer. Bij een test onder mensen zag men zelfs dat een biologische eter tot wel 65% minder pesticiden in zijn lichaam had.
 • Natuurlijke hondenbrokken helpen vaak bij problemen met de vacht en huid. Natuurlijke ingrediënten zoals verse vis, wat vaak wordt gebruikt, zitten vol goede Omega zuren die weer erg goed zijn voor een gezonde en zachte vacht.

Waarom zou je niet voor Natuurlijk Hondenvoer kiezen?

Is er dan ook een reden om niet voor natuurlijke brokken te kiezen? Eigenlijk maar eentje: de prijs. Omdat er vaak duurdere ingrediënten in dit soort voer wordt gebruikt, zoals veel vers vlees, kost het voer ook meer.

Gelukkig hebben we toch in onze Top 5 wel brokken met een gemiddelde tot zelfs erg lage prijs weten te vinden. De brokken zijn niet altijd 100% biologisch maar zijn wel erg natuurlijk en bevatten vaak nauwelijks toevoegingen. Een goede deal dus!

Mocht je na het lezen deze opties toch nog te duur vinden bekijk dan onze Top 10 meest goedkope hondenbrokken eens. Daar ligt de prijs nog veel lager, maar de brokken zijn wel wat minder natuurlijk.

De Top 5 Beste Natuurlijke Hondenbrokken

Meest Natuurlijke Hondenbrokken – Darf Vol Bite Hondenbrokken

Afbeelding van Darf Vol Bite Natuurlijke hondenbrokken

Voor het beste natuurlijke hondenvoer raden we Darf Vol Bite Hondenbrokken aan. Deze brokken voldoen namelijk meteen al alle eisen:

 • De brokken zijn Biologisch en glutenvrij
 • Ze bestaan voor 60% uit vers vlees (kip, rund, lam, en geitenvlees)
 • Er zijn geen synthetische stoffen aan toegevoegd

De hoge hoeveelheid vet zorgt er wel voor dat de brokjes iets aan de vette kant zijn: 18%. Liever zouden we dat rond de 14 tot 15% zien, maar met zoveel vlees is dat eigenlijk niet haalbaar. Voor honden met last van overgewicht zouden we de brokken niet aanraden, maar voor elke andere hond is 18% in principe prima. Ondanks deze goede ingrediënten heeft het voer toch een erg lage prijs per kilogram, en dat is misschien nog wel het knapst. Ook voor de koopjesjagers is de Vol Bite hondenbrok dus een echte aanrader.

Een ander groot voordeel is dat de brokken ook zo duurzaam mogelijk worden gemaakt. Het verse vlees komt van biologische boerderijen zodat de dieren lekker rond hebben kunnen lopen. De verpakkingen zijn afbreekbaar, en het bedrijf achter de brokken (Darf) doet ook mee aan duurzame alternatieven zoals bomen planten aan de hand van de hoeveelheid uitstoot die ze veroorzaken. Het is dus geen brok die enkel gezond en goed voor je hond is, ook de natuur zelf wordt zo min mogelijk belast.

Wil je het beste natuurlijke hondenvoer dan raden we Darf Vol Bite Hondenbrokken aan. Biologisch voer, geen toevoegingen, veel vlees, duurzaam gemaakt, en voor een lage prijs. Zonder twijfel de beste optie.

Pluspunten
 • Goede biologische hondenbrok
 • Veel vers vlees (60%)
 • Geen synthetische toevoegingen
 • Lage prijs
 • Fabrikant produceert alles zo duurzaam mogelijk
Minpunten
 • Vetpercentage ligt wat hoog, geen aanrader voor honden die al snel aan overgewicht lijden

Natuurlijk vegetarisch hondenvoer – Yarrah Droogvoer Vegetarisch

Afbeelding van Yarrah vegetarische hondenbrokken

Wil je graag vegetarisch hondenvoer uitproberen dan raden we Yarrah Droogvoer Vegetarisch aan. Deze brokken bevatten geen vlees, vis of dierlijke bijproducten en zijn dus zelfs niet alleen vegetarisch maar ook nog eens veganistisch. Toch is het gewoon een goede en gezonde brok voor je hond. Er wordt bijvoorbeeld voor proteïne gebruik gemaakt van biologische sojabonen. Zeewier zorgt voor een natuurlijke bron van vitaminen, en biologische granen leven vezels op. Zeker voor honden met bepaalde allergieën die niet goed tegen dierlijke bijproducten zoals melk kunnen is dit voer dus een erg goede optie.

De ingrediënten zijn vrijwel allemaal biologisch en vormen zonder vlees toch een goed gebalanceerde hondenbrok waar je hond van kan smikkelen. Het voer is niet graanvrij, maar dat is logisch. Zonder vlees zijn er bepaalde vervangers nodig.

Wil je volledig vegetarisch en natuurlijk hondenvoer voor je hond? Kies dan voor Yarrah Droogvoer, dit voer is zelfs compleet veganistisch en toch een goed gebalanceerd dieet.

Pluspunten
 • Volledig vegetarisch en veganistisch
 • Ideaal voor honden met allergieën voor dierlijke bijproducten
 • Gebalanceerd dieet
 • Biologische ingrediënten
Minpunten
 • Niet graanvrij

Geen kunstmatige toevoegingen – Smolke Adult Medium Hondenvoer

Afbeelding van Smolke natuurlijk hondenvoer

Wil je geen kunstmatige toevoegingen dan is Smolke Adult Medium Hondenvoer de beste keus. Deze natuurlijke hondenbrokken zijn namelijk zonder kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen gemaakt. Daarnaast zitten er ook geen chemische antioxidanten in, enkel natuurlijke varianten.

De brokken zijn vooral met natuurlijke vulling gemaakt en, hoewel niet compleet biologisch, is dat toch erg positief. Zeker gezien de lage prijs van het Smolke voer. Verder heeft Smolke het hondenvoer ook zo gemaakt dat het tandplak helpt verminderen, fijn voor honden met gebitsproblemen dus.

Voor een natuurlijke hondenbrok zonder kunstmatige toevoegingen kies je voor Smolke Adult Medium Hondenvoer. Goedkoop hondenvoer dat ook nog eens beter voor het gebit van je hond zorgt.

Pluspunten
 • Geen kunstmatige toevoegingen
 • Met natuurlijke antioxidanten
 • Helpt tegen tandplak
Minpunten
 • Niet compleet biologisch

Meest duurzaam – Edgard & Cooper Hondenvoer

Afbeelding van Edgard & Cooper natuurlijke hondenbrokken

Voor echt goed duurzaam hondenvoer raden we Edgard & Cooper Hondenvoer aan. Laten we voorop stellen dat het voer wel wat kunstmatige toevoegingen heeft, hoewel niet erg veel. Het zijn wel goede natuurlijke hondenbrokken: zo is het voer van Edgard & Cooper volledig graanvrij en hypoallergeen. Daarnaast gebruikt het een grote hoeveelheid vers vlees: 41% scharrelkip. Doordat het vlees niet gedroogd is behoudt het zijn voedingsstoffen beter, en daarnaast is het ook fijn dat het scharrelvlees is in plaats van plofkip.

Een erg duurzame hondenbrok dus, maar daar houdt het niet op. Zelfs de verpakking is namelijk duurzaam. In plaats van plastic heeft Edgard & Cooper hun voerzakken biologisch afbreekbaar gemaakt van planten. Het papier komt van bossen die constant herplant worden, en het ‘plastic’ is van aardappels uit Europa gemaakt.

Wil je niet alleen een fijn natuurlijke hondenbrok voor je hond, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk? Met Edgard & Cooper kies je voor het meest duurzame hondenvoer op de markt.

Pluspunten
 • Natuurlijke hondenbrokken vol verse scharrelkip
 • Weinig kunstmatige toevoegingen
 • Graanvrij & Hypoallergeen
 • Duurzaam gemaakt
Minpunten
 • Niet compleet vrij van kunstmatige toevoegingen

Bomvol verse vis – Orijen Six Fish Hondenvoer

Afbeelding van Orijen Six Fish hondenbrokken

Een hond wil ook wel eens wat anders. We hebben vegetarische en niet-vegetarische opties besproken. Maar nog geen voer met veel vis. Daar brengen we verandering in met Orijen Six Fish Hondenvoer. Deze hondenbrokken zitten namelijk vol natuurlijke en verse vis. Denk daarbij aan sardines, makreel en schol. Niet alleen erg lekker voor je hond, maar ook nog eens erg gezond. Zo zijn de zuren in vis erg goed voor een glanzende en gezonde vacht. De brokken zitten dan ook vol met Omega 3 en 6.

Orijen gebruikt helaas wel kunstmatige toevoegingen, dus helemaal biologisch is het voer niet. Maar een optie met meer vis dan dit zul je niet snel vinden. Een rekensom levert op dat een pak Orijen Six Fish voor meer dan 80% uit vis bestaat. Verder worden er ook geen granen gebruikt maar vooral groentes en fruit om een gebalanceerd dieet te geven.

We zetten Orijen hier niet voor niets in de Top 5. Het gebruikt, ondanks zijn toevoegingen, het meeste vis en vlees van alle merken die we tot nu toe hebben gereviewed. Orijen zelf staat dan ook op nummer 1 in onze beste hondenvoer merken lijst.

Pluspunten
 • Bomvol vis (80%!)
 • Aangevuld met gezonde groentes en fruit
 • Goed voor de vacht dankzij Omega 3 en 6
Minpunten
 • Wel wat kunstmatige toevoegingen

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 21

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

1 thought on “De 5 Beste Natuurlijke Hondenbrokken van 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *