Checklist: Welke Dierentuin mag je met je Hond naartoe?

4.3
(48)

Laatste update op juni 30, 2021 door Hondenwiki

Naar de dierentuin met je hond is voor jullie allebei leuk. Zelfs honden vinden het geweldig om andere dieren dan normaal te zien, daarnaast zijn dierentuinen vaak ruim opgezet en is er van alles te ruiken. Superleuk voor zowel baasje als hond dus! Maar mogen honden altijd mee naar de dierentuin?

Helaas is niet in elk dierenpark je hond toegestaan, in de meerderheid mag het zelfs niet. Daarom hebben we in de onderstaande checklist voor elke dierentuin aangegeven waar je hond wel of niet mee mag. Zo plan je gemakkelijk je volgende bezoek aan de dierentuin met jouw hond!

Complete lijst: Naar welke dierentuin mag je met je hond mee?

Afbeelding van een leeuw in Artis

Hieronder geven we voor elke dierentuin aan welke je wel of niet mag bezoeken. Daarnaast vertellen we er even bij waar het dierenpark om bekend staat, misschien zitten er wel wat aanraders tussen die je nog niet kent. Alle dierentuinen zijn op alfabet gesorteerd, mocht je dus al een optie in gedachte hebben dan kun je hem snel vinden.

De links die we in dit artikel plaatsen leiden soms naar de ticket-site Tripper.nl waar je tickets voor de specifieke dierentuin vaak met veel korting kan kopen!

Veel dierentuinen laten helaas geen honden toe, mocht het je interesseren: in een pretpark worden honden vaker toegelaten. Daar hebben we ook een complete lijst voor.

Apenheul (Apeldoorn) – De Apenheul mag je helaas met je hond NIET in, ze zijn in het park niet toegestaan. Hulphonden zijn ook niet welkom, dit komt omdat de aapjes natuurlijk vaak los rondlopen om de bezoekers heen. Dat is voor beide dieren niet veilig.

Artis (Amsterdam) – In een van de meest bekende dierentuinen van Nederland Artis zijn honden NIET toegestaan. Dit vanwege het open karakter van veel van de verblijven waardoor het lastig kan worden om er met een hond veilig doorheen te lopen, zowel voor je hond als voor de dieren uit het verblijf.

✔️ Aqua Zoo (Leerdam) – In de Aqua Zoo Leerdam zijn honden WEL toegestaan, ze moeten wel netjes aangelijnd blijven. Deze onderwaterdierentuin is een groot en leuk aquarium waar je elk soort vis tegenkomt. Naast aquariums zijn er ook terrariums met bijvoorbeeld gifkikkertjes!

Aqua Zoo (Leeuwarden) – In Aqua Zoo Leeuwarden zijn honden NIET toegestaan, in tegenstelling tot het broertje in Leerdam mag je bij deze Aqua Zoo helaas geen honden meenemen. Een hulphond mag weer wel mee zolang hij ingeënt is. In deze Aqua Zoo vindt je niet enkel aquariums en terrariums maar ook buitenverblijven met bijvoorbeeld penguins, otters. bevers, en flamingos!

Avifauna (Alpen aan de Rijn) – In het vogelparadijs Avifauna zijn honden NIET toegestaan. Vogels zijn natuurlijk van nature al snel bang voor honden, dus dat is ook niet zo gek. Hulphonden mogen wel mee. Voor de vogelliefhebber is Avifauna absoluut toch het bezoeken waard, maar dan wel zonder hond dus.

Best Zoo (Best) – In het reglement van Best Zoo staat dat honden NIET mee het park in mogen, met uitzondering van geleidehonden. Dit is een wat kleiner dierenpark dat vooral kleine zoogdieren, vogels, en reptielen heeft. Verwacht geen leeuwen, olifanten, of tijgers. Toch is het park zeker het bezoeken waard met zijn brede assortiment van dieren, er is zelfs een panter.

Afbeelding van flamingos in de dierentuin

Burgers Zoo (Arnhem) – Ook in Burgers Zoo zijn honden helaas NIET toegestaan. Dit vanwege de veiligheid van de dieren in de dierentuin. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor hulphonden, maar dit moet wel even met de receptie worden overlegd. Burgers Zoo is een groot park met onder andere een safari-route en zelfs een oceaan-gedeelte met haaien! Ondanks dat je hond niet mee mag zeker de moeite waard om te bezoeken.

✔️ Dierenpark Amersfoort – In Dierenpark Amersfoort zijn honden WEL toegestaan, mits aangelijnd. Dit is misschien wel de grootste dierentuin die honden toestaat, en zeker de moeite waard om te bezoeken. Zelf zagen we laatst nog een koppel met hun hond, hoewel we die van ons hadden thuisgelaten. Het park is vrij ruim opgezet waardoor je hond zich ook niet snel bang of opgesloten zal voelen.

Dierenrijk (Nuenen) – In het Dierenrijk zijn honden NIET toegestaan. Er is wel een kennel bij de receptie waar je voor je bezoek kan reserveren. Het park heeft veel afwisselende dieren en is zeker het bezoeken waard, zeker omdat je hond dus verzorgd kan worden in hun kennel.

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) – In Diergaarde Blijdorp zijn honden NIET toegestaan. Erg jammer want dit is een van de grootste en mooiste dierentuinen in Nederland. De enorme onderwater tunnel vol haaien is voor menig bezoeker een absoluut hoogtepunt, maar ook de buitenverblijven zijn mooi en ruim opgezet. Ondanks dat je hond thuis zal moeten blijven is dierentuin Blijdorp zeker een bezoek waard.

Dolfinarium (Harderwijk) – Dolfijnen ga je alleen bij het Dolfinarium tegenkomen, maar je hond mag helaas NIET mee. Een hulphond/blindengeleidehond mag wel het park in (met de juiste papieren). Je komt in dit park van alles tegen, van dolfijnen tot zeeleeuwen en zelfs walrussen.

Gaia Zoo (Kerkrade) – In de GAIA Zoo zijn honden NIET toegestaan. Deze dierentuin in zuid Limburg is een van de mooiste parken van Nederland, maar helaas mag je hond dus niet mee. Toch zeker een aanrader voor de erg mooie sfeer, dieren, en omgeving!

Afbeelding van een reuzenpanda in de dierentuin met plank

✔️ Ouwehands Dierenpark (Rhenen) – In Ouwehands Dierenpark zijn honden WEL toegestaan, maar let op dat kost 5,- euro extra! Je krijgt dan wel een opruimzakje voor eventuele ongelukjes en een hondenkoekje bij het kaartje. Je hond moet altijd aan de lijn en mag niet in de binnenlocaties (zoals het theater) komen. Het leukste van Ouwehands zijn de exotische dieren die je vrijwel in geen enkel ander dierenpark in Nederland tegenkomt, zoals de Reuzenpanda en Maleise Beer.

Safaripark Beekse Bergen – In het Safaripark Beekse Bergen mag je hond helaas NIET mee. Vroeger had het park wel een kennel maar dit is sinds begin 2021 ook niet meer het geval. Wel zit er een hondenpension op 5 minuten rijden van het park af, dat is dus wel een optie als je je hond niet alleen wil laten.

SEALIFE (Scheveningen) – Bij SEALIFE in Scheveningen zijn honden NIET toegestaan. Hulphonden mogen wel naar binnen. Een mooi park vol aquariums, reptielen en zelfs wat zoogdieren. Dankzij de ligging ook ideaal te combineren met een dagje strand.

Vlinderparadijs (Havelte) – In het Vlinderparadijs zijn helaas honden NIET toegestaan. Dit zou de rust ook niet ten goede komen. Het paradijs is erg mooi maar niet erg groot, meer voor een dagdeel geschikt dus. Erg leuk als je van de natuur geniet en een mooie omgeving vol vlinders wil zien.

Afbeelding van neushoorns in de dierentuin

Wildlands Emmen – In Wildlands Emmen zijn honden NIET toegestaan, hulphonden mogen wel naar binnen. Wildlands heeft niet de meest spannende grote dieren (hoewel de populaire olifanten en leeuwen wel van de partij zijn), maar het park heeft veel verschillende kleine dieren die je in andere parken niet zo snel tegenkomt.

✔️ Zee Aquarium (Bergen aan Zee) – In het vernieuwde Zee Aquarium is je hond WEL toegestaan. Zo mag je je hond naar dit leuke dierenpark meenemen, mits aangelijnd. Je vindt er wel 367 verschillende vissoorten en 3980 vissen in totaal.

Zeehondencentrum (Pieterburen) – Voor de veiligheid van je huisdier is je hond in het Zeehondencentrum NIET toegestaan. Hulphonden zijn op bepaalde plekken wel welkom, maar dit moet van te voren even worden overlegd. Het leuke van het zeehondencentrum is dat het een rehabilitatie / ziekenhuis voor zeehonden is, die zodra het kan weer de natuur in worden losgelaten.

Zooparc Overloon – In Zooparc Overloon zijn honden NIET toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden. Het Zooparc heeft niet het meest uitgebreide aantal dieren maar is toch een mooi park om te bezoeken. Daarnaast kan je ook zomaar nog wel eens wat dieren tegenkomen die je in de meeste andere parken juist niet ziet zoals bijvoorbeeld de Witte Tijger.

Tips voor als je je hond mee neemt naar de dierentuin

Zorg dat je hond niet goed commandos opvolgt

Een dierentuin is geen plek voor een hond die (nog) niet goed luistert. Als je hond nog in zijn trainingsfase zit bijvoorbeeld omdat hij jong is, is een dierentuin nu nog even geen goed idee. Zelfs al laat een dierentuin honden toe, het blijft een prikkelende omgeving: het park zit vol mensen, natuur, en dieren. Dat kan je hond redelijk overstuur of juist te enthousiast maken ten koste van de mensen en/of dieren in het park. Mocht je hond dus nog niet helemaal goed luisteren, of denk je dat hij te wild zou kunnen worden dan kun je hem beter thuis laten.

Neem altijd een plastic zakje mee

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Er zijn al niet erg veel dierentuinen die honden toelaten, als baasjes dan niet goed hun hondenpoep blijven opruimen wordt dat aantal alleen maar kleiner. Neem dus een zakje mee en ruim ongelukjes altijd goed op. Dat is voor zowel het park als je medebezoekers wel zo fijn.

Zorg voor voldoende water en wat voer

Zeker op warme dagen moet je echt zorgen dat je genoeg water mee hebt voor je hond. Neem een drinkbakje mee en laat je hond altijd goed veel drinken zodat hij geen dorst heeft. Zoek op warme dagen ook voldoende schaduw op. Het is voor honden best lastig hun warmte kwijt te raken, let dus goed op met warm weer!

Als je hond toch niet mee mag, ga eens met hem op vakantie

Vaak mag een hond toch niet mee naar een dierentuin vanwege de regels. Een vakantie met je hond is echter voor jullie allebei erg leuk. Probeer bijvoorbeeld eens een glamping met je hond. Het natuurlijke van een camping gecombineerd met veel luxe. Ideaal om je hond toch mee te kunnen nemen!

Afsluiting: Een dierentuin met je hond bezocht?

Hopelijk heeft deze checklist je weer een paar leuke ideeën gegeven om met je hond naar de dierentuin te gaan. Het mag zeker niet overal, maar en zijn nog wat parken over die het wel toelaten. Een leuk uitstapje voor baasje en hond dus! Dankzij deze checklist hoef je je niet meer af te vragen of je hond mee mag naar de dierentuin, elke (grote) dierentuin waar honden welkom zijn staat ertussen.

Als je zelf een dierentuin met je hond hebt bezocht dankzij de lijst, of je wil je ervaringen delen horen we het graag in de comments hieronder. Veel plezier met je dagje dierentuin!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 48

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *