Top 3: De Beste Hondenfohn om mee te Drogen

4.5
(2)

Laatste update op juli 16, 2021 door Hondenwiki

Een goede hondenfohn is eigenlijk onmisbaar als je jouw hond na een lekkere wasbeurt goed wil afdrogen. Maar niet elke hondenfohn is van even hoge kwaliteit. Daarom bespreken we in dit artikel 3 goede hondenfohns die wel zelf hebben uitgezocht. We leggen je uit wat de voor- én nadelen van elke fohn zijn, zo weet je precies of de droger wel of niet bij jou gaat passen. Daarnaast behandelen we ook nog wat veelgestelde vragen en geven we je wat tips voor het gebruik van jouw nieuwe hondenfohn. Zo is je hond binnen no time weer lekker droog!

Top 3: De Beste Hondenfohn voor jouw Hond

Beste Kwaliteit en Meest Luxe – Gridbyt Professionele Hondenfohn

Afbeelding van de Gridbyt Hondenfohn

Wil je de meest luxe hondenfohn van de hoogste kwaliteit dan raden we de Gridbyt Professionele Hondenfohn aan. De Grydbit heeft verreweg de meeste handige functionaliteiten, is in 6 designs verkrijgbaar, en wordt ook door andere gebruikers erg positief beoordeeld. Waarom dat zo is lees je hieronder verder.

Specificaties – Gridbyt Hondenfohn

 • Vermogen fohn: 500 tot 2400Watt
 • Temperatuurbereik: 30 tot 70 graden Celsius
 • Kleur: In 6 kleuren verkrijgbaar (wit, blauw, rood, roze, zwart, oranje)
 • Gewicht fohn: 4 kilogram

Zoals je hierboven kan zien is er met de standaard specificaties van de Gridbyt niks mis. Zo heeft de hondenfohn een vermogen van 500 tot 2400Watt, wat prima is voor een fohn. Zo kun je de droger op een sterkere of juist erg zwakke luchtstroom zetten. Heb je een klein hondje met een dunne vacht dat is het lage vermogen ideaal, voor een grote hond met een dikke vacht wil je juist meer vermogen. Hetzelfde geldt voor het temperatuurbereik (30 tot 70 graden Celsius): ook hier is het handig dat je hem hoger of lager in kan stellen.

Qua design heb je keus uit 6 kleuren, leuk dus als je het liefst een bepaalde kleur hebt. Qua grootte (35 x 17 x 20 centimeter) en gewicht (4 kilogram) doet de Gridbyt Hondenfohn het ook niet verkeerd. In de auto past hij prima, maar hem even in een tas op de fiets meenemen is misschien niet al te handig. Het handvat aan de bovenkant maakt de Gridbyt wel makkelijk mee te tillen. Zo is de Gridbyt toch makkelijk te dragen.
Verder is de Gridbyt niet de meest stille hondenfohn, er zit geen stillere technologie in verwerkt waardoor er best veel geluid uitkomt. Dat is niet per se erg, zeker op lagere standen valt het geluid reuze mee. Mocht je echter veel minder geluid willen dan is een van de andere twee fohns die we zo bespreken misschien beter passend.

Afbeelding van het snoer en de opzetkoppen van de Gridbyt hondenfohn
De drie verschillende snoerkoppen van de Gridbyt

Het lange stroomsnoer van meer dan twee meter is een absoluut pluspunt, daarnaast is de fohn zelf van stevig aluminium gemaakt. De drie snoerkoppen voor op het snoer geven daarnaast elk een ander soort luchtstroom: rond, plat en breed, of gemiddelde van die twee. Je ziet de vormen hierboven in de afbeelding. Afhankelijk van je hond en waar je hem droog probeert te krijgen is het handig dat je kan wisselen tussen de drie opties. De ronde kop helpt met meer focus op een bepaalde plek, terwijl de brede kop voor het grove drogen ideaal is.

Conclusie: De Gridbyt Hondenfohn is verreweg de meest luxe hondenfohn die je kunt kopen. De fohn is van hoge kwaliteit, heeft een sterk materiaal, goed vermogen en temperatuurbereik, een lang snoer, en drie handige snoerkoppen. Wat wij wel een nadeel vonden is dat de fohn op de hoogste stand best veel geluid maakt. Als je met dat pijnpuntje kunt leven zouden we de Gridbyt zeker aanraden.

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit fohn
 • Goed vermogen en temperatuurbereik
 • 3 snoerkoppen meegeleverd voor verschillende luchtstromen
 • In 6 kleuren beschikbaar
 • Andere gebruikers ook erg positief
Minpunten
 • Maakt best wel wat geluid, zeker op de hoogste standen

Laagste Prijs – LifeGoods 2 in 1 Hondenfohn

Afbeelding van de Lifegoods Hondenfohn voor- en achterkant

Wil je een fohn voor een lage prijs dan is de LifeGoods 2 in 1 Hondenfohn je beste optie. Deze fohn kost aanzienlijk veel minder dan de andere twee opties en is naast een fohn ook nog eens een borstel. Zo koop je twee producten voor de prijs van één, hoewel dat wel ten koste van wat luchtkracht gaat.

Specificaties – LifeGoods 2 in 1 Hondenfohn

 • Vermogen fohn: 300Watt
 • Temperatuurbereik: 60 of 80 graden Celsius
 • Kleur: Wit
 • Gewicht fohn: 0.37 kilogram

Zoals we al zeiden kies je met de LifeGoods hondenfohn voor een fohn die wat minder krachtig is. Het vermogen van 300Watt maakt dat meteen al duidelijk. Toch is de LifeGoods zeker geen slechte optie. Ten eerste is er de veel lagere prijs: zo kost de Lifegoods hondenfohn minder dan de helft van de andere twee opties. Daarnaast is de compactheid van deze fohn ook een pluspunt. De fohn weegt slechts 0.37 kilogram en is dus erg makkelijk mee te nemen en te gebruiken.

Afbeelding van de LifeGoods Hondenfohn met borstel en filter

De LifeGoods fohn is dus twee producten voor de prijs van één. Zoals je hierboven kan zien zit er namelijk ook een borstel in de fohn verwerkt. Daarnaast is de uitneembare filter voor hondenharen ook ideaal. De fohn komt met zijn temperatuurbereik van 60 of 80 graden Celsius wel lekker hoog, maar geeft je niet erg veel opties. Zo zit een lagere temperatuur setting er helaas niet bij.
Voor de echt grotere honden met een dikke vacht is de LifeGoods daardoor geen niet echt een aanrader. Het kan zeker wel, maar het zal wat langer duren. Vindt je dat geen probleem dan zal de fohn prima passen. Zeker ook dankzij de geluidstechnologie die erin verwerkt zit. Zo blijft de fohn onder de 65 decibel. Voor de wat banger aangelegde honden die al gauw angstig worden van harde geluiden is de LifeGoods dan ook erg handig.

Conclusie: De LifeGoods Hondenfohn is ideaal als je een wat compactere fohn wil die weinig geluid maakt en ook nog als borstel dienst doet. Zo is deze fohn erg handig voor op reis, of als je hond snel bang raakt van lawaai. Ook de erg lage prijs van de LifeGoods is een groot pluspunt. Je levert daar wel wat vermogen en temperatuurbereik voor in, zeker met grotere honden en dikkere vachten kan het drogen daardoor langer duren.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • 2 in 1 product: hondenfohn en borstel
 • Maakt weinig geluid (<65 decibel)
 • Compact, makkelijk mee te nemen
 • Uitneembare filter voor losse haren
Minpunten
 • Minder vermogen waardoor de fohn bij grotere honden en dikkere vachten meer tijd nodig heeft

Meest Krachtig – Donkersstuff Haardroger Hond

Afbeelding van de Donkersstuff haardroger

Heb je een hond met een wat dikkere vacht, of een groot formaat dan is de Donkersstuff Haardroger een goede keus. Deze haardroger heeft namelijk het grootste vermogen van alle besproken opties: 2800Watt. Zo kun je met veel kracht snel je hond drogen. Qua prijs is dit ook wel de duurste hondenfohn op onze lijst, voor meer blaasvermogen betaal je ook wat meer.

Specificaties – Donkersstuff Haardroger

 • Vermogen fohn: 500 tot 2800Watt
 • Temperatuurbereik: 20 tot 65 graden Celsius
 • Kleur: Zwart
 • Gewicht fohn: 4.09 kilogram

Zoals in de specificaties hierboven te zien is heeft de Donkersstuff het grootste vermogen van alle hondenfohns die we hier hebben uitgekozen. Met 2800Watt heb je echt wel flink wat kracht achter je fohn zitten. En dan is vooral bij grote honden of dikke vachten ideaal. Ook het temperatuurbereik van 20 tot 65 graden geeft je veel flexibiliteit. Met 20 graden blaas je vaak praktisch totaal geen warme lucht, terwijl je met 65 ook meteen harder droogt. Jammer is wel dat hij maar twee standen heeft, het is dus alles of niets. Er zitten geen tussenstanden in om de temperatuur wat beter op jouw wensen af te stemmen.

Afbeelding van de opengemaakte Donkerstuff haardroger

De Donkersstuff haardroger weegt niet al te veel (ongeveer 4 kilogram) en is dus ook prima mee te nemen. Met de drie snoerkoppen kun je ook bij de Donkersstuff de luchtstroom handig aanpassen op jouw hond. Verder is een groot pluspunt van deze haardroger het minimale geluid wat hij maakt: slechts 50 decibel. Dat is het stilste van alle drie opties, ondanks zijn grote vermogen dus.

Conclusie: Wil je een luxe hondenfohn die veel kracht maar weinig geluid maakt? De Donkerstuff is dan jouw keus. Je betaalt wel wat meer voor deze haardroger, maar het is absoluut de sterkste fohn. Dat hij ook nog eens nauwelijks lawaai maakt is helemaal perfect. Let wel op dat je de temperatuur niet veel kan aanpassen: het is 20 of 65 graden, niks ertussenin.

Pluspunten
 • Meest krachtige hondenfohn
 • Maakt weinig geluid (<50 decibel)
 • Inclusief drie snoerkoppen
 • Weegt niet veel
Minpunten
 • Heeft maar 2 temperatuur-standen (20 en 65 graden Celsius), niks ertussenin

Tips voor het gebruik van een Hondenfohn

Afbeelding van een natte hond

Stel je hond op zijn gemak voor je gaat fohnen

Een hond zal niet altijd begrijpen wat je nou precies met de fohn aan het doen bent. Zeker voor de eerste keer kan zo’n afdroog sessie erg spannend zijn. Het is dan ook erg belangrijk om je hond op zijn gemak te stellen voor je met fohnen begint. Dit is eigenlijk in het hele wasproces belangrijk, van het wassen tot drogen. Wil je weten hoe je een goede douche maakt en wat je daarvoor nodig hebt? Lees dan onze gids voor het maken van je eigen Hondendouche eens door.
De meeste hondenfohns hebben gelukkig meerdere standen. Om rustig te beginnen kun je het beste met een lage stand laten zien dat er wat lucht uit de fohn komt en nog belangrijker: dat dat helemaal niet gevaarlijk is. Op de laagste stand maakt je fohn het minste lawaai en zal je hond er ook niet zo snel van schrikken. Zodra ze doorhebben dat de hondenfohn geen gevaar is kun je de kracht dan wat opvoeren. Doe dit stapje voor stapje tot je hond ook bij de hoogste stand op zijn gemak is.

Een lekker zachte hondenbadjas kan je hond ook goed op zijn gemak stellen voor je gaat föhnen.

Let goed op de warmte van je hondenfohn

Honden kunnen niet makkelijk aangeven wanneer iets te warm is. Ze kunnen natuurlijk niet praten zoals wij. Let dus goed op je hond wanneer je aan het fohnen bent. Zeker als je de hogere temperatuurstanden gebruikt is dat erg belangrijk. Een hondenfohn heeft eigenlijk altijd wel lagere maximale temperaturen dan fohns voor mensen, maar dan betekent niet dat de warme lucht geen pijn kan doen.
Gebruik een hondenfohn dan ook op de juiste manier: laat de fohn nooit stilstaan op een bepaalde plek, anders warmt het teveel op. Blijf de droger constant bewegen en gebruik je handen ook goed om de vacht flink om te keren waar nodig.

Maak gebruik van een handdoek

Een goede hondenhanddoek is onmisbaar als je een hond probeert af te drogen. Met een hondenhanddoek kun je namelijk het eerste water makkelijk van je hond afschrobben. In ons artikel over de Beste Hondenhanddoek lees je wat de beste handdoeken zijn en waarom je er eigenlijk een nodig hebt.

Daarna haal je met de fohn de rest weg en verwijder je ook overgebleven vuil en losse haren makkelijker. Eventueel kun je vervolgens nog een keer gebruik maken van de handdoek om de gevoelige delen van je hond goed droog te krijgen zoals zijn oren. Daar wil je niet met de fohn op blazen omdat ze dan sneller in paniek kunnen raken. Met een handdoek kan dat veel makkelijker.

Veelgestelde Vragen over Hondenfohns

Wat is het verschil tussen een Hondenfohn en een Waterblazer?

Dit is een goede vraag waar niet veel mensen het antwoord op weten. Zelfs fabrikanten en verkopers weten het eigenlijk vaak niet eens. Zo zie je dat producten zoals als waterblazer én hondenfohn worden verkocht. Er zit echter wel degelijk een verschil tussen.

Traditioneel is een waterblazer precies daarop gericht: water blazen. Deze apparaten gebruiken veelal koude lucht en blazen met een erg hoge luchtdruk al het water uit de vacht van je hond. Daarnaast zijn deze machines ook goed geschikt om losse haren en ander vuil van je hond af te blazen. Wil je een goede waterblazer lees dan eens onze Top 4 voor de beste Waterblazer voor je Hond door. Daar bekijken we de opties uitgebreid.

Daarentegen is een hondenfohn meer een echt soort fohn, en fohns gebruiken warmere lucht. De warmere lucht zorgt ervoor dat je hond sneller droog raakt en de lucht ook wat fijner aanvoelt. Daarentegen hebben hondenfohns vaak wel wat minder luchtkracht. Zo zijn ze dus ook iets minder geschikt voor het verwijderen van vuil en losse haren.

Nu is dit tegenwoordig een lastige scheidslijn. Veel fohns hebben met de huidige technologie best wel veel kracht erbij gekregen, en veel waterblazers kunnen nu ook hogere temperaturen halen. Daardoor zijn de twee producten erg dicht bij elkaar komen liggen. In dit artikel hebben we ons wel echt gefocust op hondenfohns die hogere temperaturen kunnen halen: de traditionele functie van de hondenfohn. Echter zie je hier ook dus dat deze fohns best veel kracht in zich hebben, het beste van beide werelden dus.

Kan ik een normale fohn voor mensen op mijn hond gebruiken?

Afbeelding van een normale fohn voor mensen

Nee, dat is een erg slecht idee.

Een fohn voor mensen heeft bijna altijd een veel hogere maximale temperatuur. Als je die te lang op je huid laat staan kan je zelfs flink pijn doen. Dat kan dan dus ook bij je hond, en die kan veel minder goed aangeven wanneer iets echt pijn doet. Gebruik dus nooit een normale fohn.
Hondenfohns zijn erop gemaakt om veel lagere temperaturen te halen. Dat is veel veiliger voor je hond. Daarnaast hebben ze vaak ook filters om losse hondenharen ook makkelijk te kunnen verwijderen, en dat is iets wat je met een normale fohn niet snel voor elkaar gaat krijgen.

Afsluiting: Jouw ideale Hondenfohn gevonden?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om jouw nieuwe ideale hondenfohn uit te zoeken. We hebben drie goeie fohns besproken die allemaal zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Dus een keuze maken die goed bij zowel jou als je hond past moet niet al te moeilijk zijn. Mocht je nog vragen hebben dan helpen we je graag verder in de comments hieronder.

Veel fohnplezier!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *