Complete Koopgids: Een Draagzak voor je Hond

5
(6)

Laatste update op maart 30, 2021 door Hondenwiki

Een goede draagzak voor een hond is erg handig. Zo neem je een kleine of zieke hond makkelijk overal mee naartoe. Zeker als je hond al snel moe wordt of een blessure heeft is een draagzak essentieel. Maar er zijn wel erg veel verschillende type draagzakken, en niet elke optie is van even goede kwaliteit.
In deze complete koopgids helpen we jou de ideale draagzak voor jouw hond uit te zoeken. Zo neem jij straks je hond overal makkelijk mee naartoe, in stijl!

We leggen eerst flink wat uit over hoe je de beste draagzak uitzoekt, mocht je echter meteen onze Top 8 aanraders willen zien: klik dan hier.

Alles wat je moet weten voor je een Draagzak voor je Hond koopt

Afbeelding van een hond in een draagzak

We bespreken in dit hoofdstuk van de koopgids alles wat je moet weten voor je een keus maakt. Welke redenen zijn er om een draagzak te kopen, voor welke honden zijn draagzakken geschikt, en waar moet je op letten wanneer je een draagzak uitzoekt. In het hoofdstuk daarna behandelen we vervolgens de 8 draagzakken die we voor je op een rij hebben gezet en als beste hebben gereviewed.

Redenen om een goede Draagzak voor je Hond te kopen

Er zijn meer dan genoeg redenen om een hondendraagzak te kopen. Hieronder bespreken we daar een paar van, misschien zit er een reden tussen die zelf nog niet bedacht had!

 • Een draagzak is ideaal voor onderweg. Niet elke hond is even sportief. Zeker als je hond erg jong of oud is, een blessure heeft, of erg klein is kan het lastig zijn om jou als baasje bij te houden. Toch doen ze niet liever dan dat: honden willen overal graag bij zijn. Met een draagzak kun je je hond zodra hij het even niet meer kan bijhouden gewoon in de zak zetten en verder lopen.
 • Geef jezelf wat rust. Zeker tijdens lange wandelingen kan het lastig zijn als je hond constant aan zijn riem trekt of je constant moet opletten wat hij uitspookt. Als je het hem niet afgeleerd krijgt is een draagzak ideaal. Je zet je hond in de draagzak en kan rustig verder wandelen, zo geef je jezelf wat rust en hoef je niet steeds op te letten wat je hond aan het doen is.
 • Je hond krijgt de wereld van een ander perspectief te zien. Ook wel eens leuk die afwisseling. Zo krijgt je hond namelijk de wereld van veel hoger dan normaal te zien. Snuffelen vinden ze natuurlijk ook leuk, dus houdt je hond niet alleen maar in de draagzak. Maar af en toe een nieuw perspectief tijdens een wandeling zal je hond zeker waarderen.

Voor welke soort Honden is een Draagzak ideaal?

Niet elke hond is even geschikt voor een draagzak. Zo vallen grote honden natuurlijk meteen al af: niemand gaat een hond van 50 kilogram meesjouwen in een tas. Daarnaast zijn ook erg energieke honden die niet goed stil kunnen zitten niet ideaal. Gelukkig zijn er ook erg veel honden waar een draagzak juist erg goed bij past:

 • Kleine hondjes: Voor kleine hondjes is het vaak best lastig om hun baasje bij te houden. Daarnaast is de wereld voor een kleine hond ook veel gevaarlijker, ze zijn door hun kleine formaat kwetsbaarder voor andere dieren en het verkeer. Daarom is het juist ideaal als je je kleine hond op gevaarlijke plekken veilig in een draagzak kan stoppen.
 • Oudere honden: Als je hond al wat ouder is kan het lastig zijn om een lange wandeling te maken. Zeker als je echt uren in de natuur wil wandelen is dat gewoon niet meer te doen voor de wat oudere viervoeters. Ook hier kan een draagzak dan erg handig zijn, hoewel dat natuurlijk alleen voor wat kleinere oude honden geldt. Tenzij je naast je wandeling ook meteen aan krachttraining wil doen…
Afbeelding van een hondje wat uit een draagzak uitstapt
 • Hondjes met een blessure: Heeft je hondje net een blessure gehad dan is dat ook een goed moment om een draagzak aan te schaffen. Het kan voor een hond erg frustrerend zijn als hij opeens niet meer mee mag, maar door een blessure is dat soms gewoon niet mogelijk. Dan kan een draagzak juist uitkomst bieden: zo kan je hond mee zonder zijn blessure te verergeren.
 • Puppies: Als laatste dan nog een zeker niet te vergeten categorie: de puppies. Puppies zijn lekker klein en licht, en dus de ideale kandidaat om in een draagzak mee te dragen. Hoewel puppies vaak erg energiek zijn hebben ze nog geen echte stamina. Daardoor raken ze al snel vermoeid en moet je ze dan halverwege de wandeling meedragen, dan kun je dat net zo goed makkelijk in een draagzak doen.

Waar moet je op letten als je een Hondendraagzak uitzoekt?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten voor je jouw nieuwe draagzak uitzoekt. Die bespreken we hieronder kort:

 • Grootte: Een van de belangrijkste dingen om op te letten is hoe groot de draagzak moet zijn. Je wil geen veel te grote tas, dan zit je hond niet goed vast. Aan de andere kant moet de zak natuurlijk ook niet te klein zijn: dan past je hond er niet in. Meestal geven fabrikanten bij hun draagzakken wel aan tot hoeveel gewicht in de zak past. Daarnaast kun je je hond ook even opmeten zodat je zeker weet dat hij gaat passen. De meeste draagzakken kunnen ongeveer 5 tot 10 kg aan, een draagzak voor een hond van 20 kg hebben wij nog niet kunnen vinden. Een optie voor 15 kilogram nog wel: de 4LazyLegs die we als vierde optie bespreken.
  Tip: koop een net wat te groot formaat als je een puppy hebt. Aangezien puppies snel groeien kan een net passende draagzak anders al snel te klein worden.
 • Design: Kijk natuurlijk altijd even of je het design van de draagzak mooi vindt. Elke zak heeft zo zijn eigen kleuren, en soms heeft een draagzak voor een hond ook een mooi patroon. Dat maakt je viervoeter natuurlijk niets uit, maar jij bent wel degene die er mee rond loopt straks. Dus dan kan het maar beter ook een mooie accessoire zijn.
 • Manier van dragen: Er zijn drie soorten veel voorkomende manieren om draagzakken mee te dragen: over de schouder, op je rug (of buik), of vasthouden met je hand. De optie op je rug of buik is meestal het makkelijkst, zeker als je een lange wandeling maakt. Zoek je een goede buikdrager voor je hond lees dan onze Top 4 voor de beste buikdrager voor je hond, hier vindt je een draagzak alleen als je je hond op je buik mee kan dragen. Voor de andere twee opties zijn echt alleen erg kleine hondjes geschikt.
Afbeelding van een hond in een draagzak
 • Geschikt voor de wasmachine: Afhankelijk van het materiaal waar een hondendraagzak van is gemaakt kan het zijn dat de zak wel of niet wasbaar is. Als je de zak graag schoon wil houden is het handig om een machine-wasbare hondendraagzak te kopen. Anders moet je hem elke keer met de hand schoonmaken.
 • Opslagruimte: Sommige draagzakken hebben ook wat extra ruimte voor bijvoorbeeld wat snacks of een flesje water. Bij een lange wandeling is dat voor zowel jou als je hond absoluut niet overbodig. En zo hoef je niet ook nog eens een tweede tas mee te nemen om die spullen in op te slaan.
 • Waterbestendig: Zeker in de Benelux is het een aanrader om een waterbestendige hondendraagzak te kopen. Een bui zit hier in een klein hoekje. Als je draagzak goed waterbestendig is blijft je hond droger, en hoef jij geen natte tas mee te zeulen.
 • Afsluitbaar of niet: Sommige draagzakken zijn compleet afsluitbaar, andere zakken zijn juist meer open. Voor honden en puppies met een eigen willetje is de eerste categorie beter geschikt. Dan kunnen ze niet zomaar ontsnappen. Voor de wat rustigere honden is de tweede optie juist beter. Zo hebben ze wat vrijheid en kunnen ze beter rondkijken.
  Tip: Niet elke draagzak is helemaal af te sluiten. We hebben in onze Top 8 zowel afsluitbare als niet afsluitbare draagzakken uitgezocht. Bedenk welke soort beter bij jouw hond past, dat maakt je keuze meteen makkelijker.

Top 8: De beste Draagzak voor je Hond

In het vorige hoofdstuk hebben we alles besproken wat je moet weten voor je een hondendraagzak koopt. Om je keuze zo makkelijk mogelijk te maken hebben we de beste 8 draagzakken al uitgezocht. Elke optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen die we aan het einde van de aanrader benoemen. Zo kun je makkelijk een keuze maken die bij jou en je hond past.

Beste Kwaliteit – Trixie Timon Hondendraagtas

Afbeelding van de Trixie Timon Hondendraagzak

Wil je gewoon de beste kwaliteit dan is de Trixie Timon Hondendraagtas een aanrader. Deze tas draag je makkelijk op je rug en is compleet afsluitbaar. Dat is bij draagrugzakken absoluut nodig omdat je natuurlijk geen oogje in het zeil kan houden. Voor wat onrustige hondjes is de Timon dan ook ideaal.

Net zoals bij normale rugzakken kun je riempjes instellen zodat hij goed en strak op je rug zit. Voor s’avonds zitten er ook wat veiligheidsstroken op de Timon zodat je beter te zien bent. Dankzij het gaas is de draagzak ook fijn voor je hond: zo heeft hij genoeg frisse lucht en voelt hij zich niet snel opgesloten. Heb je meer vertrouwen in je hond’s vermogen om stil te zitten dan kun je de achterkant of bovenkant ook voor hem openmaken.
Andere gebruikers van de Timon zijn ook erg enthousiast. De draagzak werkt ideaal voor pups en kleine dieren. Daarnaast is hij goed comfortabel dankzij de padding onderin, zo ligt je hond lekker als hij wil. De Timon is tot ongeveer 10 kilogram aan hondengewicht geschikt, maar dit kan wat afwijken op basis van de grootte van je hond. Let daar dus op. De Timon hondendraagzak kost wat meer dan de meeste andere alternatieven in deze Top 8, maar is ook de keus met de hoogste kwaliteit. En dat is wel wat meer waard.

Pluspunten
 • Erg hoge kwaliteit
 • Goede gebruikers-ervaringen
 • Volledig afsluitbaar
 • Ademend gaas
 • Handige rugzak
Minpunten
 • Kost wat meer

Laagste Prijs – Trixie Roze Draagtas

Afbeelding van de Trixie Buikdrager Draagtas

Wil je een hondendraagzak met een lage prijs dan is de Trixie Roze Draagtas jouw beste keus. Deze zak is ook door Trixie gemaakt en draag je over je schouder in plaats van op je rug. Daardoor kan hij wat minder gemakkelijk zijn, zeker voor lange wandelingen. Wil je lange natuur-wandelingen maken dan kun je beter niet voor deze Trixie Draagtas gaan, maar voor kort tot gemiddeld lange wandelingen is het een erg goede en goedkope optie.

Je kan de Trixie Draagtas niet helemaal compleet afsluiten, maar wel bijna. Zodra je hem dichtritst blijft er enkel een gat over waar je hond zijn kop doorheen steekt zoals op de foto. Waar de Trixie Timon zo’n 10 kilogram aankon is dat bij de Draagtas slechts 5 kilogram. Alleen voor de echt kleine hondjes dus.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • Trendy over de schouder
 • Je hond kan zijn kop uit de tas steken
Minpunten
 • Niet echt geschikt voor erg lange wandelingen
 • Alleen voor erg kleine hondjes

Mooiste Design – Trixie Victoria: Draagzak Hond met Patroon

Afbeelding van de Trixie Victoria Draagzak voor een hond met een patroon

Voor het mooiste design kom je bij de Trixie Victoria: Draagzak Hond met Patroon uit. Deze luxe draagzak kost niet eens zo veel maar ziet er wel erg leuk uit. Met zijn donkerblauwe kleur en minimale patroon is dit wat ons betreft de mooiste draagzak op de lijst.

Ook de Victoria draag je over je schouder, echt alleen geschikt voor kleine hondjes dus. De draagzak kan dan ook alleen voor hondjes tot 5 kilogram worden gebruikt. Je hondje gaat wel in luxe mee. De voering van de Victoria is gevuld met schuimrubber wat ook vaak bij orthopedische manden gebruikt wordt om zo comfortabel mogelijk te zijn. In het zijvak kun je daarnaast handig wat spulletjes meenemen zoals hondensnoepjes. Net zoals bij de net besproken Trixie Draagtas rits je de Victoria niet helemaal dicht. Zo kan je hond met zijn kop uit de draagtas toch lekker rondkijken.

Pluspunten
 • Mooi design
 • Comfortabel met schuimrubberen vulling
 • Je hondje heeft fijn uitzicht en frisse lucht
 • Geschikt tot 5 kilogram
Minpunten
 • Niet geschikt voor wat grotere of zwaardere hondjes

Voor de wat grotere hondjes – 4LazyLegs Draagzak Hond tot 15 kg

Afbeelding van de 4LazyLegs Draagzak voor honden

Heb je een wat grotere hond dan is de 4LazyLegs Draagzak voor Honden een handige optie. De 4LazyLegs kan namelijk tot wel 15 kilogram aan. En dan is iets wat bij de meeste draagzakken geen optie is. Je moet daarvoor wel het Medium formaat kopen wat ook redelijk wat meer kost dan de andere opties op onze lijst.

De 4LazyLegs wordt ook over de schouder gedragen. Fijn is ook dat er een kussentje voor je schouder aan vastzit, wel zo comfortabel ook voor jou. Er zit ook een opbergvak in de tas verwerkt om wat snoepjes mee te nemen. Laatste pluspunt van de 4LazyLegs is dat hij ook wasbaar is in de wasmachine (wel op een lage temperatuur van maximaal 40 graden). Handig omdat dat bij de meeste draagzakken namelijk niet kan.

Pluspunten
 • Kan tot wel 15 kilogram dragen
 • Inclusief opbergvakje
 • Wasbaar (op 40 graden)
 • Heeft een handig schouderkussen
Minpunten
 • Kost wat meer

Goed Beschermd – Beeztees Travico Reistas Hond

Afbeelding van de Beeztees draagzak voor een hond

Voor in de regen of zon is de Beeztees Travico Reistas Hond een optie om serieus over na te denken. Deze draagzak heeft een dichte bovenkant en laat daardoor minder zonnestralen of regen binnen. Daarnaast zit er een beschermende rand aan de voorkant die nog meer bescherming biedt.

Dankzij het gaas voelt je hond zich niet snel opgesloten. Zeker voor angstige hondjes is het ideaal om een wat veiligere plek te hebben zoals de Beeztees. Je kan de Beeztees Travico op twee manieren dragen: over je schouder of in de hand. Dat geeft je nog wat meer keuze in hoe je de drager wil gebruiken. Wel is deze draagzak wat minder luxe dan sommige van onze andere opties. Zo zit er geen opbergvakje in en kun je je hond ook niet met zijn kop uit de hondendraagzak laten kijken.

Pluspunten
 • Betere bescherming tegen het weer
 • Compleet afsluitbaar
 • Over de schouder of met de hand dragen
 • Veilig gevoel voor bange hondjes
Minpunten
 • Minder luxe dan andere opties

Tot 8 kg – Trixie Draagtas Maxima

Afbeelding van de Trixie hondendraagzak Maxima

Zoek je een hondendraagzak die tot 8 kg aankan dan is de Trixie Draagtas Maxima je beste keus. Dit is ietsje meer dan de meeste draagzakken (die vaker tot 5 kg aankunnen). De Maxima heeft een mooi design met leuke kleine patroontjes erin. Daarnaast zit er veel gaas in de draagzak verwerkt waardoor je hond genoeg frisse lucht krijgt.

Je kunt de zak aan vrijwel alle kanten open maken. Daarnaast is de Maxima zowel over je schouder als in je hand te dragen, weer wat fijne flexibiliteit dus. De zak is vrij groot wat ook wel zo fijn is voor je hondje om lekker in te liggen. Daarnaast kun je de zijkant van de zak openklappen als je hem op de grond zet: het gaas strekt zich dan uit. Zo kun je je hondje zijn eigen kleine hokje geven waar hij toch veilig in binnen zit. Zeker als je bijvoorbeeld op een terrasje zit is dit wel zo handig, zo voelt je hond zich niet buitengesloten maar hoef je je toch geen zorgen te maken.
Aan al deze luxe zit ook wel weer een prijskaartje, zo kost de Maxima het meeste van alle opties in onze Top 8. Mocht je de luxe extra’s waarderen dan is de draagzak toch zeker wel het overwegen waard.

Pluspunten
 • Mooi beige design met patroontjes
 • Groot formaat
 • Kan tot 8 kg aan gewicht aan
 • Kan in de hand of over de schouder gedragen worden
 • Kan opengeklapt worden en wordt zo een hondenhokje met gaas
Minpunten
 • Hogere prijs

Goedkoop voor op je rug – Trixie Rugtas Connor

Afbeelding van de Trixie Rugtas Connor

De meeste draagzakken voor op je rug kosten vrij veel, daar brengt de Trixie Rugtas Connor verandering in. De Connor kost erg weinig en levert toch qua kwaliteit niet heel veel in. Wel ziet de rugtas er wat minder mooi uit dan de meeste andere opties in deze koopgids, daarnaast zitten de schouderriemen ook niet zo fijn als de wat luxere draagzakken.

Wel wordt er veel gaas gebruikt in de rugtas, daarnaast zit er een klein opbergvakje in de Connor wat altijd een fijne bonus is. Voor zijn erg lage prijs is de Connor zeker geen slechte koop, maar je krijgt dus wel een iets minder mooie en luxe draagzak.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • Handige rugtas
 • Handig opbergvak
 • Veel ademend gaas
Minpunten
 • Wat minder mooi design dan andere opties
 • Schouderriemen minder comfortabel dan andere rugtassen in de Top 8

Tot 12 kilogram – Cacoda Huisdierenrugzak met Klep

Afbeelding van de Cacoda Huisdierendraagzak

Dan nog een rugzak die tot wel 12 kilogram aan gewicht aankan. Voor de wat grotere kleine hondjes is de Cacoda Huisdierenrugzak met Klep ideaal. Niet alleen vanwege zijn grotere draagvermogen, maar ook omdat de Cacoda compleet afsluitbaar is. Zo kan je viervoeter niet zomaar ontsnappen. Er zit ook een kleine riem in de draagzak verwerkt om je hond nog beter vast te zetten.

Zeker bij een rugzak is het fijn dat hij wat meer gewicht aankan. Op je rug is het ook het makkelijkst om meer te dragen zonder dat het oncomfortabel wordt. Wel zijn de schouderriemen helaas ook bij de Cacoda niet zo comfortabel als bij de eerder besproken Trixie Timon.
In buide zijvakken kun je wat spulletjes opbergen hoewel hondensnoepjes geen goed idee zijn. De vakjes zijn van gaas gemaakt, dus je hondje zal het lekkers ook zien en het gaas proberen kapot te maken. Voor een flesje of ander soort spulletjes zijn de twee opbergvakken wel erg handig. Heb je een hond van rond de 10 kg dan is de Cacoda een goede keuze voor jouw nieuwe draagzak.

Pluspunten
 • Compleet afsluitbaar
 • Kan tot 12 kilogram aan
 • Handig om meer op je rug te dragen
 • Twee opbergvakken
Minpunten
 • Opbergvakken niet geschikt voor voer of snoepjes
 • Schouderriemen niet zo comfortabel als bij de Trixie Timon

Afsluiting: De ideale nieuwe Draagzak voor jouw Hond gevonden?

Hopelijk heeft deze complete koopgids je goed geholpen om jouw nieuwe hondendraagzak te kopen. We hebben besproken waarom je een draagzak voor je hond zou kopen, voor welke honden draagzakken het meest geschikt zijn, en waar je op moet letten als je er een uit aan het zoeken bent. Daarnaast hebben we 8 door ons gekozen opties besproken met elk zo hun eigen kwaliteiten. Genoeg keus dus om een goede draagzak te kopen.
Mocht je nog vragen hebben dan helpen we je hieronder in de comments graag verder. Heb je zelf ervaring met een van de draagzakken dan horen we dat ook graag.

Veel wandelplezier aan jou en je hond toegewenst!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 6

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *