Waarom huilt een Hond? Alle Redenen op een Rij

4.5
(31)

Laatste update op december 31, 2021 door Hondenwiki

De meeste hondeneigenaren kennen het wel: de typische huil van een hond, maar waarom huilt een hond nou? Er kunnen een heleboel redenen achter huilen schuilen.

Het is belangrijk om als baasje de oorzaken te herkennen zodat je er iets aan kan doen als dat nodig is. Daarom lees je in dit artikel wat de verschillende redenen voor je hond kunnen zijn om te huilen en wat je er aan doet!

Wat wordt bedoelt met huilende honden?

Afbeelding van een hond die huilt

Eerst bespreken we even wat we met huilende honden bedoelen. Een hond huilt namelijk niet zoals jij of ik: tranen met tuiten. Een hond’s oog kan ook tranen maar dan heeft dat niets met emotie te maken. Huilen voor honden bedoelen we een wolven huil mee, zoals je in de films altijd ziet bij een volle maan.

In het bos tijdens een wandeling is zo’n huil natuurlijk niet echt een probleem. Maar doet je hond het gewoon thuis of s’ochtends vroeg om 6 uur dan wordt het natuurlijk niet op prijs gesteld. Zowel door jou niet, als door je buren.

Het gehuil van een wolf was (en is natuurlijk nog steeds) vaak bedoelt voor het aangeven van territorium: wij zijn hier. Daarnaast wordt het gehuil ook als communicatie naar roedelgenoten en andere roedels gebruikt. Ben je op jacht en heb je een goede prooi gevonden? Huil de roedel bij elkaar. Ben je competitie voor het territorium op het spoor? Geef een lange huil voor aandacht. Zo hebben we zelfs weer wolvengehuil op de Veluwe tegenwoordig!

In de wildernis heeft het huilen dus echt nut, en dat gedrag leer je zelfs met duizenden jaren evolutie niet snel af. Daardoor zie je dat zelfs hondenrassen die niet echt voor de jacht geschikt zijn toch nog wel eens huilen. Wil je dat verminderen of voorkomen dan moet je eerst weten waarom je hond huilt. Wat is de oorzaak?

Waarom huilt een hond: de oorzaken op een rij

We hebben hieronder de meestvoorkomende oorzaken van gehuil bij honden beschreven, daarnaast lees je ook meteen wat je er aan kan doen.

Verlatingsangst

Honden zijn echte roedeldieren, en jij als baasje bent die roedel. Honden willen dan ook altijd overal graag bij zijn. Daardoor voelen ze zich veilig en weten ze dat jij ook veilig bent!

Als je hond dan toch even alleen moet zijn kan dat tot angstige situaties leiden. Als je overdag naar werk moet, even een boodschap zonder je hond doet, of zelfs even wil gaan douchen zonder je viervoeter kan dat tot verlatingsangst leiden. De mate van die angst kan leiden tot gehuil bij je hond.

Oplossing: Geen enkele hond ziet zijn baasje graag vertrekken. Maar je kan je hond wel trainen om even alleen te kunnen zijn. Dit aanleren is niet de focus van dit artikel, maar Rover heeft goede tips voor het trainen tegen verlatingsangst als je hier meer over wil weten.

Angstige prikkels

Externe prikkels kunnen je hond zo bang maken dat hij een alarm wil afgeven: het gaat nu even niet goed! En dat doen ze dan ofwel door hard te blaffen of met de kenmerkende huil. Prikkels kunnen van alles zijn: harde knallen van vuurwerk, vreemde honden in de buurt, harde auto’s die voorbij rijden, of zelfs iets onschuldigs zoals een egeltje in de tuin.

Oplossing: Waar mogelijk moet je proberen de externe prikkels weg te nemen. Veel mensen zetten hun hond bijvoorbeeld met oud en nieuw in de badkamer omdat dat harde geluiden beter dempt. Wat lekkere snoepjes en hun favoriete mand erbij en dan komt het vaak wel goed.
Met andere prikkels kun je je hond er aan laten wetten: begin al vroeg met het socialiseren van je puppy met andere honden, zo neem je dit soort angsten beter weg. Huilt je hond een keer niet als die luide vrachtwagen langskomt? Geef hem veel positieve aandacht als beloning. Zo leert je hond het positieve gedrag aan.

Verdriet

Veel honden kunnen gaan huilen als ze hun roedelmaatje kwijt zijn. Is een andere hond overleden of verhuisd dan is het ook logisch dat je hond zijn emotie kwijt moet kunnen, dat doen wij mensen ook. Je bent immers een vriend kwijt.

Oplossing: Bij verdriet moet je je hond de tijd geven om het te verwerken. Net zoals bij mensen. Na een tijd zal het verdriet minder heftig zijn en zal je hond vanzelf minder gaan huilen. Ga je hond niet zitten corrigeren op iets wat gewoon erg nodig is tijdens een verdrietige tijd: even je emotie zijn vrije loop laten.

Pijn

Honden kunnen vaak aanvoelen als er iets mis is. Hebben ze bijvoorbeeld pijn of voelen ze dat er iets niet goed zit in het lijf? Dan kunnen ze dit ook aangeven door te huilen.

Oplossing: Als je het gevoel hebt dat er iets mis is met je hond en hij daardoor huilt moet je even contact met je dierenarts zoeken. Deze kent jouw hond en kan het beste beoordelen wat er aan de hand is.

Verveling en opgekropte energie

Honden kunnen ook gaan huilen als ze niet genoeg aandacht krijgen, of hun energie niet kwijt kunnen. Een gelukkige hond zal niet zo snel huilen als een ongelukkige hond. Uit verveling of frustratie is een huil dan al snel de wereld in gegooid.

Oplossing: Zorg dat je hond genoeg beweging krijgt, zeker bij energiekere rassen is dat erg belangrijk. Anders kan baldadigheid al snel optreden. Geef je hond ook genoeg aandacht: ga even een balletje gooien of doe een leuk spelletje zodat je hond zijn energie kwijt kan en even lekker met het baasje mag spelen.

Hoe leer je een hond het huilen af?

Zelfs als je de oorzaken voor het huilen van je hond zoveel mogelijk hebt weggenomen kan een koppige hond toch soms gewoon lekker doorgaan, hoe leer je ze dit af?

Beloon je hond als hij stil is

Positieve training werkt het beste. Ga dus niet zitten vitten op je hond als hij huilt: dat is negatieve aandacht. In plaats daarvan geef je hem leuke aandacht als hij juist wel rustig stil is. Snoepjes werken ook prima, maar let wel op de lijn!

Negeer het als je hond huilt

Geef je hond geen aandacht als hij huilt, negatief of positief. Beide vindt je hond namelijk prima, zolang hij maar aandacht krijgt zal het hem worst wezen. Door je hond constant achter de broek te zitten als hij huilt kan het probleem juist verergeren. Geef je hond dus compleet geen aandacht, kijk niet eens naar hem om (zolang je weet dat er niks ernstigs aan de hand is).

Ga naar een professional als het zelf niet lukt

Honden zijn complexe dieren, en het afleren van huilen is niet 1 2 3 gedaan. Voel je dan ook niet bezwaard om professionele hulp van hondentrainers in te schakelen. Die mensen hebben er echt verstand van en kunnen je helpen om je hond het huilen af te leren. Dat is zowel voor jou, je hond, én je buren fijner!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 31

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

1 thought on “Waarom huilt een Hond? Alle Redenen op een Rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *