Alles om te weten over de Working Cocker Spaniel

4.4
(35)

Laatste update op februari 16, 2022 door Hondenwiki

Wil je een actieve, goed te trainen, en en slimme hond dan is de Working Cocker Spaniel een uiterst goede keus. Let echter wel op dat de Working Cocker, zoals deze specifieke soort van het Cocker Spaniel hondenras ook wel wordt genoemd, een ervaren baasje nodig heeft. Working Cockers zijn echte sportieve honden, en dankzij hun instincten ideaal voor de jacht. Wil je alles weten over dit energieke en vooral erg leuke hondenras? Lees hieronder alles over de Working Cocker Spaniel en voor welke baasjes dit ras geschikt is!

Kenmerken van de Working Cocker Spaniel

Afbeelding van de kenmerken van de Working Cocker Spaniel met tekst:
Leeftijd: 13-15 jaar
Gewicht: 13-14 kg
Hoogte: 38 - 41 cm

De meeste Cocker Spaniels halen gemiddeld een leeftijd van 12 tot 15 jaar. Een vrij normale leeftijd voor een hondenras dus.

De Cocker Spaniel weegt gemiddeld zo’n 13 tot 14 kilogram, de Working Spaniel is vaak ook wat lichter dan de show-lijn.

Daarnaast hebben ze een gemiddelde hoogte tussen de 38 en 41 centimeter, de reutjes zijn meestal wat groter. Working Cocker Spaniels zijn meestal wat minder stevig en wat minder zwaar dan zogenaamde Show Cocker Spaniels zoals te lezen in het officiële FCI rapport over de Cocker Spaniel.

Karakter

Working Cockers zijn erg intelligent, daardoor zijn ze ook goed te trainen maar ze hebben wel een goede trainer voor nodig. Als je niet zeker van je zaak bent, of ze per ongeluk verkeerd gedrag aanleert pikken ze dit ook erg snel op. Het zijn geen makkelijke honden, en ze zijn dan ook beter geschikt voor de baasjes die een uitdaging zoeken.

De Working Cocker Spaniel is erg actief, het zit hem in de naam. De werklijn van de Spaniel is erop gefokt om juist veel actiever te zijn dan de showlijn. Met erg actief bedoelen we niet even een lekker lang wandelingetje per dag: dit zijn honden die een echt fysieke taak nodig hebben zoals meehelpen jagen. Een doel en taak met een grote fysieke uitlaatklep. Hoe vaak je je hond moet uitlaten ligt hier wat hoger dan bij de meeste honden.
Dit is natuurlijk gemiddeld genomen. Het kan zijn dat jouw Cocker Spaniel minder actief is, of juist nog veel actiever. Dit is voor elke hond en baasje anders, maar let in ieder geval op dat je Cocker waarschijnlijk meer behoefte aan beweging zal hebben dan de meeste honden.

De meeste Working Spaniels zijn erg aanhankelijk aan hun baasje en willen vooral veel samen doen. Dat geldt natuurlijk voor de meeste hondenrassen wel, maar de Working Cocker combineert dit ook nog eens met ijzeren longen en zal constant willen spelen, apporteren, en bezig zijn.
Let op dat deze aanhankelijkheid ook tot verlatingsangst kan leiden. Dit zul je van jongs af aan moeten afleren.

Verzorging

De meeste Cocker Spaniels hebben veel verzorging nodig. Zeker de honden met een lange vacht kunnen al snel last krijgen van klitten en andere vacht-problemen. Gelukkig is de Working Cocker daar iets makkelijker in dan de Show Cocker. Hoewel je de vacht nog steeds goed moet verzorgen scheelt dat dus wel wat.

Handige Informatie over de Working Cocker Spaniel

Working Cocker Spaniels zijn erg sociaal van nature. Zo zijn ze vaak vriendelijk tegen vreemden, andere honden, en andere huisdieren. Het is wel belangrijk om je hond van jongs af aan al goed te socialiseren en altijd in de gaten te houden of ze nog op hun gemak zijn in sociale situaties.

Cocker Spaniels zijn van nature jachthonden. Dit is er in de Show-lijn uit gefokt maar de Working Cocker Spaniel heeft dit instinct juist nog wel. Ze zijn dan ook erg goed in apporteren.

Een Working Cocker Spaniel is niet per se een stille hond, zeker als ze gefrustreerd zijn (bijvoorbeeld door te weinig beweging of mentale stimulatie) kunnen ze nog wel eens blaffen. Als je niet weet waarom je hond huilt: dit kan een van de redenen zijn.

Geschiedenis van de Working Cocker Spaniel

De Engelse Cocker Spaniel is de verzamelnaam voor zowel de ‘Working’ als de ‘Show’ variant. Zo heeft de Working soort kortere oren omdat deze bij de jacht in de weg zitten, de Show soort heeft juist langere oren omdat dit in de shows meer punten scoort! De Working Cocker heeft ook een dichtere vacht als bescherming. Zo zie je dat de twee soorten echt voor heel verschillende doeleinden zijn gefokt.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de Engelse Cocker Spaniel zijn oorsprong in Engeland. De Spaniels werden daar gebruikt om prooi naar de jagers toe te jagen. Hierbij hielp het uithoudingsvermogen en intellect natuurlijk.

De Working Cocker zal dus dichter bij zijn voorvaderen liggen dan de Show Cocker. De Show Cocker is tegenwoordig echter populairder dan zijn sportieve familielid, dat komt omdat deze beter geschikt is voor gezinnen.

Voor wie is de Working Cocker geschikt?

Zoals je al hebt kunnen lezen is de Working Cocker Spaniel niet voor elk soort baasje geschikt. Ben je bezig met je eerste hond uitkiezen? Dan zouden we aanraden een wat ‘makkelijker’ hondenras uit te kiezen. Slechte gewoontes zijn zo aangeleerd, zonder dat je het doorhebt of zo bedoeld had. Net even de verkeerde, of te weinig aandacht maakt bij een slim en drukker hondenras zoals de Working Cocker meer uit.

Heb je veel tijd, ben je sportief, heb je een taak of activiteit in gedachte, en heb je ervaring met honden trainen? Dan is dit hondenras echt ideaal voor jou. Je krijgt er een erg leergierige, enthousiaste, en vooral lieve hond voor terug met een gouden hartje! Dan is je nieuwe hond pas echt gelukkig.

Hieronder een filmpje waarin te zien is hoe een Working Cocker Spaniel pup wordt getraind:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 35

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *