5 Producten om je Hond Verkoeling te bieden

Afbeelding va nwarme hond die drinkt om te verkoelen
5
(2)

Laatste update op april 2, 2021 door Hondenwiki

Elke zomer lijkt weer warmer dan de vorige. Voor ons is dat nog vrij makkelijk vol te houden, maar voor honden kan warm weer best lastig zijn. Daarom bespreken we in dit artikel de beste manieren om je hond een fijne verkoeling te bieden deze zomer.

Eerst bespreken we nog even hoe je oververhitting bij je hond herkent. Daarna bekijken we 5 soort producten die je helpen om je hond makkelijk en snel koel te houden.

Hoe herken je oververhitting bij je hond?

Oververhitting kan voor je hond erg gevaarlijk zijn. Daarom willen we voor we naar de beste verkoelingsmethodes kijken even kort wat bewustzijn creëren. Hieronder enkele symptomen waaraan je oververhitting kan herkennen:

 • Moeite met ademen
 • Hoge hartslag
 • Sloom en verward gedrag
 • Rode tong en/of tandvlees
 • Veel hijgen en kwijlen
 • Hyperventilatie
 • Angstig gedrag

Als je deze signalen ziet bij je hond is het belangrijk meteen naar de dierenarts te gaan. Een te hoge temperatuur kan erg gevaarlijk zijn voor je hond.

Houdt dit dus goed in de gaten deze zomer. En dan kunnen we nu verder naar de verkoelings-methodes om te zorgen dat het nooit zover komt.

De 5 beste producten om je hond te koelen

Honden zijn veel minder goed in zichzelf verkoelen dan wij mensen. Ze kunnen dus wel wat hulp gebruiken.

We bespreken hieronder vijf soort producten die ervoor zorgen dat jouw hond een koele zomer tegemoet gaat.

1. Een Hondenzwembad

Wat is er lekkerder dan in de zomer even naar het zwembad gaan en een frisse duik te nemen?

Datzelfde geldt dus voor je hond. Een speciaal hondenzwembad is een van de beste producten die je voor je hond kan kopen om de zomer koel door te komen.

Hondenzwembaden zijn er speciaal voor gemaakt om niet kapot te gaan als een hond erin speelt. Zo zijn ze vaak niet gevuld met lucht zoals bijvoorbeeld een kinderbadje.

Vul een hondenzwembad met water en je hond heeft de hele dag koel speelplezier. Als je een grote hond of meerdere honden hebt bekijk dan onze Top 4 grote hondenzwembaden eens.

Nog een tip: ga zelf niet te dichtbij het zwembad liggen. Je hond geeft je maar wat graag een nat pak.

2. Een Hondenkoelmat

Een koelmat is ook een fijne manier om je hond te verkoelen. Dit is namelijk een van de gemakkelijkste opties.

Hondenkoelmatten werken met een speciale koelgel die in de mat zit. Deze gel is zo’n 5 tot 15 graden koeler dan zijn omgevingstemperatuur.

Als jouw hond dus op de mat gaat liggen werkt de koelmat meteen verkoelend. Omdat de gel altijd werkt kun je de mat gewoon neerleggen en ben je meteen klaar. Geen gerommel met water.

Een hondenkoelmat is dus ideaal voor zowel binnen als buiten. Mocht je een goede koelmat uit willen zoeken bekijk dan onze Complete Hondenkoelmat Keuzegids. Deze laat je de beste opties meteen zien.

3. Een Koelhalsband voor je Hond

Een hond koel houden tijdens een wandeling is lastiger met grote producten. Waarom dan niet iets wat je hond zelf met zich meedraagt?

Een koelhalsband is voor je hond het meest flexibele koelingsproduct. Zelfs tijdens een wandeling kun je de halsband makkelijk meenemen.

Hoe werkt de halsband? In de band zelf zitten kristallen verwerkt. Deze kristallen nemen koelte en koud water op en geeft dat dan weer af als je hem bij je hond omdoet. Zo zorgt de halsband voor een constante verkoeling voor je hond.

Leg voor je met je hond op pad gaat dus de halsband even in koud water en dan is je hond helemaal klaar voor een wandeling in de zon. Ben je enthousiast over de koelhalsband? In ons artikel Wat is de Beste Koelhalsband voor je hond zetten we de vier beste halsbanden voor je op een rij!

4. Een Hondenfontein

Niks belangrijker met warm weer dan om goed te drinken. En als je er dan ook nog een spelletje van kan maken is dat natuurlijk nog veel leuker.

Met een drinkfontein zorg je ervoor dat je hond altijd bij meer water kan als hij verkoeling zoekt. Je sluit de fontein aan op een kraan met een slang en je hond heeft de hele dag plezier van koel opspattend water.

Wil je zien hoe zo’n fontein werkt? Bekijk de onderstaande video van de Boerenwinkel:

Let op dat de fonteintjes vaak echt drinkfonteinen zijn. Verwacht dus geen hoge sprinkler die je hond onder de douche zet.

5. Een verkoelend Hondenharnas

Eerder besproken we al de koelhalsband, nu kiezen we voor wat groter: het verkoelende hondenharnas.

Dit jasje wat je je hond aantrekt is gemaakt van verkoelende ademende stof. Ook dit harnas leg je een tijdje in koud water en doe je vervolgens bij je hond om.

Door de ademende stof gaat je hond niet in het hesje zweten en verkoelt de koude stof je hond lekker. De meeste van dit soort hesjes horen zo’n 3 uur te werken. Meer dan genoeg voor een lekkere wandeling dus.

Extra tips voor de verkoeling van je hond

We hebben net 5 handige producten besproken die je hond lekker kunnen verkoelen. Hieronder nog meer tips om je hond deze zomer niet te laten oververhitten:

 • Geef je hond een natte handdoek om op te liggen

Een handdoek die je in koud water hebt gelegd werkt heerlijk verkoelend voor je hond. De handdoek zal wel sneller warm raken dan bijvoorbeeld een speciaal gemaakte hondenkoelmat.

 • Neem een opvouwbare drinkbak mee als je lang gaat wandelen

Goed blijven drinken is een van de belangrijkste wapens tegen oververhitting. Neem een opvouwbare drinkbak en flesje water mee zodat je hond ook lekker kan drinken tijdens een wandeling.

 • Probeer actief met je hond te zijn vroeg in de ochtend of in de avond

Op deze tijdstippen is het veel minder warm dan overdag, dit is wel zo fijn voor je hond. Zo kan hij lekker actief zijn zonder de brandende zon in zijn nek te hebben.

 • Ga niet wandelen op heet asfalt

Wij hebben gewoon schoenen tegen de warme straat. Maar herinner je maar eens hoe warm zand op het strand is nadat de zon er een paar uur op schijnt.

Heet asfalt kan erg pijnlijk zijn voor je hond door zijn poten stevig te verbranden. Probeer dan dus ook zo min mogelijk over asfalt te lopen als het warm weer is.

Verder lezen:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *