Waarom zou je wel (of niet) een Hond nemen?

4.5
(21)

Laatste update op juni 4, 2021 door Hondenwiki

De hond staat bekend als de beste vriend van de mens, maar waarom zou je wel (of juist niet) een hond nemen? Een hond is namelijk niet voor iedereen geschikt, maar kan veel mensen juist erg blij maken door onderdeel van het gezin te worden. We bespreken in dit artikel de redenen om wel of niet een hond te nemen, hopelijk maakt het je keus wat makkelijker!

Waarom zou je WEL een hond nemen?

Afbeelding van een man die een hond meeneemt

Er zijn meer dan genoeg redenen om wel een hond te nemen. Daar gaan we er hieronder zo veel mogelijk van bespreken.

Een hond is erg gezellig

Een hond brengt meteen leven in de brouwerij, of je nou een puppy of een volwassen hond in huis haalt. Honden als dierenras willen graag overal bij zijn, spelen, en met hun baasjes knuffelen. Het hangt natuurlijk een beetje van het hondenras dat je in huis haalt af, maar voor de meeste soort honden geldt dit wel. Zo zijn er hele trouwe honden, en hele lieve hondenrassen die maar wat graag een leuk baasje willen. Dat is voor zowel jou als je hond super.

Honden gaan vaak goed samen met kinderen

Voor kinderen zijn honden vaak ook geweldig. Zeker als ze samen met een puppy opgroeien zijn ze vaak vrienden voor het leven. Volwassenen kunnen de grenzeloze energie van een pup of hond niet altijd bijbenen, maar een kind wel! Dus heb je kinderen dan is het het overwegen waard of een hond goed in jullie gezin zou passen.

Het uitlaten houdt je in beweging

Honden gaan natuurlijk niet zoals katten even op de bak, je moet ze dan ook uitlaten. Als puppy erg vaak, maar volwassen honden zo’n drie keer per dag. Dat is niet alleen zodat ze hun behoefte kunnen doen, maar ook zodat ze hun energie goed kwijt kunnen. Sportieve honden hebben dat ook echt nodig. Anders raken ze al snel verveeld.

Dat wandelen is niet alleen goed voor je hond, maar ook voor jou als baasje! Zo blijven jullie allebei lekker in beweging. In een tijd waar we als mens veel te veel zitten zijn drie dagelijkse wandelingen zeker een pluspunt. Een hond is dan ook erg gezond voor jou als baasje.

Een hond is een verbindende factor

Het klinkt misschien wat raar, maar als je een hond neemt heb je meteen its in het gemeen met miljoenen andere mensen in Nederland. Je buurvrouw, postbode, of een andere wandelaar in het park. Het maakt op zijn minst voor een leuk praatje over jullie honden. In een tijd waarin mensen steeds minder oog voor elkaar hebben kunnen honden juist net die verbindende factor zijn tussen mensen.

Waarom zou je GEEN hond nemen?

Afbeelding voor een hond nemen: meisje met een puppy

Er zijn helaas ook heus wel wat redenen om juist geen hond te nemen. Weeg die goed af tegen de voordelen, als je eenmaal een hond neemt is dat ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Zo’n keuze moet goed doordacht worden.

Bedenk of je misschien allergisch voor honden bent

Als je vroeger de hond van je buurman een aai gaf, had je dan uren erna jeukende ogen? Nies je vaak als je op bezoek bent geweest bij iemand die een hond heeft? Veel mensen hebben niet eens door dat ze allergisch voor bepaalde dieren zijn. Voor je een hond in huis haalt is het belangrijk om te bedenken of dat bij jou of je gezinsleden het geval kan zijn. Jaren met een dier samenleven waar je allergisch voor bent is geen pretje, voorkom dat dan ook!

Je hebt niet genoeg ruimte

Afhankelijk van het hondenras wat je wil kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt voor een hond. Zeker grote en sportieve hondenrassen hebben baat bij grotere huizen en een flinke tuin. Anders kunnen ze hun energie niet kwijt waardoor ze baldadig en verveeld raken. Dat is voor zowel jou als je hond natuurlijk niet fijn.

Heb je een kleiner huis of appartement bedenk dan of een hond überhaupt wel een goed idee is, of kies op zijn minst voor een kleiner minder energiek hondenras.

Je hebt niet genoeg tijd voor je hond

Als je niet genoeg tijd kan vrijmaken voor je hond is het misschien ook maar een beter idee om er geen te nemen. Honden zijn erg sociale dieren die niet graag alleen zijn. Een te lange tijd zonder hun baasje kan tot angst en destructief gedrag leiden. Moet je lange dagen werken zonder dat iemand even met je hond gaat wandelen of spelen dan is dat voor je hond een verschrikking. Daarnaast moeten honden natuurlijk ook meerdere keren per dag naar buiten om hun boodschap te kunnen doen, anders vindt je een nare verassing op het tapijt als je thuis komt…

Heb je dus een te druk leven waarbij je veel van huis bent dan is het misschien beter om geen hond te nemen. Elke hond verdient voldoende aandacht van zijn baasje, dat moet je dan wel kunnen bieden.

Het is soms even lastig als je op vakantie wil

Bedenk goed wat je plan is voor als jullie op vakantie willen. Is er een familielid die op je hond kan passen? Gaat hij naar een hondenopvang? Dat houdt dan ook meteen in dat je je hond moet laten steriliseren/castreren omdat dit vrijwel altijd een eis van is kennels. Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een hond wil, maar je zal het zeker even moeten overwegen. Wat doe je met je hond als jullie er even tussenuit willen?

Heb je je keus voor wel of niet een hond nemen gemaakt?

We hebben je flink wat redenen gegeven om juist wel of niet een hond te nemen. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met je beslissing. Mocht je nog vragen hebben of zelf een reden willen aandragen, laat het dan vooral in de comments hieronder weten!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 21

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *