Is een koelmat met gel gevaarlijk voor je hond?

4.7
(26)

Laatste update op juli 29, 2023 door Hondenwiki

De zomer komt er weer aan en dan schieten de temperaturen natuurlijk flink omhoog. Om je hond toch koel te houden kan een koelmat dan erg helpen. Maar in een koelmat zit meestal een soort chemische gel, is een mat dus gevaarlijk voor je hond?

In dit artikel bekijken we waar de gel in koelmatten van gemaakt is. Of de gel gevaarlijk is voor je hond. En zo ja, wat je kan doen om een koelmat veilig te gebruiken!

Hoe werkt een koelmat voor je hond?

Afbeelding van een hond op een koelmat
Een typische hondenkoelmat bij Bol.com

Eerst is het belangrijk dat we snappen hoe een hondenkoelmat werkt. Waarom kunnen deze matten je hond zo goed afkoelen?

Vrijwel elke koelmat werkt tegenwoordig met een speciale gel die een lagere temperatuur heeft dan zijn omgeving. De meeste merken adverteren dan ook dat hun matten ongeveer 5 – 10 graden Celsius koeler zijn dan de omgevingstemperatuur.

Dankzij deze gel hoef je de mat dus niet elke keer met verkoeld water te vullen, of in de vriezer te leggen. Je hond gaat op de mat liggen en omdat je hond veel warmer is dan de koudere gel koelt hij meteen af.

Een handige oplossing voor de consument dus, maar zo’n verkoelende gel krijg je niet zomaar voor elkaar. Wat zit er dan precies in?

Afbeelding van het patent bij Google voor een koelmat voor je hond
Het patent van Green Pet Shop geregistreerd bij Google Patents

Elk merk zal zijn eigen manier van werken hebben. Maar je kan makkelijk enkele voorbeelden op internet vinden. Als je bijvoorbeeld het patent uit 2010 van de ‘Green Pet Shop’ in Amerika bekijkt zie je precies hoe ze hun gel en mat maken. De belangrijkste ingrediënten op een rijtje:

  • 30% Carboxymethylcellulose
  • 20% water
  • 35% Polyacrylamide
  • 15% Alginezuur

Klinkt vrij gevaarlijk, op het water na natuurlijk. Maar als je de stoffen opzoekt valt het gelukkig wel mee. Carboxymethylcellulose is een verdikkingsmiddel en wordt bijvoorbeeld in voedsel, tandpasta en dieetpillen gebruikt. Polyacrilamide is een oplosbaar middel dat wordt gebruikt om zachte gel te maken, zo gebruiken fabrikanten het bijvoorbeeld bij het maken van zachte contactlenzen. En als laatste Alginezuur, deze stof komt van zeewier af en verhardt de gel wat. Tandartsen gebruiken het bij het maken van een afdruk van je gebit.

Deze stoffen samen maken dus de verkoelende gel in een hondenkoelmat. Omdat alle stoffen dus niet giftig zijn vertelt elke adverteerder dat de matten een niet giftige gel hebben. Maar dat betekent niet dat de gel veilig is voor je hond.

Is een koelmat gevaarlijk voor je hond?

Afbeelding van twee duimen, 1 omhoog en 1 omlaag

Ja en nee. Onbevredigend antwoord natuurlijk maar laten we dat verder toelichten:

Ja: een hond hoort geen chemische gel te eten. De gel is gemaakt om stroperig en dik te zijn. Zo kan de gel namelijk ook alleen verkoelend werken. Dat de ingrediënten op zichzelf niet giftig zijn is natuurlijk goed, maar als je hond er een flinke hap van binnen krijgt is dat hoe dan ook geen goed nieuws. Dat kan zeker problemen opleveren.

Zo is er bijvoorbeeld het verhaal van de Amerikaanse Lea wiens hond een pakje vergelijkbare gel had opgegeten in 2017. In dat geval werd het hoogstens wat maagpijn. Maar zoals we al hebben gezien wordt niet elke gel op dezelfde manier gemaakt. Het is dus beter om geen risico te nemen en je hond geen kans te geven om de gel binnen te krijgen.

Nee: toch kan een hondenkoelmat gewoon veilig zijn. Als je namelijk zorgt dat je hond de gel niet binnen kan krijgen is een koelmat natuurlijk niet gevaarlijk. Dus hoe doe je dat?

Drie tips om veilig met een hondenkoelmat om te gaan

  • Koop een stevige koelmat voor je hond. En dan bedoelen we niet koop de duurste mat die je kan vinden, want dat betekent niet dat de mat stevig is. Kijk echt goed naar reviews van andere gebruikers of de mat sterk genoeg was.
    Als je online naar reviews van sommige koelmatten kijkt lijkt er op het eerste gezicht vaak niks mis met het product. Maar als je wat verder leest zijn er een heleboel verhalen van mensen wiens hond de mat binnen enkele dagen of zelfs uren kapot kreeg, zonder zijn best te doen.

    Let dus goed op welke mat je aanschaft, als je hond de mat niet kapot kan krijgen dan kan hij ook nooit bij de gel komen.

    In onze Koelmat Keuzegids zetten we de beste en meest stevige koelmatten op een rij. Zo kies je makkelijk een goede mat uit.
Een bijtgrage hond krijgt een koelmat zo kapot
  • Train je hond om rustig met de koelmat om te gaan. Een hondenkoelmat mag natuurlijk niet zomaar kapot gaan als je hond de mat normaal gebruikt. Maar als hij de mat actief kapot probeert te maken (bijten, krabben etc.) dan zal geen enkele koelmat tegen dat geweld bestand zijn. Leer je hond aan dat de mat gewoon een rustige plek om te liggen is. Leg bijvoorbeeld de mat ook niet neer als je hond net in een drukke bui is.

    Corrigeer je hond als je ziet dat hij of zij de mat probeert te beschadigen.

  • Laat je hond niet alleen met de mat. Zorg dat je altijd dichtbij bent als je de mat aan je hond geeft. Een koelmat is geen goed product om s’nachts je hond op te laten slapen. Want dan kan je niet zien of hij de mat kapot aan het maken is.

    Gebruik de mat dus overdag wanneer het erg warm is en je zicht hebt op je hond.

Als je deze drie tips volgt heb je dus een stevige koelmat, een hond die de mat niet kapot maakt, en kan je je hond altijd meteen corrigeren. Goed veilig toch?

Verder lezen:

Hopelijk heeft dit artikel je vraag beantwoord. Mocht je nog zelf ervaringen hebben met een hondenkoelmat dan horen we het graag in de comments hieronder! Mocht je een specifieke vraag hebben dan kun je ook mailen via onze contact-pagina.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 26

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

2 thoughts on “Is een koelmat met gel gevaarlijk voor je hond?

    1. Hoi Mattelaer,

      Dat hebben we zelf nog niet geprobeerd (mede omdat onze hond de koelmat met rust laat), maar het is het proberen waard.

      Let wel op dat een hoeslaken 2 nadelen kan hebben:
      – Het kan zijn dat daardoor de mat je hond minder goed verkoelt (vanwege de extra laag)
      – Je hond kan door het laken heen bijten, dan zit je met een kapotte mat en een kapot laken..

      Met vriendelijke groet,

      HondenWiki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *