Is een Hondenmand voor in de Auto veilig?

4.9
(21)

Laatste update op september 12, 2020 door Hondenwiki

Een goede hondenmand voor in de auto is natuurlijk lekker handig. Je kan je hond makkelijk en hopelijk ook veilig meenemen.

Maar is dat laatste echt het geval?

Je kan een hond natuurlijk niet zomaar even een gordel omdoen. We bekijken daarom in dit artikel niet alleen wat de beste hondenmanden voor in de auto zijn, maar ook voor welke honden ze wel en niet geschikt zijn.

Niet elke hond past namelijk in een autostoel of hondenzitje. Het is dus belangrijk om eerst goed op de hoogte te zijn voor je een niet passende mand voor je hond koopt.

Is een hondenmand voor in de auto geschikt voor elke hond?

Afbeelding van grote hond en drie kleine honden
Groot of klein, het maakt nogal wat uit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, is een hondenmand in je auto geschikt voor elk soort hond? Het antwoord is nee.

Niet elke hond past in de standaard hondenmanden voor in de auto. Die autozitjes zijn namelijk vaak gefocust op kleine hondjes of puppy’s. Voor grote honden heb je een ander alternatief nodig, die we zo zullen bespreken.

Voor kleine honden is een hondenmand dus zeker wel een goede optie. Er worden namelijk wel speciale hondenmanden en autostoeltjes voor puppies en kleine hondjes gemaakt.

Hieronder leggen we uit voor zowel kleine als grote honden wat de beste aanraders zijn.

Wat is de beste hondenmand voor in de auto voor een kleine hond?

Afbeelding van de Luxe hondenmand voor in de auto
De Luxe Autostoel voor je hond bij Bol.com is een goedkope aanrader

Voor kleine honden zijn hondenmanden in de auto prima geschikt. De meeste autozitjes zijn namelijk speciaal voor kleine hondjes en/of puppy’s gemaakt.

De manden zijn van klein formaat (ongeveer de breedte van een normale autostoel), en daardoor enkel geschikt voor hondjes van kleiner formaat. Dit soort manden zijn vaak aan de stoel of het dak van de auto te bevestigen. Dit zie je ook op de afbeelding hierboven: je maakt de mand vast aan het dak met wat riemen.

Op deze manier kan je je hond veel veiliger meenemen in de auto: de mand zit aan de auto vast, en je hond aan de mand met een riem of tuigje. Vergelijk dat met je hond gewoon in de achterbak zetten en dan is de juiste keus vrij duidelijk.

Als je dus een kleine hond of pup hebt kun je zeker een autostoel voor je hond kopen. We hebben twee goede hondenmanden uitgezocht. We raden de Luxe Autostoel voor je hond bij Bol.com aan als je een lage prijs wil. Wil je een wat luxere en veiligere mand, kies dan voor de Trixie Automand. Waarom dan? Dat lees je in de reviews hieronder.

Goedkope aanrader voor kleine honden: Luxe Autostoel voor je Hond

Afbeelding van hondje in een hondenmand met boek

We raden de Luxe Autostoel voor je hond aan omdat deze simpelweg de laagste prijs, een prima kwaliteit, en fijne extra’s heeft.

Ten eerste is de prijs van de Luxe Autostoel bijna de helft van de meeste autozitjes voor honden. Zo doen we zomenteen een wat luxere aanrader die daardoor wel het dubbele kost. Een lagere prijs voor prima kwaliteit dan de Luxe Autostoel ga je niet vinden.

Dan het formaat en de specificaties. De mand is 40 (L) x 32 (B) x 24 (H) centimeter. Prima dus voor kleine honden en pups, maar absoluut niet geschikt voor middelgrote tot grote honden. De stof van de mand is van katoen en polyester gemaakt, dit is vrij standaard en dus niet heel spannend. Wel heeft de mand een leuk patroontje en wat gaas aan de zijkanten. Daardoor blijft de mand goed ademen en voelt niet benauwd voor je hond.

Qua veiligheid zit er een riem in de mand zodat je je hond aan een halsband vast kan zetten. Zo springt je hond niet snel uit de mand. Let wel dat dit niet het meest veilige is, je wil liever een tuigje dan enkel een riem om je hond vast te zetten. Daarom bespreken we zo ook een veiligere (maar duurdere) optie.

Als fijne extra zit er een gratis e-book bij de mand bijgeleverd. In dat boek lees je hoe je je honden het best kan laten leren. Dit is niet per se voor de hondenmand, maar zeker wel nuttig als je bijvoorbeeld een jonge puppy hebt. Zo kun je je hond bijvoorbeeld beter aanleren om rustig te zijn in de auto, en de bekleding niet aan te vallen.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • Mooi design
 • Formaat perfect voor kleine honden en pups
 • Gratis e-book bijgeleverd
Minpunten
 • Riem in plaats van veiliger tuigje

Meest luxe aanrader voor kleine honden: De Trixie Automand

Afbeelding van de Trixie Automand voor in de auto

Als je liever een meer luxe en veiligere optie wil kies dan voor de Trixie Automand.

De Trixie heeft een paar fijne voordelen ten opzichte van de net besproken Luxe Autostoel, maar ook een significant nadeel. De Trixie is namelijk twee keer zo duur als de Luxe Autostoel.

Daarvoor krijg je wel wat meer luxe terug. Zo is de mand wat steviger en dikker, je hond zal hem niet zomaar kapot krijgen. Daarnaast zit je hond ook veel hoger in de Trixie, zo kan hij makkelijker naar buiten kijken en van het uitzicht meegenieten.

Het grootste voordeel van de Trixie is dat er een tuigje bij zit in plaats van een riem. Je zet je hond dus vast met het tuigje om zijn borstkas heen, dit is veel veiliger dan enkel met een riem om de nek. Mocht er toch iets gebeuren dan kan je hond namelijk beter opgevangen worden door een tuigje dan een riem.

Beide besproken aanraders zijn zeker goede hondenmanden voor in de auto: ze hebben goede reviews, een mooi design, en fijne extra’s.De keus is dus tussen prijs en wat extra veiligheid.

Pluspunten
 • Verhoogd zitje
 • Tuigje in plaats van riem is veiliger
 • Dik zitje is steviger
Minpunten
 • Hogere prijs dan de Luxe Autostoel

Bestaat er een veilig autozitje voor een grote hond?

Afbeelding van twee grote honden in de auto

Ook hier kunnen we weer lekker kort zijn. Er bestaat geen veilige hondenmand voor in de auto voor grote honden.

Autozitjes, manden en stoeltjes zijn er simpelweg niet op gemaakt om grote honden veilig te vervoeren. We gaan doen daar dus ook geen aanraders voor.

Wel kunnen we een goed alternatief geven. In plaats van een hondenmand, of autozitje kun je wel een hondenbench voor in de auto kopen. Hondenbenches zijn er namelijk wel op gemaakt om grote honden te kunnen vervoeren, ook in de auto.

In het artikel wat we hebben gelinkt zie je wat de 5 beste hondenbenches voor in de auto zijn. Dit is absoluut de beste manier om je honden in de auto te vervoeren als ze groot tot middelgroot zijn. Benches zijn veiliger, hebben een groter formaat, en zijn steviger. Ze kosten helaas vaak ook wel wat meer.

Veelgestelde vragen over een hondenmand in de auto

Tot welk gewicht past een hondje in een hondenmand of hondenzitje?

Over het algemeen geldt hoe kleiner en lichter hoe beter. Hondenmanden voor in de auto zijn eigenlijk gewoon autostoeltjes, en die zijn niet voor zware honden geschikt. Zelfs middelgrote honden zullen al te groot zijn.

Per zitje of mand zal het maximale gewicht verschillen, en dit horen fabrikanten ook altijd te vermelden. Zelf zouden we zeggen probeer niet boven de 5 tot 10 kilogram uit te komen, dan wordt het al gauw te zwaar. Dit moet voor kleine hondjes en puppies natuurlijk geen probleem zijn.

Wat zijn de voordelen van een hondenmand voor in de auto?

Een hondenmand in de auto brengt meerdere voordelen met zich mee:

 • Je hond kan de bekleding van je auto niet beschadigen of onder kwijlen, hij zit immers in de mand
 • Het zitje is veiliger voor je hond. De hondenmanden komen meestal met een riem of tuigje, daardoor zit je hond goed vast. Dat heeft ook weer twee voordelen: tijdens een ongeluk zit je hond beter vast, maar ook normaal tijdens het rijden kan hij geen ongein uithalen en blijft hij op zijn plek.
 • Je hond krijgt zijn eigen vertrouwde plekje. Een autorit is niet voor elke hond even leuk, sommige honden zijn al snel angstig in de auto. Hieronder leggen we in de volgende vraag uit hoe je je hond daarmee om leert gaan met behulp van een hondenmand in de auto.

Hoe train je je hond met een hondenmand in de auto?

Een vertrouwde hondenmand in de auto kan je hond juist erg op zijn gemak stellen. Een nieuwe plek zoals de auto kan spannend zijn voor honden. Maar een mand is natuurlijk te verplaatsen. Dit is ook handig als je je hond nog aan het trainen bent.

Gebruik de mand voor training in huis, en zodra je pup zich op zijn gemak voelt in de mand neem de deze mee naar de auto. Zo heeft je pup dus zelfs in een nieuwe omgeving een vertrouwd oud plekje.

De hondenmand een fijn plekje maken kan op verschillende manieren:

 • Speel en train met je hond rond en in de mand, zo leert hij dat het een leuke plek is.
 • Train je hond om geduldig in de mand te zitten, dit kun je natuurlijk ook belonen met een lekker snoepje.
 • Leg een fijn dekentje of het favoriete speeltje van je pup in de mand. Zo wordt de hondenmand een nog vertrouwder plekje.

Hoe weet ik hoe groot de hondenmand voor mijn hond moet zijn?

Je zal met een autostoeltje of hondenmand voor in de auto niet al te veel keus krijgen. Deze worden vrijwel altijd maar in 1 formaat gemaakt: ongeveer de lengte en breedte van een autostoel.

Toch is er soms wel wat variatie mogelijk. Zo zie je in onze twee aanraders voor kleine honden ook wel een verschilletje zitten.

Als je precies wil weten hoe je jouw hond het beste kan opmeten om een goede maat hondenmand te vinden, lees dan het artikel Welke maat hondenmand heb ik nodig? In dit artikel leggen we niet alleen uit hoe je je hond op moet meten, maar geven we ook handige tips en vertellen we waar je nog meer op moet letten.

Kort advies is in ieder geval om een niet te krap of te grote mand uit te kiezen. Als je een te kleine mand neemt zal je hond deze niet comfortabel vinden. Kies je een te grote mand dan voelt je hond zich er juist niet veilig in.

Heb je jouw nieuwe hondenmand voor in de auto uitgezocht?

We hebben in dit artikel veel besproken. Zo weet je nu dat voor kleine honden een hondenmand in de auto prima is, maar voor grote honden juist niet. Bij een grote hond kun je beter een autobench aanschaffen. Mocht je trouwens twee honden hebben dan is een dubbele autobench een goede deal.

We hebben twee aanraders bekeken voor kleine honden: een goedkope en meer luxe hondenmand voor in de auto. Daar is de afweging tussen veiligheid en prijs, hoewel beide manden goede opties zijn.

Als laatste hebben we nog enkele veelgestelde vragen beantwoord. Mocht je toch nog meer vragen hebben over een mand voor je hond in de auto laat het ons dan vooral weten. We beantwoorden je vragen graag in de comments hieronder.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 21

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *