Top 7: Welke Hond past het beste bij Katten?

4.2
(5)

Laatste update op april 5, 2021 door Hondenwiki

Als je een kat hebt kan het best lastig om ook nog een hond in de familie op te nemen. Niet elk hondenras gaat namelijk even goed samen met andere huisdieren. Daarom bespreken we in dit artikel welke soort hond het beste bij katten past. Dat maakt je keus voor een nieuwe hond of pup net weer even makkelijker.
We bespreken de 7 beste honden die goed bij een kat passen, natuurlijk inclusief leuke plaatjes. Daarnaast beantwoorden we nog wat veelgestelde vragen en geven we je wat tips voor een hond en kat samen. Veel leesplezier!

Welke Hond past het beste bij Katten?

Golden Retriever

Afbeelding van een Golden Retriever, een lieve hond die goed bij katten past

Een makkelijk beginnen met deze allemansvriend: de Golden Retriever. Als je kat met een Golden Retriever niet door één deur kan dan zal dat met zo ongeveer geen enkele hond lukken. Deze lieve en speelvolle reuzen kunnen als ze goed gesocialiseerd worden erg goed met andere huisdieren, zoals katten, omgaan. De Golden staat ook niet voor niets hoog in onze lijst met Minst Agressieve Honden. Let wel op dat je ze genoeg beweging geeft, anders kunnen ze zich al snel gaan vervelen en baldadig worden.

Bulldog

Afbeelding van twee Bulldogs, de hond past goed bij katten

Dankzij hun wat kleinere en dikkere formaat zijn Buldogs vaak ook goede kameraadjes voor een kat. Het zijn relatief makkelijke honden die niet al te snel boos te krijgen zijn. Daarnaast zijn Bulldogs ook niet al te lenig en kan een kat dus vrij makkelijk ergens hoog ontsnappen als hij even rust wil.

Bordercollie

Afbeelding van een Bordercollie

Collies zijn echte herdershonden. Zo hebben ze veel energie en zijn erg speels. Dat past niet bij elke kat, maar heb je een kat die wel van een spelletje houdt dan is een Bordercollie zeker het overwegen waard. De aanverwante langharige Collie staat ook op onze lijst van meest Trouwe Honden, zo zijn het erg lieve beestjes die hun baasje nooit in de steek laten.

Mopshond

Afbeelding van de Mopshond, goed passend bij katten

Wil je een wat kleiner hondje dan is de Mopshond een goede keus. Mopshonden zijn erg aanhankelijk en ze houden dan ook erg van aandacht. Moet je je Mopshond wel eens alleen laten dan is een kat misschien het ideale kameraadje om ze gezelschap te houden. Ook bij de Mopshond geldt dat ze wat kleiner zijn, dus als je kat even rust wil kan hij ergens bovenop springen om te ontsnappen.

Basset Hound

Afbeelding van de Basset Hound

Een veel lievere hond dan de Basset Hound ga je niet snel vinden. Dit is een erg rustig en vriendelijk hondenras, wat ze ook ideaal maakt om met een kat te laten samenwonen. Zeker als je een kat hebt die wat liever met rust gelaten wil worden dan is de Basset Hound een goede keus. Let wel op dat ze niet erg makkelijk te trainen zijn, zo is de Basset Hound vrij koppig. Een goede training is dan ook een vereiste.

Malteser

Afbeelding van de Malteser hond

De Malteser is weer een lekker klein hondje wat goed bij katten past. Het zijn beestjes die maar wat graag knuffelen en bij hun baasje op schoot liggen. Ze hebben wat minder beweging nodig dan de meeste andere grotere hondenrassen, daarnaast kunnen ze ook goed met katten omgaan als je ze al vroeg goed socialiseert. Dat is dan ook wel erg belangrijk.
Leuk voordeel is ook dat je Maltesers er erg goed uit kunt laten zien. Ze hebben van nature wat langer haar waardoor je ze een leuke knipbeurt kan laten geven. Ze staan ook niet voor niets in onze Top 10 Mooiste Honden ter Wereld.

Cockerspaniël

Afbeelding van de Cockerspaniel hond

De Cocker Spaniel is een echte familie hond. Zo zijn ze lekker rustig en ook erg lief, ideaal als mix met een kat dus. Het zijn wat grotere honden, maar ook weer niet zo groot dat ze totaal geen goede combi met een kat zouden zijn. Ze verharen wel redelijk veel, dus een goede stofzuiger bij de hand houden is wel nodig.

Veelgestelde Vragen over een Hond die bij Katten past

Afbeelding van hond die kat knuffelt, passen goed samen

Waar hebben jullie de honden die goed bij katten passen op uitgezocht?

Om een goed passende hond voor katten te zijn moet een hondenras aan meerdere eisen voldoen. Die noemen we hieronder even op, daar hebben we de Top 7 ook zoveel mogelijk op utigezocht:

  • Lief en rustig karakter – Katten houden er meestal niet van om lastiggevallen te worden, een rustig karakter is dus zeker een groot pluspunt. Daarnaast wil je ook geen valse hond die je kat constant pest, dat eindigt hoe dan ook in tranen voor een van de twee. Dit punt is dan ook veruit het belangrijkste van alle vereisten.
  • Geen al te groot formaat – Grote honden zijn zeker niet per definitie valser, en de meeste grote honden gaan ook prima samen met katten. Toch hebben we onze lijst vooral op kleinere of middelgrote honden uitgezocht, en met goede reden. Grote honden kennen hun eigen kracht vaak niet en kunnen een kat sneller per ongeluk pijn doen. Er zitten wel wat grotere honden op onze lijst, maar het is zeker een minderheid.
  • Familie / roedelgevoel – Als je een hond en kat samen in huis neemt is het belangrijk dat ze samen goed overweg kunnen. Elkaar tolereren is natuurlijk belangrijk, maar een tweede punt is dat het erg helpt als ze ook echt familie worden. Zo kunnen ze elkaar gezelschap houden op een dag dat jij als baasje er even een tijde niet bent, om zo eenzaamheid te voorkomen. Honden die dus al snel andere dieren als onderdeel van de roedel zien zijn hebben dus een voorkeur.

Kan ik een hond later bij een kat introduceren?

Er is helaas geen simpel antwoord op deze vraag wat altijd waar is. Elke kat is anders, net zoals elke hond anders is. Je kan nog zo’n rustig en lief hondenras uitzoeken: sommige honden gaan gewoon niet goed samen met sommige katten. Je kan in ieder geval de kans op een goede uitkomst zo groot mogelijk maken door een lief en rustig hondenras uit te kiezen.

Het zal niet erg veel uitmaken of je een hond of kat als eerste in huis hebt gehaald, beide kanten kunnen positief of negatief zijn afhankelijk van jouw specifieke dieren. Socialiseer zowel je kat als hond al van vroeg af aan om de kans op een hechte band zo groot mogelijk te maken. Dat is echter natuurlijk niet altijd mogelijk. Als je een volwassen kat adopteert zoals via Stichting Zwerfdier kan het zo zijn dat ze gewoon niet goed samengaan met honden, maar zo’n stichting kan je natuurlijk ook altijd meer vertellen over de specifieke kat.

Als een van de twee niks van de ander moet weten zit je sowieso al met de gebakken peren. Daarom een laatste advies dan nog: mocht het echt niks worden probeer dan een goed huis voor een van je twee dieren te vinden. Als het echt altijd strijd en oorlog is kun je dat beide dieren niet aandoen.

Past elke hond goed bij katten?

Nee, zelfs de hondenrassen die we hierboven hebben beschreven zullen soms niet goed bij een kat passen. Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans. Daarnaast is het belangrijk om je hond al van puppy af aan goed te trainen om sociaal met andere dieren te zijn, inclusief katten.

Afsluiting – Jouw goed passende hond voor katten gevonden?

Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen om jouw nieuwe hond of puppy uit te kiezen. We hebben de hondenrassen die het beste bij een kat passen voor je op een rij gezet, en ook nog wat handige vragen besproken. Zo ben je in ieder geval goed voorbereid om een keus te maken. Veel success!

Mocht je nog vragen hebben? Stel ze dan vooral in de comments hieronder, we helpen je graag verder.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.2 / 5. Aantal stemmen: 5

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *