Alles wat je nodig hebt voor een goede Hondendouche

4
(7)

Laatste update op juli 16, 2021 door Hondenwiki

Een goede hondendouche is onmisbaar voor elk baasje, zo houd je je hond lekker schoon. Daarnaast voorkom je teveel losse haren en kun je je hond op een warme dag zelfs goed laten afkoelen. In dit artikel leggen we alles uit wat je nodig hebt om zelf een goede hondendouche in elkaar te zetten zonder veel moeite. Daarnaast vertellen we je hoe je je hond zelf makkelijk in 8 stappen doucht, en geven we je nog enkele handige tips voor bij het wassen!

Wat heb je nodig voor je eigen Hondendouche?

Eerst even alles wat je nodig hebt om je eigen hondendouche in elkaar te zetten. Dat houden we expres zo makkelijk mogelijk. In plaats van een hele douchebak te bouwen kun je namelijk drie dingen doen:

  • Een hondendouche voor je hond kant en klaar kopen
  • Een hondendouche voor buiten in elkaar zetten
  • Je eigen kuip gebruiken

Dit scheelt veel moeite in vergelijking met het bouwen van een complete hondendouche. Hieronder lees je welke 5 producten je in ieder geval nodig hebt voor jouw eigen hondendouche. Of je die nou buiten of binnen opbouwt.

Een goede douchekop om mee te wassen

Afbeelding van een douchespuit voor in in de Hondendouche

Welke van de drie opties je ook kiest, een goede douchekop heb je absoluut nodig. Je kan daar een speciale LHP Douche spuit voor honden zoals je hierboven op de afbeelding ziet kopen. Dan heb je een spuit die ook meteen als borstel dienst doet. Mocht je dat niet willen dan zou een normale douchekop ook kunnen zolang de waterslang lang genoeg is. Wil je jouw nieuwe douche buiten bouwen dan is de LHP echt wel een aanrader, met een tuinslang wordt een hondendouche nooit echt comfortabel en makkelijk te gebruiken.

Een kuip of tuin voor waterafvoer

Afbeelding van een hondenkuip om in te wassen

Voor een goede douche heb je natuurlijk ook genoeg plek nodig om je hond goed te kunnen wassen. Of je je hond nou buiten of binnen gaat wassen, een kuip is belangrijk. Zo voorkom je shampooresten in je gras of op de tegels. Je kan je eigen badkuip gebruiken (als je die hebt), of een speciale kuip kopen zoals de Topmast Hondenkuip op Poten. Die staat ook op de eerste plek in onze Top 5 beste hondenbadjes. Een grote teil is ook een optie, maar zorg wel wat die wat hondengeweld aankan.
Zo zorg je ervoor dat het geen grote kliederboel wordt als je je hond een goede wasbeurt geeft in zijn nieuwe douche.

Een goede afleiding om je hond bezig te houden tijdens het douchen

Afbeelding van een ronde afleidingspad voor in de Hondendouche

We zijn er al bijna, nu hebben we voor onze hondendouche enkel nog een goede afleiding nodig. Honden vinden douchen niet altijd even leuk. Is jouw hond er ook een die niet wat water houdt dan is een Afleidingspad voor Honden ideaal. Je ziet de BHB afleidingspad hierboven. Hoe werkt zo’n pad dan precies?
Een afleidingspad is een simpele plastic van siliconen die je bijvoorbeeld in je badkuip of tegen de muur aan kan plakken. Je smeert hier wat lekkers op (zoals een beetje pindakaas), en dit houdt je hond een goede tijd zoet. Zo heeft je viervoeter wat lekkers om te likken terwijl jij hem een goede wasbeurt geeft.

Afbeelding van een afleidingspad voor in de douche

Wil je een leuk hondenpootje van kan je ook de Afleidingspad van Ruby Goods kopen. Die is ook meteen in vier kleuren verkrijgbaar als je liever rood, groen, of geel hebt.
Een afleidingspad is niet per se nodig, maar het kan de hondendouche wel veel leuker voor je hond maken. En makkelijker voor jou. Zeker als je hond niet zo van water houdt, of een wasbeurt in het verleden al lastig bleek te zijn.

Een fijne Hondenshampoo

Afbeelding van Beau Beau hondenshampoo voor in de Hondendouche

Net zoals mensen hebben ook honden baat bij een goede shampoo, maar in dit geval wel een speciale Hondenshampoo. Dit soort shampoos zijn zo bewerkt dat ze ook voor honden geschikt zijn. Het is belangrijk om dan een hyppoallergene en ook ph-neutrale shampoo te kopen. De Beau Beau Hondenshampoo is dit allebei, daarnaast werkt deze shampoo ook goed tegen klitten.

Een goede Handdoek, Hondenfohn, en/of Waterblazer om je hond af te drogen

Afbeelding van een hondenhanddoek

Een goede handdoek zoals de Groene Beer Hondenhanddoek kan het afdrogen van je hond wat makkelijker maken. Dit soort handdoeken zijn speciaal voor honden gemaakt. Zo is de Groene Beer handdoek van microvezels gemaakt wat water beter absorbeert en ook fijn aanvoelt voor je hond. Je kan ook gewoon een normale handdoek gebruiken, maar let dan wel op dat je die handdoek voortaan alleen voor je hond gebruikt natuurlijk. Wil je meer weten over waarom we voor de handdoek van de Groene Beer hebben gekozen? Lees dan ons artikel over de Beste Hondenhanddoek door! Daar leggen we uitgebreid uit waar we de handdoeken op hebben uitgekozen.

Een zachte comfortabele hondenbadjas kan ook dienst doen als handdoek, dan koop je twee producten voor de prijs van één

Afbeelding van een hondenföhn

Om het jezelf wat makkelijker te maken kun je ook een goede hondenföhn zoals de Grindbyt Hondenföhn aanschaffen. Deze is speciaal voor honden gemaakt om ze goed droog te krijgen. Zeker bij langharige honden is dit erg handig en ook veiliger. Als je merkt dat je je hond na een wasbeurt niet goed droog krijgt is het echt een aanrader om te overwegen. Wil je meer weten over hondenfohns en wat de beste opties zijn, lees dan onze Top 3 voor de Beste Hondenfohn eens door.

Als alternatief voor een fohn kun je ook een goede waterblazer kopen. Die zijn van vroeger uit meestal wat krachtiger maar hebben niet altijd de functie om de temperatuur hoger in te stellen. Hoewel dat tegenwoordig steeds vaker wel kan. Je vindt in ons artikel over een goede Waterblazer voor je Hond de beste waterblazers van het moment.

We hebben nu alle vijf de producten die je nodig hebt voor een goede hondendouche besproken. Zo heb je:

  • Een goede douchespuit, het liefst met een ingebouwde borstel voor losse haren
  • Een waterafvoer, het liefst een badkuip
  • Een afleidingspad om je hond bezig te houden, vooral handig als je hond niet van water houdt
  • Een speciale hondenshampoo om je hond mee te wassen, hyppoallergeen en ph-neutraal
  • Een fijne handdoek of hondenföhn om je hond goed mee af te drogen, een speciale hondenhanddoek kan dit wat makkelijker maken maar een gewone handdoek kan natuurlijk ook.

Hieronder geven we je nu wat tips met een stap voor stap gids om jouw nieuwe hondendouche goed te gebruiken!

Hoe je Hond te wassen met een Hondendouche?

Afbeelding van een hond in een hondendouche, wordt gewassen

Hoe je hond dan te wassen met een hondendouche? We leggen het je in dit onderdeel van het artikel uit. Eerst lopen we het 8-stappenplan voor het wassen van je hond door, en daarna geven we je nog wat handige tips.

Een 8-stappenplan voor het wassen van je Hond

Stap 1 – Borstel je hond goed voor je begint

Eerst begin je met het goed borstelen van de vacht van je hond, zeker bij langharige honden is dit erg belangrijk. Klitten maken het wassen lastiger, maar ze houden ook meer water vast waardoor je hond niet snel goed droog wordt. Zorg dus eerst dat de klitten uit de vacht van je hond verdwenen zijn.
Heb je een anti-klik hondenshampoo zoals de Beau Beau shampoo die we net al aangeraden hebben dan kun je ze er ook tijdens het douchen uitborstelen. Dat is zeker bij hardnekkige klitten wel zo fijn.

Stap 2 – Zorg dat alles klaar staat voor de hondendouche

We hebben net al besproken wat je nodig hebt voor een goede hondendouche. Zorg dus dat je alle vijf de onderdelen die vitaal zijn voor tijdens het wassen hebt: een kuip of afvoer, een goede douchespuit (met borstel), een neutrale hondenshampoo, een afleidingspad, en een comfortabele hondenhanddoek. Zet alles klaar voor je de douche aanzet en je hond begint te wassen.

Stap 3 – Gebruik lauw en kalm water

Zet nu het water aan, je hebt lauw water nodig voor het wassen van je hond. Als het water te warm of koud is zal je hond meteen uit de hondendouche willen ontsnappen. Voel eerst goed aan of het water comfortabel is voor je je hond de douche in stopt.
Met ‘kalm water’ bedoelen we een rustige waterstraal. Zet de tap niet keihard open, je wil een rustige waterdruk zodat je hond niet opeens schrikt van het harde water wat op hem afkomt.

Stap 4 – Zorg dat je hond op zijn gemak is, begin daarna met douchen

Je hond moet goed begrijpen wat er gaat gebeuren. Er is geen ontsnappen aan, die stank gaat er vandaag echt vanaf. laat je hond erbij zijn als je alles klaar zet, dan snapt hij het heus wel. Blijf ten alle tijden kalm, en zorg dat je hond zich goed op zijn gemak voelt. Als je een afleidingspad (een van de 5 handige producten voor een hondendouche) hebt kun je die nu ook insmeren met wat lekkers. Zodra je hond op zijn gemak is kun je beginnen met het wassen.

Stap 5 – Maak je hond goed nat, masseer daarna de shampoo in de vacht

Begin eerst met het goed natmaken van je hond, laat geen plekje droog. Daarna breng je de shampoo aan in de vacht, masseer deze zacht in zodat het goed inwerkt. Let natuurlijk goed op dat er geen shampoo in de ogen van je hond lekt, houdt je hond’s kop wat apart.

Stap 6 – Was alle shampoo weg

Zodra je shampoo even heeft ingewerkt ga je nogmaals grondig met de waterspuit over zijn hele lichaam heen. Zorg dat er geen shampooresten in de vacht achterblijven, dat kan je hond’s huid gaan irriteren.

Stap 7 – Droog je hond goed af

Nu is het tijd om je hond goed droog te maken. Doe dit niet met een normale föhn, je hond kan je namelijk niet vertellen wanneer het te warm wordt. In plaats daarvan is een goede hondenhanddoek of speciale hondenföhn beter geschikt om je hond comfortabel te drogen. Sla geen plekjes over: als je water in je hond’s vacht achterlaat kan dat de huid gaan irriteren.
Zeker met een langharige hond is het ook nodig om hem goed droog te borstelen, zo zorg je dat verstopt water ook uit de vocht druppelt.

Stap 8 – Geef je hond een lekkere beloning voor zijn dapperheid

Je hond heeft inmiddels 8 stappen moeten doorstaan, en dat mag best beloond worden. Geef je hond een lekkere snack of een hondensnoepje, of speel extra veel met hem. Zo laat je zien dat er ook genoeg leuks aan een hondendouche verbonden zit. Als je er niet iets leuks van maakt wordt het de volgende keer alleen maar lastiger om je hond te wassen.

Dat is het hele stappenplan van begin tot eind om je hond goed te wassen in zijn hondendouche. Dit zou je zeker moeten helpen om jouw hond goed te wassen en schoon te krijgen. Hieronder behandelen we nog enkele handige tips voor je.

Handige Tips voor het wassen en je Hondendouche

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Je hond hoeft natuurlijk niet zo vaak in de douche als jij zelf, maar ook honden hebben zeker wel baat bij reguliere wasbeurten. Petsplace heeft een handige video gemaakt waarin ze snel uitleggen hoe vaak je hond ongeveer gewassen moet worden, zo weet je meteen wat voor jouw hond het beste past:

Mijn hond is doodsbang voor het wassen, wat nu?

Als je hond echt doodsbang is voor water en zich absoluut niet wil laten wassen dan gaat een hondendouche opzetten niet helpen. Probeer het eerst nog eens met al onze tips (gebruik een afleidingspad, stel je hond op zijn gemak, en gebruik een neutrale hondenshampoo), maar zelfs dat kan soms niet genoeg zijn.

Is je hond zo bang en zo opstandig dan is het waarschijnlijk beter om een professional in te schakelen. Ga in dat geval naar een hondentrimmer of hondenkapper. Die zijn er gespecialiseerd in om jouw hond een goede wasbeurt te geven en ze kalm te houden. Ze kunnen je hond ook nog eens goed verzorgen zodat je dat allemaal ook niet zelf hoeft te doen (nagels knippen, vacht bijwerken, en dus ook goed schoonmaken).

Waar moet ik op letten bij het wassen van mijn rimpelige hond?

Eigenlijk is dit vrij simpel. En je een wat rimpelige hond, zoals bijvoorbeeld een British Bulldog? Dan moet je zowel bij het wassen als bij het drogen wat grondiger te werk gaan. Was goed tussen de plooien, anders wordt dat stukje van de huid nooit echt goed schoon. Eenmaal bij het drogen aangekomen moet je ook weer goed opletten dat alle plooien volledig droog zijn. Doe je dat niet dan kan het achtergebleven water voor huidirritaties of nog erger zorgen.

Afsluiting: Alles te weten gekomen over het wassen met een Hondendouche?

Na deze complete gids weet je nu als het goed is alles wat je moet weten om jouw eigen echte hondendouche in elkaar te zetten. We hebben alle 5 vitale producten voor je op een rijtje gezet en besproken. Daarnaast hebben we het 8-stappenplan doorlopen om je hond grondig te wassen, en hebben we nog wat handige tips gegeven voor het wassen. Zo ben jij helemaal voorbereid. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben laat het dan vooral weten in de comments hieronder.

Veel wasplezier!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4 / 5. Aantal stemmen: 7

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *