De Lelijkste Hond ter Wereld, een leuke competitie?

4.3
(3)

Laatste update op maart 5, 2021 door Hondenwiki

Klinkt een beetje raar toch: de Lelijkste Hond ter Wereld competitie. Alsof ze lelijke honden aan het pesten zijn. Toch loopt de competitie al jaren. En dat heeft ook goede redenen, de competitie is namelijk lang niet zo gemeen als hij misschien op het eerste oog lijkt.

De wedstrijd wordt gehouden door echte hondenliefhebbers, en geeft juist honden die normaal geen kans maken een moment in de spotlight. In dit artikel lees je alles over dit jaarlijks terugkerende fenomeen en welke hond op het moment de regerende kampioen lelijkste hond ter wereld is!

Wat is de Lelijkste Hond ter Wereld competitie?

Uitpuilende oogjes, een scheef hangende tong, kale plekken, en minder tanden dan de gemiddelde peuter. Hoe lelijker het hondje hoe beter in de wereldwijd bekende competitie voor de Lelijkste Hond ter Wereld.
Deze wedstrijd wordt gehouden in Californië (Amerika), tijdens de jaarlijkse kermis in het stadje Petaluma. Waar normaal gesproken natuurlijk de mooiste hond er met de hoofdprijs vandoor gaat is dat hier juist het lelijkste hondje. Toen we voor het eerst deze competitie leerden kennen leek het eerder zielig, maar zodra je er in verdiept ligt de zaak gelukkig toch heel anders:

Straathonden krijgen eindelijk een kans

Straathondjes maken eigenlijk in vrijwel geen enkele ‘gewone’ hondenshows een kans. Hier wordt bijvoorbeeld beoordeelt hoe perfect een hond voldoet aan een schoonheidsideaal, hoe symmetrisch is de kop, en glanzend de vacht? Een gewoon straathondje mag hier vaak niet eens aan meedoen, en in een schoonheidscompetitie zullen ze ook niet winnen.

Daar besloten de organisatoren van de “Lelijkste hond ter Wereld”-competitie verandering in te brengen. De wedstrijd wordt al sinds 1976 gehouden en laat elk soort hond toe. Of je nou een straathondje of een pure rashond hebt. Ze mogen allemaal meedoen. Lelijke hondenrassen, geadopteerde straathondjes, of gewoon onfortuinlijk uitziende honden: ze maken allemaal een kans.

Dat een hond wat lelijker is qua uiterlijk zegt natuurlijk niks over zijn karakter. Veel straathondjes zouden maar wat graag een lief baasje hebben. Trouwe honden zijn overal te vinden, ongeacht hun uiterlijk.

Waarom is de lelijkste hond ter wereld competitie juist zo goed?

De organisatoren van de wedstrijd houden juist erg van honden, ondanks de wat rare wedstrijd. Niet alleen krijgt elke hond (rashond, of straathond) een kans: de organisatie eromheen is er ook op gericht om honden overal ter wereld te helpen:

1. De hoofdprijs wordt ook gedoneerd aan een goed doel

De hoofdprijs van de competitie is $1500, best een leuk bedrag toch? Maar de prijs gaat niet alleen naar het baasje van de aller lelijkste hond: de organisatie doet daarnaast ook een donatie van nog eens $1500 naar een goed doel. De winnaar mag kiezen naar welke organisaties die donatie toe gaat: bijvoorbeeld een dierenasiel.

2. Alle honden moeten gezond zijn voor ze mee mogen doen

Er zit geen enkele restrictie op het meedoen aan de wedstrijd: als jij denkt dat je hond lelijk genoeg is mag hij meedoen. Er is echter wel één regel: je hond moet gezond zijn.

Dit is een goede regel omdat baasjes misschien hun hond wel ziek laten (worden). Bepaalde ziektes kunnen namelijk het uiterlijk van je hond flink aantasten. Het is een nare gedachte, maar met een flinke geldprijs zou het kunnen voorkomen.
Gelukkig heeft de organisatie zich daarop voorbereid: je hond wordt voor zijn deelname door een gecheckt door een dierenarts. Als hij niet gezond is mag hij ook niet meedoen: zo voorkomen ze misbruik.

3. Het adopteren van straathonden wordt bevordert

De ‘Lelijkste hond ter wereld’-competitie werkt samen met dierenrechten organisaties en dierenasielen. Veel mensen kopen een rashond van een fokker, terwijl er juist zoveel honden in dierenasiels zitten die maar wat graag een baasje zouden hebben.
Op deze manier worden bezoekers geïnformeerd over het adopteren van een hond uit het asiel, en dit zijn juist de vaak ‘imperfecte’ honden. Ondanks dat ze zoveel te bieden hebben.

Ondanks dat de competitie wat grimmig en spottend kan klinken is dat gelukkig complete onzin. De wedstrijd is juist erg open, wordt ethisch georganiseerd, en bevordert het welzijn van honden. Mocht je nog eens op vakantie zijn in Californië in juni, ga dan zeker eens op bezoek.

Wat is de huidige Lelijkste Hond van de Wereld?

De huidige regerende kampioen voor de titel Lelijkste hond ter wereld is Scamp the Tramp. Dit straathondje is door zijn baasje geadopteerd, en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Hieronder zie je in de video Scamp in al zijn glorie als winnaar.

Inmiddels heeft zijn baasje hem ook een wat lievere naam gegeven: Scamp the Champ. Hij is nu immers een kampioen.

Scamp won zijn titel in 2019 en is daardoor nu nog steeds officieel het lelijkste hondje ter wereld. In 2020 is de competitie samen met de hele kermis namelijk afgelast (voor overduidelijke redenen). Zo mag Scamp zijn titel nog even langer behouden.

Scamps verhaal laat weer zien dat je niet per se een puppy of rashond hoeft te kopen: een adoptie kan ook juist ideaal uitpakken voor zowel het baasje als de hond. Mocht je nog eens een hond zoeken overweeg een adoptie dan ook zeker! Er zijn genoeg honden in het asiel die ook een kans verdienen.

Lelijke Hondenrassen bestaan niet

Je kan best veel artikelen vinden met de ‘lelijkste hondenrassen Top 10’ etc. We wilden dit artikel nog even afsluiten met dat wat ons betreft lelijke hondenrassen niet bestaan.

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen smaak, maar in dat soort artikelen worden vaak de lelijkste individuele honden gevonden om zo een heel hondenras als lelijk weg te zetten. De meest voorkomende rassen die we op dat soort lijsten zien vindt je hieronder, en zeg nou zelf. Het zijn best schattige hondjes toch?

1. De Bedlington terriër

Afbeelding van een Bedlington Terrier hond

De Bedlington terriër was vroeger vooral een jachthond op ongedierte, tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Met zijn dikke vacht en schattige snuit vinden we hem zelf in ieder geval gewoon een hartstikke leuk uitziende hond.

2. De Bull terriër

Afbeelding van een Bull terrier hond

De Bull Terrier is een wat kleiner en platter hondenras. Deze hond wordt door de vorm van zijn kop vaak lelijk genoemd, maar zo ziet hij er best lief uit toch? Het ras staat bekend om zijn eigenwijsheid, maar ze zijn ook heel beschermend en lief. Een prima hond om te hebben dus.

3. Mastino napoletano

Afbeelding van een Mastino Napoletano hond die veel mensen lelijk vinden

De Mastino Napoletano is een Italiaans hondenras. Hun uiterlijk is erg rimpelig: het lijkt soms een beetje alsof ze smelten.

Het is een erg oud hondenras wat goed te trainen is en een echte beschermer kan worden. Je moet dan echter ook wel echt weten wat je doet: anders domineren ze jou juist al snel. En dat is bij geen enkele hond een goed teken.

De Mastino is een geweldige hond die er misschien wat grappig uit ziet, maar wat ons betreft echt niet lelijk is!

Afsluiting: Lelijke honden zijn er niet

Dat was het artikel over de Lelijkste Hond ter wereld competitie en lelijke honden in het algemeen. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak. Maar uiteindelijk hebben alle baasjes één ding gemeen: we houden allemaal van onze viervoeters, hoe ze er ook uitzien.

Wat vindt jij van ‘lelijke’ hondenrassen, de competitie, en Scamp? Laat het hieronder in de comments weten!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 3

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

1 thought on “De Lelijkste Hond ter Wereld, een leuke competitie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *