Een Hondenmand van Steigerhout: Kopen of Zelf Maken?

4.8
(12)

Laatste update op oktober 31, 2020 door Hondenwiki

Een hondenmand van steigerhout, leuk toch? Maar als je online zoekt zijn er niet heel veel opties te vinden.

Daarom bekijken we beide kanten in dit artikel: is het een goed idee om zelf een hondenmand van steigerhout te maken, of zou je er toch niet gewoon eentje kopen?

We bekijken de voor- en nadelen van beide methodes, we geven tips als je de mand zelf gaat bouwen, maar we geven je ook een goede steigerhouten hondenmand die je kant-en-klaar kan kopen. Voor elke voorkeur een goed advies dus.

Als je al zeker weet dat je jouw nieuwe hondenmand van steigerhout zelf gaat maken – klik dan hier.

Als je juist al zeker weet dat je een steigerhouten hondenmand kant-en-klaar wil kopen – klik dan hier.

Eerst kiezen: een hondenmand van steigerhout zelf maken of juist kopen?

We bespreken hieronder de twee opties die je hebt voor een mooie hondenmand van steigerhout: ga je hem zelf maken of koop je hem van een bedrijf? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Die bespreken we hieronder zodat je weet wat bij jou past.

Voor de klussers: een hondenmand zelf van steigerhout maken

Afbeelding van man die hout vasthoudt

Als je twee rechterhanden hebt of een mand wil die er precies uitziet zoals jij het wil dan is het maken van je eigen hondenmand de beste optie.

Voordelen van de mand zelf maken

 • Je hondenmand wordt precies zoals jij hem wil
  Je hebt dan namelijk de volledige controle over hoe de mand gemaakt wordt: hoe groot wordt de mand, welk hout gebruik je, en wat wordt het design?
 • Steigerhout is niet duur
  Het materiaal benodigd om de mand te maken (steigerhout) is goedkoper dan wat een hondenmand je in de winkel gaat kosten. Zeker bij de Gamma kost een setje steigerhout en wat schroeven/spijkers heus niet veel.
 • Hobbyen is gewoon leuk
  Als je zelf lekker klussen leuk vindt dan is een sterke en mooie steigerhouten hondenmand bouwen natuurlijk hartstikke leuk. Je hond krijgt een stevige mand, en jij hebt een leuk project.

Nadelen van je mand zelf maken

 • Tijd kost geld (en dan is je mand zelf maken toch wat duurder)
  Het materiaal van de hondenmand kost inderdaad niet veel, maar voor een beetje een mooie hondenmand zul je toch wel wat uren bezig zijn. En tijd is geld, dus als je man-uren meerekent komt je toch niet veel goedkoper uit. Als je houtbewerking en klussen gewoon leuk vindt gaat dat natuurlijk niet echt op.
 • Voor een goede hondenmand heb je best wat gereedschap nodig
  En niet iedereen heeft dat gereedschap in de schuur liggen. Zeker als je niet veel gereedschap voor houtbewerking hebt is het een dure grap om dat allemaal aan te schaffen voor een hondenmand.
 • Een steigerhouten hondenmand moet goed veilig gemaakt worden
  Het is niet aan te raden om een hondenmand van steigerhout te bouwen als je nog niet veel ervaring hebt met houtbewerking. Een mand voor je hond moet namelijk goed veilig zijn. Je wil niet dat de mand splintert of instort, dat is gevaarlijk voor je viervoeter.

Tips voor het maken van een steigerhouten hondenmand

Mocht je besloten hebben om je hondenmand zelf van steigerhout te gaan bouwen dan hebben we hieronder nog enkele tips voor je:

 • Bedenk van te voren welke maat hondenmand je hond nodig heeft.
  We geven in ons artikel over het ideale formaat hondenmand tips om een goede maat uit te kiezen. Een houten hondenmand kun je natuurlijk niet zomaar even groter of kleiner maken nadat hij al af is. Zorg dus dat je precies weet hoe groot het ligvlak voor je hond moet zijn.
 • Zorg dat het steigerhout van je mand compleet afgewerkt is.
  Je wil natuurlijk niet dat je hond splinters krijgt van je nieuwe hondenmand. Je hond heeft pijn en jij moet er achteraan om de splinter eruit te zien krijgen. Daarnaast kan een splinter ook leiden tot nare infecties als je niet doorhebt dat je hond er een heeft.
 • Volg als je wat hulp kunt gebruiken bij het bouwen van jouw steigerhouten hondenmand de onderstaande instructies:
Corey van het kanaal Rametta Makes laat je stap voor stap zien hoe je een mooie houten hondenmand in elkaar zet.

Voor het gemak: een hondenmand van steigerhout kant-en-klaar kopen

Als je liever gewoon een kant-en-klare hondenmand van steigerhout koopt dan geven we je hier onze aanrader. Niet iedereen heeft de tijd, het gereedschap, en (of) het geduld om een eigen hondenmand te maken. En dat hoeft gelukkig ook helemaal niet. We hebben namelijk een mooie hondenmand van steigerhout gevonden die voor veel honden erg geschikt is.

Onze aanrader: MeubelProductie Hondenmand van Steigerhout

Afbeelding van een hondenmand van steigerhout

Als je een kant-en-klare goede hondenmand wil kies dan voor de MeubelProductie Hondenmand van Steigerhout. Deze grote hondenmand is voor een schappelijke prijs te koop bij Bol.com en is door zijn formaat goed geschikt voor vrijwel elke hond.

Specificaties:

 • Afmetingen: 108 (L) x 62 (B) x 42 (H) centimeter
 • Gewicht: 35 kilogram
 • Geschikt voor: 30-80 kilogram hondengewicht
 • Materiaal: Steigerhout

De mand wordt gemaakt door meubelproductie.nl, een bedrijf dat specialiseert in houtbewerking wat ook Wajong-jongeren een kans geeft op de arbeidsmarkt. Daarnaast heeft het bedrijf zijn eigen leverservice, wel zo persoonlijk.

Tips voor het gebruik van een hondenmand van steigerhout

Tip 1: Voorkom ongelukken, vermijd splinters

Of je nou je mand zelf gaat maken of hem kant en klaar koopt, je wil natuurlijk splinters vermijden. Zelf merk je als snel als je een splinter hebt, maar je hond kan dat natuurlijk niet even tegen je komen zeggen. Honden hebben natuurlijk een vacht, en die hoort splinters veelal tegen te gaan, maar het kan wel eens gebeuren dat er toch een splinter doordringt als het hout niet goed bewerkt is.

Als je zelf aan de slag gaat zaag dan dus het hout netjes en werk het goed af. Mocht je de steigerhouten mand kopen dan mag je er gelukkig meestal wel vanuit gaan dat de mand goed is afgewerkt. Test het wel altijd even voordat je je hond er in laat huishouden.

Tip 2: Houdt het steigerhout droog wanneer mogelijk

Niks vervelender dan rottend hout. Zeker als je net een mooie nieuwe hondenmand hebt gekocht. Ons advies is dan ook om je mand niet altijd buiten te laten staan. Een hondenmand van hout kan natuurlijk prima buiten staan, maar haal hem even naar binnen als het gaat regenen. Dan gaat je mand veel langer mee.

Nat hout kan gaan rotten, kromtrekken, en wordt gewoon viezer. Net zo makkelijk om hem even binnen te stallen. Mocht je daar geen trek in hebben dan is Tip 3 belangrijker voor jou.

Tip 3: Behandel je steigerhout met nano coating

Nano coating is een speciale coating die je op je houten meubels aanbrengt. De coating trekt in het hout in en beschermt je hondenmand tegen vochtplekken. De aanrader van Meubelproductie.nl heeft zo’n nanocoating al gekregen tijdens de productie, maar als je er zelf een gaat maken moet je de coating natuurlijk ook zelf aanbrengen.

Tip 4: Maak je hondenmand schoon met groene zeep

Als je hondenmand toch vies is geworden kun je hem makkelijk schoonmaken met wat lauw water en groene zeep. Groene zeep is geen al te sterk spul waardoor je het steigerhout ook niet snel zal beschadigen.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 12

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *