Alles wat je moet weten over een Hekje voor je Hond

4.9
(7)

Laatste update op maart 22, 2021 door Hondenwiki

Een hekje voor je hond is ideaal als je hem even ergens buiten (of juist binnen) wil houden. Afhankelijk van je hond heb je echter misschien juist wel een heel ander soort hondenhek nodig. Omdat er zoveel verschillende opties zijn vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten voor je er een koopt: wat voor soorten hekken zijn er, welk hek past bij jouw hond, en wat zijn de door ons gekozen 4 beste hekjes voor honden? Je leest het allemaal in deze mini-gids!

Wat moet je weten voor je een hekje voor je hond koopt?

Waarvoor kun je een Hondenhek voor je hond gebruiken?

Afbeelding van een hond achter een hondenhek

Hondenhekken zijn erg handig en kun je voor veel verschillende dingen gebruiken. Hieronder een lijstje van handige gebruikzaamheden die je misschien zelf nog niet had bedacht:

 • Training binnen: Zeker voor puppies is het handig dat je ze in een bepaalde ruimte kan laten zitten. Pups hebben vaak nog niet door waar ze wel en niet mogen zijn, en je hebt niet altijd de tijd om achter ze aan te hobbelen en op ze te letten. Met een hekje zorg je ervoor dat je puppy bijvoorbeeld bij jou in de woonkamer blijft. Je kan dan of een hekje gebruiken (zoals we in dit artikel bespreken), of een echte hondenren voor binnen waar je hond in blijft.
 • Training buiten: Bepaalde hekjes zoals een puppyren voor buiten zijn ideaal om je hondje veilig buiten te laten spelen. Zo heb je een veilig gevoel en weet je dat je hond er niet zomaar vandoor schiet.
 • Rust voor oudere honden: Als je een wat oudere hond en een puppy hebt kan je ze soms ook even afscheiden met een hekje. Vaak vinden oudere honden wat spelen met een puppy geen probleem, maar kan zeker wel vermoeiend zijn. Pups hebben erg veel energie, en dat is soms best lastig voor wat oudere honden die sneller moe zijn. Met een hekje baken je een deel van het huis even voor je oudere hond af zodat hij wat rust krijgt.
 • Onafhankelijkheidstraining: Het is hartstikke leuk als je hond of pup erg aanhankelijk is. Maar het is niet echt gezond, zeker niet als je straks voor een wat langere tijd even weg moet (naar werk bijvoorbeeld). Het is goed voor een hond om te leren wat onafhankelijker te zijn. Met een hekje zorg je ervoor dat je hond bijvoorbeeld even alleen in de woonkamer is terwijl jij de was doet. Je hond kan jou nog steeds zien, maar leert hierdoor ook dat hij niet altijd bij je kan zijn.
 • Voor als er bezoek is: Niet elke hond gaat even goed om met bezoekers. Met een hekje kan je je hond laten zien wie de bezoekers zijn, maar is er ook een veilige barrière die zowel voor je hond als bezoek even fijn aanvoelt. Zodra je hond gekalmeerd is kun je hem dan bij het bezoek laten.

Waar moet je op letten bij een hek voor je hond?

Er zijn een aantal dingen om goed op te letten voor je een hekje voor je hond koopt. Daar lopen we hieronder eerst even doorheen:

 • Grootte: Afhankelijk van de grootte van je hond is het erg belangrijk om een hondenhek te kopen dat hoog genoeg is. Als je een chihuahua hebt kun je natuurlijk een lager hekje kopen, terwijl voor een Golden Retriever een groter hek nodig is.
 • Montage: Sommige hekjes zijn op een muur vast te maken, andere hekken staan juist los voor een uitgang. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt (een vast hek, of juist een hekje wat je weg kan halen wanneer nodig) is het belangrijk om de juiste montage optie te kiezen.
 • Gebruik: Bedenk vooraf waar je het hekje vooral zal gaan gebruiken. Wil je een hekje voor buiten dan is een hondenren waarschijnlijk de beste optie. Wil je de woonkamer afschermen dan heb je een kleiner hek voor binnen nodig.
 • Materiaal: Bedenk hierbij hoe sterk het materiaal moet zijn, maar ook hoe het er uit ziet. Metaal is bijvoorbeeld sterker dan hout of kunststof, maar het ziet er misschien niet erg mooi uit in jouw decor. Hout kan juist een mooi kleurtje hebben, net zoals kunststof. Bedenk dus wat voor sterkte je nodig hebt, maar ook hoe het hondenhek bij de plek gaat passen waar je hem wil neerzetten.

Top 4: Beste Hondenhekken

Handig Uitschuifbaar – Trixie Afsluithek Uitschuifbaar

Afbeelding van het uitschuifbare hekje voor een hond van Trixie

Wil je het hek op meerdere groottes afstemmen dan is het Trixie Uitschuifbare Afsluithek ideaal. Dit hek kan zoals al op de foto te zien is groter of kleiner worden gemaakt. Daarnaast heeft het hek twee stevige poten om op te staan. Wel is het zo dat als je het hek compleet uitschuift hij wat instabieler wordt omdat er geen pootje in het midden zit. Daarnaast schuiven de pootjes nogal snel op een gladde voer. Vooral bij tapijt is dit dus een goed hek.

Deze uitschuifbare Trixie is erg handig als je het hek vaak op verschillende plekken neer wil zetten. Zo kun je hem zo groot of klein maken als nodig is. Het houten frame samen met de metalen spijlen zorgen voor een goed stevig hek wat dankzij de poten gewoon goed staat. Van de drie opties is dit wat ons betreft de meest stevige optie, zolang je hem niet te ver uitschuift.

Pluspunten
 • Handig uitschuifbaar
 • Stevig op twee poten
 • Van sterk hout en metaal gemaakt
Minpunten
 • Schuift al snel op een gladde vloer

Mooiste Design – Trixie Dog barrier Hondenhek

Afbeelding van het Trixie Dog Barrier Hondenhek

Voor het hekje met het mooiste design raden we het Trixie Dog barrier Hondenhek aan. Dit sterke houten hek heeft een mooi design en staat daardoor ook goed in de meeste woonkamers. Wit is een lekker neutrale kleur, en bovenin zitten wat leuke bottenpatroontjes verwerkt.
Aan de zijkant van de Trixie zitten twee uitklapbare hekjes, zo kun je hem net zoals op de foto iets vooruit zetten. Voor je hond is het fijn dat hij eventueel toch nog even kan zien wat er allemaal in de kamer gebeurt, zonder dat hij erbij kan. Dat is wel afhankelijk van hoe je hem neerzet natuurlijk, zet je hem de andere kant op dan heeft je hond wat minder ruimte. Daardoor staat het hekje wel wat steviger, de zijkanten ondersteunen het hek om niet om te vallen samen met de kleine voetjes aan de voorkant.

Let wel op dat de Trixie vooral voor kleine tot gemiddelde honden geschikt is. Een grote hond kan eventueel nog best hard door het hek heen beuken, en dat is zowel voor het hekje als je hond niet gezond. Welke grootte je hond ook is: leer hem aan dat hij niet tegen het hek aan moet springen, dat kan onveilig zijn.

Pluspunten
 • Mooi wit design
 • Sterk hout materiaal
 • Handige uitklapbare zijkanten
Minpunten
 • Niet geschikt voor grote sterke honden

Flexibel op te zetten – Hondenhek Dog Barrier

Afbeelding van de Hondenhek Dog Barrier

Voor een handige flexibele optie raden we het Hondenhek Dog Barrier aan. Dit merkloze hekje heeft een mat zwarte kleur en is dus praktisch het tegenovergestelde van de net besproken Trixie. De drie panelen zijn compleet flexibel op te zetten waardoor je het hek precies zo kan opbouwen als je wil.

Ook dit hondenhek is van hout gemaakt en vervolgens zwart geverfd. De drie panelen zijn verbonden met metaal en dus ook prima sterk. Zowel de Trixie als dit hek zijn 61 centimeter hoog. Maar omdat dit hek geen pootjes heeft zoals de Trixie is hij echter enkel geschikt voor kleine hondjes, niet voor middelgrote tot grotere honden.

Pluspunten
 • Mooi zwart design
 • Erg flexibel op te bouwen
 • Stevig hout
Minpunten
 • Niet geschikt voor middelgrote tot grote honden

Compleet afsluitbaar – Topmast Puppyren 8-delig

Afbeelding van de Topmast Puppyren van metaal

Dan een compleet rond hek: de Topmast Puppyren 8-delig. Dit is een traditionele puppyren waar je je hond dus compleet in kan afsluiten. Het is een metalen hek wat dankzij zijn ronde vorm ook goed stevig staat. Het metaal van de Topmast is bewerkt tegen roest, maar het is absoluut geen goed idee om de ren buiten te laten staan in de regen. Dan zal het toch al snel gaan roesten.
Dankzij zijn acht panelen kun je de Topmast ook op meerdere manieren opbouwen: rond, rechthoekig, vierkant etc. Handig dus als je wat creatiever met je ruimte moet omgaan. Dankzij zijn grote vorm moet je wel opletten dat je genoeg ruimte hebt, dit is niet een klein hekje met een paar panelen zoals de eerder besproken opties.

Wil je meer weten over puppyrennen specifiek lees dan eens ons artikel over de beste Puppyren voor binnen door. Daar behandelen we de Topmast uitvoerig, maar kun je ook nog meer goede opties bekijken.

Pluspunten
 • Stevig metalen hek
 • Staat stabiel door ronde vorm
 • Anti-roest laag
 • Flexibel op te bouwen
Minpunten
 • Niet geschikt voor buiten
 • Meer ruimte nodig

Afsluiting: Jouw nieuwe Hondenhek uitgezocht?

Hopelijk heeft dit artikel al je vragen over een goed hondenhek inmiddels beantwoordt. We hebben besproken waar een hekje voor je hond goed voor is, waar je op moet letten voor je er een koopt, en wat de 4 beste verkrijgbare hondenhekken zijn. Dus deze mini-gids heeft je als het goed is goed op weg geholpen.
Heb je toch nog vragen of een ervaring die je wil delen doe dit dan vooral in de comments hieronder!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 7

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *