5 Tips Om de Juiste Maten voor een Hondenbench te Kiezen

Afbeelding van honden in verschillende maten hondenbench
5
(4)

Laatste update op april 21, 2023 door Hondenwiki

Hondenbenches kunnen een fijne toevoeging zijn voor elke hondeneigenaar. Zo kun je je hond erin vervoeren, laten slapen of trainen.

Waar je de bench ook voor gaat gebruiken, één ding is zeker: het belangrijkste is het kiezen van de juiste maten voor jouw hondenbench.

Volg de volgende stappen en tips voordat je een maat hondenbench kies, zo voorkom je dat jouw hond niet in zijn nieuwe bench past.

1. Weeg en Meet je Hond voor de Ideale Hondenbench Maten

Afhankelijk van hoeveel jouw hond weegt zal de lengte van de ideale hondenbench veranderen. Weeg je hond en bekijk in de onderstaande tabel hoe lang de bench minimaal en maximaal moet zijn:

HondengewichtHondenbench Lengte
minder dan 16 kgminder dan 60 cm
16 - 18 kg60 - 76 cm
18 - 32 kg76 - 92 cm
32 - 40 kg92 - 106 cm
40 - 50 kg106 - 122 cm
meer dan 50 kgmeer dan 122 cm.

Wat voor soort hondenbench je ook koopt, de afmetingen moeten goed zijn.

In een te kleine hondenbench zal je hond niet passen en dit maakt de bench te oncomfortabel

In een te grote bench zal je hond zich juist niet veilig voelen

Op basis van het gewicht van je hond heb je een eerste indicatie van hoe groot de hondenbench ongeveer zal moeten zijn. Met de volgende instructies heb je vervolgens een goed idee van de ideale maten voor jouw nieuwe hondenbench.

Afbeelding van een meetlint om de juiste maten voor je hondenbench te meten
Meet met een meetlint makkelijk je hond op

Meet met een meetlint precies hoe lang, breed en hoog jouw hond is. Dit doe je in de volgende stappen:

  • Lengte: Laat je hond normaal staan, en meet vervolgens van de basis van zijn staart tot en met zijn neus.
  • Breedte: Vindt het breedste deel van je hond (rond de voor- of achterpoten) en meet van bovenaf.
  • Hoogte: Laat je hond zitten en meet van poten tot kop. Het zitten is belangrijk omdat er veel honden zijn die langer zijn als ze zitten dan staan.

Als je de lengte, breedte en hoogte van je hond hebt voeg je voor elke afmeting 5 tot 10 centimeter toe.

Op deze manier heb je een hondenbench met de ideale afmetingen voor jouw hond: niet te groot, en niet te klein.

2. Kies een passend materiaal voor de Hondenbench

De tweede stap is het kiezen van het juiste materiaal voor je nieuwe bench. Het gebruikte materiaal van de hondenbench heeft namelijk ook vaak impact op de gebruikte maten. De keuze bestaat uit meerdere opties opties, deze lopen we allemaal langs.

  • Metaal: Het meest voorkomende materiaal is metaal. Metaal maakt de bench sterker dan de meeste andere materialen en is dan ook een aanrader of grote en wildere honden. Metalen benches komen het meeste voor en zijn er in vrijwel alle maten. Bekijk metalen hondenbenches hier.
Afbeelding van nylon hondenbench
Voorbeeld van een kunststof hondenbench: de Maelson Soft Kennel
  • Kunststof: Kies alleen voor kunststof als je een kleine hond hebt. Meestal zijn kunststof benches van nylon gemaakt, en deze zijn ook vaak van kleiner formaat. Deze stof is veel zachter, en dit kan comfortabel zijn voor je hond. Echter zijn de buizen die onder het kunststof zitten niet altijd even sterk.
  • Plastic: Plastic benches zijn meestal goedkoper, maar ook minder stevig. Dit is dus alleen een aanrader als je een klein hondje het. Ook plastic benches zijn meestal van kleiner formaat.
  • Hout: Houten benches kunnen erg mooi zijn en passen vaak goed in woonkamers. Ze zijn echter ook veel duurder omdat ze vaak handgemaakt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld bij HoutenHondenbench.nl. Houten benches zijn over het algemeen van groter formaat. Bedenk dus of je er de hogere prijs voor over hebt, want kunststof of plastic is vaak wel veel goedkoper.

3. Verklein je Hondenbench tijdelijk bij een puppy

Niets schattiger dan een puppy. Maar om nou weer elk jaar een andere bench te kopen als je pup weer wat is gegroeid is natuurlijk wat te veel van het goede.

Als je een puppy hebt koop dan ook gewoon een bench alsof je pup al volwassen is. Zoek de gemiddelde volwassen maten van het ras op en neem daar de eerder genoemde 5-10 centimeter speling bovenop.

Vervolgens kun je simpel de bench kleiner maken door er bijvoorbeeld een tussenschot of doos in de zetten. Op deze manier voelt je pup zich toch veilig in een bench die niet te groot is. Zodra je pup genoeg gegroeid is haal je dit weer weg of zet je er een kleiner kussen in.

4. Stem de maten van de Hondenbench af op het gebruik

Je kan een hondenbench voor veel verschillende zaken gebruiken, afhankelijk daarvan zullen de maten ook veranderen. Loop wel eerst stap 1 van deze lijst goed door, je hond moet immers altijd in de bench passen.

We lopen de verschillende doelen van benches langs, zoek het gebruik wat het meest bij jouw past en stem daar je maten op af.

  • Slaapplaats: Als je de nieuwe bench vooral als slaapplaats voor je hond gaat gebruiken is het belangrijk om te bedenken waar de bench komt te staan. Als je bijvoorbeeld enkel een smalle lange plek hebt dat kun je je bench hier op aanpassen.
In de woonkamer kan een hondenbench al snel overheersen
  • In de auto/op reis: Als je je hond vooral wil meenemen in de auto moet de bench natuurlijk ook wel in de auto passen. Meet de plek in je auto op en zoek een bench uit die speciaal voor in de auto is gemaakt, of laat de autobench op maat maken.
  • Voor training: Koop als je een puppy of hond gaat trainen een hondenbench met precies de juiste maten voor jouw hond. Zo voelt je hond zich sneller op zijn gemak in de bench.

In de volgende video van eHowPets zie je hoe je je hond kan trainen

5. Bespaar ruimte bij meerdere honden

De 4Animalz Aluminium Hondenbench heeft een tussenschot en twee deurtjes zodat je in één hondenbench twee honden kwijt kan

Als je meerdere honden hebt zoek dan een bench op waar twee honden comfortabel in kunnen. Zo bespaar ruimte. Let er wel op dat beide honden de juiste afmetingen voor de bench hebben.

Mocht je nog vragen hebben die je niet in het artikel hebt kunnen vinden laat dan vooral een bericht achter. Dit kan in de comments of via e-mail.

Verder Lezen:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 4

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *