Wat kost Hondenbelasting in 2023?

4.6
(108)

Laatste update op september 25, 2023 door Hondenwiki

Als je een hond hebt kom je er vaak niet onderuit: maar wat kost hondenbelasting nou precies? In dit artikel komen we erachter wat hondenbelasting kost, waarom je het soms wel of niet moet betalen, en de reden voor het opzetten van deze belasting voor veel gemeentes.

Om je maar meteen een antwoord te geven: Gemiddeld kost hondenbelasting 76,07 euro per hond per jaar. Elke gemeente mag zijn eigen hondenbelasting bepalen en slechts 54% van alle gemeentes rekenen deze vorm van belasting.

Wat kost hondenbelasting in Nederland?

Afbeelding van een hond voor de hondenbelasting met geld

In Nederland hebben we de zogenaamde hondenbelasting die al jaren bestaat. Deze is echter niet verplicht, en elke gemeente mag zelf beslissen of ze de belasting invoeren. Bij lange na niet alle gemeentes doen dit dan ook. Ongeveer de helft van de gemeentes rekenen hondenbelasting (54%), en dan voornamelijk in de stedelijke gemeenten. Ook gemeentes met stranden rekenen vaak een flink hoge hondenbelasting.

Zo betaal in je ‘s-Gravenhage (zowel stedelijk als een strandgebied) wel 120,- euro per hond. Ook gemeente Noordwijk kan er wat van, hier betaal je 113,- euro. Breda rekent 105,- en Tilburg 108,- euro. Flinke bedragen dus. (Wil je meer weten over het totaalplaatje qua kosten: lees dan hoeveel kost een hond door.) Maar dit zijn gelukkig wel de uitschieters.

Gemiddeld betaal je dus zo’n 76 euro als je in een gemeente woont waar hondenbelasting wordt gerekend, dat is echter lang niet altijd het geval. Zeker in het Noorden van het land en in kleinere gemeentes wordt hondenbelasting vaak helemaal niet gerekend.

Daarnaast is er nog meer goed nieuws voor hondenbezitters: jaar op jaar lijken steeds meer gemeentes af te zien van hondenbelasting. In 2010 rekenden drie kwart van gemeentes de belasting nog af volgens het CBS, maar dat is nu dus al significant minder met nog maar net de helft.

Waarom rekenen gemeentes hondenbelasting?

Afbeelding van belasting met rekenmachine

Hondenbelasting is een erg oud begrip, al ver voor onze tijd (zelfs in de middeleeuwen) werd deze geïnd. Destijds om zwerfhonden en ziektes te voorkomen, maar dat is tegenwoordig natuurlijk geen erg groot probleem meer in Nederland. Waarom blijven gemeentes deze dan toch rekenen?

Er zijn twee redenen te bedenken. Ten eerste is het natuurlijk een makkelijke manier voor gemeentes om wat meer belasting te innen. De hondenbelasting bestaat al jaren, en tot op heden verzetten de meeste mensen zich er niet al te sterk tegen. Toch hoor je inmiddels wel vaker dat mensen en gemeentes zich uitspreken tegen hondenbelasting. Zo is er bijvoorbeeld geen kattenbelasting terwijl deze vaak net zo veel, als niet meer, overlast geven.

En dat brengt ons meteen bij de tweede reden. Hondenpoep kom je helaas vaak niet omheen, en helaas zijn we in Nederland vaak niet zo goed in onze rommel opruimen. Zo liggen veel grasveldjes vaak vol hondendrollen omdat baasjes het niet opruimen tijdens het uitlaten van hun hond. Je zou de hondenbelasting daarom kunnen zien als een boete zodat de gemeente de troep opruimt op kosten van hondenbezitters.

In de praktijk is dat echter vaak niet het geval. De troep blijft liggen en dankzij regen en natuurlijk verloop verdwijnt het op gegeven moment wel weer. Echter int de gemeente dus vaak geld voor een probleem dat het vervolgens niet zelf oplost.

Wat vind jij van de hondenbelasting? Zou deze helemaal afgeschaft moeten worden, of juist moeten blijven bestaan. Laat een reactie hieronder in de comments achter!

Bronnen:

 • https://www.coelo.nl/online-atlas/online-atlas-gemeenten.php?starttab=5&subnr=4
 • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/06/aantal-gemeenten-met-hondenbelasting-daalt-verder
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hondenbelasting

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 108

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

29 thoughts on “Wat kost Hondenbelasting in 2023?

 1. Hondenbelasting verdwijnt in Den Haag in de pot algemene middelen. Hoort bij het plundergedrag om niet realistische projecten te financieren. Dat geld ook voor de parkeerbelasting cq vergunning.

 2. Niet normaal dat Den Haag zoveel duurder is dan andere steden,Er zijn mensen die een hondje hebben omdat ze eenzaam zijn,en die hebben het al zo moeilijk.Schaf het af.weever

 3. ik vind het echt zo belangrijk hondenbelsting,ik bedoel je moet als de hond zijn behoefte doet, de drol opruimen. Terwijl een kat overal zijn behoeftes mag doen. Of neem een paard, die doet zijn drol vaak midden op de weg.

  1. Honden belasting moet afgeschaft worden in heel Nederland.
   Liever vandaag dan morgen.
   Het is gewoon absurd dat in de ene gemeente waar je woont wel moet betalen en 10 km verderop niet.
   Sommige mensen hebben een hondje, maar kunnen zoveel belasting niet elke x betalen.

  1. Honden belasting is een oud rillikt het was toen een muts dier die de honden kar trok dat is al jaren niet meer dus afschaffen zo niet.dan ook katten en vogel en vissen belasting heffen vooral voor katten die poepen bij anderen in de Thuin en roven op klijne vogeltjes omdat ze los en vrij mogen rondschooien honden n zitten binnen en moogen dat niet! Dit is een maatschappelijk kooruptsie van de staat de kleine man kan man goed kaal plukken Gr Peter verkerk

 4. De gemeente Borsele verrijkt zich door honden belasting te heffen, en doet werkelijk helemaal niets voor honden en hun bezitters.
  Ja, leg het geld maar bij een idioot plan om een kunstgrasveld om op te voetballen aan te leggen voor de jeugd. Kosten, een half miljoen. In de tijd dat ze onder curatele stonden. Snapt u het nog.!!

  1. Ik betaal de hondenbelasting, echter ik weet dat er veel mensen zijn die niet betalen, ik heb een klein hondje, en ruim de uitwerpselen van de hond netjes op,en mensen met een grote hond doen dat vaak niet, gezien de grote drollen die ik zie liggen.
   Ik vind het prima om hondenbelasting te betalen maar er zou zo iets moeten zijn dat een eigenaar met een Duitse dog meer zou moeten betalen dan iemand met een teckel..alle honden zijn gechipt dus als je geld van hondeneigenaren wilt hebben maak de belasting dan zo dat het eerlijker is.

 5. Ik vind dat de hondenbelasting afgeschaft moet want de gemeente Driebergen gebruikt het zeer zeker niet voor de hondenbezitters, en we ruimen de poep zelf op dus! En nemen de poep zelfs mee naar huis omdat er niet genoeg prullenbakken zijn. Kost geld om die te laten leggen.?

 6. Afschaffen die hondenbelasting. Ik heb het altijd betaald toen ik mijn honden had. Maar er wordt weinig goeds meegedaan. Er worden steeds meer losloop gebieden gesloten en te weinig opruimbakken zijn er . Je loopt vaak met je zakje homdenpoep lange tijd te zoeken . Dus afschaffen die handel.

 7. Woon in gemeente Zaanstad, betaal ruim 200 euro voor mijn Chihuahua, ’s ruim alles op, hoor al jaren dat het word afgeschaft, maar is makkelijk geld innen en niets er voor doen

 8. Hondenbelasting overaf schaffen. Het is gewoon diefstal. Mijn honden lopen bijvoorbeeld nooit op openbare grond. Alleen prive grond. Schorsen net als bij een auto kan niet. En als je dan toch hondenbelasting moet betalen dan zou dat toch voor elke burger moeten zijn die een hond bezit. En ook zou het gewicht van een hond de hoogte van de belasting moeten bepalen. Een mini keeshondje of een deense dog dat verschilt nogal met de poep.
  Hondenbelasting dan ook kattenbelasting. En ook belasting voor paarden. Ook die vervuilen de stoep.

  1. Het is puur voor de gemeente Veenendaal een lekker zakcentje zo. Wat gebeurt er met geld? En waarom geen katten belasting?? Afschaffen hondenbelasting slaat nergens op!!!

 9. Als men voor dat geld losloop gebieden creëren ben ik bereid om daar voor belasting te betalen.
  Nu lijkt het gewoon geld om de kas te spekken.

 10. Afschaffen de ambtenaren hadden een
  uitgebreid nieuwjaarsborrel gehad dit jaar van het geld van de hondenbelasting
  groot schandaal

 11. Hondenbelasting moet afgeschaft worden, want
  1. het is oneerlijk, in de ene gemernte betaal je wel en in de andere gemeente niets. Ook de bedragen verschillen enorm.
  2. het geld wordt niet gebruikt voor voorzieningen voor honden, maar voor de gemeentekas.
  3. eigenaren ruimen zelf de poep op. De gemeente doet daar niets voor.
  4. katten richten veel meer schade aan, maar er is geen kattenbelasting.
  5. mensen die een hond hebben zijn gezonder, lopen meer en zijn minder vaak depressief door eenzaamheid. Dat scheelt de overheid dus geld.

 12. Afschaffen die hondenbelasting, slaat helemaal nergens op. Laten lopen overal los inclusief in mijn tuin, waar ze dus ook hun behoeften doen. Paarden laten het ook gewoon los waar ze lopen, terwijl je bij paarden nog een zak onder hun kont kan hangen. Voor deze beesten hoef je niet te betalen en niets op te ruimen en voor honden wel. Mijn hond poept trouwens netjes in de bosjes, dan ruim ik het echt niet op, wel als het per ongeluk op de stoep gebeurt, wat trouwens ook niet iedereen doet.
  Afschaffen dus!!!

 13. Honden belasting mag helemaal niet geheven worden volgens uitspraak van het Europese hof
  Waarom moeten wij Nederlandse wel aan de wetten houden en de gemeente niet
  Wij moeten zelf de honden poep opruimen
  Zo is het namelijk om aan geld te komen voor de gemeente

 14. Ik betaal graag belasting dus ook voor de hond. Dat het geld vervolgens aan andere zaken dan het opruimen van de hondenpoep wordt besteed ligt buiten mijn cirkel van invloed en daar verandert het uitdragen van mijn mening niets aan.

 15. Afschaffen die onzin belasting.
  Zoals in andere gemeenten is het in Venlo een sluwe manier om de kas te spekken. Voor wat betaal je die belasting? Zeker niet voor de hond of bezitter daarvan.

 16. Verdubbelen en van dat geld boa’s laten controleren het is een schande dat veel ( de goede niet te na ) hondenbezitters hun troep niet opruimen last de hond bij je eigen in de tuin poepen en ga er daarna mee wandelen en graag aangelijnd het zijn niet de honden maar de baasjes die de ergernis veroorzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *