De beste koelmat zonder water voor je hond

5
(1)

Laatste update op april 2, 2021 door Hondenwiki

Constant water in je koelmat moeten stoppen is natuurlijk onnodig veel werk. Een koelmat met speciale koel-gel is juist veel handiger. Daarom bespreken we in dit artikel onze aanrader voor de beste koelmat zonder water voor je hond.

We bekijken kort hoe een mat met chemische gel werkt, waarom dit beter is, en dan bespreken we onze aanrader: de Cool Dog Koelmat 24/7. Klik hier als je meteen de beste koelmat zonder water wil zien.

Waarom een koelmat zonder water voor je hond kiezen?

Tegenwoordig worden er steeds meer koelmatten met chemische gel in plaats van water gemaakt.

Oude koelmatten waren namelijk meer een soort van kruik. Dan moet je dus elke keer als je de mat gebruikt hem weer met koel water vullen.

Zodra je hond dan een halfuurtje op de koelmat heeft gelegen is het water natuurlijk alweer warm.

Afbeelding van een hond op een koelmat zonder water
Voorbeeld van een koelmat met koel-gel voor honden: de Scruffs Koelmat

Daar hebben fabrikanten inmiddels een oplossing voor: een koelmat zonder water, maar met een speciale koel-gel.

Hoe werkt de koel-gel in een koelmat?

De gel werkt als volgt: de dikke stroperige gel is er speciaal voor gemaakt om zo’n 5 tot 15 graden (afhankelijk van het merk koelmat) koeler te zijn dan zijn omgevingstemperatuur. Op het moment dat je warme hond dus op de mat gaat liggen wordt de gel geactiveerd.

Door de koudere gel zal je hond meteen afkoelen. Na een paar uur (weer afhankelijk van het merk) warmt de gel op en moet je je hond even van de koelmat afhalen. Meestal is deze dan al snel weer te gebruiken.

Wat zit er in de gel van een koelmat en is deze gevaarlijk?

Wat zit er precies in de gel van een koelmat?

We bespreken de koelgel en of deze gevaarlijk is uitgebreid in dit artikel: Is een koelmat met gel gevaarlijk voor je hond?

Daar kun je dus veel meer over de chemische gel te weten komen. Hier toch een korte samenvatting van het artikel:

 • De gel is niet giftig: alle stoffen in de gel worden ook gebruikt in producten zoals tandpasta, zachte lenzen en dieetpillen.
 • Toch mag je hond de gel niet binnenkrijgen: dat een gel niet giftig is betekent niet dat hij veilig is voor je hond. Een dikke stroperige koel-gel kan problemen geven in de maag van je hond.
 • Een koelmat gebruiken is veilig zolang je er goed mee omgaat: koop een stevige koelmat, leer je hond de mat niet kapot te maken, en blijf in de buurt zodat je meteen kan ingrijpen mocht de mat kapot gaan. Op die manier kan je hond de gel niet zomaar binnenkrijgen en is de mat gewoon veilig.

Nu we weten waarom een koelmat met gel handiger is, hoe de gel werkt, en dat deze veilig is (zolang je goed met de mat omgaat). Is het tijd om onze aanrader voor de beste koelmat zonder water te bespreken.

Wat is de beste koelmat zonder water?

Om de beste koelmat met koel-gel en zonder water uit te zoeken hebben we gelet op de volgende aspecten:

 • Koeltemperatuur
 • Lengte van effectieve koeling
 • Stevigheid van de koelmat
 • Prijs
 • Klant-ervaringen

Dit alles samen leidde tot de volgende keus:

Cool Dog Koelmat 24/7 – L

Afbeelding van de Cool Dog Koelmat zonder water voor een hond

De beste koelmat voor je hond zonder water is de Cool Dog Koelmat 24/7. Deze mat heeft een van de hoogste koeltemperaturen, langste koelduur, is stevig, en heeft erg goede klant-ervaringen.

Hieronder bespreken de mat uitgebreid verder.

Specificaties van de Cool Dog Koelmat

 • Formaat: S, M, L
 • Afmetingen: 90 cm. (L) x 60 cm. (B) (voor de L-versie)
 • Water of gel: gel
 • Koeltemperatuur: 10 – 15 graden Celsius
 • Koelduur: 3 – 4 uur
 • Reviewscore gebruikers: 4.7 / 5.0

De gel in de Cool Dog zorgt ervoor dat de koelmat zonder water kan functioneren, zo houdt je je hond makkelijk koel.

Wat meteen opvalt bij de Cool Dog is de lange koelduur van die gel. Niet veel matten blijven 3 tot 4 uur koel. Daarnaast wordt de Cool Dog ook zo weer koud als je je hond er even afhaalt.

De koeltemperatuur van 10 tot 15 graden is ook sterker dan bij de meeste andere koelmatten. Die liggen namelijk vaak slechts 5 tot 10 graden onder de omgevingstemperatuur.

Dus in de twee belangrijkste categorieën heeft de Cool Dog al een streepje voor. Hoe zit het dan met het formaat en de stevigheid van de mat?

Afbeelding van de verpakking van de Cool Dog koelmat
De verpakking van de Cool Dog – Large

Eerst het formaat. Je kan de Cool Dog in drie formaten kopen: Small, Medium of Large. De kleinere varianten zijn goedkoper, maar voor de meeste honden is de Large variant de beste optie. Daar kan je hond comfortabel zijn hele lichaam op kwijt.

De large versie heeft een afmeting van 90 cm. (L) bij 60 cm. (B). Voor de meeste honden moet dit genoeg zijn, maar meet voor de zekerheid je hond even op als hij ligt. Dan weet je zeker of hij past.

Over de stevigheid van de mat valt ook niks te klagen. De Cool Dog is wat dikker dan de meeste koelmatten en dat komt de stevigheid ten goede.

Dunne koelmatten kunnen namelijk sneller per ongeluk door je hond gesloopt worden.

Afbeelding van review-scores bij Bol.com: 4.7 sterren van de 5
Enkel goede reviews over de Cool Dog bij Bol.com

Daarnaast is er ook geen enkele andere klant-review te vinden die klaagt over het kapot gaan van de mat. Dit is bij veel andere koelmatten wel het geval en een erg goed teken.

De samengevatte hoogtepunten van alle klant-reviews zijn:

 • Erg goede koeling
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Makkelijk te wassen
 • Honden zijn dol op de mat

Een klein minpuntje is dat je zelf niet op de mat moet gaan staan. De Cool Dog is wat glad en dus kun je vallen als je eroverheen loopt.

Conclusie – Cool Dog 24/7

Pluspunten
 • Goede koeltemperatuur
 • Lange koelduur
 • Stevige mat
 • Goede klant-ervaringen
 • In meerdere formaten verkrijgbaar
Minpunten
 • Glad als je er als mens opstapt

De Cool Dog 24/7 koelmat is zonder twijfel de beste optie als je een goede koelmat zonder water zoekt. De mat heeft een langere koelduur, sterkere koeltemperatuur, en is goed stevig. Daarnaast zijn ervaringen met de koelmat erg positief en is de mat in 3 verschillende formaten verkrijgbaar. Een betere prijs-kwaliteit verhouding hebben we niet kunnen vinden.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen jouw nieuwe koelmat voor je hond uit te kiezen. Mocht je toch nog vragen hebben lees dan onze Complete Koelmat Keuzegids door. Deze bespreekt alles wat je moet weten voor je een koelmat koopt, en geeft je 5 aanraders.

Als je een specifiekere vraag hebt laat deze dan in de comments hieronder achter. We helpen je graag!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *