Wanneer verliest een puppy zijn nesthaar?

4.5
(46)

Laatste update op oktober 1, 2022 door Hondenwiki

Een jonge pup heeft een vachtje dat we ook wel nesthaar noemen. Net zoals met melk tandjes bij mensen verliest een hond die nestharen op een gegeven moment. Maar wanneer verliest een puppy nou zijn nesthaar?

In dit artikel leggen we je uit wat nesthaar is, wanneer een pup die nestvacht verliest, en wat je kan verwachten als dat gebeurt. Zo ben jij goed voorbereid!

Wat is het nesthaar van een Pup?

Afbeelding van een puppy met nesthaar

Elke puppy heeft er een: een nestvacht. De vacht die je puppy bij geboorte en eerste maanden heeft. Daarom noemen we deze vacht ook een nestvacht: het is de vacht van je puppy die hij in zijn nestje met zijn broertjes en zusjes heeft.

Deze nestvacht is de enige vachtlaag die de puppy op dat moment heeft, zelfs als het een hondenras is dat eigenlijk twee lagen aan vacht heeft. Die twee vachten moeten dan nog komen.

Wat is dan het verschil tussen een nesthaar en een volwassen vacht? De nestvacht is over het algemeen dunner en zachter dan de volwassen vacht die nog komt. Vandaar dus dat lekker zachte puppy vachtje wat zo heerlijk is om te aaien.
De volwassen vacht is steviger en dikker. Bij hondenrassen met twee vachtlagen groeien die nu beide in: een dunne onderlaag en een dikkere buitenste laag. Bij hondenrassen met een enkele laag groeit deze nu ook in, en die vachten kunnen erg uiteenlopen.

Wanneer verliest een puppy zijn nesthaar?

Afbeelding van een puppy met een lange nestvacht

Gemiddeld gezien verliest een puppy zijn nesthaar binnen 4 tot 6 maanden. Dat is echter een gemiddelde en kan per hondenras verschillen. Zo verliezen sommige honden hun nesthaar al na 3 maanden en zijn er ook hondenrassen die hun nestvacht pas na 1 of 2 jaar verliezen.

Tijdens het verharen kan het zo zijn dat je puppy er flink anders uit gaat zien. Omdat er ook een nieuwe vacht moet worden ingegroeid zal het geen glad glanzend vachtje zijn maar een raar mengelmoes van haar. Maar geen zorgen, zodra de volwassen vacht er eenmaal is ziet je hond er weer op en top uit.

Een langharig of kortharig ras zegt niet per se hoeveel haar er verloren zal worden. Lange haren zie je natuurlijk makkelijker op de vloer of op de bank. Daardoor vallen ze meer op. Maar kortharige rassen hebben meestal een hechtere vacht waardoor er meer haar te verliezen valt, gelukkig zijn de kortere haartjes meestal makkelijker schoon te maken.

Waar moet je op letten bij het verharen van je puppy?

Het verzorgen van de vacht is voor honden heel erg belangrijk. En voor een puppy al helemaal. Jong geleerd is oud gedaan: hoe eerder je puppy leert dat als je zijn huid goed borstelt heel normaal is hoe beter. Dat voorkomt angst en veel moeite als je hond eenmaal volwassen is.

Daarnaast is het een leuke en fijne tijd om een band met je pup op te bouwen: een dagelijks ritueel waarin je je puppy lekker achter de oren krabbelt en zijn vachtje borstelt. Voor een puppy vacht is het belangrijk om zachte borsteltjes te gebruiken, als je die al gebruikt. Overleg met je dierenarts wat voor aanpak nodig is voor jouw specifieke hond. Die weet het het beste!

Wil je het professioneel aanpakken dan is een trimtafel voor je hond een aanrader. Daarop kun je je hond goed vastzetten en hem van alle kanten verzorgen.

Als je je hond een bad hebt gegeven is een goede waterblazer voor je hond ook een aanrader. Je wil niet dat er water in de vacht achterblijft. Dan kan deze gaan klitten of ontsteken.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met je vragen over nesthaar. Hoe heb jij dit proces zelf met jouw puppy ervaren? Laat het hieronder in de comments weten!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 46

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *