Wat is de Beste Koelband voor je Hond?

5
(3)

Laatste update op april 2, 2021 door Hondenwiki

Een goede koelband voor je hond is in de zomer een van de beste aankopen die je maar kan doen. Zo houdt de band je hond overal waar hij naartoe gaat lekker koel. De meeste andere verkoelingsopties zoals een hondenzwembad of een koelmat zijn ook lekker voor je hond, maar die producten zijn wel aan dezelfde plek gebonden.

Het grote voordeel van koelbanden is dat ze je hond passief verkoelen, zelfs als hij erop uit is om lekker te snuffelen. Daarom leggen we in dit artikel niet alleen uit hoe deze koelbanden nou precies werken, maar ook wat de 4 beste opties zijn om er een aan te schaffen. Zo hou je je hond lekker koel deze zomer!

Hoe werkt een koelhalsband voor honden?

Allereerst bespreken we hoe een koelband voor je hond nou precies werkt. Voor je hem bij je hond omdoet is dat natuurlijk wel goed om te weten. Koelhalsbanden werken namelijk met een verkoelende gel, die gel is vergelijkbaar met de gel die je ook in hondenkoelmatten vindt.

Dat soort koelgel kan op verschillende manieren werken. De de gel in koelmatten bijvoorbeeld wordt meestal door druk geactiveerd. Op het moment dat je hond er op gaat liggen begint hij verkoelend te werken. De halsbanden werken meestal echter wat anders:

Afbeelding van een hondje met een blauwe koelhalsband om

Zoals je hierboven kan zien wordt er met een koelband niet veel druk op de gel uitgeoefend door je hond. Dat is bij dit product dus geen optie. In plaats daarvan moet je de halsband voor gebruik even in wat koel water onderdompelen. De kristallen in de stof in de halsband beginnen dan door het koude water te werken en begint te verkoelen. Hoe lang het koele effect blijft verschilt nogal per halsband, daarom hebben we de producten in onze Top 4 hier ook op uitgezocht. Hoe langer hoe beter immers.

Net zoals bij koelmatten waar de gel niet zozeer gevaarlijk is, is het toch belangrijk dat je hond de koel halsband niet probeert te slopen en de inhoud binnenkrijgt. Zorg dan ook dat je een stevige halsband koopt, je hond niet op de band gaat knauwen, en je de band enkel gebruikt als er iemand is die toezicht houdt.

Top 4: de Beste Koelhalsband voor jouw Hond

Beste Prijs/Kwaliteit – Halsband Aqua Coolkeeper

Afbeelding van een hond met de rode Aqua Coolkeeper koelband

Wil je de beste prijs/kwaliteit voor je geld dan raden we de Halsband Aqua Coolkeeper aan. Deze koelband voor je hond is niet voor niets de meest populaire keus in zo ongeveer elke winkel. De Aqua Coolkeeper heeft een mooi uiterlijk met zijn rode kleur, koelt voor minstens twee dagen, en werkt al binnen 15 minuten. Mocht je het rode design niks vinden dan is de Aqua Coolkeeper er ook in het blauw.

De Coolkeeper werkt ongeveer zoals we hierboven hebben besproken. Je laat de halsband even in koud water liggen, en de kristallen in de band worden geactiveerd door het water. Die geven dan weer een verkoelend effect af voor je hond, en dat zal hij zeker op warme dagen heerlijk vinden.
Let wel op de maten. De Aqua Coolkeeper is op het moment enkel in grotere formaten verkrijgbaar. Let dus op de maten en vergelijk ze met je ‘gewone’ halsband om te zien of hij zal gaan passen, zeker als je een kleinere hond hebt is het oppassen.

Belangrijk advies is om de halsband echt even in koel water te dompelen, en hem niet bijvoorbeeld in de vriezer te bevriezen. Hoewel hij dan inderdaad kouder wordt is dat totaal niet prettig voor je hond, die krijgt opeens een veel te koude halsband op zich gedrukt.
Mocht je de halsband een tijdje niet willen gebruiken dan moet je hem eerst even helemaal laten drogen voordat je hem ergens opbergt. Doe dit bijvoorbeeld door hem in de zon te laten liggen, buiten. Als je hem ergens in een donkere kast weglegt blijft de halsband nat en kan hij gaan rotten of verkleuren.

Voor de beste prijs/kwaliteit raden we de Aqua Coolkeeper aan. Deze band heeft een scherpe prijs, mooi uiterlijk, en koelt uitstekend.

Pluspunten
 • Lage prijs
 • Mooi design (in het rood of blauw)
 • Verkoelt tot minstens twee dagen
Minpunten
 • Alleen in L, XXL, of XXXL verkrijgbaar

Natuurlijke verkoeling – DogLemi Honden Koelhalsband

Afbeelding van een blauwe koelhalsband voor een hond

Wil je liever geen chemische gel of kristallen in de halsband dan raden we de DogLemi Honden Koelhalsband aan. We hebben net de Aqua Coolkeeper besproken die, ondanks dat hij van erg hoge kwaliteit is, wel een chemische kristal-inhoud gebruikt om koel te blijven. De DogLemi doet dat dus juist niet. Deze verkoelt enkel dankzij het koele water waar je hem in doopt, in combinatie met een goed ademende frisse stof.

Nadeel van de DogLemi is wel dat hij zonder kristallen of gel minder lang koel blijft dan bijvoorbeeld de Aqua Coolkeeper. Dit is dus de afweging die je moet maken: meer natuurlijk, of langer koel blijven.

Nog een voordeel van de DogLemi is dat deze ook in kleinere formaten beschikbaar is. Waar de Aqua enkel in grotere formaten te kopen is, is dat bij de DogLemi geen enkel probleem. Heb je een klein hondje dan is de DogLemi dus zeker een aanrader.

Kies voor de DogLemi als je graag een koelhalsband voor je hond wil die geen chemische kristallen of gel gebruikt. Daarnaast is de DogLemi erg geschikt voor kleinere hondjes met zijn kleinere S formaat.

Pluspunten
 • Goed geschikt voor kleinere hondjes
 • Geen chemische vulling zoals kristallen of gel
 • Lage prijs
Minpunten
 • Koelt minder lang dan andere, meer chemische, opties

Laagste Prijs – Coolpets Koelbandana

Afbeelding van een verpakking van een koelbandana

Voor de laagste prijs moet je bij de Coolpets Koelbandana zijn. Deze koelband lijkt meer op een soort sjaal, maar werkt wel gewoon lekker verkoelend. Ook de Coolpets werkt door hem even onder water te dompelen en dan bij je hond om te doen. De bandana werkt meteen verkoelend en ziet er ook nog eens leuk uit. Daarnaast kun je de bandana in het groot, medium, en klein kopen. Voor elk soort hond een passende optie dus.

Voor de laagste prijs is de Coolpets Koelbandana de beste optie. Een lagere prijs dan dit zul je namelijk niet snel vinden. Dit is de goedkoopste koelband voor je hond: zeker bij de kleinere formaten..

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • In 3 formaten beschikbaar
 • Werkt lekker verkoelend
Minpunten
 • Felblauwe kleur, minder mooi design

Cool design – Bandana Aqua Coolkeeper

Afbeelding van een hond met koelbandana om

Voor een wat cooler design raden we de Bandana Aqua Coolkeeper aan. Deze werkt verder precies hetzelfde als de traditionele Aqua Coolkeeper bovenaan deze lijst, maar heeft hier juist de vorm van een bandana.

Er valt niet heel veel over de Bandana te zeggen: hij is echt vrijwel precies hetzelfde als zijn ‘gewone’ halsband-broer. Het uiterlijk is echter compleet anders, een leuk bruin/grijs patroon gemixt met de bandana vorm. We vinden de Aqua bandana er ook wat stoerder uitzien dan de net besproken Coolpets bandana, die erg fel blauw is.
Daarnaast is de bandana ook in het klein verkrijgbaar en dus erg geschikt voor kleinere hondjes. De prijs van de bandana ligt wel iets hoger dan de normale Aqua Coolkeeper.

Kies voor een stoer uiterlijk de Aqua Coolkeeper bandana, die heeft wat ons betreft het mooiste design van alle opties hier.

Pluspunten
 • Leuk bandana design
 • Mooi patroon
 • In klein formaat verkrijgbaar
 • Koelt minstens 2 dagen
Minpunten
 • Prijs van de bandana is iets hoger dan bij de gewone Aqua Coolkeeper

Afsluiting: De ideale koelband voor jouw hond uitgezocht?

We hebben in dit artikel uitgelegd hoe koelbanden voor honden precies werken, en daarnaast hebben we de vier beste opties voor je op een rij gezet. Hopelijk zat jouw ideale optie ertussen en heeft ons verhaal al je vragen beantwoordt.

Mocht er toch nog iets onduidelijk zijn, laat het ons dan vooral weten in de comments hieronder. We helpen je graag verder zodat jouw hond lekker koel de zomer doorkomt!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *