Top 4 – De Beste Ballenwerper voor jouw Hond

5
(5)

Laatste update op april 21, 2021 door Hondenwiki

Met een ballenwerper kunnen jouw hond en jij een van de leukste spelletjes doen: een balletje gooien en apporteren. Het is niet alleen erg leuk voor je hond, maar ook gezond. Zo krijgt je hond flink wat beweging en kan hij zijn energie goed kwijt.

Een ballenwerper zorgt ervoor dat je zonder veel moeite lang met je hond kan spelen. Daarnaast helpt het product ook als je bijvoorbeeld door een blessure niet ver met je arm kan gooien. We hebben daarom hieronder 4 ballenwerpers uitgezocht waarmee je gemakkelijk met je hond een balletje kan gooien. We hebben zelfs een automatische ballenwerper zodat je zelf niks hoeft te doen!

Welke soort ballenwerper kun je uit kiezen voor je hond?

Eerst bespreken we even kort wat een ballenwerper is en welke varianten er zijn. Dan weet je precies welke vorm bij jou en je hond past.

Variant 1: De Traditionele Ballenwerper

Afbeelding van een bal die in een werper zit van dichtbij

Een traditionele ballenwerper is er een zoals je hierboven ziet: een lange arm waar je de bal een enorme zwieper mee geeft. Iedereen kent deze variant wel en ze hebben veel voordelen: ze zijn goedkoop, zorgen ervoor dat je de bal veel verder kan gooien, en je kan de bal met de ballenwerper oprapen. Daardoor hoef je ten eerste niet te bukken, en hoef je ten tweede een modderige of natte bal niet aan te raken.

Er zit eigenlijk maar één nadeel aan zo’n gouden oude ballenwerper: je moet nog steeds met de hand gooien. Dat kan lastig zijn als je er niet genoeg tijd voor hebt of een blessure hebt. Daarnaast heb je er soms misschien gewoon geen zin in, terwijl je hond juist nog wel lekker wil spelen.

Variant 2: De Automatische Ballenwerper

Afbeelding van de PetSafe automatishe ballenwerper

Op het nadeel van de traditionele ballenwerper is een oplossing bedacht: het gooien automatiseren. De automatische ballenwerper is een machine die erop gemaakt is dat je hond de bal steeds terugbrengt naar de machine nadat die hem heeft geworpen. Jij stelt in hoe ver en hoe hoog de machine de bal weg moet werpen, en zodra je hond de bal terugbrengt gooit de ballenwerper hem weer weg.

Het voordeel van een automatische ballenwerper zit hem natuurlijk in de naam: hij is automatisch. Je hoeft zelf bijna geen moeite te doen omdat je hond de bal constant terugbrengt en de machine hem meteen weer wegwerpt. Geen lamme arm van al het gooien dus. Een machine wordt ook nooit moe en kan dus net zolang doorgaan tot je hond zijn energie goed kwijt is.

Nadeel is dat deze machines natuurlijk heel wat duurder zijn dan niet-elektrische ballenwerpers. Je koopt immers een geavanceerd product wat zelfs zonder jou blijft werken. Daarnaast moet je je hond ook wel trainen om de automatische ballenwerper te gebruiken. Een hond snap niet opeens precies dat als hij de bal terugbrengt hij weer weggeworpen zal worden.

De automatische ballenwerper is vooral geschikt voor mensen die niet veel tijd hebben om zelf een balletje met hun hond te gooien, of het door bijvoorbeeld een blessure niet kun. Wil je echter niet wat meer voor een ballenwerper betalen dan kun je beter voor een Traditionele ballenwerper kiezen.

Top 4 – Wat is de beste ballenwerper voor je hond?

Automatisch – PetSafe Automatische Ballenwerper

Afbeelding van de PetSafe automatische ballenwerper met een hond die de bal vangt

Voor de beste automatische ballenwerper raden we de PetSafe Automatische Ballenwerper aan, het zit hem al in de naam. Deze ballenwerper is dus een machine die helemaal zelf een tennisbal voor je hond in de lucht werpt. Zo hoef je er zelf niet constant mee in de weer en kan je hond toch al zijn energie goed kwijt. De PetSafe is meteen ook de enige automatische ballenwerper die we in onze Top 4 hebben gezet. Dat heeft een goede reden: de meeste automatische ballenwerpers zijn van mindere kwaliteit, de PetSafe is de enige variant die beter werkt.

En zelfs de PetSafe heeft nog wel een minpuntje: soms lijkt hij een tennisbal niet goed meer te herkennen. Hij werpt de bal dan nog wel maar doet er langer over wat jammer is. Dat kan misschien door vuiligheid of vervorming komen, met een verse tennisbal doet hij het dan vaak wel weer. Maar het is dus wel goed om rekening mee te houden.
Veel gebruikers zijn wel gewoon erg tevreden over de PetSafe, en het probleem doet zich gelukkig lang niet altijd voor. Verder heeft de machine wel veel fijne pluspunten:

 • Je kunt de PetSafe op 6 hoeken en 9 kracht standen instellen: zo weet je precies hoe ver de bal gaat komen en hoe hoog. Zeker voor een kleinere of juist grotere hond is het handig dat hij wat hoger of lager kan.
 • De veiligheids-strips op de voorkant detecteren automatisch of er iemand voor de machine loopt. Blijf natuurlijk altijd wel zelf opletten, niet elke machine is onfeilbaar. Maar de fabrikant heeft wel aan de veiligheid gedacht.
 • Om de 15 minuten houdt de PetSafe automatisch een pauze. Dat is ook wel nodig bij veel honden, anders gaan ze door tot ze helemaal uitgeput zijn. Zorg trouwens ook dat je hond genoeg water heeft bij het spelen, zeker op warme dagen.

Let wel op dat een automatische ballenwerper alleen geschikt is voor honden die je het trucje kan aanleren. Als je hond normaal al geen zin heeft zijn bal af te geven aan jou zal hij dat bij de machine waarschijnlijk ook niet doen.

Conclusie: Wil je een automatische ballenwerper dan raden we de PetSafe aan. Dit is de beste automatische ballenwerper op de markt. Soms is er een issue met het snel herkennen van een tennisbal, maar meestal gaat het gewoon wel goed. Verder heeft de PetSafe veel fijne extra’s en luxes ingebouwd. Zeker een aanrader als je je hond normaal ook goed kan trainen om te apporteren.

Pluspunten
 • Volledig automatisch, veel minder moeite voor jou
 • Goede kwaliteit
 • In 6 hoeken en 9 standen af te stellen
 • Inclusief veiligheid-sensoren
 • Neemt elke 15 minuten pauze voor je hond
Minpunten
 • Training nodig om het trucje te leren
 • Ballenwerper herkent de bal niet altijd even snel

Groot formaat – Beeztees Tennis Ballenwerper

Afbeelding van de Beeztees ballenwerper voor een hond

Dan over naar de handmatige traditionele ballenwerpers, wil je een werper met wat langer design dan is de Beeztees Tennis Ballenwerper jouw beste keus. De Beeztees is dankzij zijn grote formaat (62 centimeter) perfect om hoog en ver mee te gooien. Zeker voor grote honden of honden met erg veel uithoudingsvermogen is dat ideaal, dan hoef je niet zo veel te werpen.

De Beeztees is een typische klassieke ballenwerper die je hoogstwaarschijnlijk allang kent. De werper heeft een dichte kop waardoor hij een standaard tennisbal goed oppikt en vasthoudt. Zodra je er dan een zwieper aan geeft vliegt hij weg. Het handvat ligt prima in de hand en de prijs is niet al te hoog, hoewel hij wel wat goedkoper kan. Wil je een echt lage prijs kijk dan naar onze laatste suggestie van Zooplus.

Conclusie: Wil je wat verder gooien of heb je een energieke hond dan is de Beeztees Tennis ballenwerper het beste voor jou. Een degelijke prijs gecombineerd met een lage prijs. Dit is de echte klassieke ballenwerper zoals je hem graag ziet.

Pluspunten
 • Grote traditionele ballenwerper
 • Ligt goed in de hand
 • Gooit ver
 • Pakt de bal goed op
Minpunten
 • Werkt natuurlijk niet automatisch
 • Niet handig als je dichtbij wil gooien

Klein formaat – Chuckit Sport Ballenwerper

Afbeelding van de Chuckit Ballenwerper voor een hond

Wil je juist een wat kleinere ballenwerper dan is de Chuckit Sport Ballenwerper een goede keus. De Chuckit heeft een formaat van slechts 30 centimeter waardoor hij ook wel echt als klein kan worden bestempeld. Dit maakt hem ideaal voor kinderen om te gebruiken, maar ook voor kleinere hondjes. Je gooit automatisch minder ver dankzij de kleinere werper. Het dikkere handvat ligt goed in de hand en je krijgt de Chuckit ballenwerper ook in een leuk fel kleurtje, hoewel wij niet konden uitkiezen welke kleur we precies wilden.

Oorspronkelijk is de Chuckit bedoelt voor de zogenaamde Chuckit Bal, de rubberen variant hiervan raden we ook aan als je een echt goede onverwoestbare hondenspeelgoed bal wil omdat hij wat sterker is dan een normale tennisbal. Helaas leveren ze niet de rubberen variant maar een ‘gewone’ Chuckit tennisbal mee, en die is niet van al te hoge kwaliteit. Tennisballen passen echter ook gewoon in de Chuckit ballenwerper, en dat is dan ook aan te raden. Die gaan gewoon langer mee.

Conclusie:

Pluspunten
 • Kleiner formaat ideaal voor kinderen om mee te werpen
 • Gooit automatisch minder ver, fijn voor kleinere honden
 • Leuk design
 • Ligt goed in de hand
Minpunten
 • Meegeleverde tennisbal niet van hoge kwaliteit
 • Niet handig als je ver wil gooien

Laagste prijs – Zooplus Tennis Ballenwerper

Afbeelding van de Zooplus tennisbalwerper

Wil je de laagste prijs dan is er geen goedkopere optie dan de Zooplus Tennis Ballenwerper. Deze lijkt erg op de Beeztees en heeft een even groot formaat: 62 centimeter. Dat maakt de Zooplus ballenwerper ook geschikt voor grotere honden en ver gooien. De kop van de Zooplus is iets minder dicht waardoor hij de bal sneller loslaat. Dat is geen probleem, maar soms laat de bal iets te vroeg los.

Daar staat tegenover dat de Zooplus echt veruit de allerlaagste prijs heeft van ballenwerpers die we maar hebben kunnen vinden. Zo kost hij ongeveer 1/4e van de Beeztees ballenwerper en de Chuckit werper. Hij werkt verder gewoon met normale tennisballen, een prima product voor een erg lage prijs dus.

Conclusie: Wil je een wat grotere ballenwerper voor een erg lage prijs dan is de Zooplus jouw beste keus. We hebben nergens een goedkopere optie kunnen vinden, en Zooplus houdt de prijs dan ook echt laag in dit geval. Je betaalt zo’n 75% minder dan voor de andere traditionele ballenwerpers op het moment van schrijven.

Pluspunten
 • Erg lage prijs
 • Lang formaat
 • Goed geschikt voor energieke honden en ver gooien
Minpunten
 • Kop pakt een tennisbal iets minder hard vast

Veelgestelde vragen over een ballenwerper voor je hond

Wat is het verschil tussen een ballenwerper en een ballenschieter?

het zit hem eigenlijk al in de naam. Een ballenwerper werpt ballen, zo gooi je hem bijvoorbeeld met een traditionele ballenwerper met een zwieper van je arm. Meestal is hier wat meer fysieke inspanning voor nodig. Een ballenschieter daarentegen schiet de bal meer af als een soort kanonskogel. Wil je nou weten wat de beste ballenschieters zijn lees dan onze Top 4 over de beste ballenschieter voor je hond door!

Waarom zou je een ballenwerper voor je hond kopen?

Aangezien je dit artikel aan het doorlezen bent gaan we er vanuit dat je de voordelen eigenlijk wel kent. Maar ze hier toch nog even op een rijtje, misschien zit er een reden tussen die je nog niet had bedacht!

 • Een ballenwerper scheelt jou moeite. Zeker met een automatische ballenwerper hoef je natuurlijk nauwelijks moeite te doen, maar ook de traditionele handmatige ballenwerper scheelt je toch veel inspanning. In plaats van enorme moeite te doen om de bal ver te gooien is een zwieper met de ballenwerper veel makkelijker. Daarnaast kun je de bal makkelijker oppikken en hoef je niet steeds te bukken.
 • Een ballenwerper is leuker voor je hond. Met een ballenwerper kun je veel verder gooien dan normaal, en het langer volhouden. Zo kan je hond langer met je spelen en kan hij ook langer achter de bal aanrennen per gooibeurt. Win-win dus!
 • Je hoeft een vieze of natte bal niet met de hand op te pakken. Iedereen die wel eens een balletje met de hond gooit herkent het waarschijnlijk wel. Na een tijdje is de bal meer een mix van kwijl, zand, en andere viezigheid geworden. Met de ballenwerper pak je hem makkelijk van de grond af en hoef je hem niet eens aan te raken.

Afsluiting: Je nieuwe ballenwerper voor jouw hond uitgezocht?

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om jouw nieuwe ballenwerper voor je hond uit te zoeken. We hebben besproken wat voor soort ballenwerpers er nou precies zijn, en daarna 4 aanraders laten zien. Elk met hun eigen plus- en minpunten. Daarnaast hebben we nog wat veelgestelde vragen behandelt. Mocht je toch nog meer vragen hebben dan helpen we je graag verder in de comments hieronder.

Veel gooiplezier!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 5

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *