Hoe oud is de oudste Hond ter Wereld?

4.3
(57)

Laatste update op november 27, 2021 door Hondenwiki

Hoe oud is de oudste hond ter wereld nou ooit geworden? We hebben het in dit artikel voor je uitgezocht. Het korte antwoord: 29 jaar en 5 maanden, maar er zit wel meer achter dan dat! Hieronder lees je verder waarom dat zo is. Zo bespreken we het officiële record, het onofficiële record, en hebben we het zelfs over de verschillende factoren die bepalen hoe oud een hond kan worden!

Hoe oud is de oudste hond ter wereld geworden?

Afbeelding van wat een oude hond is

Er zijn meerdere antwoorden op de vraag hoe oud de oudste hond ter wereld ooit is geworden. Zo heb je het officiële en onofficiële record. Daarnaast kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat baasjes een hond hebben die erg oud is geworden maar het nooit hebben gedeeld. In dit artikel bespreken we de honden waarvan we weten dat ze erg oud zijn geworden!

Het officiële record: Bluey de Australische Veedrijvershond

Voor het officiële record moeten we natuurlijk bij Guinness World Records zijn, de instantie die alle wereldrecords (hoe raar of klein ook) bijhoudt. Ook voor de leeftijd van honden hebben ze daar namelijk een record vastgelegd: de oudste hond ter wereld is volgens hen Bluey.

Bluey was een veedrijvershond uit Australië, deze oude hond is uiteindelijk 29 jaar en 5 maanden geworden. Hij heeft zijn baan als veedrijver voor zo’n 20 jaar gedaan. Daarna heeft hij nog zo’n 9 jaar van zijn pensioen mogen genieten, geen slechte deal voor een hond! Uiteindelijk is hij in het jaar 1939 ingeslapen. Als je de bekende formule van hondenjaren neemt (1 hondenjaar = 7 mensenjaren), dan is Bluey uiteindelijk zo’n 206 jaar oud geworden! Niet verkeerd voor een lieve herdershond toch?

Dit soort records worden voor honden wel vaker gehouden. Zo heb je bijvoorbeeld ook de lelijkste hond ter wereld competitie. Die klinkt wat gemeen, maar is als je er meer over leest toch best leuk!

Het onofficiële record: Maggie de Kelpie

Er zijn echter door de jaren heen wel wat concurrenten voor Bluey langsgekomen. Zo staat Maggie de Kelpie onofficieel bekend als de oudste hond ter wereld. Deze Kelpie is namelijk meer dan 30 jaar oud geworden volgens haar baasje!

Ook Maggie komt uit Australië, waar ze bij melkboer Brian leefde. Helaas is Maggie in 2016 overleden op 30 jarige leeftijd. Dat Maggie toch niet in het Guinness Book of World Records staat komt omdat haar baasje niet kan bewijzen dat ze echt zo oud is geworden. Hij is namelijk de documenten van haar aankoop kwijtgeraakt. Hoe hij dan precies weet hoe oud ze is? Hij heeft Maggie destijds gekocht toen zijn zoontje 4 jaar oud was, inmiddels is die 34 jaar oud. Makkelijk rekenen dus!

Als we dan nog even berekenen hoe oud Maggie in mensenjaren is geworden is dat zo’n 210 jaar! Net wat ouder van Bluey dus, maar beide hebben natuurlijk een erg mooie leeftijd bereikt.

Welke factoren beïnvloeden hoe oud een hond wordt?

Hoe oud honden normaal worden hangt van heel veel factoren af. Bluey en Maggie zijn natuurlijk uitzonderlijke gevallen, de meeste honden halen bijvoorbeeld de 20 niet eens. Gemiddeld kun je verwachten dat een hond zo’n 7 tot 16 jaar leeft. Dat is een best groot verschil, en zelfs dat is niet heel accuraat. Zo heb je bijvoorbeeld per hondenras al flinke verschillen, maar ook hoe je jouw hond verzorgt telt mee!

Welk hondenras is een hond?

Afhankelijk van het hondenras van je hond kun je al flinke verschillen in levensverwachting hebben. Kleine hondenrassen leven bijvoorbeeld gemiddeld langer dan grote hondenrassen. Met een klein hondenras kun je verwachten dat deze tot wel 15 jaar leven, een erg groot hondenras leeft vaak maar zo’n 8 jaar. Dat is dus wel een flink verschil. Wil je een hond met zo’n hoog mogelijke gemiddelde levensverwachting dan kun je dus het beste voor een klein hondje kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan een Mopshond, een Toy Poedel, of een Chihuahua. Er zijn gelukkig ook wel middelgrote rassen die nog steeds een vrij hoge leeftijd kunnen bereiken. Zo is de Retriever ook een ras wat best wel oud kan worden!

Hoe wordt de hond verzorgd?

Hoe een hond verzorgd wordt is ook erg belangrijk. Krijgt je hond een goed afwisselend dieet, krijgt hij genoeg beweging, en als je hond medische klachten heeft ben je er dan op tijd bij bij de dierenarts? Hoe een baasje zijn of haar hond verzorgt is enorm belangrijk, en heeft daarom ook een grote impact op hoe oud de hond zal worden. Honden zijn compleet afhankelijk van hun baasjes, dat is een grote verantwoordelijkheid. Verzorg je hond dan ook goed!

Voortplantingsvermogen kan invloed hebben

Zelfs of een hond gecastreerd of gesteriliseerd is kan invloed hebben op de gemiddelde leeftijdsverwachting van een hond volgens onderzoek uit de Verenigde Staten. In dit onderzoek kwam naar buiten dat gecastreerde of gesteriliseerde honden gemiddeld zo’n 1.5 jaar ouder werden. Hoewel het onderzoek geen perfect representatieve onderzoeksgroep heeft gebruikt is het zeker een interessante bevinding. Het is altijd goed om dit soort ingrepen eerst uitgebreid met je dierenarts te bespreken, zij kunnen je dan vertellen over de voordelen maar ook over de risico’s.

Conclusie: De oudste hond ter wereld

We hebben in dit artikel de twee oudste honden ter wereld besproken: zowel het officiële als onofficiële record. Bluey en Maggie hebben allebei een erg hoge leeftijd bereikt en verdienen het zeker om eens in de spotlights te worden gezet!
Hoe oud een hond wordt hangt uiteindelijk van veel verschillende factoren af, waarvan we er natuurlijk ook wat besproken hebben. Hoe oud is jouw viervoeter inmiddels? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Bronnen:

 • https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/oldest-dog
 • https://eu.usatoday.com/story/news/world/2016/04/20/worlds-oldest-dog-maggie-kelpie-dies-aged-30/83269528/
 • https://www.q13fox.com/news/worlds-oldest-dog-maggie-the-kelpie-dies-peacefully-in-her-basket
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Aging_in_dogs

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 57

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

8 thoughts on “Hoe oud is de oudste Hond ter Wereld?

 1. Mijn allereerste hond,was er al voor mijn geboorte en is 18 jaar geworden
  Mijn tweede hond is 13,5 jaar geworden.
  Mijn derde hond heb ik helaas moeten laten inslapen,door een hersentumor en is 13 jaar geworden.
  Ik heb nu 3 hondjes van 11, 3 en 1 jaar en hoop ze nog heel lang te mogen houden.Ik heb ook 2 poezen gehad,die zijn beide zelf thuis gaan inslapen op 21 jaar.
  Ik denk dat ik nooit zonder een dier wil leven,ze zijn mij allemaal erg dierbaar en heb er nooit spijt van gehad.Ik hou meer van ze,vertrouw ze meer en krijg er meer liefde,steun en troost dan van een mens!

 2. Vorig jaar zijn mijn beide honden overleden. Presto, een mix Duitse herder is bijna 14 jaar geworden. Hij kreeg helaas een tumor in zijn darmen.
  En Shadow, een Golden retriever is 16 jaar en 3 maand geworden.
  2 fantastische honden en we hebben samen genoten. Helaas komt aan alles een eind.

 3. Blue is inmiddels bijna 5 jaar. Het is een Husky en die worden gelukkig als alles goed gaat zo’n 13 tot 15 jaar. Onze Mac (Shelty) is bijna 15 geworden.

 4. Onze vriend hier heeft 4 schapendoezen. De oudste is 25, de tweede 20, eentje van18 en een van 13… wat een sterke stam he

 5. Ons Popje (Maltezer/ Shih tzu) wordt volgende maand 18. Ze ziet en hoort minder, is -zoals wij zeggen- weleens de kluts kwijt, maar weet nog precies wat ze wil. Ons oogappeltje…🥰

 6. Onze hond Thommy is een Chiauau gekruist met een Shepherd.
  Hij is geboren op 11-11-2003.
  Hij word binnenkort 19 jaar.
  Hij is nog altijd een fit hondje.
  Wel is hij aan 1 oog blind en het andere oog heeft hij staar.
  Zijn vriendje Enzo van 6 jaar is altijd aan zijn zijde.
  Ik hoopdat we nog lang plezier van beide mogen hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *