Wanneer is een Hond Gelukkig?

4.2
(374)

Laatste update op december 14, 2021 door Hondenwiki

Wanneer is een hond gelukkig? Een belangrijke vraag die elk hondenbaasje zich wel eens af zal vragen. Honden zijn al gauw blij, ze zien hun baasje elke dag, kunnen de hele dag spelen, gaan meerdere keren per dag op verkenning, en krijgen heerlijk eten. Niks mis mee toch? Maar toch is het belangrijk goed te herkennen wanneer je hond nog echt blij is of toch ergens mee zit. In dit artikel bespreken hoe je herkent of je hond gelukkig is, wat daar de tekenen voor zijn, en wat je kan doen om je hond blij te houden!

Hoe herken je of je hond gelukkig is?

Afbeelding van een hond die gelukkig met zijn baasje ligt

Een hond kan natuurlijk niet parten, in ieder geval niet in mensentaal. Toch vertellen honden je met hun gedrag vaak precies hoe ze zich voelen. Dat zie je zowel aan positieve, als negatieve signalen die we hieronder verder bespreken.

Gedraagt je hond zich lief en blij bij jou?

Als je thuiskomt is je hond dan opgewekt en energiek? Of interesseert het hem of haar juist helemaal niks? Apathie of zelfs een negatieve houding kunnen aanduiden dat er iets mis is. De meeste honden hebben een erg hechte band met hun baasje, op het moment dat je even weg bent geweest zullen de meeste honden dan ook maar wat blij zijn als je weer terug bent.

Is je hond dat normaal altijd maar nu opeens niet? Dan kan hij zomaar eens flink minder blij zijn.

Hoe interpreteer je de lichaamstaal van je hond?

Honden hebben veel verschillende manieren om in hun lichaamstaal te laten merken dat het wel of niet goed gaat. Adaptil heeft wat handige 3D-animaties gemaakt waar in je de verschillende lichaamstalen makkelijk kan zien en vergelijken. Die filmpjes of honden en hun lichaamstaal vindt je hier.

Grommen of gemeen blaffen is natuurlijk een negatief signaal. Dat duidt op angst, ongemak, of boosheid. Vrolijk blaffen daarentegen is erg positief qua blijdschap. Misschien wel wat minder leuk voor de buren.

Wil je hond altijd bij jou zijn?

Honden zijn vaak echte gezelschapsdieren, ze willen overal bij zijn. Is je hond onrustig als hij even buiten of in een andere kamer alleen is? Dichter bij jou zijn verhelpt dat vaak meteen, dan kan je viervoeter lekker alles in de gaten houden en is hij weer helemaal happy.

Eet je hond altijd goed?

Als je hond niet echt blij is vertaalt dat zich vaak ook in de eetlust. Eet je hond zijn portie opeens niet helemaal meer op? Dat kan ook op ongemak duiden wat je hond weer minder gelukkig maakt. Voer dus altijd ongeveer dezelfde hoeveelheid eten en let goed op dat dit ook echt op komt.

Is je hond lekker kalm (als het daar tijd voor is)?

Je hond hoeft natuurlijk niet altijd rustig te zijn. Zeker jonge honden zitten bomvol energie. Die energie kwijt kunnen is juist heel goed, en maakt je hond ook gelukkiger. Toch zijn er ook tijden dat je hond van zichzelf lekker kalm zou moeten zijn: bijvoorbeeld na een drukke dag of lange wandeling. Als je hond dan nog steeds aan het ijsberen is of niet tot rust kan komen is dat een negatief teken.

Herken je zorgwekkend gedrag bij je hond dat kan dat erop duiden dat hij niet blij is. Zie je juist blij gedrag dan is je hond gewoon helemaal gelukkig!

5 Tips om je Hond gelukkig te maken

We hebben hieronder ook nog 5 tips voor je om je hond gelukkig te houden, deze tips zijn in ieder geval een erg goed begin voor een blij hondenleven!

Tip 1: Zorg dat je hond zijn energie kwijt kan

Elke hond moet zijn energie kwijt kunnen. Wandelingen zijn niet alleen erg gezond voor honden maar ook erg leuk natuurlijk. Zeker grotere hondenrassen die veel energie hebben moeten dat echt kwijt kunnen, anders worden ze baldadig en minder blij. Zelfs de oudste hond ter wereld was een schapenherdershond: beweging houdt honden net zoals mensen gezond.

Tip 2: Geef je hond veel positieve aandacht

Honden willen niets liever dan jou blij zien. Als het baasje humeurig is en vaak snel kwaad wordt zal je hond dat gedrag zeker oppikken. Dit kan zich op veel manieren uiten: je hond kan sneller bang, agressief, of zich wantrouwend opstellen naar jou. Een blije hond voelt zich veilig bij zijn baasje. Geef dus veel positieve aandacht en wordt niet kwaad op je hond.

Tip 3: Maak veel tijd vrij voor je viervoeter

Deze tip zit in het verlengde van de vorige twee tips. Ga veel met je hond wandelen, speel veel met elkaar, en daag je hond uit met leuke braintrainers bijvoorbeeld. Een honden denkspel kan je hond net even wat meer mentale stimulatie geven die vooral slimme hondenrassen echt nodig hebben.

Heb je geen tijd voor een hond dan zal dat zijn blijdschap ook zeker niet ten goede komen. Betrek je hond waar mogelijk bij wat je doet zodat hij zich echt onderdeel van het gezin voelt! Zelfs een glamping vakantie met je hond zal hij heerlijk vinden.

Tip 4: Maak veel fysiek contact met je hond

Even een aai over de bol, gezellig dichtbij liggen als er tv wordt gekeken, een lange knuffel. Fysiek contact is voor veel honden belangrijk. Zorg echter wel dat je hond daar behoefte aan heeft. Als hij zich terughoudend opstelt kunnen daar veel redenen achter zitten zoals: stress, angst, boosheid, of gewoon er even geen zin in hebben. Geef je hond dan ook de ruimte als hij dat even nodig heeft, maar geef je hond als hij daar om vraagt ook zeker dat fysieke contact! Een genegeerde hond zal zich snel gefrustreerd en minder blij voelen.

Tip 5: Bel even naar de dierenarts bij twijfel

Elke hond kan wel eens een mindere dag hebben, maar als je hond zich opeens erg anders en depressief gedraagt is het een goed idee dit even bij de dierenarts aan te geven. Zeker als je verder gewoon goed voor je hond zorgt zou er iets anders voor de sipheid kunnen zorgen. Een dierenarts is daar uiteindelijk het meest gekwalificeerd voor. Vooral bij signalen zoals niet meer goed eten is het belangrijk er op tijd bij te zijn!

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen bij het herkennen wanneer je hond nou echt gelukkig is. Hoe staat het er nu voor met jou hond? En had hij ook wat minder blije perioden in zijn leven? Waaraan herkende je dat? We horen het graag van je in de comments hieronder!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.2 / 5. Aantal stemmen: 374

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

2 thoughts on “Wanneer is een Hond Gelukkig?

  1. Mijn Galgo, doet iedere avond . Zeuren, blaffen, happen , heeft alles gehad , zoals eten wandelen. Aandacht, Dan laat ik haar maar weer buiten plassen, een snoeperijtje .
    En dan begint het ritueel weer opnieuw.

  2. Beste MTH,

    Het lijkt op n neerwaartse spiraal. Is Galgo overdag vaak alleen, zo ja, dan vraagt Galgo om de gemiste aandacht op n negatieve manier. Is Galgo nog geen 2 jaar, dan doet galgo dat zeker omdat hij te vaak alleen is.
    Is dit niet het geval, dan eerst wel de aandacht geven en dan is t klaar, lekker lopen, los in n autovrije omgeving is heel fijn voor honden. Intelligente spelletjes geven, en met je hond 10 minuutjes spelen. Na dit alles dan laat je Galgo en het beste is om Galgo op n vriendelijke manier met liefde en respect hem op z’n plaats te doen. Ofwel in n benche ofwel in z’n hok mand noem maar op. Ikzelf doe hem in z’n mand, die staat in de gang. Het is dan tijd om de hond te laten rusten. En natuurlijk gaat ie vervelend doen. Neem n vast woordje zoals tsssst als teken dat je dit niet leuk vind. Tis moeilijk in het begin. Maar het komt goed. Houdt vol en t maakt niet uit hoe jong Galgo is. De volhouder wint, veel succes.

    Baasje en Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *