Laatste update op november 4, 2021 door Hondenwiki
Een van de vervelendste aandoeningen voor honden is toch wel een hotspot: een nare ontstoken plek waar je hond veel last van heeft. In dit artikel vertellen we je hoe hotspots bij honden ontstaan, hoe je ze het beste kan proberen te voorkomen, en wat je er aan kan doen als je hond al een hotspot heeft.
Wat is een hotspot?
Een hotspot (hete plek in het Nederlands) is een nare (vaak rode) ontstoken plek die je hond veel jeuk en op gegeven moment zelfs pijn kan bezorgen. Op het begin hoeft de hotspot slechts een kleine gevoelige plek te zijn, enkele voorbeelden:
- Een natte plek die wat jeukt omdat hij niet goed opdroogt
- Een open wondje wat maar niet wil helen
- Een insectenbeet die flink jeukt of gevoelig aanvoelt
Je hond gaat door de jeuk de plek al snel likken en krabben waardoor de hotspot alleen maar erger wordt. Dit is een zichzelf versterkend effect en daardoor kan de spot erg lelijk ontsteken. Dat leidt uiteindelijk dus tot een hotspot bij je hond die voor hem of haar erg vervelend is. Op organimal.nl kun je alle informatie vinden hoe hiermee om te gaan.
Hoe voorkom je hotspots bij honden?
Het goed verzorgen van je hond is erg belangrijk en daarmee maak je de kans op een hotspot ook meteen veel kleiner. Enkele tips om een hotspot voor je hond te voorkomen:
- Zorg dat je hond goed droog is na enkel zwem- of wasbeurt. Zeker als je hond een dikke vacht heeft kan dit leiden tot natte plekken die niet goed opdrogen. Een goede waterblazer voor je hond kan dan een uitkomst zijn.
- Zorg dat je hond goed schoon blijft: zorg dan zijn kussen of mand niet vies is, laat hem geen modder meenemen naar zijn ligplek, geef je hond een goede wasbeurt (zeker als hij net in de viezigheid heeft gespeeld), en borstel de vacht van je hond vaak en grondig.
- Voorkom vlooien en tekenbijten met bijvoorbeeld wat druppels. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen en dit goed op jouw hond afstemmen.
Wat te doen bij een hotspot bij je hond?
Eerst is het belangrijk een hotspot te herkennen. Inspecteer je hond om de zoveel tijd goed: de meeste hotspots zie je duidelijk. Zeker bij beginnende hotspots hoeft dat echter niet het geval te zijn, let daarom ook erg goed op het gedrag van je hond.
Zit hij constant hetzelfde plekje te krabben, bijten, of likken? Dan geeft die plek waarschijnlijk veel irritatie wat erop kan duiden dat het een (opkomende) hotspot is. Hotspots kunnen bij honden erg vervelende symptomen hebben zoals koorts, pijn, een erg warme huis, en zelfs een verdikkende vacht.
Heeft je hond een hotspot dan is het altijd het veiligste om advies van je dierenarts op te zoeken, die kan dan een behandelplan voor jouw hond opstellen en je goed vertellen wat je moet doen om het beste voor jouw hond te zorgen. Beter een keer te vaak naar de dierenarts dan een hond die helemaal gek wordt van de jeuk en pijn!
Goede voeding is een onderdeel om hutspot te voorkomen. Zelf gaf ik mijn golden gekookt schaaps-of geitenvlees. Bevat heel veel vet. Maar kijk mijn hond had geen last meer. De dierenarts middeltjes helpen niet echt. Stelde zelfs euthanasie voor. Hij was toen 1 jaar. Na een half jaar waren alle plekken verdwenen!
Je moet vlooien midel gebruiken. Af en toe in bad .of trimsalon. Dierenarts elk jaar. Goed voer snoepjes en lekkerstes. 6 uur naar het bos. Hoopjes op ruimmen. Bot halen voor de tanden. Liefde vol behandelen.