Wat zijn goede Hondenbrokken voor weinig Ontlasting?

4.8
(22)

Laatste update op maart 24, 2021 door Hondenwiki

De hoeveelheid ontlasting van een hond kan veel of weinig variëren door goede of slechte hondenbrokken te kopen. Het is dan ook erg belangrijk om het juiste hondenvoer voor jouw hond uit te zoeken als je zo min mogelijk hondenpoep wil zien. Jij zal immers degene zijn die het moet opruimen, dan wil je geen olifanten-hopen moeten opruimen. Daarnaast is het gewoon irritant als je hond vaker dan 2x per dag zijn boodschap moet doen.

Daarom bespreken we in dit artikel niet alleen wat de oorzaken van te veel ontlasting kan zijn. Maar ook welk voer een goede kans heeft om flink wat minder ontlasting te veroorzaken. We hebben de 5 beste opties voor je op een rij gezet en samengevat. Zo kies je makkelijk uit welke hondenbrokken het beste bij jouw viervoeter passen!

Als je meteen de 5 aanraders voor de beste hondenbrokken voor minder ontlasting wil zien klik dan hier.

Wat veroorzaakt te veel ontlasting bij je hond?

Er is helaas geen simpel antwoord op deze vraag. Ontlasting is een erg handige clue voor dokters om te zien of er iets mis is met je hond, maar daardoor kan het ook op veel verschillende zaken wijzen. Die bespreken we hieronder kort:

De 3 meest voorkomende redenen voor te veel ontlasting bij je hond

 • Je hond krijgt simpelweg te veel voer. Wat er in gaat moet er ook weer uit. De simpelste reden voor te veel ontlasting kan natuurlijk zijn dat je hond teveel eten krijgt, en daardoor dus ook meer moet poepen. Mocht je nu bedenken dat dit best wel eens de reden kan zijn, bekijk dan wat de normale hoeveelheid hondenvoer voor je hond hoort te zijn. Dat zou het probleem al kunnen verhelpen, maar meer waarschijnlijk is dat het reden nummer 2 hieronder is.
 • Je hond krijgt hondenbrokken die hij niet goed kan verteren. Dit is een iets lastiger probleem omdat het niet makkelijk is om uit te vinden wat de darmen van je hond wel en niet makkelijk verwerken. Dit is dan ook het probleem waar onze aanraders je mee zouden moeten helpen, en een van de meest voorkomende oorzaken van te veel ontlasting.
 • Medische problemen. Het is niet heel gewoon maar het zou kunnen dat je hond veel vaker en meer poept door een onderliggende medische oorzaak zoals: darmontsteking, nierziekte of bacteriële infecties. Als je bang bent dat dit het geval kan zijn en de ontlasting ook gevaarlijkere soort kenmerken vertoont ga dan meteen naar de dierenarts. Voorbeelden van zorgwekkende kenmerken zijn:
  • Bloed bij de ontlasting, of een rode kleur (ook bloed maar lastiger te zien)
  • Een zwarte of grijze kleur
  • Een oranje of gele kleur
  • Veel te harde of zachte ontlasting

Het eerste probleem is makkelijk te verhelpen (geef wat minder voer), het tweede door een ander soort hondenbrokken te proberen (die bespreken we hieronder), en het derde moet je natuurlijk voor naar de dierenarts. Bedenk dus eerst wat de oorzaak van te veel ontlasting bij jouw hond kan zijn, en kom dan in actie.

Wat veroorzaakt slechte vertering waardoor je hond te veel poept?

Dit komt voornamelijk door goedkoop hondenvoer dat massaal geproduceerd wordt. De darmen van een hond werken net zoals bij mensen: alles wat niet verteerd kan worden komt er weer uit als ontlasting. Hondenbrokken die dus veel niet goed verteerbare ingrediënten hebben zorgen er daarom voor dat je hond te veel moet poepen.

Goedkope hondenbrokken gebruiken te veel goedkope voedingsstoffen die slecht verteerbaar zijn

Bij die stoffen kun je denken aan graan, soja, mais, en rijst. Dat is natuurlijk lekker goedkoop voor de fabrikant, waardoor ze de prijs van hun hondenvoer erg laag kunnen houden. Helaas hebben die voedingsmiddelen echter geen al te hoge voedingswaarde. Honden kunnen dit soort granen niet goed verteren waardoor het er even snel in als uit komt. Hondenbrokken met teveel van dit soort vul-middelen zijn dan ook een grote veroorzaker van te veel ontlasting bij honden. Wil je graag echt gezonde brokken dan kun je ook onze beste aanraders voor natuurlijke hondenbrokken bekijken. Deze gebruiken vaker veel biologische ingrediënten in plaats van goedkope vulling.

Te veel vezels zorgen ervoor dat je hond te vaak moet poepen

Natuurlijk zijn vezels nodig voor een gezond dieet. Maar veel fabrikanten stoppen veel te veel vezels in hun hondenbrokken. Dit is namelijk ook weer lekker goedkoop. Te veel vezels leiden er toe dat je hond veel vaker zal moeten poepen dan normaal is, wat natuurlijk zowel voor hond als baasje weer erg vervelend is. Als je hond het niet kan inhouden zal hij zich rot voelen, en mag jij het allemaal weer opruimen.

Bij vezel-rijke ingrediënten kun je weer denken aan granen, sojabonen, en zelfs bieten. Onthoudt dat dit soort vullingen prima in hondenbrokken kunnen zitten, maar niet met een grote hoeveelheid. Dan veroorzaken ze al gauw problemen in de stoelgang van je hond.

Welk hondenvoer geeft dan weinig ontlasting?

Nu we weten dat te veel ontlasting vaak door slechte hondenbrokken wordt veroorzaakt moeten we natuurlijk ook te weten komen wat dan wel goede opties zijn. Je hebt voor hogere kwaliteit hondenvoer twee opties: vers voer (ook wel KVV, Kant-en-klaar Vers Vlees genoemd), of hondenbrokken die ingrediënten van hogere kwaliteit gebruiken.

KVV voer is veel duurder en ook niet goed te bewaren, het heeft immers een veel minder lange houdbaarheidsdatum. Deze optie bespreken we dus in dit artikel niet verder. In plaats daarvan doen we hieronder 5 aanraders van hondenbrokken die wel goede ingrediënten gebruiken.

Deze aanraders hebben we uitgezocht op een (waar mogelijk) zo’n goed mogelijke mix van de onderstaande factoren:

 • Veel proteïne: hoe natuurlijker hoe beter, en hondenvoer met veel proteïne gebruikt veel vlees of vis. Let wel op dat dit vlees het liefst van wat betere kwaliteit zou moeten zijn (geen restafval vlees). In ons artikel voor de beste hondenbrokken met veel vlees vindt je daarvoor specifiek de beste opties.
 • Precies genoeg gezonde vetten: niet te veel of te weinig vetten dus. Je hond heeft zeker goede vetten nodig, maar ook weer niet teveel. Daar krijg je juist vieze natte poep van.
 • Niet te veel slecht verteerbare vulling: als je eens door de gemiddelde ingrediëntenlijst van de meest populaire hondenbrokken heen leest zul je zien dat ze vrijwel allemaal te veel vullers zoals granen gebruiken. Vrijwel elke fabrikant doet dit, maar sommige veel meer dan anderen. Enkele goede merken die dit minder doen zijn Orijen, Edgard & Cooper, en Acana. Dit soort merken staan dan ook in onze lijst in plaats van de gebruikelijke grotere merken. Lees ook ons stuk over het beste hondenvoer zonder granen als je hierin geïnteresseerd bent.

De Top 5 Beste Hondenbrokken voor weinig ontlasting

Beste Hondenbrokken voor weinig ontlasting – Orijen Whole Prey Original

Afbeelding van Orijen hondenbrokken voor weinig ontlasting

We hebben voor Orijen Whole Prey Original als allerbeste optie gekozen, en dat is niet voor niets. Orijen Original is helemaal graanvrij en zit bomvol proteïne. Even een kleine greep uit de grootste ingrediënten in de brokken: vers kippenvlees, kalkoenvlees, eieren, kippenlevertjes, haring, kaalkoenlever, kippenniertjes, en hartjes. Verder is er voor de ‘vulling’ gebruik gemaakt van voedzamere ingrediënten in plaats van granen en rijst. Denk hierbij aan linzen, erwten, bonen en andere groenten en fruit.

Het overgrote deel van de brokken zijn dus van vers vlees gemaakt, een ware luxe voor je viervoeter. En ook veel beter voor zijn vertering. De prijs voor een pak van 12 kilogram is wat duurder dan onze andere aanraders, maar qua inhoud ga je niet beter vinden. De Orijen brokken zijn dan ook absoluut onze eerste aanrader voor honden die te veel ontlasting hebben.

Pluspunten
 • Veel vers vlees
 • Verse vis
 • Graanvrij
 • Ingrediënten van hoge kwaliteit
Minpunten
 • Wat duurder voor 12 kilogram

Zonder granen en 17 kilogram – Acana Classics Kip Hondenvoer

Afbeelding van Acana hondenbrokken

Als je graag een hondenvoer zonder schadelijke vulling wil proberen maar iets minder wil betalen is Acana Classics Kip Hondenvoer een goede optie. Je koopt voor ongeveer dezelfde prijs als 12 kilogram Orijen een pak van 17 kilogram Acana. Let wel op dat er veel minder vlees in Acana zit verwerkt. De vulling bestaat hier vooral uit meel en gesneden haver in plaats van granen en rijst. Dit is in principe wel beter verteerbaar, maar niet zo’n hoge kwaliteit als Orijen.

Pluspunt is ook hier dat er vooral vers vlees wordt gebruikt, dus geen gedroogd vlees wat veel van zijn voedingsstoffen heeft verloren. Acana is zeker een prima wat goedkoper alternatief voor Orijen, een lage prijs voor een groot pak hondenbrokken.

Pluspunten
 • Iets goedkoper dan Orijen
 • Graanvrij
 • Gebruikt vers kippenvlees
Minpunten
 • Vulling van meel en gesneden haver

Bomvol Vis – Edgard & Cooper Verse Zalm Hondenvoer

Afbeelding van Edgard & Cooper hondenbrokken met vis

Compleet zonder slecht verteerbare vulling en ook nog eens bomvol lekkere zalm. Edgard & Cooper Verse Zalm Hondenvoer is een erg betaalbare optie die vooral vis als basis gebruikt. Het mooie is dat er verder ook geen andere minder goed verteerbare ingrediënten zoals rijst, of mais is gebruikt. Verder zitten er bijvoorbeeld aardappelen, erwten, en lijnzaad in de brokjes. Een betere optie dan het alternatief zonder voedingswaarde. Ook de brokken Edgard en Cooper zouden dus voor weinig ontlasting bij je hond moeten zorgen. Edgard & Cooper staat niet voor niets hoog in onze beste hondenvoer merken lijst.

Zeker als je hond soms wat problemen met brokken op vleesbasis heeft is de vis-variant van Edgard & Cooper een poging waard, daarnaast zorgt de hoge hoeveelheid Omega 3 (dankzij de vis) voor een gezondere vacht. De prijs ligt gemiddeld best laag en het is dan ook zeker een aanrader als je eens wat anders dan vlees wil proberen.

Pluspunten
 • Bomvol vis
 • Geen granen, rijst of mais
 • Vol omega 3: goed voor de vacht
Minpunten
 • Je hond moet wel van vis houden

Goedkoop met Rijst – Versele Opti Life Hondenvoer

Afbeelding van Opti Life hondenbrokken met kip en rijst

Wil je een echt goedkope en graanvrije optie? Kies dan voor Versele Opti Life Hondenvoer. Je koopt een even grote portie (12 kilogram) voor de helft van de prijs van Orijen. Dat komt omdat Versele rijst heeft gebruikt als vulling. Dit is in principe ook een van de vullingen die we liever niet zien, maar het verschilt per hond. Sommige honden kunnen juist wel prima tegen een vulling van rijst en gaan er niet extra door poepen.

Dankzij de rijst en het gedroogde kippenvlees kan Versele de prijs wel erg laag houden, dus het is zeker het proberen waard. Kies voor Versele als je een graanvrije optie wil, rijst niet erg vindt, en de helft van de prijs wil betalen.

Zoek je specifiek voer met een lagere prijs bekijk dan onze Top 10 goedkope hondenbrokken. Daar houden we de prijs per kilogram nog veel lager!

Pluspunten
 • Half zo goedkoop als Orijen
 • Prima kippenvlees
 • Goede reviews
Minpunten
 • Gebruikt rijst als vulling

Erg goedkoop, mogelijk meer ontlasting – Kanjer Croc Adult Rund

Afbeelding van Kanjer hondenbrokken met rund

Dan nog een echt goedkope optie. We snappen dat het niet voor iedereen mogelijk is om de wat duurdere opties hierboven aan te schaffen. Hondenbrokken zonder slecht verteerbare vulling kosten helaas vaak meer. Daarom dan ook nog de Kanjer Croc Adult Rund hondenbrokken. De fabrikant heeft voor dit voer wel gebruik gemaakt van granen als vullers. Maar gebruikers geven vaak juist wel aan dat het voer toch prima voor minder ontlasting zorgt.

Daarnaast heeft Kanjer nog een erg groot voordeel: het is veruit de goedkoopste optie op deze lijst, het voer is tot wel 4x zo goedkoop als andere opties in dit artikel. Als je dus een echt goedkoop hondenvoer zoekt met toch een goede kans op minder ontlasting kies dan voor Kanjer.

Pluspunten
 • Erg goedkoop
 • Goede ervaringen met minder ontlasting
 • Gevuld met rund
Minpunten
 • Gebruikt wel granen

Is er een reden om geen goede hondenbrokken voor minder ontlasting te kopen?

Eigenlijk maar eentje: het is best wat duurder. Gemiddeld gezien kosten onze aanraders vaak wel wat meer dan wanneer je een pak hondenvoer met veel slecht verteerbare vulling koopt. We zouden zelf aanraden om toch voor de beter verteerbare voeding te gaan, maar dat is natuurlijk niet altijd een optie.

Daarom hebben we ook de Kanjer Croc Hondenbrokken in onze Top 5 opgenomen: een goedkoop voer wat zich toch redelijk heeft ingehouden qua vulling. Een mooie compromis dus als je de prijs wat lager wil houden en toch een fijn hondenvoer voor je hond wil kopen.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 22

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *