Laatste update op februari 25, 2023 door Hondenwiki
Honden zijn overal graag bij: ze willen zelfs mee op de fiets. Helaas is niet elke hond even geschikt om achter je fiets aan te rennen. Sommige viervoeters zijn te druk, andere te klein om de snelheid bij te benen.
Daarom lopen we in dit artikel alle opties langs om toch je hond mee te kunnen nemen tijdens het fietsen. We lopen de drie opties langs, bekijken voor welke honden deze opties geschikt zijn, en andere zaken om op te letten.
Zo neem jij je hond veilig mee op de fiets.
Drie manieren om je Hond mee te nemen op de fiets
Honden zijn er in alle soorten en maten. Dat zorgt ervoor dat niet elke hond geschikt is voor elke van de drie opties die we bespreken:
- Een hondenbeugel (je hond rent naast je fiets)
- Een hondenfietskar (je hond zit of ligt in de kar die achter je fiets hangt)
- Een hondenfietsmand (je hond zit in de fietsmand voor of achterop je fiets)
Verder verschillen deze drie opties ook nog eens van elkaar: de fietskar is bijvoorbeeld de duurste optie terwijl de andere twee opties wat goedkoper zijn maar misschien toch niet geschikt voor jouw situatie.
Daarom bekijken we elke optie in detail: voor welke honden en baasjes is elke optie geschikt?
Optie 1: De Fietsbeugel voor honden
De Fietsbeugel voor honden is eigenlijk een verbeterde versie van je hond met de riem mee op de fiets te nemen.
In plaats van het vasthouden van een riem trekt de beugel je hond voor je mee. Deze beugels zijn vaak ook zo in te stellen om je hond wat meer of minder ruimte te geven.
De beugels zijn simpel aan je fiets te bevestigen en kosten vaak vrij weinig. Een beugel zal (afhankelijk van de kwaliteit) zo’n 20 tot 60 euro kosten.
Zo is de Flamingo fietsbeugel een van de populairste beugels bij Bol.com, en zit bovenin die prijs-range. Dit is ook een van de kwalitatief betere opties. Veel fietsbeugels zijn niet al te stevig en krijgen daardoor slechte reviews. De Flamingo doet het gelukkig veel beter.
De lage prijs en simpel gebruik maakt van de fietsbeugel een aantrekkelijke optie. Zorg er echter wel voor dat je een hond hebt die bij de beugel past.
Voor welke soort honden is de fietsbeugel geschikt?
Fietsbeugels zijn vooral geschikt voor grote en goed getrainde honden:
- Grootte: Omdat je hond naast je fiets rent is het belangrijk dat hij ten eerste van redelijk formaat is (dus geen chihuahua). Anders kan je hond het fiets-tempo niet bijbenen.
Ook is het voordeel van de beugel dat je hond zijn eigen gewicht draagt. Je hond in een mand of kar meenemen verzwaart het trappen voor de fietser.
- Afgetraind: Daarnaast moet je hond echt goed gewend zijn aan fietsritjes. Als je hond namelijk de eerste beste eekhoorn ziet en erachteraan wil dan trekt hij jou vrolijk van je fiets af. Sommige beugels kunnen schokken wel redelijk opvangen, maar het blijft zowel voor hond als baasje gevaarlijk als je hond niet goed getraind is.
Waar op letten bij een fietsbeugel voor honden?
Er zijn meerdere zaken om goed op te letten als je een fietsbeugel gebruikt:
- Riem-lengte: Sommige beugels hebben een verstelbare riem. Zorg dat deze niet de strak en niet te los zit. Als je hem te strak zet heeft je hond geen speling en zal de fietsrit voor hem ongemakkelijk worden.
Als de riem te lost zit heeft je hond juist te veel speling, dit is gevaarlijk in het verkeer.
- Heet weer: Als het erg heet is (wat steeds vaker gebeurt in Nederland) let dan ook goed op met een fietsbeugel. Met de beugel doet je hond al het werk zelf: lopen is heel wat vermoeiender dan fietsen. Jij zit misschien nog fris te trappen terwijl je hond al flink uitgedroogd is.
- Lange afstanden: Net zoals bij heet weer moet je ook bij lange afstanden goed opletten. Fietsen is veel makkelijk dan rennen en je hond moet een lange fietsrit compleet zelf bijbenen. Als de conditie van je hond niet al te best is ga dan geen lange afstanden met hem fietsen.
Fietsbeugel aanrader: Flamingo fietsbeugel
Optie 2: Een Hondenfietskar
De tweede optie is op stap met een hondenfietskar. Deze karren zijn speciaal voor honden gemaakt en kunnen jouw viervoeten gemakkelijk meenemen.
Een fietskar is gemiddeld heel wat duurder dan de andere twee opties: zo’n 80 tot wel 300 euro. Zeker de luxe fietskarren hebben vaak een flink prijskaartje.
Daar krijg je wel de meest comfortabele en veilige mogelijkheid voor terug om je hond mee te nemen op de fiets. De karren zijn afsluitbaar en dus kan je hond niet zomaar ontsnappen. Daarnaast heb jij de volledige controle over je kar. Een snel afgeleide hond kan dus niet zomaar de verkeerde kant op rennen zoals bij een fietsbeugel.
Ook lange afstanden en heet weer zijn bij een fietskar een minder groot probleem. Daar staat wel tegenover dat jij degene bent die de kar moet meetrekken, het vergt dus meer moeite van het baasje.
Voor welke soort honden is de hondenfietskar geschikt?
Hondenfietskarren zijn voor vrijwel elke hondensoort geschikt, de meeste honden passen namelijk in de kar.
Alleen de echt grote honden zullen te groot zijn voor een kar: boven de 40 tot 50 kilogram is een hond te zwaar voor de meeste karren. Heb je een grote hond en wil je graag een fietskar uitzoeken? Lees in dit artikel wat de meest geschikte fietskar voor grote honden is.
Als je een topfitte hond hebt dan kun je misschien beter voor een fietsbeugel kiezen: ze kunnen dan hun energie lekker kwijt en de beugel kost ook minder.
Juist voor de wat oudere of ziekere honden is een fietskar wel een fijne uitkomst. Deze honden kunnen vaak een fietsrit niet meer bijbenen. Maar lekker in een kar liggen en van het uitzicht genieten kan altijd.
Als je een hondenfietskar wil uitzoeken lees dan onze Complete Hondenfietskar Gids door, deze loopt elke stap bij het kiezen uitvoerig langs.
Fietskar aanrader: Karlie Conditioner Doggy Liner
De Karlie is van hoge kwaliteit, stevig, en zit goed voor je hond. Zo maak je een fietstripje voor jullie allebei veel aangenamer.
Optie 3: Een Hondenfietsmand
De laatste en simpelste optie is de hondenfietsmand. Deze kosten zo’n 20 to 50 euro afhankelijk van de mand. Een mand zal meestal dan ook de goedkoopste optie zijn.
Je kan de meeste manden zowel voorop als achterop plaatsen. Als je hem voorop zet kun je makkelijker je hondje in de gaten houden, echter kan dit het besturen van je fiets wat lastiger maken. Probeer dus allebei uit en test wat je fijner vindt.
Voor welke soort honden is de fietsmand geschikt?
In een fietsmand passen natuurlijk alleen kleine hondjes.
Verder is het belangrijk dat je hondje ook redelijk rustig of goed afgetraind is. Het is gevaarlijk als je hondje zomaar uit de mand springt als hij bijvoorbeeld een dier ziet of schrikt van een auto.
Manden zijn vaak volledig open en dus is het niet lastig voor je hond om eruit te springen. Fiets dan ook nooit te hard als je je hond in een fietsmand meeneemt.
Fietsmand aanrader: Basil Dublin Fietsmand – Voor/Achter
De Basil is al jaren een van onze beste aanraders als je een fietsmand wil voor je hondje. Het is een mooie rieten mand, hij zit stevig, en je kan het zowel voor als achterop je fiets gebruiken.
Conclusie: Hoe neem jij je hond mee op de fiets?
We zijn de drie opties om je hond op de fiets mee te nemen langsgelopen. Kijk welke optie het best bij jou en je hond past:
- Hondenbeugel: Geschikt voor honden van middel tot groot formaat, zorg wel dat je een goede conditie hebben en afgetraind zijn.
Gemiddelde prijs: 20 – 60 euro
- Hondenfietskar: Geschikt voor honden van elk formaat (tot zo’n 40-50 kilogram), vooral fijn voor oudere of zieke honden.
Gemiddelde prijs: 80 – 300 euro
- Hondenfietsmand: Geschikt voor kleine honden, let op dat je hond rustig in de mand blijft zitten.
Gemiddelde prijs: 20 – 50 euro
Goedemorgen,
Bedankt, voor de fijne uitleg. Ik heb mijn hond als pup getraind met voor en achter op de fiets in de mand zitten. Dat ging uitstekend. Tot onze verbazing is de hond 22 kilo geworden en heb ik afgelopen jaar een paar keer een hondenkar gehuurd op vakantie. Hier werd hij ontzettend onrustig en blafferig van. Nu hoop ik dat er toch naast de jogger die ik heb nog een andere mogelijkheid bestaat? Zodat ik fietstochtjes vsn een half uur met hem kan maken. Momenteel ben ik namelijk niet in staat om auto te kunnen rijden. En wil ik hem af en toe wel graag meenemen.
Ik hoop dat er een mogelijkheid is?
Mvg
Anouk
Hoi Anouk,
Jammer dat je hond zo blafferig en onrustig wordt. Voor een hond van 22 kilogram is vrijwel elke hondenfietsmand helaas al niet geschikt meer omdat die gewoon minder gewicht aankunnen. Naast een jogger blijft dan echt alleen een fietskar over. Heb je al geprobeerd om je hond goed te trainen rustig met een fietskar om te gaan? Eerst trainen met een stilstaande fietskar en lekkere snoepjes kan je hond aanleren dat de fietskar juist een leuke, en geen enge plek is. Als je een comfortabele kar hebt met goede vering scheelt dat ook al omdat je hond minder hobbelt. Ik ben bang dat dit namelijk toch de enige optie is om je hond op de fiets mee te nemen.
Hopelijk helpt dit wat!
– HondenWiki