Top 5 – Beste Hondenfietskar voor elke Hond

4.8
(36)

Laatste update op maart 29, 2023 door Hondenwiki

Een hondenfietskar kan een geweldige manier zijn om je hond mee te nemen op lange fietstochten. Maar dan moet je wel een fietskar kiezen die bij jou en je hond past.

Daarom helpt deze complete gids je door het complete keuze-proces heen. Zo lopen we de 5 beste hondenfietskarren voor elke soort hond langs. Daarnaast bekijken we alle stappen voor je een keuze maakt, voor welke honden een hondenfietskar geschikt is, hoe je een fietskar veilig gebruikt, en beantwoorden we nog wat veelgestelde vragen.

Top 5 – Beste Hondenfietskar van Nu

1. Beste Keus: Trixie Hondenfietskar Groot

Afbeelding van de Trixie Hondenfietskar in het rood

Als je de kar met de beste prijs/kwaliteit verhouding wil kies dan voor de Trixie Hondenfietskar Groot. De kar heeft een vrij scherpe prijs, zeker voor zijn grote formaat. Daarnaast is de Trixie ook van hoge kwaliteit.

De Trixie Hondenfietskar is geschikt voor honden tot 40 kilogram, en heeft dan ook een vrij groot formaat. De afmetingen van de kar zijn namelijk 80 x 75 x 86 (L x B x H) centimeter voor de grote variant.

Het mooie van de Trixie is dat je hem voor elk soort formaat hond kan aanschaffen. Hij is namelijk in 3 formaten verkrijgbaar: klein, gemiddeld, en groot. Je ziet de afmetingen van de verschillende versies hieronder:

NaamAfmetingen (L x B x H)Verkrijgbaar
Trixie Hondenfietskar Small60 x 53 x 60 cm.bij Bol.com
Trixie Hondenfietskar Medium75 x 63 x 68 cm.bij Bol.com
Trixie Hondenfietskar Large80 x 75 x 86 cm.bij Bol.com
Verkrijgbaarheid van de Trixie Hondenfietskar

De kar heeft een stevige hoes en dikke banden. Dit laatste is vooral fijn voor je hond omdat de kar daardoor schokken onderweg beter opvangt. Het gaas van de kar is open en laat frisse lucht door de fietskar heen stromen

Voor de veiligheid zit er een vlag en meerdere reflectoren bij de kar. Dit verbetert je zichtbaarheid in het donker. Hoewel de vlag optioneel is, mocht je hem niet mooi vinden. Ook is de hoes waterbestendig. Dat is wel zo fijn als het regent.

Conclusie

De Trixie Hondenfietskar is voor elk formaat hond goed geschikt. Deze kar is erg stevig, goed op te bergen en in 3 formaten verkrijgbaar. Ook is de Trixie goed geschikt voor off-road. De dikke luchtbanden vangen schokken goed op. De kar is wel iets zwaarder met zijn 15 kilogram.

Pluspunten
 • Goede kwaliteit en scherpe prijs
 • Geschikt voor kleine, gemiddelde, en grote honden
 • Geschikt voor off-road
 • Stevige fietskar
Minpunten
 • Weegt 15 kilogram

2. Beste goedkope optie: Duvo+ Fietskar Pet Trailer

Afbeelding van de Duvo Hondenfietskar

De beste goedkope optie is de Duvo+ Fietskar Pet Trailer. Deze kar heeft een erg lage prijs voor een fietskar.

Voor deze lage prijs krijg je wel een super degelijke fietskar voor je hond die alle benodigdheden heeft.

Zo zijn de wielen van de kar vrij groot, en zijn het luchtbanden. Dit maakt de kar prima geschikt voor off-road.

Ook komt de Duvo+ Fietskar met een vlag en reflectoren voor de veiligheid. Zo ben je ook in de avond goed zichtbaar voor auto’s. Daarnaast kun je de bak compleet afsluiten zodat je hond er niet zomaar kan uitspringen, zeker in gevaarlijkere gebieden is dit fijn.

De hondenfietskar is prima geschikt voor wat grotere honden: het maximale draaggewicht is 40 kilogram. Daarnaast heeft de bak een grootte van 80 cm. (lengte) bij 56 cm. (breedte) bij 63 cm. (hoogte). Voor een hond van deze grootte is het lastig om een beter alternatief dan de Duvo+ te vinden.

Zoals in de afbeelding te zien is de kar vrij groot. Mocht je dus een kleinere kar willen hebben die weinig weegt dan kun je beter een andere optie kiezen. De Duvo+ weegt namelijk een flinke 15 kilogram. Wel kan je de kar netjes opvouwen en de wielen demonteren. In de auto meenemen kan dus wel als je genoeg ruimte hebt.

Conclusie

Pluspunten
 • Lage prijs
 • Kan grote honden dragen
 • Geschikt voor off-road
 • Stabiel op de weg
 • Goede luchtcirculatie
Minpunten
 • Weegt 15 kilogram

Voor een lage prijs ga je geen betere optie vinden dan de Duvo+ Fietskar Pet Trailer. Deze kar heeft alle basis-benodigdheden voor een prima lage prijs. Let er wel op dat de kar wat zwaarder is, maar dit is juist fijn als je een wat grotere hond hebt. Dan ligt de kar stabieler op de weg.

Alternatief goedkope optie: FLAMINGO Hondenfietskar Romero

De FLAMINGO Hondenfietskar is een prima alternatief als je een nog wat goedkopere wagen zoekt. Dit is de allergoedkoopste fietskar voor honden die we hebben kunnen vinden. De kwaliteit is iets lager bij deze kar, maar de prijs dus ook. Een mooie compromis.

Let er wel op dat de wielen wat kleiner zijn, en de kar alleen voor kleinere honden geschikt is. Zo is het maximale draaggewicht 30 kilogram.

3. Meest populair: KARLIE Conditioner Doggy liner

Afbeelding van de KARLIE Conditioner Hondenfietskar

De meest populaire fietskar is de KARLIE Conditioner Doggy Liner. Dit is de iets grotere variant van de eerder besproken Doggy Liner Deluxe. En hij is ook het meest in trek bij hondenliefhebbers.

Wat zorgt ervoor dat de meeste mensen voor de Conditioner te kiezen? De hondenfietskar van het merk Conditioner heeft gewoon alle benodigdheden in huis voor een schappelijke prijs.

Zo zitten er grote luchtbanden onder de kar. Heeft de kar alle veiligheidsmaatregelen (meerdere reflectoren, een vlag en opvallende strepen). Ook zit er gaas in de kar voor de frisse lucht voor je hond.

Verder is de kar geschikt voor honden tot 40 kilogram en zit er meer dan genoeg ruimte in de bak voor zelfs twee honden. Zelf weegt de hondenfietskar een vrij zware 15,6 kilogram.

Waarom staat de kar dan niet hoger op de lijst? Over het algemeen zijn de reviews van de Conditioner zeker positief. Maar als je wat meer doorleest zie je ook negatieve reacties over vooral de sterkte van de hoes.

Uiteindelijk is de veiligheid voor je hond een van de belangrijkste factoren. Train je hond dus goed voordat je met hem op pad gaat.

Omwille de lage prijs en alle aanwezige benodigdheden krijgt de kar zeker wel een aanrader. Het is wel een goed idee om de kar niet voor erg drukke honden te gebruiken.

Conclusie

De KARLIE Conditioner Doggy Liner is een goedkope fietskar voor je hond die van alle gemakken voorzien is. Echter vanwege de paar opmerkelijke klant-ervaringen over het gaas van lage kwaliteit krijgt de kar geen hogere plek. Toch blijft de Conditioner een prima alternatief voor mensen met rustige honden.

Pluspunten
 • Populairste fietskar van het moment
 • Lage prijs
 • Van alle benodigdheden voorzien
 • Geschikt voor off-road
Minpunten
 • Niet geschikt voor drukke honden

4. Beste voor kleine honden: DoggyRide Mini – Rood

Afbeelding van de Doggy Ride Mini hondenfietskar

Als je een kar voor een kleine hond wil kies dan voor de DoggyRide Mini – Rood. Je ziet het al aan de naam: de DoggyRide Mini is een compacte fietskar van hoge kwaliteit, die ideaal is voor kleinere honden. De fietskar heeft wel een flink prijskaartje, en is lang niet altijd beschikbaar. Het merk is erg populair en maakt zijn karren helaas niet breed beschikbaar.

De DoggyRide is een van de meest herkenbare namen voor hondenfietskarren. Mede door de hoge kwaliteit van de karren. Zo is het gaas van sterk polyester met fijne mazen gemaakt. Deze zorgt ook voor goede luchttoevoer voor je hond.

Verder kan je de bak aan de voorkomt compleet dichtmaken of juist open rollen. Op deze manier kan je hond ook mee genieten van de fietsrit.

De wielen van de Mini zijn niet supergroot met een omvang van 12.5 inch. Maar ze vangen demping wel goed op. Dankzij zijn wat kleinere formaat is de Mini geschikt voor honden tot een gewicht van 25 kilogram.

Mocht je de DoggyRide Mini live willen zien: bekijk dan de video van Izzy. Dan krijg je ook meteen een betere inschatting van hoe groot de fietskar nou echt is.

Afbeelding van de wandelset van de DoggyRide Mini
De Wandelset voor de DoggyRide Mini

Een laatste luxe van de DoggyRide is ook dat de kar kan worden omgebouwd tot buggy. Zo kun je met je hond hardlopen of een rustige wandeling maken. Je koopt dus twee producten voor de prijs van één. Let wel op of de versie die je besteld een wandelkit heeft, anders moet je die los bijkopen.

Mocht je een elektrische fiets hebben dan is de grotere broer van de Mini, de DoggyRide Original de veiligste keus. Dankzij een speciaal koppelstuk van DoggyRide kan je fiets niet beschadigd raken zoals bij veel andere karren wel gebeurt. Lees meer over dit koppelstuk in ons artikel over de beste hondenfietskar voor een elektrische fiets.

Conclusie

De DoggyRide Mini kost wat meer, maar dan heb je ook wat. Zo is het gebruikte materiaal van hoge kwaliteit. Daarnaast kan de DoggyRide worden omgebouwd tot buggy en is dus multi-functioneel. Ook kan de kar vrij grote honden tot (ideaal) 35 kilogram aan. Als je hogere prijs geen probleem vindt kies dan voor de DoggyRide.

Pluspunten
 • Hoge kwaliteit
 • Multi-functioneel
 • Goed geschikt voor kleine honden
 • Mooi design
 • Licht gewicht
Minpunten
 • Hoge prijs

Verkrijgbaarheid DoggyRide Mini:

5. Meeste keus: Topmast Hondenfietskar – Medium

Afbeelding van de Topmast Hondenfietskar met vlag

De kar met de keuze mogelijkheden is de Topmast Hondenfietskar – Medium.

We bespreken hier de medium versie, maar de kar is in meerdere groottes en kleuren verkrijgbaar voor extra keus.

Deze verschillende opties laten we in de onderstaande tabel zien. Zo kun je de kar kiezen die precies aan jouw eisen voldoet. Let wel op dat niet alle fietskarren op het moment beschikbaar lijken te zijn. Mocht jouw keus er niet zijn, wacht dan even. De karren komen vaak na een tijd weer op voorraad!

NaamKleurGrootteJoggerfunctie?
Topmast Hondenfietskar - Medium RoodRoodGemiddeldNee
Topmast Hondenfietskar - Medium OranjeOranjeGemiddeldNee
Topmast Hondenfietskar - Medium BlauwBlauwGemiddeldNee
Topmast Hondenfietskar - Large BlauwBlauwGrootNee
Topmast Hondenfietskar - Large RoodRoodGrootNee
Topmast Hondenfietskar - Large Rood + Extra VeringRoodGroot (meer gaas en hoogte)Nee
Topmast Fietskar - Large Blauw + JoggerfunctieBlauwGrootJa, inclusief duwstang en voorwiel
Topmast Hondenfietskar - Medium Blauw + JoggerfunctieWit-blauwGemiddeldJa, inclusief duwstang en voorwiel
Topmast Hondenfietskar - XL Blauw + JoggerfunctieBlauwExtra GrootJa, inclusief duwstang en voorwiel
Topmast Hondenfietskar - Large Rood + JoggerfunctieRoodGrootJa, inclusief duwstang en voorwiel
Topmast Hondenfietskar - XL BlauwBlauwExtra GrootNee
Topmast Hondenfietskar - XL RoodRoodExtra GrootNee

Review van de Topmast Hondenfietskar:

Zoals je boven in de vergelijking tabel kan zien zijn er veel verschillende opties voor de Topmast hondenkar. Deze verschillen allemaal in grootte, kleur en maximaal draaggewicht.

Heb je een grotere hond kies dan voor een grotere versie, deze kunnen meer gewicht aan (40 kg.). Meestal kosten ze echter ook meer. De medium versie kan een prima 30 kg. aan en zal voor de meeste honden genoeg zijn.

Als je liever een lichte kar hebt koop dan de medium uitvoering, deze weegt slechts 12 kilogram. Vrij licht voor een fietskar. De XL versie weegt een flinkere 17 kilogram. Niet echt lekker mee te nemen in de auto of op vakantie dus.

Verder hebben alle karren een grote hoeveelheid gaas, fijn voor het uitzicht van je hond. Ook hebben de karren vrij grote luchtbanden: dit maakt de kar geschikt voor off-road. Let er wel op bij het fietsen dat je iets meer ruimte nodig hebt op nauwe paden.

Afbeelding van Topmast hondenfietskar met joggerfunctie

Er zijn ook enkele opties verkrijgbaar met joggersfunctie. Deze zie je in de afbeelding hierboven. Als je voor de joggers-optie kiest krijg je een voorwiel en duw-stang bij de kar.

Dit voorwiel zit wel vast, scherpe bochten maken is dus wat lastiger. De kar wordt dus met joggers-functie zowel een hondenfietskar als een hondenbuggy. Zo kun je je hond ook op een wandeling voortduwen of met hem gaan hardlopen.

De hoes van de karren is bestand tegen regen, ook zitten er aanleglijnen in de kar. Mocht je hond dus ontsnappingsneigingen hebben dan kun je hem of aanlijnen of de kar dichtritsen.

Klant-reviews geven aan dat de Topmast fietskarren van goede kwaliteit zijn. Zo is het hoes stevig en fietst de kar lekker. Verder wordt de ventilatie voor je hond geprezen. Door de grote hoeveelheid gaas kan er veel lucht naar binnen en buiten.

Wat wel als minpunt wordt genoemd is dat de fietskar wat lastig in en uit elkaar te halen is. De kar is dus niet heel erg gebruiksvriendelijk. Gelukkig geven maar heel weinig klanten dit nadeel aan, de meeste gebruikers zijn dus wel tevreden.

Conclusie

De Topmast Hondenfietskar is de meest veelzijdige fietskar. Zo zijn er wel 12 verschillende varianten om uit te kiezen, elk met hun eigen prijs, grootte, kleur en functies. Gebruikers zijn ook erg positief over de verschillende opties. Dankzij de gematigde prijs, hoge kwaliteit, veelzijdigheid en goede ervaringen is de Topmast zeker een goede keus.

Pluspunten
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Veel opties
 • Geschikt voor off-road
 • Joggerfunctie
 • Erg positieve klant-ervaringen
Minpunten
 • Niet fijn in en uit elkaar te halen

Waarom zou je een Hondenfietskar kopen?

Een hondenfietskar is niet voor elke persoon en hond geschikt. Daarom bekijken we in dit onderdeel wanneer en waarom je een hondenkar zou moeten kopen.

Ook in de volgende video van PetsPlace komt de hondenfietskar aan bod, laat je inspireren door mensen die al graag een fietskar gebruiken.

Je maakt lange fietstochten

Afbeelding van een hond met vrouw en fiets

Voor korte fietsritjes zul je vaak geen fietskar voor je hond nodig hebben. Veel honden kunnen prima eventjes mee rennen. Bij langere tochten is dit een ander verhaal.

Voor veel honden zijn lange tochten erg leuk. Zo krijgen ze nieuwe gebieden te zien en geurtjes om te ruiken. Als ze compleet uitgeput zijn van het rennen kan dit echter niet. Een hondenfietskar biedt dan uitkomst. Zo kan je hond ook op de erg lange fietstochten gewoon mee, lekker liggen en van het uitzicht genieten.

Ook voor jezelf is dit wel zo fijn. De fietstocht wordt wat minder rustgevend als je hond halverwege moe wordt en je met hem moet lopen in plaats van fietsen.

Je hebt een van de volgende soort honden:

Oude honden

Afbeelding van een hond in het gras

Voor oude honden kunnen fietsritjes geen optie meer zijn. De oudere botten en verminderde conditie laten het vaak niet meer toe. Een stukje mee-rennen kan soms nog wel, maar de complete rit lukt niet meer.

Om je oude vriend toch altijd mee te nemen kan een fietskar een goede optie zijn. Zo kunnen ze ook op hun oude dog nog volop mee genieten van alle gezinsactiviteiten. Je kan hem altijd nog een stuk mee laten rennen. Zodra hij dan moe wordt springt je hond lekker in de fietskar. Zo heb je het beste van beide werelden.

Zieke of geblesseerde honden

Ziek zijn is voor honden eigenlijk nog vervelender als voor mensen. Wij kunnen slap op de bank hangen en de hele dag thuis tv kijken. Voor een hond is er niks erger als alleen maar stil liggen. De mooie buitenwereld niet kunnen besnuffelen en ontdekken is doodzonde.

Ook voor geblesseerde honden geldt dit probleem. Een geblesseerd pootje zorgt er al voor dat je hond niet mee kan bij wandelingen en fietstochten. Voor beide soorten honden is een hondenfietskar de oplossing: zo kunnen ze toch mee en van de natuur genieten.

Puppy’s en kleine hondjes

Voor zowel puppy’s als kleine honden is een lange fietstocht vaak niet mee te rennen. Dan heb je drie opties: je laat ze thuis, je koopt een hondenfietsmand of je schaft een hondenfietskar aan.

Afbeelding van een puppy in een mandje

Welke optie het beste is hangt een beetje van het karakter van je hond af. Zo is het niet fijn om een druk hondje voorop in de mand te hebben. Zo kunnen ze je constant proberen af te leiden. Ook kunnen ze je uit balans brengen door veel te bewegen. In dit geval kun je beter een fietskar voor je hondje kopen.

Mocht je echter een vrij rustige hond hebben, of zodra je puppy groot is hem toch gaan laten rennen? Koop dan gerust een hondenfietsmand, deze zijn vaak veel goedkoper.

Bange honden

Voor bange honden kan een hondenfietskar veel gemak geven. Zo hebben ze altijd een veilig plekje om zicht in te verschuilen. Zeker als je ze naar drukke of nieuwe omgevingen wil brengen is dit fijn. Zo kunnen ze eerst rustig wennen en later altijd weer naar buiten komen.

Helaas kan het ook zo zijn dat een bang hondje überhaupt de fietskar niet in wil. Want dan gaan we immers naar een enge plek. In dit geval is het goed om je hond te trainen, zo raakt hij op zijn gemak met de fietskar. Later meer over het trainen van je hond.

Grote honden

Als je een erg kleine hond hebt is een hondenfietsmand ook vaak een prima optie. Deze is immers vaak veel goedkoper. Echter zodra je hond wat groter wordt en meer gaat wegen is een mand geen optie meer.

Een fietskar heeft een veel groter draaggewicht dan een mand. Daarnaast biedt de kar veel meer ruimte dan een mandje. Zo kan je hond lekker comfortabel liggen of zitten.

Snel afgeleide honden

Afbeelding van een hond met een man

Honden zijn nu eenmaal van nature jagers. Zeker als ze wat groter en sterker zijn kan dit op de fiets voor problemen zorgen. Een kat, vogel, eekhoorn of ander klein dier zien leidt tot een oer-instinct: erachteraan!

Nadeel van dit enthousiasme is natuurlijk dat jij van je fiets valt.

Mocht je hond nog niet even lekker luisteren en vrij sterk zijn dan is het wachten op ongelukken. Een hondenfietskar voorkomt dit. Deze kunnen afgesloten worden, en hebben ook vaak aanleglijnen. Zo zet je je hond veilig vast in de kar. Scheelt je weer een half-uur in het weiland achter je hond aanrennen.

Bij al deze type honden past een fietskar goed. Bedenk voor jezelf of je jouw hond hierin herkent, dan kan een kar veel extra gemak bieden.

Je woont in Nederland (of omstreken)

Nederland is een erg mooi land, toch klagen we graag. En vooral over het weer.

Heet weer

Afbeelding van een hond met baasje in het gras

Dat is ook niet helemaal onterecht. De laatste paar jaren hebben we flink pittige zomers gehad. Zo breken we om de haverklap hitte records.

Dit is niet alleen voor je nachtrust funest, ook je hond heeft het er zwaar mee. Een lange wandeling of fietsrit wordt in de brandende zon ook voor je viervoeter ongemakkelijk. Zo raken zeker langharige rassen snel oververhit.

Een tweede ongemak is dat de grond vaak veel te warm kan worden voor honden. Zo branden ze hun pootjes aan het warme asfalt. En er is niks vervelender voor een hond dan niet meer normaal te kunnen lopen en rennen.

Een hondenfietskar biedt in dit hete weer uitkomst. Zo kunnen de schermen in de karren vaak opengemaakt worden. Op deze manier krijgt je hond toch een lekker koel briesje. Daarnaast zit je hond dankzij het dak van de kar ook beschut tegen de zon. Ook hoeft hij niet over het te hete asfalt te lopen.

Verder is het in de hitte belangrijk om goed te hydrateren. In een fietskar kan je prima een drinkbak kwijt. Zo kan je hond onderweg toch goed blijven drinken.

Koud weer

Ook de kou is vaak geen pretje voor honden. Zo hebben we vaak genoeg flinke sneeuw en striemende winden. In een fietskar zit je hond echter prima beschut. Ook hoeven zijn pootjes de koude grond niet te raken.

Verder kan je in de kar ook een lekker warme deken voor je hond stoppen. Zo heeft hij zijn eigen warme veilige holletje.

Je wil meer comfort voor je hond en jezelf

Afbeelding van een hondje die het koud heeft

Samen leiden alle redenen tot één belangrijke reden: een fietskar leidt tot meer gemak voor zowel je hond als jezelf.

Veel van de genoemde soort honden zullen graag in de fietskar meegaan. Fietskarren zijn erop gemaakt om de passagier zo veel mogelijk comfort te geven. Ze kunnen lekker liggen, hun kop uit de kar steken en mogen vaker mee met fietsritjes.

De meeste karren zijn er ook op gemaakt om goed met hobbels en ruw terrein om te gaan. Bijvoorbeeld door grotere banden, luchtbanden en schok-demping. Tijdens je ritje hoor je als fietser niet veel van de kar te voelen, daarnaast voelt je hond dus ook geen ongemak van de rit.

Voor honden is er niets fijner dan erbij zijn: altijd mee mogen en gezellig samen de wijde wereld ontdekken. Een fietskar voor je hond zorgt er simpelweg voor dat dit vaker kan. Lange afstanden, ouderdom, ziekte, bangheid, heet, en koud weer worden allemaal als obstakel weggenomen.

Waar moet je op letten bij het gebruiken van een Hondenfietskar?

Als je een hondenfietskar uitzoekt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Deze bespreken we in dit onderdeel. Zo zoek je de kar uit die het best bij jou past.

Comfort voor je hond

Zoals ook al boven gezegd is de belangrijkste reden om een fietskar te kopen meer comfort voor jou en je hond. Daarom wil je ook dat de kar comfortabel is voor je hond om in te zitten.

Let er dan ook goed op dat de kar genoeg gaas heeft voor je hond om van het uitzicht te genieten. Daarnaast hebben sommige karren een opening in het dak. Op die manier kan je hond zijn kop uit de kar steken om van de omgeving en wind te genieten.

Afbeelding van de Duvo hondenfietskar met extra's

Een voor- en achteringang in de kar is ook prettig. Zo kan je hond altijd makkelijk in en uitstappen. Verder is het handig om goed af te meten hoe groot je hond is, en dan een passende fietskar te kiezen. Zo kan je hond lekker liggen en zitten in de kar. Daarnaast is het fijn voor je hond om een dekentje in de kar te leggen.

De Duvo+ in het plaatje hierboven bijvoorbeeld heeft al deze zaken: veel uitzicht met gazen ramen, een voor en achteringang, een opening in het dak, en een comfortabel dekentje.

Comfort voor het baasje

Zoek altijd een hondenfietskar uit die ook goed bij jou past. Jij gaat hem immers even vaak gebruiken als je hond.

Zo zijn de volgende zaken altijd prettig om als eigenaar te hebben:

 • Veiligheid hond: Volledige afsluitbaarheid van de kar zodat je hond blijft zitten. Dit kan ook met aanleglijnen in de kar.
 • Onderhoud: Kies een kar met padding die schoon te maken is (liefst verwijderbaar). Zo gaat de binnenkant niet stinken.
 • Veiligheid: Reflectoren zodat je in de avond ook goed te zien bent door auto’s. Dit geeft wel zo’n veilig gevoel.
Afbeelding van een opgevouwen hondenfietskar
 • Opvouwbaar: kies een goed opvouwbare kar zodat deze niet te veel ruimte inneemt in de garage. Ook kan de kar dan mee worden genomen op vakantie.

Banden

Het liefst wil je dat de fietskar dezelfde soort banden heeft als jouw fiets: luchtbanden en lekker groot.

Niet elke kar heeft dit helaas. Soms wordt er door fabrikanten voor hardere kunststof-banden gekozen. Deze hebben slechtere vering maar kunnen niet lek. Zeker als je off-road gaat rijden zijn luchtbanden echt wel aan te raden. Hoe groter hoe beter.

Let er verder op dat er goede vering in de kar zit. Deze kan de schokken van hobbels of ruwer terrein opvangen. Anders wordt het een onrustig ritje voor je hond.

Grootte en wendbaarheid van de fietskar

Kies een hondenfietskar die niet te zwaar is voor jezelf. Hoe zwaarder de kar, hoe zwaarder het zal zijn om te accelereren met je fiets. Zeker als je een wat zwaardere hond hebt.

Let er daarnaast goed op dat de kar niet te groot en log is. Je gaat er immers mee het verkeer in: dan wil je wel wendbaar zijn. Anders rijdt je zo tegen tegen-rijders op of tik je een paaltje aan.

Afbeelding van een voorbeeld formaat hondenfietskar: 72cm x 95 cm x 125 cm

Hoe fijn de kar rijdt wordt vaak door klant-reviews wel duidelijk. Daarnaast geven leveranciers ook altijd aan wat de afmetingen van een kar zijn zoals in het plaatje hierboven.

Kwaliteit van het materiaal

Als laatste grote punt is het goed om op het materiaal van de fietskar te letten. Dit zit hem in drie zaken: het frame, de hoes en het koppelstuk.

Allereerst het frame. Voor het skelet van de hondenfietskar gebruiken fabrikanten vaak aluminium of metaal. Metaal zal wat sterker zijn dan aluminium maar ook duurder en zwaarder. Mocht een leverancier aluminium gebruiken dan is het fijn als deze ‘geadoniseerd’ is. Deze bewerkingsmethode voorkomt krassen (honden bekrassen spullen nou eenmaal snel).

Voor de hoes wil je het liefst op zijn minst waterbestendig materiaal. Je gaat natuurlijk niet graag door de regen heen fietsen, maar soms komt het onverwachts. In dit geval is het fijn als de kar en je hond niet doorweekt raken.

Afbeelding van een koppeling systeem van een hondenfietskar

Als laatste is er het koppelstuk om over na te denken. Voor de veiligheid van je hond moet het koppelstuk goed zijn. Anders rijdt de kar er zo vandoor. Ook hier wordt vaak in de klant-ervaringen wel aangegeven hoe sterk en makkelijk in gebruik de koppeling is.

Veilig met je hond en hondenfietskar omgaan

Voor de veiligheid is het belangrijk om op twee dingen te letten:

1. Je moet zelf veilig met de fietskar omgaan.

2. Je hond moet aan de fietskar gewend zijn.

Daarom bespreken we in dit onderdeel hoe je zelf het best met de kar kan omgaan. Daarnaast kijken we hoe je je hond kan trainen om goed met de kar om te gaan. Je wil niet dat de kar tijdens het rijden losraakt of je hond eruit springt.

Veiligheidstips voor een Hondenfietskar

 1. Dubbelcheck altijd of het koppelingsstuk van de kar goed aan je fiets zit. Zorg ook dat de koppeling niet gaat roesten, als je dit wel ziet maak hem dan goed schoon. Deze check zorgt ervoor dat jij en je hond niet allebei een andere kant op rijden met 25 kilometer per uur.
 2. Lijn je hond aan of sluit de kar goed af. Deze tip geldt vooral voor mensen met drukkere honden. Als je denkt dat je hond wel eens zou kunnen ontsnappen zet ze dan goed vast. Zeker in onveilige gebieden (zoals drukke wegen) is dit een goed idee.
 3. Pas je fiets-gedrag aan. Een fietskar achter je fiets zorgt ervoor dat je iets voorzichtiger moet rijden. Zowel voor jezelf als je passagier. Met een kar ben je nu eenmaal wat breder dan voorheen. Let dus goed op dat je anderen genoeg ruimte geeft. Daarnaast zul je ook niet meer zo snel zijn als zonder kar. Nog even snel voor die auto langs kan dus niet meer, je hebt wat meer opstarttijd nodig door het extra gewicht.
 4. Zorg dat je hond niet te zwaar is. Elke hondenfietskar heeft een maximaal draaggewicht. Dit betekend dat als je er een hond inzet die zwaarder is er twee dingen gebeuren. Ten eerste is het niet fijn voor je hond. Hij zal te weinig ruimte hebben en een gammele kar niet comfortabel vinden. Ten tweede zal je kar een grotere kans hebben stuk te gaan. Een dure en gevaarlijke grap.

Je hond trainen voor een fietskar

Voor honden is het concept van een fietskar niet erg natuurlijk. Ze zijn immers gewend zelf altijd lekker te rennen. Dat betekend niet dat ze niet de kar kunnen wennen. Daarom is het belangrijk om je hond te trainen als hij zich niet op zijn gemak voelt in de hondenfietskar.

We kunnen hier voor je uitschrijven hoe je een hond traint. Maar Hondenlot op Youtube laat dit nog veel beter zien in twee korte videos:

In de eerste video leert de hond hoe te wennen aan de kar zonder wielen. Dit geeft een veiliger gevoel dan de wat beweeglijke kar met wielen.

In de tweede video leert de hond dat de kar met wielen ook niet eng is. Daarnaast wordt er dan ook echt gefietst.

Volg de instructies in deze video’s op als jouw hond een fietskar ook eng vindt. Dit zorgt voor veel meer gemak bij je hond en jezelf als je straks de weg op gaat.

Veelgestelde vragen

 • Kan je off-road rijden met een hondenfietskar?
  Ja dat kan bij de meeste fietskarren prima. Let wel op dat als je dit vaak doet je er een goede kar voor kiest. Zo verschilt elke kar wel in band-soort en grootte. Je wil voor off-road fietsen het liefst grote luchtbanden hebben. Daarnaast moet de kar ook schokdemping ingebouwd hebben. Dan voelt je hond in principe erg weinig van het ruwere terrein.
 • Is het zwaar om met een hondenfietskar te fietsen?
  Ja en nee, in principe zit het zwaardere hem vooral in de acceleratie. Zo heb je wat meer tijd nodig om op gang te komen en moet je ook wat zwaarder trappen aan het begin. Zodra je eenmaal op snelheid bent zul je niet heel veel last meer hebben van de kar. Bedenk ook dat hoe zwaarder de kar en je hond zijn hoe zwaarder het op gang komen zal zijn.
 • Welke maat hondenfietskar heb ik nodig voor mijn hond?
  Elke fietskar krijgt van de leverancier twee belangrijke specificaties mee: het maximale draaggewicht en de afmetingen van mand van de kar. Weeg dus eerst je hond en kijk dan of hij voor je gekozen kar licht genoeg is. Meet daarnaast je hond op van kop tot kont. Je hond moet altijd comfortabel in de kar kunnen zitten en het liefst ook liggen.
  Neem dus wat extra speling als je de ideale maat van een hondenfietskar zoekt, zowel voor de hoogte als lengte. In onze best gekozen fietskar-top 5 bekijken we dan ook altijd het maximale draaggewicht en de afmetingen van de kar. Zo weet je altijd of jou hond gaat passen.
 • Kan ik een hondenfietskar met mijn elektrische fiets gebruiken?
  Ja, dit is in principe geen probleem. Let wel op twee dingen.
  Ga ten eerste nooit te hard met de kar, dit kan al snel gebeuren zonder dat je het doorhebt met een e-bike. Dit kan ook beangstigend werken voor je hond.
  Daarnaast moet je goed opletten dat koppeling mogelijk is. Sommige elektrische fietsen hebben bedradingen waar je de kar hoort vast te maken. Dit kan je e-bike beschadigen, een duur geintje.

Afsluiting: Een Hondenfietskar gekozen?

We hebben alle keuzes doorlopen en de 5 beste hondenfietskarren voor elk gebruik aangeraden. Mocht je toch nog vragen hebben laat het in de comments hieronder weten, of stuur een mail via de contact pagina.

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 36

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *