Hoe vaak je Hond uitlaten? 3 tot 4 keer

4.7
(368)

Laatste update op juli 9, 2022 door Hondenwiki

Hoe vaak je hond uitlaten? Nou, je zal het al in de titel van het artikel hebben gezien: je moet je hond 3 tot 4 keer per dag uitlaten. Lekker snel antwoord voor de mensen met haast. Wil je weten waarom je hond vaak uitlaten nou zo goed is (voor zowel hond als baasje)? En waarom 3 tot 4 keer optimaal is? Dat lees je verder in dit artikel!

Waarom moet je je hond uitlaten?

Afbeelding van een vrouw die haar hond aan het uitlaten is

Eerst even kort waarom je je hond überhaupt hoort uit te laten. Sommige redenen zijn natuurlijk overduidelijk, maar er zitten ook wel wat verstopte voordelen aan een goede wandeling met je hond vast.

1. Zodat je hond zijn behoefte kan doen

Elke hond moet zo’n 3 tot 4 keer per dag naar het toilet, en de wereld is dat toilet. Een hond moet minimaal één keer per dag poepen, maar dit kan ook twee keer zijn. Daarnaast moet een hond elke 8 tot 12 uur plassen, bij puppies of oudere honden kan dat zelfs nog vaker zijn. Alleen voor het plassen al moet je dus minimaal 3 keer per dag je hond uitlaten, hoewel vier keer nog beter is. Zo voorkom je vervelende ongelukjes in huis die ook voor je hond erg stressvol zijn.

2. Het geeft je hond een doel en regelmaat

Honden zijn ooit door ons als mensen gedomesticeerd vanuit de wolven, dit deden onze voorvaders omdat ze specifieke taken voor honden in gedachte hadden. Denk dan aan helpen bij de jacht, als waakhond, maar later ook als schaapherders of zelfs als reddingshonden. Tegenwoordig zijn er natuurlijk nog steeds honden met een baan, maar veel honden zijn die taak kwijt. Het is wel belangrijk voor honden om bezig te blijven en een bepaalde regelmaat in hun leven te hebben. Op gezette tijden een goede wandeling om de buurt weer even te verkennen helpt daar aan mee.

3. De beweging bij het uitlaten is gezond

Dit voordeel heeft betrekking op zowel baasje als hond. Je hond vaak uitlaten is gewoon erg gezond, het zorgt voor wat broodnodige beweging voor jullie allebei. Specifiek voor honden zorgt het ervoor dat hun gewrichten gezond blijven. Daarnaast helpt het je hond’s gewicht op peil te houden en is het ook voor de mentale gesteldheid van je hond erg gezond (zie punt 2).

4. Uitlaten is goed voor de socialisatie van je hond

Door je hond uit te laten ziet hij vaker vreemde mensen en honden. Een hond moet niet te veel geïsoleerd zijn. Train je hond van puppy af aan goed om niet angstig te zijn, en altijd respectvol naar andere mensen en honden. Dan wordt een wandeling meteen een leuke sociale interactie als het andere baasje het ook goed vindt dat jullie honden even samen spelen. Dat leidt ook weer tot een gelukkige hond.

Hoe vaak moet je je Hond uitlaten?

Zoals gezegd hoor je je hond minimaal 3 keer per dag uit te laten. Het liefst 4 keer, dat is goed voor de gezondheid van je hond en laat hem ook eerder zijn behoefte doen.

Er kunnen ook speciale gevallen zijn waardoor je je hond juist nog vaker wil uitlaten. Is je hond bijvoorbeeld continu onrustig, vervelend, huilt je hond erg veel, of heel erg aanhankelijk? Dan kan hij waarschijnlijk zijn energie niet kwijt. Zeker sommige hondenrassen zoals huskies hebben baat bij veel en lange wandelingen om hun energie goed kwijt te kunnen, anders worden ze baldadig.

Hoe lang moet je je hond uitlaten?

Eigenlijk minimaal tot hij zijn behoefte heeft gedaan, en zijn energie kwijt is. Hoe lang dit precies is hangt ook weer erg van het hondenras af, vooral kleinere hondjes kunnen lange wandelingen vaak niet goed volhouden. Een minimum van 10 minuten is een goede streefregel, maar het liefst lekker langer. Zeker als je hond niet al te oud is en langere wandelingen niet goed meer aan kan. Een 20 tot 30 minuten is lekker gezond.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen, veel uitlaatplezier!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 368

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

7 thoughts on “Hoe vaak je Hond uitlaten? 3 tot 4 keer

 1. Je kunt beter je hond 2x goed uitlaten
  ( 45 min. Minimaal) en dan in de nacht nog ff plassen indien ze willen.

  Een hond heeft zeker 8 uur nodig om prikkels te verwerken, en dat verwerkt hij t beste door te slapen, honden horen ook 18 uur te Slapen per dag btw?
  Tevens duurt het tussen de 20/35 minuten tot de adrenaline afgebouwd is van de start van de wandeling, korte wandelingen zorgen dus dat dit er nog is en je de wandeling negatief afsluit. Waardoor t nog spannender word buiten (wat vaak uit in blaffen/trekken/hijgen/onrustig zijn of overenergiek, behalve als je een binnenvetter hebt)

  Dan houden Wolven t soms dagen op, hoe relaxter de hond hoe makkelijker ze het lang ophouden.

  Een hond hoort tussen de 1.5 en 2 uur per dag te lopen, loop je eens een x minder, dan loop je de dag erna wat meer, en andersom ook, heeft hij een hele drukke dag gehad, laat m dan rusten de dag erna
  Kwaliteit boven kwantiteit.

  Wist je btw dat wij heel veel gedragsproblemen(pjes) oplossen door goed begeleiden wandelingen in de tijd die ik zei, en veeeeeeel rust?
  Tuurlijk, soms is t ook echt wel ingewikkelder maar dit vekomt/verhelpt de meeste kleine gedragsproblemen al ❤️

 2. Sorry hoor een hond moet minimaal om de 4 uur uitgelaten worden af en toe kort maar echt wel 2x een uurtje mijn Teckel liep toen ze 15 jaar was gezellig een uurtje vlot mee later in de buggy kun je zelf verder lopen de teckel op mooie plekjes uit de buggy je moet niet lui zijn lopen met je dier de kruising van mijn dochter als die bij is 35 cm hoog gaat ook lekker een paar uurtjes mee wel boven 20 gr flesje water mee

  1. Beste Kuijper,

   Een gezond gestel van de hond kan prima tot 8 uren na een maaltijd zijn behoefte ophouden. Als een hond veel drinkt dan zal hij misschien vaker moeten. Als het niet te warm is kan je snachts het water weg laten. Kwa fysieke behoefte verschil dit per hond maar dat kan je prima zien aan het lijf en de hoeveelheid prut die je der in stopt maw voer en beloningen kunnen daar een groot deel van uit maken.
   Ach ik zeg ook maar wat joh… 6 x met een teckel huppelen… tsss

 3. Hoi, ik heb een Bouvier van 3 jaar die ik minimaal 4 x uitlaat 3x een route van 30tot 45 minuten waar hij zijn ding kan doen zoals spelen met andere honden en rennen, en de laatste ronde is meer een plas ronde van 15 minuten. Dit is volgens mij het ideale voor zowel hond als mens.

 4. Nu mijn boxer van nu 7 wil maar 2x per dag. 1x om 11 uur en dan gaan we 1 1/2 a 2 uur naar buiten en 1x s’nachts om 00 dan een half uurtje. Dat heeft hij al jaren nu. Als ik tussendoor met de riem sta kijkt hij me aan van jij bent niet goed ik ga nergens heen. Ik heb wel een tuin dus hij kan altijd plassen en poepen en als hij tussendoor moet wat hij ook gewoon doet dan. Mijn hond is niet zo’n loper wel spelen.

 5. Mijn Vlinderhondje van bijna anderhalf laat ik 4x uit en minimaal een half uur. Tenzij het een heel hete dag is. Dan zorg ik dat hij smorgens een lange wandeling krijgt en de andere keren loop ik een kwartier. Als ik te weinig loop met hem, merk ik gelijk dat hij thuis vervelend wordt. Ik compenseer altijd wel de keren dat ik korter heb gelopen (door extreme warmte of ziekte) met een langere wandeling op een ander tijdstip of dag.
  Vlinderhondjes zijn wel klein met max 5 kg, maar ze passen zich goed aan en kunnen echt wel flinke einden wandelen. Dus dat kleine hondjes het niet aan zouden kunnen verschilt echt wel per ras en type (kortsnuit hondjes even terzijde).

 6. Ik laat mijn golden retriever 4 x per dag uit waarvan 3x zeker 45 minuten. Voor het slapen gaan alleen nog een plas. Hij mag altijd uitgebreid snuffelen, ik zeg dan altijd hij is aan het appen ? want dat zijn toch de onderlinge contacten, plasje hier plasje daar. Op het losloopveldje nog leuke spelletjes met de bal en thuis helemaal niks mee te doen, super relaxt. Bij hitte loop ik minder lang maar doe ik thuis zoek-en hersenspelletjes, wordt hij ook heerlijk moe van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *