Hoe vaak moet je je puppy uitlaten en hoe lang?

4.7
(23)

Laatste update op oktober 7, 2022 door Hondenwiki

Het is voor nieuwe puppy eigenaren vaak niet makkelijk om te bepalen hoe vaak je je puppy moet uitlaten. Maar ook hoe lang zo’n wandeling dan moet zijn is natuurlijk belangrijk. Je wil je puppy niet compleet uitputten, maar hij heeft wel een uitdaging nodig.
We bespreken daarom in dit artikel hoe vaak je je puppy moet uitlaten, voor hoe lang, en waar je op moet letten. Zo gaan jij en je pup goed voorbereid op stap!

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn puppy uitlaten?

Afbeelding van een puppy buiten met riem voor uitlaten

Dit stukje kunnen we kort houden, maar het is wel erg belangrijk om gezegd te hebben. Je mag namelijk niet te vroeg beginnen met wandelingen.

Puppies hebben als ze jong zijn natuurlijk nog niet al hun vaccinaties gehad. Zolang dat nog niet is gebeurt zijn ze erg vatbaar voor virussen, de veiligste plek is dan ook binnen. Bespreek dus altijd eerst met je dierenarts wanneer je je pup mag gaan uitlaten, dit is meestal na 12 weken en hun laatste vaccinatie.

Benieuwd tot wanneer jouw hond een puppy is? Dit verschilt per hondenras maar er zijn wel vuistregels. Het gemiddelde ligt tussen de 1 en 2 jaar, waarbij grote puppies er wat langer over doen dan kleine hondenrassen.

Hoe vaak moet je je puppy uitlaten?

Afbeelding van een puppy die vaak wordt uitgelaten

Een puppies schema voor naar buiten gaan heeft vele met de zindelijkheid te maken. Elke keer dat je puppy gaat piepen of zich ongemakkelijk lijkt te voelen is het een aanrader om even snel naar buiten te gaan. Je wil natuurlijk dat je pup zijn behoefte buiten doet en niet binnen. Dit zal veel vaker zijn dan je misschien van te voren denkt. Puppies zijn niet zo goed in het ophouden van hun behoefte.

Maar we hebben het in dit artikel echter niet over de kleine tripjes naar buiten voor een plasje of grote boodschap. We hebben het hier over echte wandelingen waarbij jullie langer buiten zijn.

Wandelingen zijn goed voor je puppy om zijn energie kwijt te raken, voor socialisatie, voor de band tussen baasje en pup, en ze zijn vooral erg leuk. Genoeg reden om vaak te gaan dus zou je denken. Maar toch moet je ook zorgen dat je niet te vaak en te lang gaat.

Hoe vaak kan je dan gaan? Voor de korte behoefte trips zo vaak als nodig. De echte wandelingen zo’n 1 tot 2 keer per dag, afhankelijk van hoe oud je pup is en of het een energiek hondenras is. Hoe lang die wandelingen kunnen zijn lees je hieronder.

Hoe vaak moet je je pup s’nachts uitlaten?

s’Nachts is het vooral zaak om goed in de gaten te houden wanneer je puppy zijn behoefte moet doen. Je hoeft dan niet voor een lange wandeling te gaan, maar even buiten zijn voor een plasje is belangrijk voor je pup en jouw tapijt.

In principe zit er wel een bepaald ritme in die behoefte, en je puppy zal het ook gaan aangeven als je hem goed traint. Zie je in het gedrag van je puppy dat hij graag nu naar buiten wil (en eigenlijk moet) dan kun je daar maar beter naar luisteren.

Voor hoe lang moet je je puppy uitlaten?

Afbeelding van een slapende pup

De gewrichten van puppies zijn als ze erg jong zijn nog niet sterk genoeg voor veel activiteit. De vuistregel is dan ook: ongeveer 4-5 minuten aan activiteit per maand aan ouderdom. Ofwel ongeveer 1 minuut per week aan leeftijd.

Onder activiteit verstaan we zowel wandelen als spelen. Beide activiteiten zijn namelijk zwaar op de gewrichten. Let op dat een vuistregel dat ook echt is: een vuistregel. De ideale hoeveelheid activiteit zal ook van het soort hondenras afhangen, maar bijvoorbeeld ook van het weer. Op een erg warme of koude dag kun je minder lang wandelen dan op een dag met matige temperatuur. Je kan activiteit ook met een speciale puppyren limiteren, zo kan je puppy wel buiten in de tuin zijn zonder te veel rond te kunnen rennen.

Wil je langer wandelen dan kan een draagzak voor een puppy ook uitkomst bieden. Dan wandel je het eerste stukje samen en verder hoeft je pup zich niet in te spannen als je hem draagt.

Waar op letten als je je puppy uitlaat?

Afbeelding van een puppy die wordt uitgelaten

Hoe lang moet je een pup na het eten uitlaten?

Het is aan te raden om pas een echte wandeling te maken met je puppy 2 uur nadat hij zijn eten heeft gehad. Let er ook op dat een puppy specifiek hondenvoer speciaal voor puppies nodig heeft.

Als je meteen gaat lopen na een maaltijd is dat niet goed voor de vertering van je pup. Een korte trip naar buiten voor de behoefte kan wel maar daar moet het dan ook echt bij blijven: niet gaan wandelen en meteen weer naar binnen.

Waarom niet gewoon zo veel als mogelijk wandelen met je puppy?

Zoals eerder gezegd zijn de gewrichten van puppies nog niet al te sterk. Vaak en lang wandelen heeft dan juist een slecht effect op je puppies’ ontwikkeling. Ga dus ook niet fietsen met je puppy. Dat werkt averechts.

Wil je wel een langere trip maken met je puppy dan is een hondenfietskar voor kleine honden of een hondenbuggy voor kleine honden een goede optie. Zo kunnen jullie toch samen van die lange wandeling of fietstocht genieten zonder overbelasting.

Bronnen:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 23

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *