Is Droogvoer of Natvoer beter voor je Hond?

4.3
(213)

Laatste update op juli 8, 2022 door Hondenwiki

Een van de belangrijkste taken van een baasje is om voor zijn of haar hond de juiste voeding uit te kiezen. Niet elk soort voer past namelijk bij elke hond. De eerste keus die vaak gemaakt moet worden is of je droogvoer of natvoer voor je hond gaat aanschaffen, of juist een mix van de twee?

In dit artikel lopen we de voordelen en nadelen van elk soort voer langs. Zo kun jij makkelijk kiezen welk voer bij jouw hond past!

Waarom voor droogvoer kiezen?

Afbeelding van een hond met droogvoer

Droogvoer is de meest bekende en voorkomende soort hondenvoer: namelijk de geperste brokjes waar je al snel aan denkt als iemand het over hondenvoer heeft. Deze brokjes zijn dus erg droog en bevatten weinig water, ze zitten wel bomvol voedsel. Ondanks het kleine formaat van de brokjes zijn ze juist door hun compactheid een efficiënte manier van voeren.

Droogvoer heeft een compacte vulling

Doordat elke hondenbrok er praktisch hetzelfde uitziet kan het lastig zijn om te weten wat er nou precies in zit. Veel droogvoer fabrikanten gebruiken veel vrij niet nuttige vullingen om hun brokken zo goedkoop mogelijk te maken, er zitten dan veel granen, maïs en/of zetmeel in de brokjes. Dat kan weer erg lastig voor de spijsvertering van je hond zijn. Het is dan ook belangrijk om een goed merk uit te kiezen wat juist hoogwaardige vulling gebruikt zoals vlees, vis en betere aanvullers zoals wat groente. Denk daarbij aan hondenbrokken zoals van WOOOF die goed op de vertering letten.

Droge hondenbrokken zijn goed te bewaren

De kleine brokjes zijn ideaal om groots op te slaan, in tegenstelling tot natvoer. Je koopt makkelijk een grote zak waar je hond wel even zoet mee is. Daarnaast is droogvoer beter houdbaar dan natvoer. Daardoor kun je het langer gebruiken en heb je minder risico dat het voer moet worden weggegooid. Let wel goed op dat je droogvoer ook goed droog moet bewaren, anders gaat het schimmelen.

Droogvoer is gezonder voor het gebit van je hond

In tegenstelling tot natvoer is droogvoer beter voor het gebit van je hond. Natvoer blijft al snel tussen de tanden zitten, droogvoer helpt juist om het gebit schoner te houden door de droge harde brokken waar je hond op kauwt.

Waarom voor natvoer kiezen?

Afbeelding van natvoer met vlees

Natvoer is zoals de naam al doet vermoeden erg nat. De meerderheid van natvoer bestaat dan ook uit water, denk daarbij tussen de 50% en 80% van het voer. Dit zit dan in een plastic zakje of in een groot of klein blik. De rest van de inhoud is vaak vlees, vis, of groente.

Natvoer smaakt lekker voor je hond

Natvoer is voor ons als mensen vreselijk, het stinkt namelijk erg. Maar dat vindt een hond juist heerlijk, de geur en smaak van natvoer is meestal voller dan dat van droogvoer. Wil je je hond dus een plezier doen dan zal hij zelfs als je meestal voor droogvoer kiest een lekkere natvoer maaltijd zeker waarderen.

Je hond blijft beter gehydrateerd met natvoer

Dankzij het hoge gehalte aan water in natvoer blijft je hond beter gehydrateerd. Zeker tijdens warme zomers is dat erg welkom. Je hond krijgt meteen bij het eten van zijn maaltijd al een goede hoeveelheid water binnen.

Natvoer heeft minder ‘vulling’

Dat klinkt misschien slecht, minder vulling. Maar minder vulling zoals granen zorgt er vaak juist voor dat natvoer wat beter te verteren is. Granen kunnen sneller tot gewichtstoename leiden bij honden.

Natvoer of droogvoer, welk voer is beter?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft zowel natvoer als droogvoer zijn eigen voor- en nadelen. Welk voer dan ook beter is is lastig te zeggen. Elke hond heeft behoefte aan voedsel wat goed op hem of haar is afgestemd. Je dierenarts kan je op maat advies geven over wat het beste bij jouw hond zal passen.

Heeft je hond bijvoorbeeld overgewicht, gebitsproblemen, of problemen met hydrateren? Al deze vragen hebben invloed op welk voer het beste bij jouw hond past.

Daarnaast is er ook nog een derde keus: je kunt de twee soorten voer mixen. Wat lekkere droge brokken gemixed met heerlijk ruikend natvoer zal je hond zeker niet afslaan.

Wat zijn jouw ervaringen met droog en/of natvoer? En welk voer vindt jouw hond het lekkerst? Laat het in de comments hieronder weten, we horen het graag!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.3 / 5. Aantal stemmen: 213

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

24 thoughts on “Is Droogvoer of Natvoer beter voor je Hond?

 1. Onze hond krijgt Hils JD voer, brokken.
  Niet de goedkoopste, maar voor onze hond de beste.
  Het lijkt in verhouding duur, maar ze heeft ook minder nodig. En ook belangrijk, de ontlasting is ook minder veel.
  Ze gaat er heel goed op gelukkig.

  1. Bep,
   Je hebt gelijk. Onze Mechelse herder (9) krijgt Wight control van Royal Canin. ’s Ochtends 300- 350 gram. ’s Avonds krijgt hij een half blik sperziebonen. Alle honden zijn hier dol op. Wel even de sperziebonen uit blik in een vergiet en met koud water afspoelen. Dit om het zout weg te spoelen.

  2. Altijd honden gehad ook bij ons thuis altijd met de pot meegegeten Aardappels,Groente,Scheut Jus er over en Brood met melk.Een keer in de week Pens.Resultaat:Honden NOOIT ziek en werden allemáál oud zonder gebreken op een enkeling na.En vaak haal ik een schouderbladbot bij de Slager dat wordt helemaal opgegeten.Altijd gezonde blij en nooit zieke Honden.Ga wel om zo een Bot naar een Echte Slager die zelf Slacht of uitbeend
   bij een Supermarkt tref je dat niet aan die vragen voor een mergpijpje van 5 c/m nog 1,50
   Euro.Ga altijd naar een Echte Slager toe die heeft het BESTE Vlees.

   1. Niet doen wat deze persoon zegt als je te lui of arm ben om hondenvoer te halen dan moet je geen hond nemen …in ons eten zitten veel schadelijke stoffen voor honden verzadigde vetten suikers en zout wat heel slecht voor honden is …daarnaast kunnen honden geel ziet worden van knoflook ui en andere scherpe dingen die we eten

 2. Ik geef mijn middelgrote hond (14 kg) al jaren droogvoer van Impress your dog. De skin power. Smorgens 80 gr droog met beetje warm water, smiddags 40gr droog en savonds 80 gram met wat natvoer (blik) en ook weer wat warm water erbij. Hij “doet” het erg goed op, glanst, eet nog steeds met graagte en de poeperij is ook top.

 3. Mijn hondje krijgt nu Renske natvoer, nu is de ontlasting goed en eet zij beter.
  Ik gaf haar eerst brokken, maar daar dronk zij weinig bij dus ontlasting hard en soms met bloed en slijm.
  Zij heeft snel last van maag en darmen, maar nu met dit voer gaat het veel beter

 4. Wij geven onze hond (Grizz) van 2 jr al heel zijn leven droogvoer. Nu 2x daags Royal Canin Sterilized met een half zakje (50 gr) Pedigree natvoer. Hij geniet van iedere maaltijd

 5. De enige werkelijke gezonde manier een hond te voeden is door hem te barfen.Geen natvoer of brokken kunnen de hond zo volledig en natuurlijk van al zijn stoffen voorzien

 6. Voor Onze twee franse bullen moesten we overgaan vd DA op Prescription Diet I/D Digestive Care vanwege darmproblemen van klassieke voer. Nat en zacht gemixt, en dat is een feestje elke keer met eten. Welliswaar een flinke duik in je portemonnee maar daar heb je het voorover, toch? Belangrijkste is geen klachten meer

  1. Onze Franse bulldog had ook darmproblemen en kon niets verdragen.

   We zijn haar pens compleet gaan geven en ze heeft nergens meer last van.

   We geven nu ook onze Engelse Stafford pens compleet. Ze doen het er beide heel goed op

 7. Gewoon kvv voeren vers vlees het allerbeste voor je hond. Het is duur maar goed zeker voor allergieën en tandvlees voor alles. Ze stammen af van de wolf en die eten vlees dus waarom je hond niet dan. Bij mij vers alles van eten tot snoepje tot bot.

  1. Hier eet onze boomer ook kvv. Ze doet het er super goed op. Bij brokken steeds spugen kreeg 3x daags 35-35-40gram en bij de laatste maaltijd wat groente. Ze beet zich helemaal stuk. Nu kvv geen ze klaarde helemaal op

   1. Onze zwarte lab ( hiervoor een geleidehond…) kwam met allergische problemen als 4-jarige in huis. Kwalitatief goeie brokken op basis van zalm, veel beweging en veel liefde waren de oplossing voor deze topper. Niet gaan leuren om goedkopere brokken, zelf wil je ook het beste….

 8. Wij hebben al ruim 20 jaar Berner Senners en droogvoer is wat ons betreft het beste. Wel zonder granen zoals Lam rijst of zoals nu van Wooof de geperste brok met zalm. Wij voegen niets toe en voeren afgewogen twee keer daags. Bij Berner Senners is het belangrijk op te passen dat ze niet te zwaar worden en dat hun gebit in goede conditie blijft.

 9. Bep,
  Je hebt gelijk. Onze Mechelse herder (9) krijgt Wight control van Royal Canin. ’s Ochtends 300- 350 gram. ’s Avonds krijgt hij een half blik sperziebonen. Alle honden zijn hier dol op. Wel even de sperziebonen uit blik in een vergiet en met koud water afspoelen. Dit om het zout weg te spoelen.

 10. Mijn honden krijgen vers vlees, kvv. Beter dan brok of natvoer, daar zit veel vulling in zoals graansoorten.
  Beter nog is Barfen.

 11. Na veel uitproberen liet mijn hond blijken dat ze het liefst een portie nat voer èn een portie droeg voer lust. Maar ze wil het niet gemengd hebben met elkaar. Deze dame is nu 9 jaar, gesteriliseerd, en zo slank als een den. In het bos vindt ze, zij het zelden, wel eens roadkill. Aangezien ze daar als pup mee opgroeide mag ze dat van mij ook hebben.

 12. Goede brokken bestaan niet, wel minder slechte. Prijs zegt ook niks, inbalance is goed en goedkoper als royal canin wat duur is en heel slecht. Goed voor het gebit is geen enkele brok tandsteen ontstaat door zetmeel en dat zit in alle brokken. Wil je gezond voeren en je hond gelukkig maken dan geef je kvv/barf

 13. Mijn hond, border collie,12 jaar oud. Eet s’ ochtends een klein blik nat voer van Orlando en s’ avonds een bak droogvoer van Bonzo.
  Ze is nog actief en doet het goed er op.

 14. Mijn honden krijgen nat voor met handje brok erdoor om maagkanteling te voorkomen
  Afwisselende blikken .Verder kauwbotten en een ontdooide frikandel en dat is echt een traktatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *