Is Droogvoer of Natvoer beter voor je Hond?

4.1
(17)

Een van de belangrijkste taken van een baasje is om voor zijn of haar hond de juiste voeding uit te kiezen. Niet elk soort voer past namelijk bij elke hond. De eerste keus die vaak gemaakt moet worden is of je droogvoer of natvoer voor je hond gaat aanschaffen, of juist een mix van de twee?

In dit artikel lopen we de voordelen en nadelen van elk soort voer langs. Zo kun jij makkelijk kiezen welk voer bij jouw hond past!

Waarom voor droogvoer kiezen?

Afbeelding van een hond met droogvoer

Droogvoer is de meest bekende en voorkomende soort hondenvoer: namelijk de geperste brokjes waar je al snel aan denkt als iemand het over hondenvoer heeft. Deze brokjes zijn dus erg droog en bevatten weinig water, ze zitten wel bomvol voedsel. Ondanks het kleine formaat van de brokjes zijn ze juist door hun compactheid een efficiënte manier van voeren.

Droogvoer heeft een compacte vulling

Doordat elke hondenbrok er praktisch hetzelfde uitziet kan het lastig zijn om te weten wat er nou precies in zit. Veel droogvoer fabrikanten gebruiken veel vrij niet nuttige vullingen om hun brokken zo goedkoop mogelijk te maken, er zitten dan veel granen, maïs en/of zetmeel in de brokjes. Dat kan weer erg lastig voor de spijsvertering van je hond zijn. Het is dan ook belangrijk om een goed merk uit te kiezen wat juist hoogwaardige vulling gebruikt zoals vlees, vis en betere aanvullers zoals wat groente. Denk daarbij aan hondenbrokken zoals van WOOOF die goed op de vertering letten.

Droge hondenbrokken zijn goed te bewaren

De kleine brokjes zijn ideaal om groots op te slaan, in tegenstelling tot natvoer. Je koopt makkelijk een grote zak waar je hond wel even zoet mee is. Daarnaast is droogvoer beter houdbaar dan natvoer. Daardoor kun je het langer gebruiken en heb je minder risico dat het voer moet worden weggegooid. Let wel goed op dat je droogvoer ook goed droog moet bewaren, anders gaat het schimmelen.

Droogvoer is gezonder voor het gebit van je hond

In tegenstelling tot natvoer is droogvoer beter voor het gebit van je hond. Natvoer blijft al snel tussen de tanden zitten, droogvoer helpt juist om het gebit schoner te houden door de droge harde brokken waar je hond op kauwt.

Waarom voor natvoer kiezen?

Afbeelding van natvoer met vlees

Natvoer is zoals de naam al doet vermoeden erg nat. De meerderheid van natvoer bestaat dan ook uit water, denk daarbij tussen de 50% en 80% van het voer. Dit zit dan in een plastic zakje of in een groot of klein blik. De rest van de inhoud is vaak vlees, vis, of groente.

Natvoer smaakt lekker voor je hond

Natvoer is voor ons als mensen vreselijk, het stinkt namelijk erg. Maar dat vindt een hond juist heerlijk, de geur en smaak van natvoer is meestal voller dan dat van droogvoer. Wil je je hond dus een plezier doen dan zal hij zelfs als je meestal voor droogvoer kiest een lekkere natvoer maaltijd zeker waarderen.

Je hond blijft beter gehydrateerd met natvoer

Dankzij het hoge gehalte aan water in natvoer blijft je hond beter gehydrateerd. Zeker tijdens warme zomers is dat erg welkom. Je hond krijgt meteen bij het eten van zijn maaltijd al een goede hoeveelheid water binnen.

Natvoer heeft minder ‘vulling’

Dat klinkt misschien slecht, minder vulling. Maar minder vulling zoals granen zorgt er vaak juist voor dat natvoer wat beter te verteren is. Granen kunnen sneller tot gewichtstoename leiden bij honden.

Natvoer of droogvoer, welk voer is beter?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft zowel natvoer als droogvoer zijn eigen voor- en nadelen. Welk voer dan ook beter is is lastig te zeggen. Elke hond heeft behoefte aan voedsel wat goed op hem of haar is afgestemd. Je dierenarts kan je op maat advies geven over wat het beste bij jouw hond zal passen.

Heeft je hond bijvoorbeeld overgewicht, gebitsproblemen, of problemen met hydrateren? Al deze vragen hebben invloed op welk voer het beste bij jouw hond past.

Daarnaast is er ook nog een derde keus: je kunt de twee soorten voer mixen. Wat lekkere droge brokken gemixed met heerlijk ruikend natvoer zal je hond zeker niet afslaan.

Wat zijn jouw ervaringen met droog en/of natvoer? En welk voer vindt jouw hond het lekkerst? Laat het in de comments hieronder weten, we horen het graag!

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.1 / 5. Aantal stemmen: 17

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.