Een Hondenmand voor je Elektrische Fiets/E-bike?

4.8
(18)

Laatste update op december 22, 2020 door Hondenwiki

Niets makkelijker dan je hond meenemen in een hondenmand op je elektrische fiets.

Maar is een mand wel zo geschikt voor e-bikes? Elektrische fietsen kunnen natuurlijk veel harder dan een gewone fiets. Is dit dan wel veilig voor je hond?

In dit artikel leggen we uit of (en hoe) je een hondenmand met je elektrische fiets kan gebruiken. Maar ook wat de beste mand is voor op je e-bike.

Zo ben je helemaal goed voorbereid om lekker lang te gaan fietsen met je hond.

Als je meteen de beste hondenmanden voor op je elektrische fiets wil zien klik dan hier

Is een hondenmand geschikt voor op je elektrische fiets?

Eerst bespreken we natuurlijk de belangrijkste vraag. Is een hondenmand nou wel zo geschikt voor op je elektrische fiets?

Waar op letten bij een hondenmand op je elektrische fiets?

Je moet goed opletten als je een mand op je e-bike zet. Niet elke hondenmand zal namelijk even geschikt zijn.

Daar zijn een paar goede redenen voor:

 • Een elektrische fiets gaat veel sneller dan een gewone fiets
Niet alle honden zijn geschikt

Omdat elektrische fietsen zoveel sneller kunnen dan normale fietsen brengt dit een extra gevaar met zich mee. Zowel voor jou als je hond.

De kans op een zwaar ongeval is wel driemaal zo hoog met een elektrische fiets. Door de hoge snelheden die je met de e-bike makkelijk haalt heb je nou eenmaal minder reactie-tijd. Zeker als je een hondenmand voorop zet geeft dit nog meer afleiding.

Let dan ook goed op dat je niet te hard gaat met je elektrische fiets. Dat is zowel voor jou als je hond gevaarlijk. Ga niet harder dan de snelheid die je met een normale fiets zou halen van ongeveer 18 km/uur.

Daarnaast is het handig om te zorgen dat de hondenmand dicht kan. Zo kan je hond niet uit de mand springen wat op hoge snelheden erg gevaarlijk is.

 • Neem geen te grote honden mee in de hondenmand

Zoals net gezegd is een e-bike wat gevaarlijker voor zowel jou als je hond. Het is dan ook heel belangrijk om het maximale draaggewicht van een hondenmand serieus te nemen. Een hond zoals hierboven op de foto is natuurlijk niet geschikt voor in de mand.

Elke fabrikant moet het maximale draaggewicht van een mand vermelden. Zo weet je precies tot welk gewicht de mand de hond aankan. Als je daarover heen gaat kan de mand beschadigd raken of je hond er zelfs uitvallen.

De meeste hondenmanden zijn geschikt voor kleine hondjes / pups tot ongeveer 5-6 kilogram.

Neem dan ook geen te grote honden mee in de mand en let echt goed op het maximale draaggewicht als je een mand uitzoekt.

 • Zorg dat de hondenmand je e-bike niet beschadigd
Let goed op bij het installeren van je nieuwe hondenmand, zowel voorop als achterop

Iedereen die er een koopt weet dat je voorzichtig moet zijn met je elektrische fiets. Ze zijn namelijk best wel duur.

Een verkeerd geplaatste hondenmand kan de bedradingen of accu van je e-bike beschadigen. Let daarom goed op als je de mand installeert. Als je de mand zo plaatst dat deze tegen de draden van je elektrische fiets aan schuurt dan kunnen ze kapot gaan.

Bedenk van tevoren of het handiger om de mand voor- of achterop je e-bike te plaatsen.

Wat is de beste hondenmand voor je e-bike?

We raden hier 2 hondenmanden aan: 1 voor voorop, en 1 voor achterop.

Het voordeel van een mand voorop is dat je hond een mooier uitzicht heeft, en jij je hond beter in de gaten kan houden. Nadeel is dat het wat lastiger kan zijn om te sturen.

Het voordeel van een mand achterop is dat het makkelijker is om je fiets te besturen. Echter kan je je hond niet in de gaten houden.

Beide manden die we aanraden hebben een overkapping. Dat zorgt ervoor dat je hond niet uit de mand kan springen. Daarom zouden we dan ook aanraden om de mand voor achterop te kiezen. Dat stuur makkelijker, en je hoeft je hond minder in de gaten te houden dankzij de overkapping. Maar dit is natuurlijk een persoonlijke keus.

Achterop de elektrische fiets: Trixie EVA Hondenfietsmand

De Hondenfietskar Trixie EVA bij Bol.com

Als je een goede hondenfietsmand voor achterop je elektrische fiets wil kies dan voor de Trixie EVA Hondenfietsmand.

De mand heeft een scherpe prijs, uitstekende reviews, een veilige overkapping, en mooi design.

Specificaties – Trixie EVA Hondenfietsmand

 • Maximaal draaggewicht: 6 kilogram
 • Afmetingen: 29 (B) x 42 (D) x 48 (H) centimeter
 • Gewicht mand: 3 kilogram
 • Materiaal: Polyester

Zoals hierboven te zien is de Trixie alleen voor kleine hondjes geschikt: tot 6 kilogram.

Dat is ook logisch, je kan nou eenmaal alleen kleine honden op de fiets meedragen. Je zal dan ook niet snel een mand vinden voor meer dan 6 kilogram.

Het grote voordeel van de Trixie is de compleet afsluitbare overkapping. Hierdoor zit je hond stevig vast in de mand en kan hij er niet uitspringen. Dat is zeker bij een elektrische fiets geen overbodige luxe.

Fijne is ook dat je de hondenmand open of dicht kan laten. Zo kun je je hond wat meer of minder uitzicht geven. Dankzij het ademende gaas heeft je viervoeten hoe dan ook genoeg frisse lucht.

De afmetingen van de mand zijn voor hondjes van maximaal 6 kilogram ook meer dan voldoende. Je hond hoort makkelijk in de Trixie te kunnen liggen of zitten zonder dat het oncomfortabel wordt.

Zoals op de foto hierboven te zien bevestig je de mand achterop je bagagedrager. Dat zorgt er ook voor dat je je elektrische fiets niet beschadigd (bijvoorbeeld door tegen de bedradingen aan te schuren). Bij ons paste hij ook uitstekend en zit stevig vast.

De reviews van de Trixie EVA bij Bol.com

Wij zijn niet de enige met goede ervaringen met de Trixie EVA. Van de 19 ervaringen bij Bol.com is er op het moment geen enkele negatieve review te vinden. Anderen hebben dus ook alleen maar positieve ervaringen met de Trixie.

Conclusie – Trixie EVA Hondenfietskar

Pluspunten
 • Scherpe prijs
 • Mooi zwart design
 • Afsluitbare kap
 • Stevig achterop de bagagedrager
Minpunten
 • Geschikt voor honden tot 6 kilogram

De compleet afsluitbare kap, uitstekende klant-ervaringen, en bevestiging voor op de bagagedrager maken de Trixie EVA Hondenfietsmand voor ons de ideale hondenmand voor achterop je elektrische fiets.

Voorop de elektrische fiets: Hondenfietsmand + metalen rek

De merkloze fietsmand met metalen rek bij Bol.com

Als je liever een fietsmand voorop je elektrische fiets wil kies dan voor de Fietsmand + metalen rek bij Bol.com.

Deze merkloze mand heeft precies wat je wil voor een elektrische fiets: een stevig metalen rek om je hond veilig mee te vervoeren.

Specificaties – Hondenfietsmand + metalen rek

 • Maximaal draaggewicht: 5 kilogram
 • Afmetingen: 40 (B) x 50 (D) x 44 (H) centimeter
 • Gewicht mand: 1,97 kilogram
 • Materiaal: Riet en metaal

Voor voorop hebben we voor deze merkloze fietsmand gekozen omdat hij precies doet wat je wil. Het is een stevige rieten mand voor voorop je stuur, maar daarnaast heeft de mand ook een metalen rek.

Dit rek heeft dunne spijlen (die meer dan stevig genoeg zijn om je hondje tegen te houden) waardoor je hond veel frisse lucht krijgt. Een ideale combinatie voor een elektrische fiets.

Je bevestigd de mand aan je stuur door middel van de twee metalen aan de achterkant. Ook met deze mand zou je elektrische fiets dus niet beschadigd moeten raken.

Conclusie – Hondenfietsmand + metalen rek

Pluspunten
 • Scherpe prijs
 • Sterk riet
 • Metalen rek bovenop
 • Stevig aan je stuur
Minpunten
 • Geschikt voor honden tot 5 kilogram

Als je liever een hondenmand vooraan je stuur wil raden we deze merkloze hondenfietsmand met metalen rek van Bol zelf aan. De mand heeft een korte levertijd, scherpe prijs, past mooi op je stuur, en is volledig afsluitbaar.

Veelgestelde vragen voor een mand op je elektrische fiets

Is een hondenmand de enige manier om mijn hond op de fiets mee te nemen?

Nee, zeker niet. Je kan je hond op een heleboel manieren op de fiets meenemen. Onze favoriete manier is de hondenfietskar.

Met een fietskar kan je hond lekker veilig in de kar liggen, en toch is het makkelijk om hem mee te nemen. Een goede fietskar ligt namelijk lekker licht achter je fiets, zeker bij een elektrische fiets.

Als je een goede hondenfietskar voor je e-bike zoekt lees dan ons artikel over een hondenfietskar voor achter je elektrische fiets door. Daar bespreken we waar je op moet letten, en wat de beste fietskar is voor achter je elektrische fiets.

Is een hondenmand op je elektrische fiets veilig?

Zoals we boven hebben beschreven is een elektrische fiets standaard minder veilig dan een ‘gewone’ fiets.

Dat komt natuurlijk door de hogere maximale snelheid van een elektrische fiets. Een bocht goed inschatten, of snel remmen is nou eenmaal lastiger als je 25km/u gaat dan als je 16km/u gaat.

Als je je gewoon aan de vuistregel houdt die we eerder hebben besproken is een hondenmand in principe gewoon veilig. Ga dus niet harder met je elektrische fiets dan dat je zou gaan met een gewone fiets.

Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren, hoe hard of zacht je ook gaat. Maar zolang je in ieder geval je maximale snelheid wat lager houdt minimaliseer je de kans op een ongeluk wel.

Waarom raden jullie hondenmanden met een rek aan?

Vrij simpel: zeker met een elektrische fiets wil je niet dat je hond uit de mand kan springen.

De meeste honden doen dit natuurlijk niet, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor je hond het toch probeert. En dan kun je ze maar beter de kans gewoon niet geven met behulp van een metalen rek.

Een hondenriem is ook een prima optie, maar zelfs dan zou een hond nog uit de mand kunnen proberen te ontsnappen. Met een bedrading over de mand heen kan dit gewoon niet. Daardoor zit je hond dus goed vast en kan hij nooit uit de mand springen.

Verder lezen:

Hoe nuttig was deze post?

Klik op een ster om te stemmen!

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 18

Er is nog niet gestemd, wees de eerste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.